Malá Paka - kolejiště na okno

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Kolejiště na okno

Příspěvekod jafobe » čtv 06 led, 2022 8:27 pm

Možná by se dalo naznačit na opěrné zdi nad vlečkou pozůstatky násypky přímo z aut, na zdi zbytky držáků plechových násypek, nahoře nad zdí pomalu zarůstající cestu...
Třšba tak nějak podobně jako v Kořenove na nádraží... vpravo na fotce...
Obrázek
http://www.schlesische-eisenbahnen.de/gruenthal.html
jafobe

Příspěvekod Zlámalík » pát 07 led, 2022 12:34 am

Jak jsem psal výše, vážím si Vašeho zájmu a snahy mi pomoct z toho vydolovat co nejvíc a pořád mám taky v hlavě tu kresbu, co sem dal dfrolek. Od začátku mě štval ten podlouhlý tvar kopce - bochníku. Tak jsem vzal nůž a ostrouhal kopec tak, jak jsem to měl udělat už na začátku. Teď jsou to kopce dva - jeden nad tunelem, druhý u lomu. Odebral jsem spoustu materiálu a zhruba od úrovně násypky jsem vytvaroval údolíčko, které stoupá šikmo dozadu. Naopak do pravého rohu jsem materiál přidal a vytáhl do špice, která simuluje kopec č. 2. Ten sice není vyšší, jak kopec č. 1 vlevo, ale už to vypadá, že by být mohl. Vhodným osázením stromy se ta iluze bude dát dosáhnout.
Přední strana kopce podél vlečkové koleje je snížená až na doraz a ještě bude opticky rozbitá barabiznou, násypkou a třemi výškami opěrných zdí (vlevo od barabizny, za násypkou, podél koleje doprava). Každá z těch zdí je navíc jinak předsunutá a výsledný dojem je plastický. Jsem zvědavý, co na to řeknete.
(pozn.: nesázel jsem teď stromy na skály, jen okolo "řešené oblasti")

2022-01-07 00.26.30.jpg

2022-01-07 00.22.35.jpg
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Zlámalík » pát 07 led, 2022 12:42 am

Jafobe: dík za tip! Já jsem zvažoval něco podobného, ale že existovaly i takovéto "shozy" jsem nevěděl. Znám ty ve Vlastějovicích, ale tam je nakládací hrana mnohem níž nad kolejí.

Tohle by ale šlo - kdyby tím úžlabím, co jsem vydlabal, přicházela cesta (jen nevím, jestli nebude vypadat blbě, useknutá po pár cm, takže asi raději vodorovně z pravé strany, kde mi sice sebere nějaký strom, ale ty nejvrchnější by tam zůstaly), tak by vedle násypky nové mohla být kamenná rampa s těmi shozy, nebo aspoň nějakým pozůstatkem. Mohla by být už dávno zarostlá... Hmmm, to by byla taky asi možnost, jak to udělat pestřejší! Jen vyřešit výšky. Dík!
Zlámalík

Příspěvekod Marthin » pát 07 led, 2022 6:56 am

Já toto vlákno sleduji a tiše závidím, jak to pokračuje....
Nicméně dalo mi to k zamyšlení a možná by stálo ten kopec upravit dle dfrolka a za kopcem dát kulisu z překližky - nemusí být vysoká, ale výška by mohla být srovnatelná se stromy. Z kulisy by se dal vytěžit poloplastický lom, resp. pás. přepravník s příslušenstvím.
Marthin

Příspěvekod Zlámalík » pát 07 led, 2022 9:21 am

Marthin píše:...ten kopec upravit dle dfrolka a za kopcem dát kulisu z překližky - nemusí být vysoká, ale výška by mohla být srovnatelná se stromy. Z kulisy by se dal vytěžit poloplastický lom, resp. pás. přepravník s příslušenstvím.

Já bych dal fotopozadí až za kolejiště, na okno. Tam je šance na nějakou hloubku pohledu. Fotit se bude stejně spíš na makro zblízka a z roviny kolejí, pro případné dálkové pohledy by zas neměl být v záběru lom nad tunelem. Díru mezi kopcem a oknem potřebuji zachovat otevřenou po manipulaci na přesuvně. Stejně je to tam jako něco lovit v záchodě - šířka výřezu je jen cca 12 - 15 cm a jsou tam tři koleje, výška stromů na kopci je asi 30 cm a ještě tam sahám přes osvětlovací LED profil... :D
Zlámalík

Příspěvekod dfrolek » pát 07 led, 2022 5:44 pm

Za mě dobrý! Když jsem tu novou fotku segmentu uviděl, první dojem byl, proč jsem do toho "kafral". Vždyť to vypadá pěkně! Ty praktické důvody nízkého kopce a proluky vpravo plně chápu. Jen bych na to místo někam nalepil kousek skály. Ať se tento motiv ještě v prostoru zopakuje a není soustředěn jenom na jedno místo kolem tunelu.
dfrolek

Příspěvekod Sandy » sob 08 led, 2022 8:53 am

Je mi to líto, že to píši, ale je to již několikáté vlákno, kdy se sympatická myšlenka překlopila v exhibicionizmus - snahu "nacpat" toho tam co nejvíce.... :roll:
Z praktického hlediska to chápu - o pár centimetrů lepší přístup k přesuvně.
Z "esteticko-logického" hlediska je to ale sestup k "dederáckým vlakodromům". Tunel teď prochází krtincem, cesta průsmykem je nesmysl. Prostoru pro ní je příliš málo, než aby se dalo vymodelovat něco praktického. Ústředním motivem na tomto segmentu bude dopravník a násypka. Na to se zaměří pohled každého diváka. Vše ostatní bude "druhý plán".
A protože za násypkou vede tunel, tak by z toho pozadí s lomem udělalo dokonalý kýč.
Teď se to motivem podobá historické situaci u Srbska, kdy k nakládacímu místu bez přístupu po silnici (v tomto případě staré násypce) vedla lanovka z druhé strany Berounky. Za tratí jsou pak kolmé skály.
A kdyby se podařilo zamaskovat portál tunelu vzrostlou vegetací tak, aby byl vidět pouze šikmo zleva, tak by to bylo jednoduché a čisté.
Sandy

Příspěvekod t29 » sob 08 led, 2022 10:15 am

Chce se mi říct "co tam furt vymýšlíte, dyť je to dobrý". Stačí oba kopce opticky přizvednout vhodnou výškou stromů, a veškerý lom a podobnou lidskou činnost naznačit na zeď vpravo nebo si ji představit vepředu před kolejištěm. Na kopec nad násypku leda plot proti divoké zvěři. Ta koncentrace skvělých nápadů a provedení na dvou třetinách čtverečního metru je už teď neuvěřitelná.
TT + DCC věčný začátečník
t29

Příspěvekod Zlámalík » úte 11 led, 2022 1:20 am

Sandy píše:Je mi to líto, že to píši, ale je to již několikáté vlákno, kdy se sympatická myšlenka překlopila v exhibicionizmus - snahu "nacpat" toho tam co nejvíce....

A právě proto to sem průběžně dávám, abych tomu s vaší pomocí zabránil :D
Máš pravdu v tom, že více není lépe. Tady jsem tápal a potřeboval najít to správné řešení. Chtěl jsem tam vystihnout takový ten binec okolo lomu - to ještě vypadalo OK, když byl kopec v původním "bochníkovém" tvaru, ale to mě zase ... iritoval ten kopec. Teď se mi kopec se zářezem líbí mnohem víc, ale naopak zařízení lomu působilo moc výrazně - vysoká opěrná zeď, barabizna, násypka, dlouhá opěrná zeď, před ní dopravník... K tomu někde vlevo kousek lesa s tunelem, skoro schovaným za tím vším...

Dal jsem si pauzu a už jsem na to asi přišel. Rozhodl jsem se tu plechovou barabiznu zrušit. Tím bude okolo tunelu víc přírody a celá hmota "průmyslu" nebude tak dominantní. Násypka zůstane, kde byla, ta jinde být nemůže kvůli délce vozů. Novější část lomu bude simulovat opěrná zeď za násypkou, sestavená z ŽPSV bloků. Na jafobeho podnět jsem dál doprava vložil kus staré rampy (vzor Kořenov), která už bude zarostlá a nepoužívaná stejně jako cesta k ní, ale bude tam rozbíjet pohledovou délku a bude nenásilně vytvářet to zázemí lomu. Na ni bude doprava navazovat kamenná zeď ve dvou úrovních, taky zarostlá, přecházející do nějakých kusů skály a pravý kopec tak bude ještě fous vyšší, než je teď vidět. Osa koleje v lomu bude v mírném oblouku, prohutém od diváka, aby to vypadalo plastičtěji. Scénu doplní tři novější nádražní lampy, které vymezí prostor. Pozadí s lomem nebude, to jsem neměl v plánu - tam může být pozadí s lesem, ale lom musí být kdyžtak vpravo mimo záběr.
Lepší?

2022-01-11 01.44.29.jpg

2022-01-11 01.43.47.jpg
Zlámalík

Příspěvekod hank61 » úte 11 led, 2022 6:10 am

Jirko. Myslím, že jsi to trefil. Ono většinou méně znamená více a u mini kolejišť to platí dvojnásob :wink:
Celoživotní hračička ;-)
https://hank61.rajce.idnes.cz
hank61

Příspěvekod Ivan » úte 11 led, 2022 9:26 am

Takže v zásadě Košťálov, jako byl na té fotce zde, jen místo kamenné zdi panely. Taky myslím, že jdeš do finále a když okolí hezky zaroste, tak to nebude nijak násilné, tunel nebude vlastně ani vidět.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Zlámalík » ned 23 led, 2022 9:49 pm

Ivan píše:...když okolí hezky zaroste, tak to nebude nijak násilné, tunel nebude vlastně ani vidět.

Třeba takto?

2022-01-23 16.15.26.jpg

2022-01-23 16.17.10.jpg

2022-01-23 16.21.43.jpg

Omluvte barevné vyvážení, fotit to pod "bílým" světlem z LED a proti oknu...
Zlámalík

Příspěvekod Ivan » ned 23 led, 2022 10:05 pm

Mně se to líbí :wink:

Ten strážní domek bude? Ono ve tvé epoše už nemají využití, tak by to mohl být rekreační objekt a nebo bych ho tam možná ani vůbec nedával.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Zlámalík » ned 23 led, 2022 10:10 pm

Obě verze jsem zvažoval, na přímluvu obecenstva bude a bude na rekreaci.
Zlámalík

Příspěvekod Jirkátor » pon 24 led, 2022 5:48 am

Krásné. Tohle bych chtěl mít na okně raději než manželčiny kytky.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

PředchozíDalší

Zpět na Mini kolejiště