Malá Paka - kolejiště na okno

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Kolejiště na okno

Příspěvekod milan ferdián » pon 13 pro, 2021 9:24 am

Zlámalík píše:Nemáte prosím někdo fotky podobného propustku, jak je řešený detail přechodu svršku na most? Most v Martinicích znám, ale z těch fotek to nevykoukám. Díky předem!

Zkus projít posázavský pacifik https://www.pacifikem.cz/?inc=uvod
-m-
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Edys » pon 13 pro, 2021 9:52 am

milan ferdián píše:
Edys píše:
Zlámalík píše:Tak kromě chlubení zase něco práce. Na středním segmentu bude mostek ze stavebnice pana Bartáka:

Nebyl by prosím odkaz na obchod? Bohužel nemou naít. Moc děkuji.

https://www.kb-model.eu/ :wink:
-m-

Tam jsem byl ale tento propustek jsem tam nenašel. :cry:
Stavím pro zábavu ne pro 100% věrohodnost. Zábava je to oč tu běží.
http://www.moje-vlacky.cz
Edys

Příspěvekod jardaaa » pon 13 pro, 2021 10:53 am

jardaaa

Příspěvekod Edys » pon 13 pro, 2021 2:15 pm

jardaaa píše:https://www.kb-model.eu/mtbmodel/eshop/4-1-Stavby-a-doplnky-laser-cut-TT/12-2-mosty-pilire/5/177-Most-ocelovy-propustek-TT

Díky díky
Stavím pro zábavu ne pro 100% věrohodnost. Zábava je to oč tu běží.
http://www.moje-vlacky.cz
Edys

Příspěvekod Zlámalík » pon 13 pro, 2021 2:31 pm

jardaaa píše:https://www.kb-model.eu/mtbmodel/eshop/4-1-Stavby-a-doplnky-laser-cut-TT/12-2-mosty-pilire/5/177-Most-ocelovy-propustek-TT

To je na ten dotaz kolegy Edyse, kde koupit?
Protože na dotaz jak to sestavit, toto neodpovídá, mostovka na ukázce sedí moc vysoko, resp. tady by se štěrk sypal přes boky ven.

Jinak zatím výzkum - Kácov a Kácov
Boční zídky tedy zvednu do úrovně zaplechování po stranách koleje, stavebně to provedu silnějším betonovým rantlem.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod milan ferdián » pon 13 pro, 2021 2:43 pm

Tak se podrž, než mi manželka zabavila novou zgruntu knihu, tak jsem zahlédl tři fotografie tvého mostku. Zkus se obrátit na Hanka61. /Zadní Třebáň - Lochovice/.
-m-
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod jardaaa » pon 13 pro, 2021 3:30 pm

Zlámalík píše:

To je na ten dotaz kolegy Edyse, kde koupit?
Protože na dotaz jak to sestavit, toto neodpovídá, mostovka na ukázce sedí moc vysoko, resp. tady by se štěrk sypal přes boky ven.

jj, na Edyse..
jardaaa

Příspěvekod Ivan » pon 13 pro, 2021 4:03 pm

Jirko, z fotky nepoznám jak to přesně máš. Stavěl jsem ocelový mostek od pana Bartáka, který je v zásadě stejný s tím tvým. Podle mne má být vršek pilíře cca se spodkem pražce. K tomu se přidají obruby, které by to měly dorovnat aspoň na vrch pražce. Mám to zatím postaveno bez obrub, které budu možná trochu zvyšovat. Dále ještě poznámka ke stavebnici - ta podle mého moc nepočítá s velkým podložením mostku (nevím jak se tomu přesně říká, prostě to kovové usazení řešící dilataci mostku, válečka std...). Pošu ti do mailu fotky obdobných mostků, co jsem postahoval, třeba nějaká pomůže.
Ivan
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Rtep » pon 13 pro, 2021 5:30 pm

Pěkný večer
tady je řez provedením závěrné zídky
Obrázek
Obrázek
To pod mostem se jmenuje mostní ložisko jedno je pevné a druhé pohyblivé to je ten váleček, ale u malých mostku muže být podložení pouze deskou.
Rtep

Příspěvekod Zlámalík » pon 13 pro, 2021 5:55 pm

Rtep: Díky moc za detail! Přesně to to chtělo. Tak to budu mít nakonec i celkem dobře :D

Ivan: Díky za mail, paráda, to jsem potřeboval! Základní poznatek je, že pochozí lávky jsou někde výš a někde níž, takže nemá cenu se zalamovat s doháněním výšky zídek, dát lávku prostě jak vyjde a ono se to se zaštěrkováním celkem srovná. Mám to teď jako ty, vrch pilíře se spodkem pražce - takže korunu zídky jen vypodložím ještě jedním kartonem a bude to parádní.

Uložení na ložiska - vím, znám, jasně. Tady ve stavebnici je imitace ložisek takovým trojúhelníčkem (který mimochodem nejde navléct skrz výřezy v nosníku), takže za mě asi OK, je to trošku vidět na spodní fotce nad levou opěrou. Ten tvůj most zjevně leží naplacato na destičce, přitom při tom rozpětí by most ložiska mít měl.
Zlámalík

Příspěvekod Rtep » pon 13 pro, 2021 6:41 pm

Pěkný večer
Skripta hovoří následovně :
Hlavní nosná konstrukce silničních mostů o jednom poli do rozpětí 10 m,železničních mostů do rozpětí 3 m a provizorií se může na podpěru uložit přímo tzv. bezložiskové uložení (pruh z několika vrstev lepenky, izolačních pásů, skelných vláken, korku, elastomeru). Tloušťka uložení je většinou v rozmezí mezi 10 až 20 mm, šířka úložného pruhu se volí minimálně 1/3 výšky hlavní nosné konstrukce a minimálně 300 mm.
Pak to může být takto, nebo ten trojůhelníček bude ložisko na druhém obrázku.
Obrázek
Obrázek
Rtep

Příspěvekod jafobe » pon 13 pro, 2021 7:32 pm

Zlámalík píše:...
Nemáte prosím někdo fotky podobného propustku, jak je řešený detail přechodu svršku na most? Most v Martinicích znám, ale z těch fotek to nevykoukám. Díky předem!

Jestli pomůže taková, jinak bych musel kouknout do mého fotoarchivu, asi by se tam ještě něco najít mělo...

most.jpg

IMGP4407.jpg

IMGP4412.jpg

Jaromír
jafobe

Příspěvekod Zlámalík » pon 13 pro, 2021 9:03 pm

Rtep: díky, to bude ono, ty trojúhelníčky jsem neznal. Rozšířil jsem si obzory, o to u modelaření taky jde.
Jafobe: díky, s dovo uložím do vědomostí.

Jsem si zas naběhl. Já vůl. Podklad náspu je ze Styroduru a jak jsem to tam cpal, neměl jsem to na milimetr. Napadlo mě, že tam nacpu bílý lepicí tmel, něco jako Mamut, měl jsem T-Rex od Soudalu. Bezva věc, udělal jsem tam čtyři "buchty" a pilíř na ně naplácl a srovnal.
A ono se to do ... (neslušný smajlík) zkroutilo protože se lepidlo smrsklo. Nahoře dobrý, ale dole byl propustek širší... Mohlo mě to napadnout, vola.
No nic, tak to zespodu podhrábnout pinzetou a vytáhnout/vytrhnout do správné polohy. Podložit něčím pevnějším a zalepit... Co by člověk furt dělal, že.

Nicméně jsem nalepil to nadbetonování pilířů a římsu, teď jsem kousek, půl milmetru pod vrchem pražců. Taky jsem nalepil opěrné zdi a opatřil je římsami. Zatím se mi to líbí.

2021-12-13 21.26.05.jpg

2021-12-13 21.26.46.jpg

Jen tu rezavou jsem v zápalu patinování nějak přehnal, musím to fous ztmavit.

2021-12-13 21.54.06.jpg
Zlámalík

Příspěvekod Zlámalík » pon 13 pro, 2021 9:19 pm

A ještě odkaz na fotky rekonstruovaného mostu podobné konstrukce jako dělá Ivan, vč. detailů jako konzoly pro vyložení pražce do mezery mezi pilíř a mostovku...
Viz https://www.k-report.net/presmerovani/? ... ek=2602519

Ukázka:
756244.jpg

Autor: Němec_z_Ova
Zlámalík

Příspěvekod Ivan » pon 13 pro, 2021 10:13 pm

Není zač. Na ta ložiska jsem se vybod, protože je most vzadu a nebyly by stejně vidět :D .
Vypadá to dobře, děkuji za potvrzení mé domněnky, že je lepší ty obruby ještě podlepit.

můj most (tedy pana Bartáka) je trochu jiné konstrukce, ale to je jedno. Jen malá rada, dej tam co nejdříve plechy lávky, nebo jako já urveš či ohneš některá íčka co ji drží :roll:
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

PředchozíDalší

Zpět na Mini kolejiště