TT Martinice (kolejiště do obýváku 141x60)

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: TT Martinice (kolejiště do obýváku 141x60)

Příspěvekod Fox » pon 02 led, 2023 6:43 am

Ohledně návěstidel: nakonec budu volit kompromis: vjezdové + předvěst. Umístění zhruba dle obr.
Martinice 3_navestidla.jpg
Důvod je také ten, že nevím, zda by pro odbočku bylo potřeba dvouramenné návěstidlo.
Ještě k tomu poznámka: ona i tady platí dialektika, vše souvisí se vším. Ovládání servem, ano, technicky v pohodě. Ale když se podíváš na layout blíž, je vidět, že návěstidlo pro krytí odbočky není moc kam umístit. Leda před most, kde by bylo utopené v terénu a stejně nebylo moc zepředu vidět. Serva (případně MP1 o kterých spíš uvažuji) se musí v tomto případě umístit až pod základní desku, protože zepředu nebude pod koleje přístup (chci co nejméně rušit přední-pohledovou stranu na kolejiště).
TT, DR5000, Z21, iTrain...
Fox

Příspěvekod Vladimír_B » pon 02 led, 2023 7:53 am

Předvěst do stanice stačí pevná lokálková, tedy žlutý šestiúhelník s černým křížem. A vjezd může mít pevné žluté rameno.
Na odbočku stačí jedno rameno, pokud bude rychlost max. 40 km/h.
>H0< Nejde? To slovo neznám. :-)
Vladimír_B

Příspěvekod MichalM » pon 02 led, 2023 9:44 am

Ahoj,
Na daný prostor se mi ten námět moc líbí, ale při pohledu na plánek mě napadly 2 věci:
1. zastávku v odbočce bych primárně otočil k přímé koleji, aby mohl motoráček zastavit a následně ukončit jízdu na kusé koleji v tunelu. Teda pokud je to zastávka, soudím tak podle toho motoráčku.
2. návěstidla bych posunul - vjezdové tak o 1/4 oblouku a předvěst před most. Připadne mi to trochu "vzdušnější" a taky to bude podle mě trochu lépe vypadat při posunu ve stanici, kdy lokomotiva a dva vozy nebudou stát až u návěstidla.
MichalM

Příspěvekod HonzaM » pon 02 led, 2023 9:45 am

Fox píše: Ovládání servem, ano, technicky v pohodě. Ale když se podíváš na layout blíž, je vidět, že návěstidlo pro krytí odbočky není moc kam umístit. Leda před most, kde by bylo utopené v terénu a stejně nebylo moc zepředu vidět. Serva (případně MP1 o kterých spíš uvažuji) se musí v tomto případě umístit až pod základní desku, protože zepředu nebude pod koleje přístup (chci co nejméně rušit přední-pohledovou stranu na kolejiště).

Nevím, co Tě vede k preferenci MP1 před servem - u serva je možné velmi přesně nastavit obě krajní polohy, což u mechanického návěstidla může být podstatné, zatímco u MP1 jsou koncové polohy přesně dané a závisí jen na mechanickém umístění přestavníku.
Návěstidla bych určitě použil, pro diváka je to efektní, kolejišti bez návěstidel ve stanicích kde by v reálu určitě byla prostě něco chybí.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Fox » pon 02 led, 2023 9:54 am

MichalM píše:Ahoj,
Na daný prostor se mi ten námět moc líbí, ale při pohledu na plánek mě napadly 2 věci:
1. zastávku v odbočce bych primárně otočil k přímé koleji, aby mohl motoráček zastavit a následně ukončit jízdu na kusé koleji v tunelu. Teda pokud je to zastávka, soudím tak podle toho motoráčku.
2. návěstidla bych posunul - vjezdové tak o 1/4 oblouku a předvěst před most. Připadne mi to trochu "vzdušnější" a taky to bude podle mě trochu lépe vypadat při posunu ve stanici, kdy lokomotiva a dva vozy nebudou stát až u návěstidla.

OK, dík za nápady.
1. nojo, proč ne. Bude se mi i dělat líp nástupiště a s "úklidem" M152 to taky dává smysl. Anebo: co udělat zastávku společně pro přímý směr i odbočku. Pouvažuji.
2. Umístění náv. je zakresleno jen "ideově", na papíře zatím není problém
Fox

Příspěvekod hank61 » pon 02 led, 2023 9:59 am

Foxi. Myslím si servech versus MP1 totéž co HonzaM. Navíc, když použiješ nějaký servodekodér pro více serv, můžeš s nimi kromě mechanických návěstidel ovládat např.: rozpojovače spřáhel, vrata od remízy apod... Tohle mám s úspěchem vyzkoušené. Jinak projekt to bude parádní :wink:
Celoživotní hračička ;-)
https://hank61.rajce.idnes.cz
hank61

Příspěvekod Fox » pon 02 led, 2023 10:03 am

serva versus MP1 - toť věčná otázka. Je to dané tím, že ze setrvačnosti používám to, co minule a co mám vyzkoušené, včetně vzdálené montáže ve špatně přístupných místech. Možná je čas vyzkoušet i serva. Ponechávám otevřené...
Fox

Příspěvekod jipol57 » pon 02 led, 2023 11:14 am

Fox píše:(chci co nejméně rušit přední-pohledovou stranu na kolejiště).

Jestli tím myslíš, ovladač návěstidla (jak vídávám na obrázcích), který čouhá několik cm pod kolejiště, tak chápu. Zkus popřemýšlet nad přestavníkem, jak je používám já. Jen 12mm pod deskou, jako je výška serva naplacato. viewtopic.php?f=1&t=11830&p=311581&hilit#p310998
Mám to pro výhybky, ale servo může pohybovat s čímkoliv. S ocelovou strunou, může být umístěný kdekoliv a převod horizontálního pohybu na vertikální, už tady byl taky několikrát popisovaný. Já tam mám zpětný ohlas polohy výhybky. To by u návěstidla být nemuselo.
jipol57

Příspěvekod Fox » pon 02 led, 2023 12:18 pm

Ano, pokud bych šel do serv, musel bych použít podobný držák, jako máš Ty. (PS: nebylo by ke stažení .stl abych to nemusel vymýšlet celé sám :?: :idea: ). Takovou podobnou "vzdálenou" montáž jsem si vytisknul k MP1 (někde to tady je). Nejdříve si to vyzkouším někde vedle na kousku podkladu, abych při stavbě nenarazil hlavou do zdi.
Díky moc.
Fox

Příspěvekod jipol57 » pon 02 led, 2023 5:10 pm

Není problém, dávám 2, zrcadlově otočené.
Servo.rar
(18.6 KiB) 131 krát

Pro přestavníky tam nám uchycení pro posuvný přepínač. Kdybysi ho tam nechtěl, tak STL by mělo jít upravit, a nebo podle požadavku bych Ti ho upravil já a poslal znovu. Dírky jsou pro šroubky M2, ale je dobré je protáhnout vrtáčkem.
jipol57

Příspěvekod Fox » úte 03 led, 2023 8:43 am

Díky, staženo a určitě použilu pro další pokusy.
Fox

Příspěvekod Fox » stř 04 led, 2023 2:49 pm

Po konzultacích jsem upravil zastávku na typ V (se dvěma nástupišti). Po rozkreslení v měřítku tam vychází jako jediná varianta malá budova "závorářské stanoviště 112H" (omlouvám se za tu čmáranici, ale líp to neumím :D ). Možná ještě přemyslím tu přístupovou cestu. takto přímo před tunelem by šlo o život...
Zastavka_v1.JPG
Fox

Příspěvekod milan ferdián » stř 04 led, 2023 3:51 pm

Vybuduj schody po svahu (mňamka v zimě) a veď chodníček po koruně portálu tunelu.
-m-
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod milan ferdián » stř 04 led, 2023 3:57 pm

zdroj: vlakynet. Stojí tam tatínek s dětmi. Vede tam chodníček.
-m-
Přílohy
vlakynet lamač.jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Dusan » stř 04 led, 2023 4:40 pm

Zastávka Níhov na Tišnovce, viz. mapy.cz. ke koleji se chodí pěšinkou za zastávkou hned ze silničního mostu....
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

PředchozíDalší

Zpět na Mini kolejiště