od Střelec » čtv 27 úno, 2025 6:25 am
Specifikem mezi stavbami je nádražní budova ve městě. Je to originál americká (made in USA) laserovaná stavebnice, takže jsem mohl porovnat naše "laserovánky" s tou záoceánskou. Kromě nádraží jsem koupil ještě most, ale nakonec jsem stavěl do kolejiště z Evrgreenu a most půjde do vitríny. Američané na laserované stavby používají dřevo (dýhu a masiv), "samolepící" prešpán a klasické samolepky (ty jako imitaci dehtové lepenky na střechu a rámy oken). Kupodivu nepoužívají překližku, která by na řadu dílů byla lepší než dýha a masiv (neštípala by se), ani klasickou lepenku. Údajně samolepící úprava prešpánu bohužel nefunguje, jak by měla - krycí fólie většinou odešla i s vrstvou lepidla a pokud lepidlo zůstalo na dílu, tak moc nedrželo. Návod byl přehledný, sestavitelnost dobrá, celkově bych to přirovnal k malým stavbám od Modelscene. Samolepky na střechu fungovaly dobře, jako rámy oken byly stejně problematické, jako u našich staveb od KB model (tedy poněkud "gumové"). Pokud by chtěl majitel stavbu osvětlit zevnitř, bude muset doplnit podlahu. Ta je u nádraží tvořena jen rámem a celá budova stojí v duchu americké klasiky na špalcích bez podezdívky, takže by to bez doplněné podlahy za tmy vypadalo spíš jako startující hvězdolet.