Výroba skály

Postupy, návody a dotazy k výrobě doplňků - stromy, porosty, stavby, no prostě vešketé příslušenství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Výroba skály

Příspěvekod pipelin » úte 14 čer, 2011 1:57 pm

Proč mě to Všichni děláte? Při zhlédnutí fotek skály jsem se opět dostal do deprese. Ale jinak je to luxusní,klobouk dolů.
pipelin

Příspěvekod Tomas_C. » úte 14 čer, 2011 5:23 pm

Martin HO píše:Hezké, z jakého zdroje pochází figurky ? Velmi živé.

děkuji...figurky jsou zde konkrétně můj handmuster nebarvených figurek od preisera...
TT, V-VI epocha,CZ-DE příhraničí,
http://model-railway.webnode.cz
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

Příspěvekod Tomas_C. » úte 14 čer, 2011 5:29 pm

pipelin píše:Proč mě to Všichni děláte? Při zhlédnutí fotek skály jsem se opět dostal do deprese. Ale jinak je to luxusní,klobouk dolů.

...děkuji...myslím, že dokonalost to ještě není...a na depresi krom prášků a alkoholu funguje i právě ono modelaření... :lol:
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

Příspěvekod Petr Zatrepalek » stř 15 čer, 2011 7:33 am

Máš to povedený! Ty stromky jsi si taky dělal sám? Jinak figurky zásadně přestříkni matným lakem - teda pokud je nemáš lesklý kvůli zatím nedodělanýmu stínování - takhle blejskavý to vždycky bude vypadat divně!
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Tomas_C. » stř 15 čer, 2011 9:51 am

Petr Zatrepalek píše:Máš to povedený! Ty stromky jsi si taky dělal sám? Jinak figurky zásadně přestříkni matným lakem - teda pokud je nemáš lesklý kvůli zatím nedodělanýmu stínování - takhle blejskavý to vždycky bude vypadat divně!

Děkuji Petře...
...stromky jsou vlastní výroba...udělal jsem několik nepovedených stromů, až se dopracoval k uspokojivé metodě...v zásadě jsem čerpal inspirací u pana Mnitky a všude možně na netu...
Jo a figurky...díky za radu..nějak jsem ještě onu věrnost moc neřešil...jsou to takový pracovní potvory, ale stínování určitě zkusím, ale asi až po odborném nastudování u kolegy kterej dělá jen figurky...
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

Příspěvekod Petr Zatrepalek » stř 15 čer, 2011 10:08 am

Stínování je v 1/87 relativně jednoduchý - napustit figurku tm. olej barvou (kasel hněd), setřít a ponechat to jen v záhybech. Po zashnutí decentní a lehký drybrush zesvětlenýma barvama co jsou na figurce. Operace tak na 10 minut, krom zasychání barev a laků! V tom TT a menším možná stačí drybrush celý figury bílošedou nebo neapol. žlutou....
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod greenery » ned 19 čer, 2011 1:42 pm

Ahoj
Chtěl jsem se zeptat, jaké máte zkušenosti s odléváním sádry. Ať dělám co dělám, pořád tam mám bublinky. Když se zadaří tak malé, ale jsou tam - je to vidět na zdi na 2 obrázku. Existuje nějaký fígl, aby se nedělaly?
díky
Obrázek
Obrázek
greenery

Příspěvekod Tomas_C. » pon 20 čer, 2011 4:12 pm

Myslím, že by mohlo pomoct, aby sádra byla řidší a ne kaše...a způsob míchání sádry by mohl být taky jemnější aby se tolik netvořily...
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

Příspěvekod greenery » pon 20 čer, 2011 5:09 pm

...to zkouším. Formu jsem před tím vymyl jarem a vypláchl.Pak ji nejdřív vytřu štětcem namočeným v sádře a zaléval jsem různou konzistencí, ale furt tam jsou. Dnes mi někdo poradil, že mám zkusit tzv. hard nebo alabastrovou sádru z výtvarných potřeb a opatrně ji umíchat, tak uvidím. Je ale dost drahá.
Na skály je to úplně fuk, naopak, ale ty opěrné zdi bych měl rád bez kazů.
greenery

Příspěvekod male zvire » pon 20 čer, 2011 6:35 pm

Bublinky v sádře vznikají při míchání, takže moc nevěřím tomu že jiná sádra pomůže... :roll:
Buďto míchat v podtlakové nádobě (každý jich máme doma běžně několik, že?), nebo zkusit postup některých "úchyláků":
formu navlhčit, potom ze sítka lehce poprášit sádrou - po zaschnutí opět navlhčit a poprášit - po zaschnutí ... atd, atd, atd :wink:

Výhoda je v nižší váze, menší spotřebě sádry a možná i absenci bublinek, nevýhoda je ovšem vyšší pracnost a menší odolnost.
Nejvyšší forma života je člověk. Nejnižší formou života je člověk který si hraje s vláčky.Holly
male zvire

Příspěvekod mizl » pon 20 čer, 2011 6:36 pm

ahoj

Zde je docela dobře vidět jak skálu vyrobit - http://mnitka.webnode.cz/diorama/skala/ - Snad to pomůže. Vypadá to v celku jednoduše. A zde je více obrázků
- http://mnitka.rajce.idnes.cz/skala/
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
mizl

Příspěvekod mnitka » pon 20 čer, 2011 7:45 pm

Já s bublinkami problém nemám.
Co s formou zatřást případně na ni klepat aby bublinky vystoupaly na hladinu.
mnitka

Příspěvekod greenery » pon 20 čer, 2011 8:02 pm

... trast jsem taky zkousel. Dostal jsem se do stavu, kdy uz tam tech bublinek bylo hodne malo, ale porad jsou. Taky jsem se z nemeckeho navodu k forme (navody cteme az nakonec, ze) docetl, ze cerstva forma to dela, nez tzv. vyzraje. Asi to bude tim.
U skaly mi to nevadi, naopak. Jde mi o relief operne zdi, tam to rusi a pracne se to opravuje.
Mnitkovy skaly jsou moc pekne, to uz mam nastudovano :) . Ja ziskal formu od Nocha a odlitky z ni jsou paradni. To diorama je kvuli tomu, abych si overil, jak půjdou zakomponovat do celku, aby to nebylo poznat. Jsem s tim docela spokojeny.
Vlevo na obrazku je skala hotova, vpravo zatim jen prilepeny odlitek.

Obrázek
greenery

Příspěvekod greenery » pon 20 čer, 2011 9:32 pm

male zvire píše:Bublinky v sádře vznikají při míchání, takže moc nevěřím tomu že jiná sádra pomůže... :roll:
Buďto míchat v podtlakové nádobě (každý jich máme doma běžně několik, že?), nebo zkusit postup některých "úchyláků":
formu navlhčit, potom ze sítka lehce poprášit sádrou - po zaschnutí opět navlhčit a poprášit - po zaschnutí ... atd, atd, atd :wink:

Výhoda je v nižší váze, menší spotřebě sádry a možná i absenci bublinek, nevýhoda je ovšem vyšší pracnost a menší odolnost.

..... tak to mě nenapadlo, postupně prášit do formy, ..........vyzkoušet se má všechno

Mícháním se to dá dost omezit, už jsem na to přišel. Hrát si na mixer nemá smysl, spíš opatrně, zlehka, jako těsto na piškot.
Ta tzv. hard sádra je prý mnohem jemnější, dobře vykresluje detaily formy a po vytvrdnutí je hard :) . Odlitek se prý tak snadno nepoškodí.
Tak jsem zvědav, jen co jí seženu.
greenery

Příspěvekod greenery » úte 28 čer, 2011 7:58 pm

Tak nakonec jsem barvil akrylátem s přísadou prachu a bublinky se ztratily. Teď mi zas vadí, že akrylát se malinko leskne.

Obrázek
greenery

PředchozíDalší

Zpět na Výroba doplňků