Malá Paka - kolejiště na okno

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Kolejiště na okno

Příspěvekod Zlámalík » čtv 06 led, 2022 12:02 am

Davide, tos mi neměl dělat! Já se teď budu cítit provinile, když takovej super návrh nevyužiju! Ano, Tvoje motivy chápu a máš pravdu, že některé věci by vypadaly výrazně líp! Jenže to tak snadno nejde...
1) Pod skálou vedle portálu (mezi potůčkem a portálem, za tratí) je odstavná kolej, rozteč os kolejí v tunelu a té odstavné je jen 38 mm a to tam ještě je přepážka a "masiv" :D Takže bohužel skály musí od potoka nastoupat aspoň tolik, co teď jsou, už tak je v XPS na předním rohu skály díra a sádra kouká skrz.
2) Odkopaný masiv vedle násypky nejde rozšířit až tak daleko, přesuvna dojíždí pod masivem kopce (pod bílou částí kopce na fotce níže) dopředu tak, že mezi průjezdnými profily pod kopcem a před kopcem zbývá asi 30 mm. Šlo by asi centimetr získat posunutím koleje vlečky o fous dopředu.
3) Lom by se dal udělat jako fotografická kulisa, ale v provozu by se musel oddělat. Protože na jeho místě musí zůstat díra k přesuvně, už takhle jsem z 5 kolejí přetáhl dvě masivem kopce. Na těch třech se ale bude spojovat a rozpojovat a i když tam pak budou rozpojovače, nevěřím tomu a musím se tam dostat ručně. Tunel by taky neměl vypadat, že vede přímo pod lom.

Dnes jsem udělal model a "objemovou studii" násypky a v mezích toho, co jsme probírali doposud, to asi celkem jde. Dopravník jde po hraně kolejiště, před velkou budovou je odkopnutý kopec, ona sama je už kopcem vyplněná (pod ní je ta přesuvna), od budovy k násypce je opěrná zeď po rovinu násypky a odtam dál doprava kopec leze o 1 cm víc ke koleji a výška zdi je tam nižší, kouká kousek za posledním vozem vpravo. Jiné kombinace (budova vůbec nebo až vpravo, dopravník za kolejí) vypadají hůř. Ano, když nevím, co s tím, dám tam skálu. Protože našlapat tolik věcí na plochu cca 90 x 30 cm je prostě výzva. Já to ale ještě nezahodím a budu o tom přemýšlet.

2022-01-06 00.01.35.jpg
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod dfrolek » čtv 06 led, 2022 5:35 am

Ty odstavné koleje vedle případného portálu tunelu mi unikly. Beru zpět. začíná se to klubat ke kráse :)
dfrolek

Příspěvekod Jirkátor » čtv 06 led, 2022 6:19 am

Ten poslední návrh se mi líbí. Stavíš na malé ploše a proto se vždy najde něco, co lze vytknout jako nelogické. Pokud to ale nebude "tahat oči z hlavy", tak bych to zas tolik neřešil.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod Zlámalík » čtv 06 led, 2022 8:58 am

David, Jirkátor: to není nic, co by se mělo brát zpět nebo nedejbože řešit, že to někdo vytkne jako nelogické. Naopak, právě tím, že člověk nezná všechny detaily, může svobodně tvořit, jinak by zjistil, že nejde udělat vůbec nic. Já si strašně vážím Vaší podpory a zájmu - je to prostě výzva a baví mne to, když se snažím zakomponovat Váš smělý návrh do kruté reality... No a výsledek bude o hodně lepší, než by si člověk kdy naplánoval nebo představil. Takže díky a jak se říká, očekávání do mne vložená se budu snažit nezklamat :D
Zlámalík

Příspěvekod Sandy » čtv 06 led, 2022 9:12 am

Co furt máte s tím lomem...?
Ten je kilometry daleko, včetně doprovodných technologií a skládek jednotlivých frakcí. Kamenivo se k nakládce vozí nákladními auty. Tak proč páchat "harakiri" zakomponováváním nějakých pozůstatků nebo kulis.
Klidně bych vypustil i tu velkou budovu.
Jedině, že by to byl pozůstatek starého způsobu nakládky, kdy horní část sloužila jako zásobník, do vozů se sypalo násypkou z přední strany a dopravník (dnes snesený) vedl kolmo na kolejiště.
Sandy

Příspěvekod Zlámalík » čtv 06 led, 2022 2:44 pm

S lomem máme to, že ho tam chceme aspoň naznačit 8) Já vím, že lom nebude nad tunelem ani že se ani kouskem nevejde na danou plochu. Ale jistý náznak toho, že "za rohem" lom je, bych tam chtěl mít - samotná násypka dává smysl tehdy, když se ví, k čemu patří. Většina lidí takovou moderní násypku neviděla, ale zaprášená barabizna z vlnitýho plechu by jim už něco řekla. Takže barabizna tam bude jako poutač pro laickou veřejnost a násypka bude pro fajnšmekry. Když tam barabiznu nedám vůbec, bude tam trochu prázdno. A neštvěte mě, nebo ten dopravník udělám funkční :D :D :D
Zlámalík

Příspěvekod Jirkátor » čtv 06 led, 2022 2:55 pm

Zlámalík píše:...A neštvěte mě, nebo ten dopravník udělám funkční :D :D :D

Přemýšlím, co by tě pořádně naštvalo... :)
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod Dusan » čtv 06 led, 2022 3:03 pm

Zlámalík píše: A neštvěte mě, nebo ten dopravník udělám funkční :D :D :D

A on nebude funkční ?
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod Zlámalík » čtv 06 led, 2022 3:12 pm

Zlámalík

Příspěvekod milan ferdián » čtv 06 led, 2022 3:17 pm

Což o to, ale kde vozy vysypeš: :D
-m-
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Zlámalík » čtv 06 led, 2022 3:23 pm

No ideálně po odjezdu vlaku vzadu na přesuvně, kde by byl pás, co vrátí štěrk do zásobníku. Bude to kousek od sebe. Sakra, do důchodu daleko! :lol:
Zlámalík

Příspěvekod jafobe » čtv 06 led, 2022 5:53 pm

Zlámalík píše:S lomem máme to, že ho tam chceme aspoň naznačit 8) Já vím, že lom nebude nad tunelem ani že se ani kouskem nevejde na danou plochu. Ale jistý náznak toho, že "za rohem" lom je, bych tam chtěl mít - samotná násypka dává smysl tehdy, když se ví, k čemu patří. Většina lidí takovou moderní násypku neviděla, ale zaprášená barabizna z vlnitýho plechu by jim už něco řekla. Takže barabizna tam bude jako poutač pro laickou veřejnost a násypka bude pro fajnšmekry. Když tam barabiznu nedám vůbec, bude tam trochu prázdno. A neštvěte mě, nebo ten dopravník udělám funkční :D :D :D

Tak ono ani v tom Košťálově, a dost dobře ani jinde není vlečka až do lomu do mást kde se těží, snad krom něterých povrchových uhelných dolů kde se neodstřeluje výbušninami... i když mám pocit že koleje bývali až k té drtičce, jen nevím jestli se u ní i nakládalo nebo tam byli i z jiného důvodu... Lom býval dřív blíž u kolejí a skoro nad nima, ale ten už desetiletí slouží jako skládka takže tam dmes bude skoro původní kopec jen s jinou náplní... dnešní lom tem co funguje pár desetiletí je v protějším kopci za potokem od kolejí, a z něj se to do drtičky muselo vše vozit auty, a delší dobu se to auty vozilo i dál z lomu, vlečka pár desetiletí chátrala a kamení se vozilo vesele po silnici, a zase se oživila zhruba před deseti lety když SŽDC začali spravovat tratě po okolí, vesměs kvůli Arrivě... Jinak dneska v lomě mají novou drtičku na blíž u nového lomu a od ní to mají rozvedené na několim směrů podle frakce... jestli funguje i původní drtička ale nevím... tady zevrubný nákres ve fotomapě...

kostalov.jpg

Takže bych asi neměl mindráky z toho že tam lom vidět nebude. a kus budovy alá drtičky by tam klidně být mohl.

Jinak jsem zvěav jak budeš dělat ten funkční pásový dopravník... :mrgreen: 8)
Jaromír
jafobe

Příspěvekod milan ferdián » čtv 06 led, 2022 6:41 pm

Sakra, kluci pozor ať nedostane klučina depku z tolika přehršel informací :D Na ten pohyblivý pás jsem taky zvědavý :lol: .
-m-
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Zlámalík » čtv 06 led, 2022 7:17 pm

Jardo díky za plánek! Já si totiž myslím, že vlečka původně vedla až k té drtičce, je tam po ní pozůstatek opěrné zdi podél lesa, nyní je zkrácená právě jen k nové násypce. Je to vidět tady na fotce z ochozu násypky a tady je pohled blíž ke starým barákům. Jasně, lom jako takový tam nebude, ale právě nějaké naznačení toho všeobecného bordelu okolo bych tam rád znázornil.

Milane, je to výzva! :D Ale chlápek dělal pás z pásky do psacího stroje. Což je bezva nápad, i po vyprání v lihu je šedočerná a je jemná. V TT se dá asi využít páska z malých jehličkových tiskáren do pokladen apod. Bylo by to asi náročnější na přesnost a tuhost, navíc je to v tom nejblbějším rohu, ale byla by to frajeřina!
Zlámalík

Příspěvekod Kavka_ » čtv 06 led, 2022 8:21 pm

Osobně jsem spokojen už s tím, jak skvěle vypadá levá strana kolejiště a vzhledem k tomu, že k té pravé toho nemám moc co podotknout (především pro nulovou zkušenost jak by měl který prvek vypadat), v klidu si počkám na výsledek a budu spokojen také :) Opět parádní a vidět to růst v přímém přenosu je radost...
TT, V. - VI. epocha, ČD
- kolejiště realizovaná na malých plochách neškodí v jakémkoli množství -
Kavka_

PředchozíDalší

Zpět na Mini kolejiště