Malá Paka - kolejiště na okno

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Kolejiště na okno

Příspěvekod Michal Šuhajda » pát 23 říj, 2020 8:33 pm

Ahoj, ta vizualizace vypada dobře. V kombinaci s upraveným terénem vpředu to bude vypadat ještě lépe. Už v 3D obrázku působí hezky ty stromy před kolejemi. Úhel koleji nemusí být velký, stačí par stupňů. Zadní kolej nech rovnoběžnou se stanici.
Předpokládám, že se budeš snažit mít koleje co nejníže, tak asi nebudeš dělat vpředu velký svah, ale pod stromy muže být naopak kopeček( samozřejmě až za příkopem).
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod Zippich » pát 23 říj, 2020 11:43 pm

Hezké stylové špaletovky. V dnešní plastové době vzácnost...
Tvému plánu chybí už jen maličkost. Realizace. Možná bych se nebál udělat z koncové stanice klasickou. Alespoň pocitově. Odstranit zarážedlo na krajní koleji a kolej protáhnout až na hranu desky. Získáš tak o pár centimetrů víc místa na manipulaci a iluzi mezilehlé stanice. Ztvárnit se to dá různě. Prostým ukončením koleje na hraně, kulisou tunelu na ostění parapetu, nebo kulisou uzávěry koleje zrušeného pokračování trati ve stylu Kralovic...
Zippich

Příspěvekod vojtas » sob 24 říj, 2020 1:03 am

A co takhle?
Obrázek
Obrázek
TT
vojtas

Příspěvekod Ivan » sob 24 říj, 2020 4:43 am

Já bych to taky asi neměnil :D.

Možná bych ještě zvážil, zda se to takto vejde k oknům, přeci jen vlečka za budovu žere místo (i když se mi to tak líbí), tak aby nebyly její koleje moc narvané na okno a bylo aspoň trochu místa na nějaké ukončení krajinky. Předpokládám, že jsi měl rozkreslenou variantu uspořádání kolejí u sebe? To bych pak udělal šikmo, do pravého rohu VB do levého předního sypku.
Ale jak jsem psal, tvůj návrh je moc hezký :wink:

Edit : měl jsem stránku načtenou z večera a ráno nedal refrssh, Vojta mne předběhl. Já bych u jeho návrhu zvážil ponechat jen dvě koleje plus vlečku.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod jirmicz » sob 24 říj, 2020 6:56 am

Skvělý nápad i z provozního hlediska. Asi bych neměl první návrh. Taky se mi líbí ta kolej za nádražím. Akorát co říká rodina na to, že už nepůjde otevřít to okno?
jirmicz

Příspěvekod Zlámalík » sob 24 říj, 2020 11:33 pm

Hoši, všem moc díky za nápady, to je učiněný brainstorming! Odpovím souhrnně:
Michal Šuhajda: rovina kolejí bude buď cca 10 cm nad tím parapetem, právě, abych vyšel už "do skla" a teoreticky mohl hodit pokračování krajiny za sklo, nebo jen cca 5 cm nad parapetem s tím, že okno je okno, má nějaký rám a tam to končí. Takže něco by se s tím dělat dalo.
Zippich: díky, okna jsem nechal udělat jako repliky původních. Vyrobil pan Pešek v Radostíně nad Oslavou. Pokračování trati je dobrý nápad, to lehké vytočení (na obrázku na minulé stránce) by umožnilo tam dát aspoň strom, a i kdyby tam byl pražec napříč, mohlo by to vypadat jako že pokračování tam bylo.
Vojtas, Ivan: sakra hoši, to je taky verze! Takový typický kompaktní nádražíčko. Jen to užere jedno "stání" a tím kombinační možnosti, předtím se dalo zajet ke skladu, k sýpce a na kolej dozadu, která tam teď není, ale dalo by se to zkusit.
jirmicz: to je MOJE okno :D Kolejiště ale bude odtamdací a zastamdací, nebude tam nafurt.

A že jste to vy, že na mě tak mysíte, zajímá vás to a věnujete tomu svůj čas, tak jsem to zkusil hned (v jednu v noci) - co vy na to?
Přílohy
Malá Paka 7.jpg
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod vojtas » ned 25 říj, 2020 1:23 am

No snad jen proč ty ew1? Na tomhle zhlaví to neušetří ani milimetr, a je rozhodně lepší, alespoň na hlavní kolej jet obloukem R631, zvlášť v tvojí, 6. Epoše.
TT
vojtas

Příspěvekod Ivan » ned 25 říj, 2020 6:29 am

Obě varianty jsou hezké, já bych šel asi do této, ale ty jsi stavitel :).
A zas souhlasím s Vojtasem, první 2 výhybky, možná i tu na vlečku bych dal EW2. Tím, že ta první je v té úzké části, tak se jen trochu posune její začátek a moc to délky kolejí ve stanici nebere.na svém mini mám taky EW2, byť následuje stanice v oblouku Cca R320 a R363, takže si možná někdo ťuká na čelo, ale jsem spokojen.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod milan ferdián » ned 25 říj, 2020 6:45 am

Odpověď na lokomotivní remízu. Nevím, kolik tam máš místa. Plánek stanice je jen inspirativní, na zhlaví se nedívej, ani jak je vedena kolej do remízy.
-m-
Přílohy
planek-veseli.jpg
planek-veseli.jpg (39.15 KiB) Zobrazeno 6012 krát
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Zlámalík » ned 25 říj, 2020 7:58 am

Proč EW1? Bylo půl druhé a nebyl čas zjišťovat, kdo je kdo. :lol:
Lepší?
A díky Milanovi za tip! Ono se tam toho ještě vejde, se dívám... :D
Přílohy
Malá Paka 7A plánek.jpg
Malá Paka 7A.jpg
Zlámalík

Příspěvekod Zlámalík » ned 25 říj, 2020 9:41 am

Tak ještě jedna verze, ať máte na neděli téma a jdu něco dělat :D
Na vjezdu je EW2 s protiobloukem na manipuační kolej, za ní EW3 (12°) - tím se uvolnilo místo vlevo vzadu a dá se čarovat s nakládkou nebo něčím. Budovy jsou, co WinTrack dovolil, tady to bude chtít ještě zapřemýšlet.
Přílohy
Malá Paka 7B_12st.jpg
Malá Paka 7B plánek.jpg
Zlámalík

Příspěvekod Zlámalík » ned 25 říj, 2020 9:43 am

A pohled z plotny sporáku podél oken:
Přílohy
Malá Paka 7B_celek.jpg
Zlámalík

Příspěvekod vojtas » ned 25 říj, 2020 9:53 am

Zkus použít Kuehn WL10(kratší,ale daleko modelovější, než EW3) ale za mně je tohle už moc. Na dopravní koleje se najednou sotva vejde motor s přípojákem. Budovu bych nechal spíš tu z minulých obrázků, čím míň budov ve stanici je, tím větší vypadá. EW2 má poloměr oblouku 631. Pokud počítáme se zkrácením na 2/3, jako všude jinde v TT, pak to bude 114m. Ve skutečnosti by zde bylo asi 150. Ew3 je moc. Na vlečku bych nechal EW1, je to zase o optice.
TT
vojtas

Příspěvekod Michal Šuhajda » ned 25 říj, 2020 10:12 am

Ahoj,
Kuehn nemá moc dobrou pověst - jako ne TT nemám vlastní zkušenost, jen co jsem četl zde. Ale i kdyby byl bez problému, než kombinovat kolejivo, radši bych upravil vyhybku EW2. Tillig výhybky mají za srdcovkou oblouk, který jde snadno narovnat a tím se dá zmenšit úhel odbočení.
Ta kusa kolej se tam hodí, Škoda, ze nejde otočit ta poslední výhybka ( napsal bych trojcestná,ale nechci rozpoutat další bouři o názvosloví) :D :D
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod vojtas » ned 25 říj, 2020 10:36 am

@Michal Šuhajda
WL10 není WL20, není na tom úplně co posrat :D
Ještě ke kombinaci. Kuehn má stejnou výšku TK jako Tillig, má vyšší pražce. Jsou k tomu i mezispojky, problémy to nedělá, a stejné spoje(S49/R65, nebo S49/T) člověk najde skoro v každé stanici.
TT
vojtas

PředchozíDalší

Zpět na Mini kolejiště