Výroba skály

Postupy, návody a dotazy k výrobě doplňků - stromy, porosty, stavby, no prostě vešketé příslušenství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Příspěvekod richard0404 » pon 14 črc, 2008 3:06 pm

Takže dnes zase přináším nápad na tvorbu skály. Po toulkách lesem jsem zavadil o poraženou vrbu Jívu. Její kůra se vyznačuje že vypadá jako SKÁLA . Jako SKÁLA a nápad byl na světě.
Postup byl následující : kůru jsem nechal v pokojové teplotě sušit cca asi měsíc doporučuji ji každý den kontrolovat z některých mi začly vylézat lesní škůdci.Proto doporučuji dát kůru do krabice na jablka je papírová a nízká. Kůru jsem napustil ze spodu štěpařským voskem na ochranu ořezaných stromů a svrchu pak bez bavím matným lakem a pak se rozhodnu na odstínu barvy na skály. Do skalních škvír ještě umístím nějaké keře mechy.
Tady odkaz na foto kůry. http://picasaweb.google.cz/richard040404/Skaly
"H0-analog - V SBB" "Faller Car System" "Moduly sekce N"
richard0404

Příspěvekod Dan Buchtela » pon 14 črc, 2008 7:02 pm

Ahoj Richarde,
dobrý nápad, i když to původní zbarvení kůry včetně lišejníku bylo podle mého lepší než ta šedá, která to pak moc sjednotila a zploštila. Budeš ještě patinovat (wash, drybrush)?

Já dávám pro skály přednost sádře a barvám Woodland Scenic - krásně se do sebe vpíjejí a vytvářeji velmi přirozené přechody barev - jinými barvami obtížně napodobitelné. Mám instruktážní video CD jak s nimi pracovat, na požádání rád zapůjčím.
Ukázka mojí aplikace na následující fotce (měřítko 1:160, propustek rovněž sádra)
Obrázek

Osobně se ovšem snažím přírodní matroš omezit na minimum, se stárnutím se s ním mohou dít všeliké věci, i když kůra už je léty odzkoušená.

Jinak spolehlivé sušení jakéhokoliv přírodního materiálu před případnou impregnací - pár týdnu venku na slunci, zaručeně z něj utečou všichni potenciáloní škůdci :-)
(ověřeno, vyzkoušeno)
Dan Buchtela

Příspěvekod richard0404 » pon 14 črc, 2008 8:11 pm

Ještě dodatek skála v šedivém provedení byl pokus s polystyrénem . Barvení nebylo v hodné tou šedivou . Jak píše Dan použití těchto barev je daleko realistické. Už jsem dostal několik potřebních rad a vzorků od plastik modeláře a tak se chystám ke koupi těchto barev. Dane děkuji za nabídku za půjčení CD určitě ji využiji.
Jinak musím říct že skálu máš jako opravdovou. :lol: :lol:
"H0-analog - V SBB" "Faller Car System" "Moduly sekce N"
richard0404

Příspěvekod mnitka » stř 07 dub, 2010 11:30 pm

děkuji za Vaše připomínky.
http://mnitka.rajce.idnes.cz/skala/#album
mnitka

Příspěvekod Radek » čtv 08 dub, 2010 3:25 am

Ty jedeš - jako vždy :wink: Mohl bys doplnit pár slov k použitým postupům a materiálům?
HO-II.-Ve stádiu oťukávání
Radek

Příspěvekod Petr Zatrepalek » čtv 08 dub, 2010 9:03 am

mnitka píše:děkuji za Vaše připomínky.
http://mnitka.rajce.idnes.cz/skala/#album

Předně moc hezky foceno s pozadím, akorát skála se mi zdá moc tmavá při tom "jasném" počasí - možná to je foťákem. Jinak noblesní! Jen tak dál! Jak dlouho si to dělal? Je to sádra, polystyren, pu pěna? Pokud sádra, bojím se že při téhle velikosti to bude časem mít tendenci praskat...
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Houmr » čtv 08 dub, 2010 9:42 am

Dan Buchtela píše:Já dávám pro skály přednost sádře a barvám Woodland Scenic - krásně se do sebe vpíjejí a vytvářeji velmi přirozené přechody barev - jinými barvami obtížně napodobitelné. Mám instruktážní video CD jak s nimi pracovat, na požádání rád zapůjčím.
Ukázka mojí aplikace na následující fotce (měřítko 1:160, propustek rovněž sádra)

Dane prosím tě jaké jsi použil odstíny od Woodlandu? Popřípadě přímo číslo artiklu a kde jsi je koupil. Dík.
"HO" - DCC - III - IV
Houmr

Příspěvekod Tomáš » čtv 08 dub, 2010 10:01 am

Všechno co je zde ukázáno na této stránce je bomba..
Dane předpokládám,že k odlévání skal ze sádry používáš nějaký ty formy že?
Já totiž zatím vždy obtiskl kámen do plastelíny a do toho nalil sádru..málo kdy se mi to,ale odlilo tak dokonale detajlní..pravděpodobně dělám někde chyby,a nebo to fakt chce ty formy
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod Petr Zatrepalek » čtv 08 dub, 2010 10:29 am

Houmr píše:
Dan Buchtela píše:Já dávám pro skály přednost sádře a barvám Woodland Scenic - krásně se do sebe vpíjejí a vytvářeji velmi přirozené přechody barev - jinými barvami obtížně napodobitelné. Mám instruktážní video CD jak s nimi pracovat, na požádání rád zapůjčím.

Dane prosím tě jaké jsi použil odstíny od Woodlandu? Popřípadě přímo číslo artiklu a kde jsi je koupil. Dík.

Prodává to NOCH v sadě číslo 96120 jako Earth Colors set - je v tom 8x barva plus tupovací molitanová tyčinka, tou to tupuješ do sádry jednu barvu po druhé za mokra...
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Petr Zatrepalek » čtv 08 dub, 2010 10:31 am

Tomáš píše:Všechno co je zde ukázáno na této stránce je bomba..
Já totiž zatím vždy obtiskl kámen do plastelíny a do toho nalil sádru..málo kdy se mi to,ale odlilo tak dokonale detajlní..pravděpodobně dělám někde chyby,a nebo to fakt chce ty formy

silikonové formy Woodland koupíš taky přes Nocha - vedeno u nich v katalogu jako Rock Molds / Felsformen - různé druhy, univerzální velikosti...
Petr Zatrepalek

Příspěvekod mnitka » čtv 08 dub, 2010 6:21 pm

Předně moc hezky foceno s pozadím, akorát skála se mi zdá moc tmavá při tom "jasném" počasí - možná to je foťákem. Jinak noblesní! Jen tak dál! Jak dlouho si to dělal? Je to sádra, polystyren, pu pěna? Pokud sádra, bojím se že při téhle velikosti to bude časem mít tendenci praskat...

Předně, děkuji za pochvalu,
čekal jsem kdy se ozveš Petře... , skála by mohla být světlejší, to je pravda, ale i tak to není špatné..., počkejme co stím udělá vegetace.
Momentálně řeším co bude před ní..., koleje , voda, cesta atd.
Materiálem je sádra, co se týče času... to co je vidět se dá zvládnout do 120ti minut i s barvením, z praskání strach nemám už několikrát jsem ze sádry tvořil něco podobných rozměrů a nikdy to neprasklo.

K formám,
vyzkoušel jsem, dokonce jsem i nějaké z LUKOPRENU vyrobil, ale s výsledky odlévaných skal jsem spokojen nebyl,
nelze z nich vytvořit větší masiv..., jak se říká na míru
a navíc ta cena (mé náklady jsou nula nula něco - a to něco je skoro nic)
mnitka

Příspěvekod Dan Buchtela » čtv 08 dub, 2010 6:38 pm

Ahoj, na vše už v podstatě odpověděl Petr, takže není moc co dodat. Snad jen, že ta tupovací tyčinka je podle mého názoru celkem k ničemu, já to normálně proplachoval těmi pigmenty štětcem a sočasně silně svlažoval vodou z rozprašovače. Pigmenty skutečně stékaly a například tmavé tak zatekly, kam měly.
Postupoval jsem od nejsvětlejších odstínů k nejtmavším.
Nakonec je třeba výsledek fixovat stříknutím matným lakem.
Dan Buchtela

Příspěvekod Houmr » pát 09 dub, 2010 5:00 am

Postup je mi jasný, chtěl jsem upřesnění jaké odstíny jsi použil, abych nekupoval zbytečně. :lol:
"HO" - DCC - III - IV
Houmr

Příspěvekod Petr Zatrepalek » pát 09 dub, 2010 6:18 am

Houmr píše:Postup je mi jasný, chtěl jsem upřesnění jaké odstíny jsi použil, abych nekupoval zbytečně. :lol:

Kup si tu zminovanou sadu - jednak tam najdeš všechny barvy na skály, jednak tě to vyjde i levněji :D
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Dan Buchtela » pát 09 dub, 2010 7:10 am

Taky jsem použil tu sadu, většina barev použiješ. Největší spotřebu jsem měl umbru, okr, černou a ještě jednu, teď si nevzpomínám už na názvy, co tam vše je. Zbyly mi naopak bílá a beton.
Dan Buchtela

PředchozíDalší

Zpět na Výroba doplňků