Antelope Junction, aneb wild, wild west

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Antelope Junction, aneb wild, wild west

Příspěvekod Střelec » úte 09 črc, 2024 5:48 am

Tohle nedělá jenom Noch, kdysi mi to předvedla i čirá barva na sklo Amos - problém byl ve stavu proschnutí nižších vrstev. V tomhle případě to ale není o hloubce (řada hlubších míst je pěkně čirá), spíš mám podezření o reakci na některé jiné materiály (barvené měkčené mechy, případně silikon). Koryto je dost členité, což taky hraje roli. Práce je ale i na jiných částech a instalacích, takže když to neteče, můžu dělat jinde - nanesení jemnější frakce na komunikace, osazení drnů, napojení elektroinstalace na ovládací prvky, otapetování bočnic a podobně. V mezičase si to sedne (uvidím po neděli) a pak přijde na řadu další vrstva "vody".

Instalace figur, zvěře a různého harampádí bude až ve finále. Otázkou ale je, čím figurky lepit, aby dobře držely a přitom nestály v louži lepidla.
Střelec

Příspěvekod marian_r » úte 09 črc, 2024 6:59 am

Kyanoakrylát (ja pužívam len Soudal) s veľmi tenkým nadstavcom.

CA sa dá odstrániť plastikárskym debondérom (vhodné aj na HPS samozrejme), alebo acetónom (ten môže odstrániť všetko :D ). Ak je to na savom materiáli, pretrieť matným čírym akrylom.
marian_r

Příspěvekod marian_r » úte 09 črc, 2024 7:03 am

20210318_100000.jpg

existuje viac druhov, aj s hadičkou
koniec sa odrezáva ak nejde vyčistiť. dôležité je pred odložením nasať vzduch aby sa hrot prečistil
marian_r

Příspěvekod rawen » úte 09 črc, 2024 7:29 am

Jako lepidlo na drobnosti používám toto Mnitkovo: https://www.webareal.cz/mnitka/eshop/2- ... epidlo-80g

Je to takový ten "sopel" vhodný i na kompletaci stromků, ale cením si jeho pružnost po zaschnutí. A věřím, že doplňky na modulech ustojí i nějaké namáhání vibracemi lépe než u tvrdého spoje.

Radek
rawen

Příspěvekod Střelec » ned 14 črc, 2024 2:22 pm

Díky všem za doporučení lepidel!
V týdnu jsem se pustil do zapojování elektriky a ejhle - na to, že šlo o pár drátů jsem v tom měl docela binec. Nepopsal jsem si dráty a s časovým odstupemse mi to vrátilo jako bumerang. Příslušenství jsem po troše zkoumání zapojil hned, ale s kolejema to dořešuju ještě teď - tam se to zbláznilo celé a původní napojení stávkovalo. Celá ta sranda trochu pruží a při manipulaci se mi sčuchlo, co nemělo. Takže jeden spoj budu muset doplnit - k izolační spojce přidat ještě vložku. Na dvou místech jsem musel dohledat napojení napájení a trošku s tím cuknout, aby se obnovil kontakt (vedení je je letované na kovové spojky a nasunuté na kolejnici). Paradoxem je, že při průběžných testech to běhalo bez problémů a teď se tomu nechtělo běhat ani za zlaté prase. Ale už to jede, jenom to musím doizolovat (viz výše) a proletovat jedno napojení drátu. Pak upravím osazení pro ovládací desku a osadím jí.

Pseudovoda v řece pomalu vysychá a začíná být relativně čirá, takže za pár dní bude čas na další vrstvu. Bohužel mi i přes zatěsnění na jednom konci utekla a velmi pěkně ztuhla na linu, kde vypadá jak louže. Uvidím, čím to půjde dolů. Jinak bacha! Pseudovoda od Nocha reaguje s barveným islandským mechem, kterej v ní pěkně pouští barvu. Naštěstí se to nšíří moc daleko, ale uvidím, až příslušné partie doschnou.

V rámci zapojování elektriky došlo samozřejmě na provozní zkoušky, takže jsem narychlo máznul pár snímků v protisvětle.
Přílohy
DSCN0508.JPG
DSCN0505.JPG
DSCN0503.JPG
Střelec

Příspěvekod Střelec » ned 14 črc, 2024 2:24 pm

a ještě dva kousky
Přílohy
DSCN0513.JPG
DSCN0502.JPG
Střelec

Příspěvekod marian_r » ned 14 črc, 2024 8:16 pm

Střelec píše:Jinak bacha! Pseudovoda od Nocha reaguje s barveným islandským mechem, kterej v ní pěkně pouští barvu. Naštěstí se to nšíří moc daleko, ale uvidím, až příslušné partie doschnou.

Skús mach namočiť liehom, možno je prifarbovaný.
marian_r

Příspěvekod Střelec » pon 15 črc, 2024 5:08 am

Vdyť píšu, že je mech barvený. Imitoval jsem jím vodní žoužel v korytě.
Od lihu mám doma jen Iron a pravý rum. Iron je taky barvený a pravého rumu je na tohle škoda.
A až to svinstvo od Nocha definitivně vyschne, nebude to lehké probarvení okolo "vodní žoužele" tak viditelné (tedy pokud se tomu pně vrátí transparentnost). V (doufám že dočasně) zbělalém materiálu je to vidět dost. Pseudovoda od Nocha se navíc nemá moc ráda se silikonem (transparentním) a nedrží na něm. To je ale na škodu jen tam, kde má silikon těsnit a netěsní (nepřilehne dokonale k podkladu).

Další v pořadí je dosázení drobného rostlinstva a dosypání povrchu jemnou frakcí pro vytvoření bahnito-písečného dojmu. Následovat budou různé nápisy a cedule a výroba imitací jednoduchých přestavníků k výhybkám. A samozřejmě retuše všude tam, kde vyleze plast nebo holý podklad. Taky bude třeba potáhnout bočnice a dohnat spoustu detailů, než dojde na figury.
Střelec

Příspěvekod Střelec » čtv 25 črc, 2024 12:22 pm

Pseudovoda od Nocha vyschla do průhledna a výrazně snížila objem, takže jsem přidal další vrstvu a nechal ji v korytě pěkně rozpliznout. Uvidíme, za jak dlouho proschne - povrch ztvrdne do dvou dnů, samotné prosychání silnější vrstvy do průhledna vychází zhruba na 14 dní.
Před doléváním jsem ale dolepil povrchy cest jemnější frakcí štěrku. Dosypal jsem ho i tam, kde jsem začátkem týdne rozmístil samolepicí drny oschlé trávy. Ještě něčím povrchově upravím vnitřek ohrad pro koně u nájemní stáje, udělám pár barevných retuší na místech, kde se odhalil podklad nebo plast, doplním cedule a začnu rozmisťovat detaily (sudy, bedny, harampádí, seno, kupky hnoje a podobně). Bude třeba vyrobit nějakou stylovou bryčku, upravit pár koní na nákladní, některým postavám předělat čepice na klobouky a časem možná barevně upravit některé nákladní vozy (vyblitě hnědý plast nebo plastové dřevo s hnědými fleky á la kráva opravdu není to pravé) a lokomotivě bude nutné naplnit tendr dřívím.
Střelec

Příspěvekod Střelec » pát 02 srp, 2024 6:23 am

Druhá vrstva pseudovody v korytě proschla do transparentnosti. Začal jsem dolepovat drobné detaily - sudy, balíky, bedny, pytle, klády a různé harampádí. V současnosti tapetuju boky kolejiště namnoženou skálou a před očima mi roste seznam dalších drobností, které bude třeba doplnit nebo vyrobit - nákladní sedla s nákladem na koně, bryčku, improvizovaný jeřáb ze dvou klád před budovu dolu a spoustu dalších věcí. Řeka bude místy potřebovat třetí vrstvu pseudovody a budu muset popřemýšlet, kam dám mývaly, které mám doma od stavby Posady del toro texaso. Byli v sadě s metrovým dřívím, kadibudkou, plotem a popelnicemi...
Střelec

Příspěvekod Střelec » stř 07 srp, 2024 6:12 pm

Tak jsem dneska dotapetoval boky. Zejtra sbalim na vandr a doleju pseudovodu do řečiště - už to chce jen na pár místech šmrncnout. Přes víkend to uschne natolik, aby šlo kolejiště skladovat na stojáka. Došmrncnu retuše a začnu dodělávat další várku drobností a asi dolepovat první figurky. Nejspíš nějaký drobný zvířectvo.
Střelec

Příspěvekod Střelec » úte 20 srp, 2024 5:39 pm

Tak jsem se pustil do "oživování". Lepím figury na pozice hustým vteřiňákem a jsem rád, že je to mini, protože všude v pohodě dosáhnu. Doufám, že pidižvíci budou držet a zároveň zjišťuju, kde všude musím dodělat detaily. Musím dát dohromady dva vozy a vystrojit a naložit nějaké nákladní koně, k tomu upravit pár figur (udělat z kšiltovek klobouky a doplnit výbavu) a postupně sázet další kousky. Kolem řeky to bude chtít nějaké naplavené dříví, k výhybkám doplnit imitace přestavníků, k dolu základ improvizovaného jeřábu za dvou klád. nějaké figury přijdou i na lokomotivu a plošiny vagónů, interiéry osobáků bohužel chybí a netuším, jak měly americké úzké uspořádaná sedadla....
Střelec

Příspěvekod hank » úte 20 srp, 2024 5:49 pm

Na ty americké přestavníky pozor, vypadaly/vypadají úplně jinak než ty evropské. Ale to asi víš. Já jenom že bych se dost divil, kdybys je sehnal v Evropě; nebo je budeš vyrábět sám?
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod jafobe » úte 20 srp, 2024 7:25 pm

Jo, jak začnu u sebe koukat na detaily, tak mám najednou pocit že tam toho je nějak málo, že je vše nějaké nědodělané... :lol:

Možná by se Ti tam hodila tato sada od Preiseru . Je sice nenabarvená, takže zase práce navíc, ale jsou tam lidi alá z venkova, takže i s kloboukem, nějaké zvířata, osedlané koně, teda spíš jen s postrojem pro tahání povozu, které tam taky nějaké jsou...

Obrázek

Jaromír
jafobe

Příspěvekod Střelec » stř 21 srp, 2024 4:56 am

Hank:
Co jsem koukal na dokumenty, tak na úzkejch měli zhusta jednoduchý páky, občas doplněný o návěstní sloupek s ukazatelema směru různejch tvarů. Co dráha, to originál. Vyrobím jen imitace jednoduchého pákového systému (v reálu to mám na elmag přestavníky Peco). Koupil jsem pár originál ručních přestavníků americký výroby, ale nejdou funkčně kombinovat s elektromagnetickým přestavníkem - jejich převod má značnej odpor (je šnekovej), takže si je nechám na další nudlodráhu s ruční obsluhou a nebudu jima plejtvat jako dekorací. Sehnal jsem totiž na jaře klasickýho Heislera od Rivarossi v H0 a k němu pár klasických nákladních vozů a stavebnice dřevorubecké soupravy - opleny a služebák na podvozku z oplenu. K tomu z týhle stavby zbylo pár domků a možná vybyde i pár figurek.

Jafobe.
Díky za odkaz, ale z celý sady by byl kromě pár figur použitelnej je jen vůz, co je na snímku vpravo nahoře. Běžný americký vehikly vypadaly poněkud jinak, než evropskej standard a v tý sadě se mu blíží jen ten jedinej kus.
To ale neznamená, že by se set nehodil jinde.
Střelec

PředchozíDalší

Zpět na Mini kolejiště