Antelope Junction, aneb wild, wild west

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Antelope Junction, aneb wild, wild west

Příspěvekod Střelec » pon 09 pro, 2024 5:57 pm

Takže šlus, tenhle tejden se stěhuje do Westparku - doma je třeba poklidit na vánoce a napéct nějaký cukroví. Dneska jsem provedl jízdní testy na dvě soupravy (0-6-0 Porter jezdí jak drak, 0-4-0 C F (předlohou byly asi výrobky firmy Forney z roku 1880 pro příměstské dráhy, nikoliv jejich patentovaný speciál)se musí furt pucovat. Bohužel fungují jen tři izolované úseky ze čtyř, izolovaná spojka pro tunel umřela při manipulaci s kolejištěm a do spoje vlepená plastová vložka ji při další manipulaci následovala. TRaky chybí nějaké figurky (indiáni nedorazili), takže se to bude instalovat jindy a jinde.
Přílohy
DSCN1123.JPG
DSCN1122.JPG
DSCN1121.JPG
Střelec

Příspěvekod Střelec » pon 09 pro, 2024 6:02 pm

Do toho jsem ještě upravoval jednu výhybku - při jízdě do odbočky na ní stroj vypadával, po lehkém protažení srdcovky pilníkem problém ustal(doufám, že trvale).
Přílohy
DSCN1133.JPG
DSCN1131.JPG
DSCN1130.JPG
Střelec

Příspěvekod Střelec » pon 09 pro, 2024 6:07 pm

Nákladní vozy jsou lehce dobarvené, zetky dostaly střešní lávky, žebříky na jeden konec a kola brzdy, do vozů na dobytek možná vrazím nějaké krávy - pokud mi ještě zbyly. matně vzpomínám na jednu třínohou (přes šprycle to nebude vidět...
Přílohy
DSCN1140.JPG
DSCN1137.JPG
Střelec

Příspěvekod Střelec » čtv 12 pro, 2024 5:36 am

Takže kolejiště odsunuto do nové destinace. Sice budou ještě průběžné dodělávky, ale na ty zatím chybí komponenty. A po víc jak půlroce se můžu v garsonce hnout bez přemisťování kolejiště. Je to tak trochu jako v tom starém židovském vtipu, kde přijde za rabínem pro radu týpek, co má malej byt....
Střelec

Příspěvekod Střelec » pát 10 led, 2025 9:57 am

Instruktážní jízdy v nové destinaci - a po dvaceti minutách se kousla jedna výhybka a jde přehodit jen na jednu stranu. Jsou tři možnosti - odešel přepínač, odešel přestavník (obojí Peco), nebo odešel kontakt (drát), což mi při těch štosech, co přestavník jak elektricky, tak mechanicky dává připadá nejpravděpodobnější. Náhradní díly jsou, ještě se k tomu dostat na dost dlouho, abych zjistil, kde je problém a provedl opravu.
Taky držkuje lokomotiva s tendrem (zjistil jsem, že jde o volnou variaci na produkty firmy Forney pro příměstské dráhy kolem roku 1880) - patrně bude potřebovat důkladně vypucovat kontakty - stojí v místech, kde jiné stroje bez problému jedou. Nově pořízenej třínápravovej Porter jezdí jak drak, takže jsem dokoupil ještě druhýho a doufam, že pojede stejně dobře, jako ten první.
Střelec

Příspěvekod SettO » sob 11 led, 2025 12:02 pm

Ahoj, nová destinace je, jestli si pamatuji, West Park u pana Kohouta, je to tak? Pro veřejnost bude tedy k vidění až v létě či je možno už teď? Dík.
SettO

Příspěvekod Střelec » sob 11 led, 2025 12:14 pm

Když se podaří vystavět samostatnou vhodně stylovou boudu (á la americká zastávka), tak bych to viděl na druhou polovinu léta. Pokud ne, tak to bude asi jen na konkrétní akce v denslodži. Pokud se mi podaří skloubit Borskou lokálku (MPK) s jarními akcemi Westparku, mohlo by to být k vidění na Borech.

125x60 je sice pořád "mini", ale v plné garsonce přes půl roku v kuse toho bylo tak akorát dost...
Střelec

Příspěvekod Střelec » čtv 13 úno, 2025 6:25 pm

Tak stylová bouda na kolejiště ve Westparku už roste. Samotné kolejiště bude k vidění na letošní Borské lokálce (8.-9.3.).
Střelec

Příspěvekod Střelec » čtv 27 úno, 2025 5:37 am

Domeček na mašinky ve Westparku už má střechu a funkční okna i dveře. Pro kolejiště se plánuje speciální stůl s proskleným deklem.

Včera jsem řešil nefunkční výhybku - nakonec se ukázalo, že nevydržel přestavník. Výměna spodního přestavníku PECO bez demontáže výhybky "myší dírou" v boku kolejiště je opruz, proti kterému je proslulý "ježek v kleci" triviální legrácka. Šest jazýčků a jeden pohyblivý čep se musí trefit do příslušných otvorů ve výhybce - prostě srandy kopec. Vyplynulo z toho, že v budoucnu musím do základové desky vysochat přístupové šachty k přestavníkům a opatřit je příslušnými krytkami.

Kolejiště bude k vidění na "Borské lokálce" (viz vlákno "Akce").
Střelec

Příspěvekod Střelec » čtv 27 úno, 2025 6:25 am

Specifikem mezi stavbami je nádražní budova ve městě. Je to originál americká (made in USA) laserovaná stavebnice, takže jsem mohl porovnat naše "laserovánky" s tou záoceánskou. Kromě nádraží jsem koupil ještě most, ale nakonec jsem stavěl do kolejiště z Evrgreenu a most půjde do vitríny. Američané na laserované stavby používají dřevo (dýhu a masiv), "samolepící" prešpán a klasické samolepky (ty jako imitaci dehtové lepenky na střechu a rámy oken). Kupodivu nepoužívají překližku, která by na řadu dílů byla lepší než dýha a masiv (neštípala by se), ani klasickou lepenku. Údajně samolepící úprava prešpánu bohužel nefunguje, jak by měla - krycí fólie většinou odešla i s vrstvou lepidla a pokud lepidlo zůstalo na dílu, tak moc nedrželo. Návod byl přehledný, sestavitelnost dobrá, celkově bych to přirovnal k malým stavbám od Modelscene. Samolepky na střechu fungovaly dobře, jako rámy oken byly stejně problematické, jako u našich staveb od KB model (tedy poněkud "gumové"). Pokud by chtěl majitel stavbu osvětlit zevnitř, bude muset doplnit podlahu. Ta je u nádraží tvořena jen rámem a celá budova stojí v duchu americké klasiky na špalcích bez podezdívky, takže by to bez doplněné podlahy za tmy vypadalo spíš jako startující hvězdolet.
Střelec

Příspěvekod Střelec » úte 20 kvě, 2025 5:30 am

Takže domek ve Westparku pro tohle kolejiště už je hotový a pracuje se na průhledném krytu samotného kolejiště. Mě čekají úpravy - vytvoření a otapetování přístupových šachet k přestavníkům, přebarvení osobní soupravy, aby nevypadala tak plastově a očíslování "porterů" (mj. kvůli údržbě).
Střelec

Předchozí

Zpět na Mini kolejiště