TT mini aka Dolní Lhota

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: TT mini aka Dolní Lhota

Příspěvekod Střelec » stř 19 úno, 2025 10:00 am

Tak mě napadlo - kolej ke skladišti vést směrem od lokálky. Pokud není budova se skladištěm již připravená, bylo by samotnou staniční budovu možné trochu posunout od kolejí a motorák do horní stanice by mohl odjíždět přímo od budovy, případně by manipulák mohl posunovat na lokálku při zachování volného průjezdu po hlavní trati. Nebo k původnímu schématu přidat jednu kusou kolej ve směru od lokálky, která by končila u výpravní budovy a byla určená pro motorák.
Střelec

Příspěvekod Ivan » stř 19 úno, 2025 12:44 pm

Vlečka nahoře takto podle mne lepší, bude se ti snáze objíždět lokomotivou odstavené vozy a působí to učesaněji.

Obě úpravy spodní stanice dávají smysl. Rozmysli, jak chceš dlouhé koleje pro odstavení souprav. Mně se o chlup líbí více Zlámalíkova varianta, ale i Michalova je dobrá. Je to na tobě.

Také velmi doporučuji stavět z flexi. Lepší koupit samostatné pruty, které mají délku 1m a podloží zvlášť. Méně spojů znamená bezpečnější provoz. Díky tomuto řešení mám přívodní kabel je každé části koleje, takže i kdyby spojky zlobily, nevadí to. Navíc něco i ušetříš, ale to beru jako druhotny bonus.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod MichalM » stř 19 úno, 2025 3:39 pm

Ještě jsem se na to zkusil trochu podívat. Upravil jsem skryťák na dvě průjezdné koleje a dvě kusé u kraje. Kusé koleje by mohly sloužit pro uklizení spěšného vlaku vedeného sólo motorovým vozem (M240, M262, M286). Teoreticky až dvou spěšných vlaků, které budou ve stanici křižovat. Také jsem skryťák posunul do hladiny -1.5cm, hlavní stanice zůstala v 0 (reálně stejně bude alespoň dva centimetry nad deskou, kvůli terénu). Horní stanice potom může být ve výšce 8cm, což mi dává stoupání 3.5%, což je stále dost vzhledem k obloukům, ale moc lépe to nepůjde. Kritické místo je kde lokálka podjíždí koncovou stanici a potřebuješ tam 5cm pro vlak a cca 1cm pro desku a staniční pláň. Tu staniční budovy do hlavní stanice už máš nebo je možná i varianta samostatné budovy a skladiště jinde? Každopádně více doleva mezi levé zhlaví hlavní stanice a oblouk lokálky bych už nic nedával, ať je tam dost prostoru pro optické oddělení. Cestu od staniční budovy bych vedl doprava a přes zhlaví pryč, ať zabírá co nejméně místa.

uprava2.png

Taky jsem zkusil ten nápad od Zlámalíka, ale trochu jsem se odklonil a podařilo se mi vytvořit stanici, která má čtyři krátké koleje :D

upravaZ.png

xtc přikládám zde
lhoty.zip
(45.85 KiB) 21 krát
MichalM

Příspěvekod prcek » stř 19 úno, 2025 4:07 pm

Vycházeje z návrhu MichalM zkusil bych nechat v Dolní Lhotě 3 průjezdné koleje, ale zkrátit jejich délku posunutím pravého zhlaví blíž ke stanici. Tím nebude stanice od tunelu k tunelu a mohlo by zbýt kousek místa na vytažení vozu bez zajetí do tunelu. Příjezdová cesta by pak mohla vést přes koleje a ne přes výhybky.

Co sevtýče továrny. Takhle je to asi hezčí, pěkně schovat vůz za barák k rampě. Praktičtější bylo na něj vidět.
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

Příspěvekod playback » čtv 20 úno, 2025 12:25 pm

Ano výška mi dělala starosti už na začátku. Proto jsme původně vedl lokálku tak, aby její stoupající část nezasahovala pod horní stanici.
Navíc by tam mělo zbýt místo pro přestavník. :!: Zkusím to ještě propočítat, ale bude to na desetiny.
playback

Příspěvekod Ivan » čtv 20 úno, 2025 7:20 pm

Přestavník snadno posuneš (vyosíš) pomocí bovdenu a táhla. Vypadá to složitě, ale je to jednoduché a spolehlivé.
Ivan

Příspěvekod playback » čtv 20 úno, 2025 9:17 pm

Tak jsem to ještě jednou proměřil a počítal - mělo by to vyjít - s odřenýma ušima :). Díky moc za rady všem a Michalovi zvlášť! O víkendu jdu nakoupit dřevo.
playback

Příspěvekod prcek » čtv 20 úno, 2025 9:57 pm

Než začneš stavět rám, načrtni si to. Ať ti nevyjde žebro pod výhybku atp.
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

Příspěvekod Zlámalík » čtv 20 úno, 2025 11:27 pm

playback píše:Tak jsem to ještě jednou proměřil a počítal - mělo by to vyjít - s odřenýma ušima :). Díky moc za rady všem a Michalovi zvlášť! O víkendu jdu nakoupit dřevo.

Nezapomeň, že výztuhy musí být diagonálně, křížem, několika kříži, nebo aspoň do "M", jinak se ti to bude kroutit.Naopak, nemusí být pravidelné, potlačí to rezonance.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod MichalM » pát 21 úno, 2025 6:29 am

playback píše:Tak jsem to ještě jednou proměřil a počítal - mělo by to vyjít - s odřenýma ušima :). Díky moc za rady všem a Michalovi zvlášť! O víkendu jdu nakoupit dřevo.

Než se do toho pustíš, tak si vyber konkrétní plánek a načrtni si do něj nahrubo krajinu - kudy povedou komunikace, kudy odtéká voda a podobně. Počítej, že hlavní stanici nemůžeš umístit přímo na desku, ale musí být výš. Je to nejnižší místo a proto někde kolem ní bude odtékat všechna voda ze středu kolejiště. Voda nemusí být nutně potok, ale i běžné srážky odtékající jinak suchým korytem a propustkem.
MichalM

Příspěvekod Ivan » pát 21 úno, 2025 4:07 pm

Přiznám se, že jsem toto částečně podcenil a moc nenačrtl. Také jsem neměl diagonaly a můj 5cm nízký lehký rám se kroutil. Doplnil jsem diagonaly a už se nehne.
krajinu mám částečně zapuštěnou do rámu a musel jsem některé prvky šoupat. Někde jsem i dělal výřezy do vyztuh, ale na pevnost to kupodivu nemělo vliv. Přestavníky jsem měl kliku, nevyšly jen dva, vyřešeno bovdeny a delším drátem.
proč to tady složité popisuji? Jako zkušenost, že se fakt vyplatí i ty vyztuh dopředu naplánovat. Byl to boj, který jsem vyhrál jen díky tomu, že kolejiště není zas tak složité a koleje jsou jen v jedné rovině.
Ivan

Předchozí

Zpět na Mini kolejiště