Dotaz na zkušenosti se stavebnicemi z Malé železnice

Postupy, návody a dotazy k výrobě doplňků - stromy, porosty, stavby, no prostě vešketé příslušenství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Příspěvekod Libor » úte 05 úno, 2008 4:45 pm

děkuji všem, kteří se podělili o zkušenosti a nápady. Zmíněné stavebnice zakoupím a dám vědět co a jak.
Libor

Příspěvekod TT-maniac » úte 05 úno, 2008 5:39 pm

OK a přeju hodně štěstí se stavbou :)
TT , analog , epochou se neřídím ... dělám to co se mi líbí
TT-maniac

Příspěvekod HonzaK » stř 06 úno, 2008 11:13 am

Stavebnice od MŽ jsou dobré v tom, že znázorňují skutečné české drážní stavby (třeba budovu jako nádr. Karolinka zřejmě u jiného výrobce neseženete), ale na druhé straně, jsou to skutečně polotovary - prakticky všechny díly je potřeba dost zásadně přebarvit, např. okenní římsy se musí nastříhat z jedné dlouhé plastové pásky apod.

Co je ale horší, u některých stavebnic se objevuje ten neduh, že se po nějakém čase začně dost významně ohýbat střecha, která se dle návodu dělá z plastové destičky a na ní přilepeného výlisku tašek či jiné krytiny. Domnívám se, že je to způsobeno různou teplotní roztažností obou materiálů - mně se to stalo třeba u jednomístné remízy, asi půl roku po slepení to již bylo neúnosné, a tak jsem musel střechu opět sejmout a nyní ji vyrábím z jiného materiálu (uvažuji o tvrdém papíru nebo něčem takovém)
HonzaK

Příspěvekod boy.rough » stř 06 úno, 2008 11:40 am

Ahoj,
také mám od MŽ nádraží Jirkov a zatím se mi nic nezkroutilo :D .
Mé stavby mají sundavací střechy :shock: , abych se po čase, až bude nějaký problém, dostal dovnitř a případnou poruchu na osvětlení opravil.
Ahoj a ať se Vám daří.
Jezdím na účkách (asi poslední mohykán) a opravdu s nimi nemám problém.
boy.rough

Příspěvekod HonzaK » stř 06 úno, 2008 11:56 am

Mně se to taky nestalo u všech staveb (mám celekem 4 postavené), jen u té remízy, ale všechny stavby byly lepeny stejným lepidlem i stejným postupem...a mému známému se to stalo také, tentokrát u malého skladiště s rampou. Jestli na to vzpomenu, tak tu odtrženou střechu nafotím (myslím, že ji ještě někde mám)
HonzaK

Příspěvekod Jarda H. » stř 06 úno, 2008 4:08 pm

HonzaK píše:Mně se to taky nestalo u všech staveb (mám celekem 4 postavené), jen u té remízy, ale všechny stavby byly lepeny stejným lepidlem i stejným postupem...a mému známému se to stalo také, tentokrát u malého skladiště s rampou. Jestli na to vzpomenu, tak tu odtrženou střechu nafotím (myslím, že ji ještě někde mám)

Mám stejnou stavebnici, kdy se do ní dám sice nevím, ale tohle nejsou dobré zprávy. A když se totéž stalo kamarádovi u stejné stavby (u jiných ne), tak sem zkus hodit fotky zkroucené střechy :?:

V každém případě výhledově budu přemýšlet o náhradním řešení za "přiloženou" střechu ve stavebnici !
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod HonzaK » stř 06 úno, 2008 5:10 pm

Tak jsem to nafotil, zespodu jsou na té střeše ještě zbytky tmelu, jak jsem se zpočátku snažil tu nerovnost kompenzovat, také je trochu špinavá od šedé barvy, neb jsem ji použil jako podložku pro barvení jiných dílů...nerovnost je ale na fotkách jasně patrná. Když už se tu bavíme o stavebnicích od MŽ obecně, tak jsem nafotil i rozestavěné nádraží Podolí (mnou trochu upravené) a onu remízu, jejíž střecha se právě zkřivila. Všechny fotky jsou zabalené v následujícím RARu:

http://rapidshare.com/files/89660475/mz.rar.html
HonzaK

Příspěvekod Tomáš » pát 08 úno, 2008 8:15 am

mimo jiné když už jsme u lepení,co používáte za lepidla k lepení těch plastikovejch stavebnic?...mám tady stavebnici od LPH a nevím čím lepit
Tomáš

Příspěvekod HonzaK » pát 08 úno, 2008 8:30 am

Ja pouzivam najcasteji lepidlo na plastikove modely Agama (modra nadobka se zlutym uzaverem a davkovaci jehlou, cca 40 Kc), jsem s nim celkem spokojen, jedina nevyhoda je, ze pri odkapnuti mimo zanechava obtizneji zamaskovatelne stopy, ale cenove je sympaticke.
Ted jsem si na zkousku koupil lepidlo Piko (tez s davkovaci jehlou, cca 90 Kc - je ho ale asi vetsi objem nez te Agamy) a take jsem s nim celkem spokojen - prilis nelepta a dostatecne rychle tvrdne.
Hodne lidi take myslim pouziva lepidla Revell, s temi ale zkusenosti nemam, tak nemohu posoudit.
HonzaK

Příspěvekod vanourek » úte 12 úno, 2008 9:12 pm

Zdravím,
na vánoce 2006 jsem dostal model nádraží Kostelec, výrobce Malá železnice. Protože ještě nemám kolejiště, nedalo mi to a hned se pustil do stavby. Jednotlivé hlavní díly pasovaly k sobě a díly jako střešní krytina, imitace dlažby a jiné doplňky se musely přesně nastříhat. Ze začátku jsem fotil postup stavby a nevím proč jsem nefotil do konce stavby. Pár fotek z postupu stavby mám.
Můj názor na stavebnici: model stavby podobný skutečným stavbám u nás, který bude potřebovat nátěr fasády a určitou patinu, aby zamaskoval platikový vzhled. Po těchto doplňujících úpravách určitě najde místo na kolejišti.
Rád bych vložil fotky, ale nejdou mi sem vložit. Třeba mi poradíte.
vanourek

Příspěvekod Petr Zatrepalek » stř 13 úno, 2008 7:21 am

Koukni se na tema Provoz diskusniho fora. Tam najdes navod jak fotky umistit.
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Jarda H. » stř 13 úno, 2008 5:21 pm

vanourek píše:Zdravím,
na vánoce 2006 jsem dostal model nádraží Kostelec, výrobce Malá železnice. Protože ještě nemám kolejiště, nedalo mi to a hned se pustil do stavby. Jednotlivé hlavní díly pasovaly k sobě a díly jako střešní krytina, imitace dlažby a jiné doplňky se musely přesně nastříhat. Ze začátku jsem fotil postup stavby a nevím proč jsem nefotil do konce stavby. Pár fotek z postupu stavby mám.
Můj názor na stavebnici: model stavby podobný skutečným stavbám u nás, který bude potřebovat nátěr fasády a určitou patinu, aby zamaskoval platikový vzhled. Po těchto doplňujících úpravách určitě najde místo na kolejišti.
Rád bych vložil fotky, ale nejdou mi sem vložit. Třeba mi poradíte.

Nebo si založ na rajce.net galerii fotek !
Jarda H.

Příspěvekod Dusan » stř 13 úno, 2008 7:43 pm

Taky jsem začal stavět v HO dvoumístnou výtopnu. Když sem ji prvně rozbalil,tak sem celkem hleděl.Nakonec se z toho vyvrbila příjemná stavba,kde je bohatě prostoru pro vlastní fantazii.Díly a jejich seznam v kusovníku sedí,stavba není vůbec složitá.Konečné provedení si může zvolit každý sám.Mám toho hotovo tak 70% a před patinou.Skusil dát fotky přes Rajče,tak snad to půjde otevřít. :wink:
http://dusan1.rajce.idnes.cz/vytopna/
Dusan

Příspěvekod Jarda H. » stř 13 úno, 2008 8:18 pm

Pěkná, čistá práce - patina tomu pomůže, vždyť vlastně každá výtopna co pamatuji je kráááásně špinavá, začouzená, umaštěná, zaprášená, ... zkrátka používaná. Tak ať se ti podaří úspěšně stavbu završit patinováním :lol: :!:

No a obrázky "na ŕajčeti" se samozřejmě otevřely bez problémů :!:
Jarda H.

Příspěvekod vanourek » čtv 14 úno, 2008 4:58 pm

Děkuji za pomoc.
Tady je odkaz na fotky nádraží Kostelec od Malé železnice. Nafotil jsem jen začátek a příště přidám už pohledy na sestavenou budovu.
http://vanourek.rajce.idnes.cz/Vlacky/
vanourek

PředchozíDalší

Zpět na Výroba doplňků