H0 Prvotina - Česká variace na LOOE Branch od Jamese Hiltona

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

H0 Prvotina - Česká variace na LOOE Branch od Jamese Hiltona

Příspěvekod StandaR » čtv 27 čer, 2024 10:18 pm

Zdravím,

rád bych tu postupně prezentoval svoje kroky při tvorbě mini kolejiště podle vzoru Jamese Hiltona, na kterého tu několikrát odkazoval sám guru mini kolejišť hank. :D

Předloha:
looe_branch.jpeg

Povídání o předloze zvládl hank lépe než bych ho zvládl já, tak pouze doporučím zde : viewtopic.php?f=51&t=7183&p=333802&hilit=looe#p333802

Dlouho jsem přemýšlel co s velice známou Ikea policí Lack 110x26cm, měl jsem představy o jednoduchém dioramatu trati které bych jen používal jako fotokoutek, ale jakmile jsem narazil na hankův odkaz na tento projektík, byl jsem očarován. Původní plán je zamýšlen pro 100x25cm, tak jsem se vrhnul do jeho úprav. Tohle ujasnění plánu takto malého kolejiště trvalo víc než týden po večerech.

Je potřeba říct že i přes to že navržen je pro menší rozměr, nacpat ho na 110cm není žádná sranda (A nebo je, záleží jak moc vás baví řezání výhybek :D). Snažil jsem se využít stejný způsob skryté části, která by využívala otočnou desku s dvěmi kolejemi, ale moc se mi nedařilo vymyslet jak by navazovala krajina k viditelné části (Bylo to opravdu strašně blízko, a to i při využití výhybek s mnohem menším poloměrem a větším úhlem odbočení - asi rozdíl mezi skicou a opravdovými výpočty). Situaci vyřešila symetrická výhybka a dvoukolejný skryťáček byl na světě i s dostatečnými rozestupy.

Finální plánek: čtverce nad kolejemi jsou umístění pro přestavníky MP1
IMG_1436 Large.jpeg

Plánek hotov a rozvržen...A tak bylo dnes konečně na čase se vrhnout do stavby a začít měřit nutné úpravy výhybek.
IMG_1432 Background Removed Large.jpeg
H0 V Epocha osobní, VI Epocha Nákladní

Víc změněných plánů, než kdy výrobci vyrobili modelů :)
StandaR

Re: H0 Prvotina - Česká variace na LOOE Beach od Jamese Hilt

Příspěvekod StandaR » čtv 27 čer, 2024 10:19 pm

Ke stavbě jsem vybral kolejivo PECO Code 75 co se mi tu válelo už pár let, tak aby se taky konečně dočkaly. Bylo jen potřeba dokoupit Symetrickou. Takto bylo potřeba upravit obě krátké pravé, symetrickou stačilo jen zkrátit. Na výhybkách nechávám pružiny na přitláčení jazyků, přecejen u tohoto projektu mi jde hlavně o to aby se přestavily spolehlivě.

Před a Po:
IMG_1433 Large.jpeg

Poučka pro příště, kotoučkem řezat pomalu, hřeje to pekelně a málem jsem utavil plastové podloží a uvolnil z něj pruty kolejnic. :D

Sestava upravená a zde je komplet:
IMG_1434.jpeg

Bylo samozřejmě potřeba na sucho vyzkoušet jestli vše jezdí jak má (Zatím to vypadá že ano):
IMG_1435.jpeg

StandaR

Re: H0 Prvotina - Česká variace na LOOE Beach od Jamese Hilt

Příspěvekod StandaR » čtv 27 čer, 2024 10:20 pm

K polici jsem mezitím přilepil 1cm vrstvu XPS a ještě zauvažuju jestli přijde vrstva druhá, nebo jestli budu korkové podloží dávat rovnou na tuhle vrstvu.
Jelikož police nebude podporovat montáž přestavníků ze spodní strany... No ono by to asi šlo, ale případná údržba by byla peklo... Přišlo na řadu ověření budoucího umístění přestavníků. Přestavování bude klasika pomocí táhla z drátu vedeného v profilu od Evergreenu. Tím že přestavníky budou umístěny takhle, případná údržba se mění z pekla na snadný pitstop.
IMG_1437 Large.jpeg

I přes to málo co jsem na projektíku za dnešek stihl bylo hned potřeba kontrolovat jak na celku budou působit stroje, které na něm budou jezdit :D
IMG_1438.jpeg

I tady je to v pořádku a za Kocoura se v pohodě jeden Eaos vejde.
IMG_1439 Large.jpeg

Než položím koleje, hraju si s myšlenkou automatického provozu 810, která by pendlovala tam a zpět na trase Skryťák - Levá zastávka - Pravá zastávka a zpět, příjde mi že detekce 5 kusých kolejí by měla být hračka, ale třeba mě někdo odradíte.

StandaR

Re: H0 Prvotina - Česká variace na LOOE Branch od Jamese Hil

Příspěvekod hank » čtv 27 čer, 2024 11:34 pm

Na britském fóru je tady
https://www.rmweb.co.uk/forums/topic/18 ... nt-5538572
návod, jak s motorickými přestavníky na polici Lack. Chce to trochu řezání, ale v podstatě to asi jde.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Dovi » pát 28 čer, 2024 5:28 am

Bude to paráda jak k pokochání, kdykoliv někdo projde kolem, tak k pohodlnému pojezdění, když člověka modelářského popadne chtíč. Kolejiště vždy po ruce, snadno chráněné proti prachu a přitom okamžitě k dispozici - co víc si na tak malém prostoru přát...

--

A jestli si mohu dovolit malý tip, zkus pouvažovat, že bys potom nabídl několik snímků s popisem panu Holmesovi jako příspěvek do jeho periodického čtvrtletníku o miniaturních kolejištích The Micro Model Railway Dispatch.
( blíže když tak zdejší záslužné popularizační vlákno, rovněž hankovo: viewtopic.php?f=51&t=13448&start=15 )

Případně poslat pár fotek i panu Hiltonovi, autorovi námětu. Jsem přesvědčen, že bys mu udělal radost.
Byla by to pro něho žádoucí zpětná vazba a odměna za jeho publikované materiály.

P. S.
Není to myslím primárně o chlubení, ale o sdílení zkušenosti z volby námětu a jeho ztvárnění. A hlavně je to inspirace a duchovní podpora ostatním zájemcům. Člověk totiž nesmí být přehnaně skromný - možná se to nezdá, ale on i ten náš krásný koníček potřebuje občas podpořit a prezentovat se pěknými díly.
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod milan ferdián » pát 28 čer, 2024 9:49 am

Aha, velmi zajímavé. Výhybky vidím, že se musí upravit, sám jsem zvědav na konečný výsledek, ale vypadá to dobře. -m-
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Zlámalík » pát 28 čer, 2024 9:51 am

Zdravím z Malé Paky! Tohle se mi líbí, na tom se dobře vyblbneš, držím palce!
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod StandaR » sob 29 čer, 2024 8:26 pm

Děkuji za pozitivní reakce, uvidíme co z toho všeho vznikne.

Dnes jsem toho chtěl stihnout mnohem, mnohem víc. Nakonec jsem se ale dostal jen k pár krokům.

Položil jsem korkové pásy pod většinu tratí, poslední část bude mít mírné stoupání tak pod ni ještě musím vytvořit stoupající podklad
Otestoval jsem jestli táhlo z jednoduchého drátu dokáže bezproblémově přestavit výhybku - Dokáže :D
IMG_1450 Large.png

Krůček po krůčku jsem si vyzkoušel (poprvé v životě s pájkou v ruce :D) pajení vodičů k pár flexi kolejím a troufnul jsem si i na úpravu napájení jedné z výhybek. Bál jsem se katastrofy, a nakonec se to zvládlo aniž bych roztavil jediný pražec :D
IMG_1452 Large.jpeg

Na to že jsem dnes chtěl mít položené koleje a funkční zapojení, tak nic moc... ale i pokrok po mikro krocích je pokrok :D

Nakonec jsem si i rozmyslel tu potencionální automatizaci provozu, prozatím vytvořím bloky (každá kusá kolej bude mít dvě detekční části) a přivedu k nim vodiče přímo z DCC a až na to dojde, jednoduše je přepojím do detekce obsazení a vše by mělo klapnout a fungovat.

StandaR

Příspěvekod Ivan » ned 30 čer, 2024 6:02 pm

Moc hezký nápad, jsem zvědav, jak to nakonec dopadne.

A taky se přimlouvám zazaslani do Dispatche.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Zlámalík » ned 30 čer, 2024 8:21 pm

Ono tak nějak všechno trvá déle, než si člověk myslí...
Ale jestli jsi páječ - začátečník, tak klobouk dolů, pěkné to máš.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod StandaR » pon 22 črc, 2024 8:51 pm

Zlámalík píše:Ale jestli jsi páječ - začátečník, tak klobouk dolů, pěkné to máš.

Díky za pochvalu :D snad to něco vydrží a bude to i spolehlivé, nabírám ale obrovský respekt k těm, co dokázali postavit nějaké velké kolejiště s úpravami jako jsou tyhle

Zlámalík píše:Ono tak nějak všechno trvá déle, než si člověk myslí...

A jak pravil, tak se i stalo.. za tři týdny jsem se dostal jenom k dokončení zbývajících výhybek a dokončil tak elektro před samotnou pokládkou, na kterou snad taky brzo dojde

Druhá krátká výhybka už to odnesla trošku víc, ale můžeme říct že ty pražce už mají nějaký věk
IMG_1533 Large.jpeg

Větší úpravou prošla malá symetrická, protože od výroby někoho napadlo propojit srdcovku na pevno s jazyky (i přes to že u obyč výhybek mají napájení na jazyky jednoduše oddělitelné). Tak dostala drobný zářez k srdcovce, aby ji to taky nebylo líto. Škoda že PECO si dává tak na čas s obnovou svých produktů na UNIFROG, musím říct že na něčem větším bych se na tohle upravování mohl asi vybodnout a radši si připlatím za kvalitně provedenou(hlavně elektrickou část) výhybku. Doufám že časem vezmou Bullhead kvalitu a hodí pod ně klasické pražce.. Ono totiž ty Uniforgy v kombinaci s pevnými jazyky vypadají dost lákavě pro někoho jako já :D
IMG_1534 Large.jpeg

Ad Zasílání kamkoliv: Hele mým tempem si myslim že tak okolo ročníku 2026 bude položeno a začneme se bavit o krajině, takže prezentaci bych asi zatím neřešil :D natož (e)magaziny

StandaR

Zpět na Mini kolejiště