Malá Paka - kolejiště na okno

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Kolejiště na okno

Příspěvekod Zlámalík » stř 27 led, 2021 12:59 pm

jardaaa píše:Zlámalík: já odšroubuju vršek a "matlám" párátkem nebo seříznutou špejlej.. Jinak mám několik flaštiček a ani na jedný není žádnej nápis, to bych neklad takovej blbej dotaz :mrgreen: díky za odkaz, ikdyž, bohužel nejmenší balení 18kg :cry:

Aha, já mám flaštičky tři a všecky s popiskou, tak to sorry. Ale je to taky na PVAC bázi, takže možná mrknout na pružná lepidla kategorie D2 či D3.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod hank61 » stř 27 led, 2021 2:29 pm

Zlámalík píše:
jardaaa píše:Zlámalík: já odšroubuju vršek a "matlám" párátkem nebo seříznutou špejlej.. Jinak mám několik flaštiček a ani na jedný není žádnej nápis, to bych neklad takovej blbej dotaz :mrgreen: díky za odkaz, ikdyž, bohužel nejmenší balení 18kg :cry:

Aha, já mám flaštičky tři a všecky s popiskou, tak to sorry. Ale je to taky na PVAC bázi, takže možná mrknout na pružná lepidla kategorie D2 či D3.

Jirko. Ja jsem korek vždy lepil modrým " Neředěným" Duvilaxem a k naprosté spokojenosti. :wink:
Celoživotní hračička ;-)
https://hank61.rajce.idnes.cz
hank61

Příspěvekod JanoH0e » stř 27 led, 2021 2:37 pm

Problém polystyrénu je ten, že obsahuje vzduch. Preto sa bude "bortiť" vždy. Preto sa odporúča tmel, aby vyplnil "bubliny". Spevnenie povrchu síce trochu pomôže, ale problém neodstráni.
JanoH0e

Příspěvekod Zlámalík » stř 27 led, 2021 3:05 pm

JanoH0e píše:Problém polystyrénu je ten, že obsahuje vzduch. Preto sa bude "bortiť" vždy. Preto sa odporúča tmel, aby vyplnil "bubliny". Spevnenie povrchu síce trochu pomôže, ale problém neodstráni.

No ale to se týká celé krajiny, to by se nesměl XPS používat vůbec... Ale to je na jiné téma. Nicméně, díky za tip.
Já mám vyzkoušeno, že když se udělá pevnější povrch a pak se věc zasune tak, aby se nevytrhla koule pěny uvnitř XPS (čili ideálně něčím předvrtat, stačí párátkem) a pak se to zalepí Herkulesem, je to v klidu.
Zlámalík

Příspěvekod Zlámalík » stř 27 led, 2021 3:10 pm

hank61 píše:Jirko. Ja jsem korek vždy lepil modrým " Neředěným" Duvilaxem a k naprosté spokojenosti. :wink:

Duvilax by vyhověl i Jardovi, bude to asi hodně podobný.
Zlámalík

Příspěvekod Střelec » stř 27 led, 2021 5:22 pm

Ve starších stavebnicích od Šikulů bylo německé lepidlo UHU, trochu připomínající Kanagom. Měl jsem ho ještě ve stavebnici kamenného mostu, ale ta ležela na skladě spoustu let. Jinak používám Duvilax, ten se dá v případě potřeby naředit (pro lepení štěrku), ale v originál konzistenci je dobrý právě na korek a foliáže.
Střelec

Příspěvekod Sandy » stř 27 led, 2021 10:34 pm

Zlámalík píše:
Sandy píše:Přechod přes koleje by ve skutečnosti asi byl až za výhybkou (v místě mezi výhybkou a stojícím vozem). Tohle by bylo stavebně dost komplikované.

No jo no, když ono dál není místo. Když tam chci dát Tischler hranu a dostat k ní Regioštrůdl. Ale naši předci s tím poradili, tak jsem se nechal inspirovat :D

210_krh_kolej_2003-05-08_09.jpg

Stanice Krhanice, foto z https://www.pacifikem.cz/?inc=210_krh

Moc hezký. Překvapuje mě, že mi to uniklo. Na těchto stránkách jsem dost často.... Čerpám z nich inspiraci pro minisegmenty GL.
Navíc se mi tam líbí i ta "plonková" krhanická rampa.
Sandy

Příspěvekod Zlámalík » stř 27 led, 2021 11:07 pm

Oni to není ve fotkách v galerii, ale v titulku. Taky jsem to podruhé nemohl najít.
Ale ukazuje se, že kdykoliv člověk pochybuje, tak ho realita ještě předčí :-D
Zlámalík

Příspěvekod Kavka_ » čtv 28 led, 2021 6:46 am

Zlámalík píše:No jo no, když ono dál není místo. Když tam chci dát Tischler hranu a dostat k ní Regioštrůdl. Ale naši předci s tím poradili, tak jsem se nechal inspirovat :D
Stanice Krhanice, foto z https://www.pacifikem.cz/?inc=210_krh

Tohle je super postřeh, pro potřeby mikrokolejišť se to bude velmi hodit. Uchovám v paměti pro budoucí použití...
Jinak to moc pěkně pokračuje, jak se mi to líbí od začátku, tak mě to v průběhu baví čím dál víc :)
TT, V. - VI. epocha, ČD
- kolejiště realizovaná na malých plochách neškodí v jakémkoli množství -
Kavka_

Příspěvekod Zlámalík » pát 29 led, 2021 8:04 pm

Tak zase kousek popojedem. V pravém rohu kolejiště potřebuju dodělat terén, jenže na něm má sedět sýpka a bez ní se to blbě vymýšlí. Tak jsem se do ní pustil.
Vzal jsem stavebnici od Igry a podrobil ji odtučňovací kúře. Zkrátil jsem ji o jednu okenní osu, otočil vůči rampě o 180°a trochu jinak dopadnou i přístřešky na obou třech stranách.

2021-01-29 20.06.23.jpg

Jsme v VI. epoše a barák je už opravený v trochu plnějších barvách, nicméně už zase stihl mírně opršet.

Přístřešky jsem zkrátil - ten ke kolejím jen po vnější stranu vozů, ten k silnici asi o třetinu a jinak jsem rozmístil konzoly.
Dovnitř jsem nalepil kusy odřezané fasády, aby mi sýpkou neprosvítalo jak tělocvičnou. Vnitřek modelovat nebudu, doufám, že mi to tentokrát odpustíte :D

2021-01-29 20.05.14.jpg

Tohle je strana ke kolejím - úzká rampa kolem budovy drží nalepená na budově a spolu s ní bude vyjímatelná.
Celou stavebnici jsem podlepil dvěma kartony, abych základnu dostal pod úroveň kolejnic a mohl je zaštěrkovat jako doopravdy. Tady má podle mě Igra dost velkou chybu, že staví budovy nad úroveň TK.

2021-01-29 20.05.35.jpg

Strana "k silnici" - ta prakticky nebude vidět, je v rohu okenního výklenku a bude navíc zboku krytá stromem. Ale to neznamená, že by to nemělo vypadat slušně.

Aktuálně řežu střechu a zkracuju ji o jednu pětinu, naštěstí eternitové šablony vycházejí ve stejném rastru s vikýři, takže se to bude dát doufám zamaskovat.
Tedy pokračování již brzy.

P.S.: moc se mi líbí tohle - jenže to je "epochálně" jinde, jak znázorněnou dobou, tak šikovností autora: https://www.svetnakolejich.cz/fotky2788 ... G_0099.jpg
Zlámalík

Příspěvekod Fox » sob 30 led, 2021 7:55 am

Krásná stavební práce - beru si jako příklad pro moje neumělé snažení :idea:
TT, DR5000, Z21, iTrain...
Fox

Příspěvekod Rocky_MK » sob 30 led, 2021 11:07 am

Velmi pěkné! Stejnou stavebnici mám teď na stole a taky se asi nevyhne úpravě v podobě přesunutí rampy...
Nemám na kolejišti sedmivozový RailJet v N a stále ještě dýchám
Rocky_MK

Příspěvekod Zlámalík » sob 30 led, 2021 1:30 pm

Tak když už to budeš kuchat, dobře rozmysli, kde bude jaký bok a hlavně si to podlep. Igra to fakt staví tak, že spodek je ve výšce TK. Což je naprosto blbě. Bylo by dobře to dostat ideálně o 4 mm dolů, aby spodek základového kartonu byl se spodkem pražců, nebo aspoň o tři, když se připustí kopec boršusu mezi kolejemi a rampou.
Zlámalík

Příspěvekod jardaaa » sob 30 led, 2021 3:18 pm

Mám od Igry Českou Metuji a musel sem to celý zvednout 4mm korkem aby Kocour netrhal eternitový tašky ze střechy.. Shánět v dnešní době pokrejvače :mrgreen:

Jestli se můžu zeptat, jak si dělal ty černožlutý "nátěry"? Tištěný?

Jinak teda, máš to luxusní..
jardaaa

Příspěvekod Zlámalík » sob 30 led, 2021 5:06 pm

No přesně. Ty 4 mm chybí, pokud to chceš posadit na základovou desku společně s kolejema. Už jsem soudruhům do Igry napsal mail, že někde udělali chybu, tak uvidíme, co oni na to.
Pruhování je ve stavebnnici přibaleno, tisk na křídovém papíře, jen si šmikneš příslušnou šířku. Něco mi zbývá, můžu poslat.

Luxusní to není, ale tak snad to neurazí.
Zlámalík

PředchozíDalší

Zpět na Mini kolejiště