Malá Paka - kolejiště na okno

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Kolejiště na okno

Příspěvekod Zlámalík » pát 24 pro, 2021 12:07 am

Ještě Vám sem dám něco dnešního progresu: kurz lití sádry.
Koupil jsem formu na skály od Nocha, že to zkusím. První pokus ok, reliéf je nádherně jemný, musím říct, že forma je fakt dobrá. Stačí odlít skořepinu se sílou asi 5 mm - ono to drží a jde s tím pracovat. Po třech pokusech, jak tam skálu napasovat, přišel čtvrtý a bylo to ono. Tak jsem udělal ještě jednu, ať mám co ničit :D
Důvod byl ten, že skála z formy nepokryje celou plochu, co potřebuju, ale dá se nalámat, dokud je vlhká, jde pěkně oškrabat na míru a seskládat do větší sestavy, když si člověk trochu pohraje, aby mu navazovaly pukliny.

2021-12-24 00.21.45.jpg

Zatím je to jen nasucho, až se vše usadí, tak se to slepí a sádrou dospáruje do jednolité hmoty a doryje reliéf.
Současně jsem i předělal kus kopce a upravil tunelový portál, aby to k sobě pasovalo. Teď je tam jen z polystyrenu,finální bude od p. Bartáka.
Obrázek porovnejte s kresbou výše - už to začíná vypadat. Jen toho bince okolo :D
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Dusan » pát 24 pro, 2021 8:49 am

Když tak na to koukám, tak si říkám, že když už si stavaři dali práci s tím, že vyrubali skálu, tak aby mohli udělat portál a přitom nechají její kraj, tak proč už nevyrubali i ten zbytek mezi těmi tratěmi a místo toho tam ještě zbudovali k tomu cucku opěrnou zeď ??? :?
Asi je jasné, že to potřebuješ nějak oddělit na tom malém prostoru, ale ještě bych se zamyslel.
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod Zlámalík » pát 24 pro, 2021 10:09 am

Důvod je jasnej: trať tam byla napřed. A až tam zřizovali lom, mohli se vybodnout na nějaké odtěžování skály u tunelu, co notabene není jejich. Oddělení epoch bude tím, jak budou vypadat propustky. Viz ta malůvka výše.
Zlámalík

Příspěvekod Dusan » pát 24 pro, 2021 11:05 am

Jasně, udělej si to jak chceš :-)
Já jsem jen hodil připomínku do diskuze, protože v tom pojetí to vidím, jak jsem napsal. A je jedno co tam bylo dříve, prostě někdo přišel, obešel kus skály a pak tam nacpal portál. No, už ti do toho nebudu kecat, tak ať se daří.
Apropo měl jsem na mysli oddělení těch "tratí", ne epoch :mrgreen:
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod Sandy » pát 24 pro, 2021 7:48 pm

Dusan píše:Když tak na to koukám, tak si říkám, že když už si stavaři dali práci s tím, že vyrubali skálu, tak aby mohli udělat portál a přitom nechají její kraj, tak proč už nevyrubali i ten zbytek mezi těmi tratěmi a místo toho tam ještě zbudovali k tomu cucku opěrnou zeď ??? :?
Asi je jasné, že to potřebuješ nějak oddělit na tom malém prostoru, ale ještě bych se zamyslel.

Původně tam byl jen skalní ostroh. Časem začala skála zvětrávat a tak tam dostavěli opěrnou zeď.
Bylo to finančně i technologicky výhodnější. A protože to bylo za "socíku", kdy estetická stránka hrála ještě nějakou roli, tak jsou obě zárubní zdi stejné... :roll:

To "Zlámalík":
Díky za výchovnou čtvrthodinku. :P
Naposledy upravil Sandy dne pát 24 pro, 2021 7:58 pm, celkově upraveno 1
Sandy

Příspěvekod dfrolek » pát 24 pro, 2021 7:57 pm

Je to takový "trik", kterým se umocní, na tak úzkém motivu, dojem hloubky. Za mě opěrná zeď určitě ano :)
dfrolek

Příspěvekod Zlámalík » pát 24 pro, 2021 11:34 pm

Jo ahá! Já jsem až teď pochopil, jak to Dušan myslel. Tedy že i kdyby kutali tunel v době, kdy tam nebyla vlečka, odkopali by ten kousek tak jako tak. Ahá! No na mě se musí pomalu a krumpáčem. Jako jo, to je taky možnost, ale jak píše dfrolek, důvod to má v rozbití prostoru na menší celky. Kdyby to bylo větší kolejiště, tak by ten kus kopce mezi tratěmi mohl být mnohem větší, tratě by se nedělily tak pitomě těsně pod kopcem a pak by ta opěrná zeď dávala smysl.
Dušanovo Podolí se mi strašně líbí pro tu svoji přirozenost, ale tohle je z modelového hlediska trošku lunapark, na každém kousku něco. Ano, vím to, ale pro tento účel to chci. Ale přesto budu rád za připomínky - i lunapark může mít úroveň :D
Krásné vánoce všem.
Zlámalík

Příspěvekod Sandy » sob 25 pro, 2021 10:18 am

[url]
Zlámalík píše:Jo ahá! Já jsem až teď pochopil, jak to Dušan myslel. Tedy že i kdyby kutali tunel v době, kdy tam nebyla vlečka, odkopali by ten kousek tak jako tak. ..........

Kdyby to bylo větší kolejiště, tak by ten kus kopce mezi tratěmi mohl být mnohem větší, tratě by se nedělily tak pitomě těsně pod kopcem a pak by ta opěrná zeď dávala smysl........

Odkopávat nutně nemuseli. Viz třeba Jarovský tunel ve směru na Prahu ("Pacifik")
Já bych to vůbec neřešil, protože bychom pak došli k závěru, že ta násypka je ještě větší "blbost"...
Nech to, jak to je. Vždyť je to (s prominutím) "na hraní". Maximálně bych vypustil ty zárubní zdi a udělal "echt" skály.
A jestli to bude alespoň z poloviny tak dobrý, jako ta levá část tak to bude bonbonek. :P
Sandy

Příspěvekod jafobe » sob 25 pro, 2021 10:29 am

A pokud by se ti nezdála opěrná zídka, ak může být klidně na vršku zářezu... to bývá v kopcovitějším terénu taky poměrně časté... tento někde v pošumaví..
Obrázek

nebo tento v Libštátě, v sousední vesnici od Košťálova... jen je už dost "vylepšený" tak ho na svých fotkách ani nemám...

domek.jpg

Ani jeden tam teda nestál prioritně kvůli nějaké odbočce vlečky... ale záleží na tom co tam ve tvém případě mohlo být dřív...
Jinak se to stavělo spíš tam kde to bylo stavebně jednodušší tak aby z daného místa bylo vidět co největší kus tratě jak psal i vojtas.

Ale odlišností se najde víc, třeba patrovou pod tratí u Malé Skály...
domek1.jpg

nebo hned vedle trati jeětě na náspu a skále skoro v Turnově...
domek2.jpg

vrchní patro v obou případech je zhruba v rovině s kolejema ...
Sice si teď nevybauji žádný na vyšší podezdívce nad tratí, ale nevidím důvod proč by tomu tak nemohlo být.

Jaromír
jafobe

Příspěvekod Dusan » sob 25 pro, 2021 1:48 pm

Zlámalík píše:Jo ahá! Já jsem až teď pochopil, jak to Dušan myslel. Tedy že i kdyby kutali tunel v době, kdy tam nebyla vlečka, odkopali by ten kousek tak jako tak. Ahá! No na mě se musí pomalu a krumpáčem.

Jen tedy ještě upřesním/doplním svoji myšlenku, viz. náčrtky. Kompromis je jasný, ale i ten se dá udělat dobře :-) Ten kousek mezi tratí a vlečkou je pidi právě ve vztahu k celkovému rozměru a není moc důvodů ho tam nechávat, proč kvůli nějakém keři? nic se na něj nevejde. Kdyby ten prostor byl naopak velký, mohl by na upraveném terénu na něm stát třeba ten vechtr, ale proti gustu nic. Já bych ho zrušil úplně a nebo ho upravil jak v obrázku. Tu zeď mezi skálou a zdí s tunelovou dírou bych zrušil a posunul skálu ve směru šipky. A nebo, pokud by jsi tam chtěl tu opěrku zachovat, tak posuň jen tu skálu směrem dozadu, aby nelezla před úroveň té opěrky, něco jako z těch variant malůvek z MŽ č. 130 (134) a nebo 128, akorát v otočeném gardu.
Tož tak jen doplnění mého názoru a ať se daří, těším se na další progres.
Zmínil jsi moje už (bývalé) "Pomezí" jako Podolí :-) Můj další projekt se má jmenovat PODOL, zvážím tedy tu zdrobnělinu :-)
Přílohy
zlamalik.jpg
portály.jpg
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod Ivan » sob 25 pro, 2021 3:31 pm

Také bych nedělal opěrku a pak skálu, není prostor. Buď opěrku, která může v nižší úrovni kousek pokračovat a na ní posadit vechtr, nebo jen skálu a pak vechtr. Skálu třeba takto (pacifikem.cz), pikovicky tunel.

https://www.pacifikem.cz/?inc=210_tunely

Obrázek
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Zlámalík » ned 26 pro, 2021 10:24 am

Hoši, díky všem za nápady a Dušanovi zejména! To jste mi tedy nasadili brouka... No nic, mám dnes volno, tak se do toho pustím.

Dušan: to je dobré, sakra! Viz níže.
Sandy: Jarovský tunel je bezva příklad té správné zanedbanosti, to zkusím. A odkazy fungujou, se dívám :D
Jarda: dobré příklady, dobré. On ten můj domek taky není kvůli vlečce, ta je jakože až novější.

Komentáře a doplnění:
Skála jako celek nejde posunout, jde jen doplnit další skálou. Důvod je ten, že za ní je prostor pro odstavné koleje, kopec je využitý na maximum - viz Dušanova malůvka do půdorysu. Dneska je to už trochu jinak a hlavně z toho polystyrenového rohu zůstalo jen těch tmavošedých 5 mm aby to nespadlo. Ale když najdu vhodný kousek skály na doložení, tak to zkusím. Je fakt, že s výjimkou situace, kdy se jim tam náhle skála začala drolit, nemá ten kousek opěrné zdi vlevo od portálu význam.

A zkrátit tu špici vpravo od portálu je dobrý nápad, tím se otevře prostor u mostku a nebude tam taková nelogická skrumáž stavebních prvků.

Jdu pižlat - kdyžtak polystyrenu na zpětné vybudování mám dost :D
Zlámalík

Příspěvekod Zlámalík » ned 26 pro, 2021 2:59 pm

Tak třeba takhle?

2021-12-26 15.46.53.jpg

2021-12-26 15.48.31.jpg
Zlámalík

Příspěvekod Dusan » ned 26 pro, 2021 3:45 pm

za mě, o parník lepší, ten nejvyšší "schodek" římsy nad portálem by tam už být nemusel, klidně stačí ty tři pod ním na ten rozměr ...
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod vojtas » ned 26 pro, 2021 4:36 pm

Taky se mi to líbí víc. Já bych tu římsu neschodoval, nechal bych jí šikmou zakončenou obrubníkem a zdivo udělal z lomového kamene jen s ostěním "díry" z opracovaných bloků, ono není důvod takhle v rostlé skále jí zdít jakkoliv jinak. Na malém motivu bych razil přístup -čím jednodušší, tím lepší. viz. Jarovský Tunel, Jílovský tunel II, a další lokálkové tunely.
TT
vojtas

PředchozíDalší

Zpět na Mini kolejiště