Výroba skály

Postupy, návody a dotazy k výrobě doplňků - stromy, porosty, stavby, no prostě vešketé příslušenství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Výroba skály

Příspěvekod mnitka » ned 01 kvě, 2011 4:19 pm

Pecka! Jako vždy

Díky Radku, Tvoje práce je taky skvělá.
Času se asi nedostává, že?
mnitka

Příspěvekod Radek » pon 02 kvě, 2011 7:26 pm

mnitka píše:...skvělá.
Času se asi nedostává, že?
Díky :oops:
Poslední dobou mám pocit, že čas někdo krade. Nu což, nedje mít všechno :wink:
HO-II.-Ve stádiu oťukávání
Radek

Příspěvekod jafobe » stř 04 kvě, 2011 7:13 pm

koukám že mám hodně co dohánět, opravdu pěknné výtvory

já teď vytvářím své dalo by se říci první dioráma, a snažím se na něm i vytvářet skálu, jen se mi pořád nějak nezdá a to už změnila několik barevných přelivů, posoudit můžete sami, krajina kolem zatím není dodělaná, ta holt zatím musí počkat až se mi skála začne trochu líbit
skaly2.jpg
skaly2.jpg (66.95 KiB) Zobrazeno 7050 krát
jafobe

Příspěvekod Dan Buchtela » stř 04 kvě, 2011 9:38 pm

No, víš, nejde ani tak o barvu, ale spíš o tvar...
Takhle zakulacený by snad byl jen pískovec, ale ten by zas byl jinak barevný. Prostě, chybí mi tam ostré hrany....
Dan Buchtela

Příspěvekod Ferda » stř 04 kvě, 2011 10:17 pm

Dan Buchtela píše:No, víš, nejde ani tak o barvu, ale spíš o tvar...
Takhle zakulacený by snad byl jen pískovec, ale ten by zas byl jinak barevný. Prostě, chybí mi tam ostré hrany....

Jestli je ta skála dobře oslizlá a porostlá mechy, pak by mohla být i z pískovce. Na vysočině kouká z polí podobných docela dost. Jen jsem je neviděl až v takových velikostech. Většinou jsou to spíše větší balvany trčící ze země. Velikost tak do 10ti metrů. Barevně by to skoro odpovídalo. Na těch skalkách toho kamene moc nevidíš. Většina plochy je porostlá mechy. Zvlášť pokud jsou ve stínu.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod MirekTT » čtv 05 kvě, 2011 5:06 am

Tvarově by z toho šel i vápenec, ale to by se muselo dobělit.
Mně se to náhodou líbí.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod radekkrupka » čtv 05 kvě, 2011 6:29 am

Přemýšlim, co mi na té skále nesedí, je to pochopitelně tvar a barva. Ale, co mi nesedí nejvíc:

Odhalená skála u trati často bývá způsobená právě výstavbou železničního tělesa. U tebe se to zcela jasně týká části vpravo. A teď k věci: obecně se takováto skalní stěna u trati řeší dvěma způsoby.

1) Hornina je toho typu, který snadno a rychle zvětrává - pískovec, břidlice, ... Taková stěna se buď obloží zdí, nebo se provede tak, aby nedocházelo k padání kamenů na trať a projíždějící vlak - tzn. stěna je dále od trati, oddělená příkopem, nebo se na ní provedou lavice, na kterých se padající kámen zastaví.

2) Hornina je trvanlivá - zejména žula a další vyvřeliny a také vápenec. Taková skála ale vypadá i po dlouhé době jako čerstvě vylámaná - tzn. ostrohranná! Omšelé a zaoblené vápence, o kterých mluvíte, jsou výsledkem omílání srážkovou vodou po tisíce let!
radekkrupka

Příspěvekod Dan Buchtela » čtv 05 kvě, 2011 7:06 am

Děkuji za upřesnění, Radku. Popsal jsi to přímo didakticky, co já myslel jen mezi řádky. Nejsi Ty náhodou pedagog? :wink: :wink:
Dan Buchtela

Příspěvekod mnitka » čtv 05 kvě, 2011 7:55 am

Vlož obrázky celého dioramatu nebo aspoň půdorysné rozložení jednotlivých prvků.
Nesedí mi hlavně cesta středem masivu (těžko by někdo lámal skálu kvůli polní nebo lesní cestě)

Zaujal mě propustek, to je vlastní práce nebo koupené?
mnitka

Příspěvekod jafobe » pát 06 kvě, 2011 10:45 am

nejdříve děkuji za připomínky, popravdě, ani sem nečekal že se jich sejde tolik, takže kdybych na někoho zapoměl tak se klidně ozvěte, ale když už sem na toto fórum narazil poté co sem se rozhodl pro tvorbu dioramatu (tak trochu jako motivaci pro mladší generaci) a začal hledat inspiraci a rady, tak jsem se ho aspoň pokusil využít, názory zkušeněšjších a kritika jsou dobrý hnací motor ke zdokonalování

zase proběhl jeden další přeliv a je z toho zase něco jako pískovec (ne poprvé, ale dřívější pokus se mi taky nezdál), zatím teda bez patiny (takže místy pak nebude asi tak zářit), jen akrylová barva a v ní trochu jemného písku, i když mi přijde že mohl být asi víc jemnější, ale kdo ví jestli to bude konečné, takže to zase vrstvy barvy časem zahladí, ale aspoň jednou restaurátoři budou mít postaráno o zábavu
skaly6.jpg
skaly6.jpg (58.3 KiB) Zobrazeno 6925 krát

původní návth byl zhruba takovýto, jen se trochu věci pozměnily a skála vlevo vyšla trochu jinak půdorysně, takže asi nebude ani mostek ani cesta mezi skály i když zatím tam její náznak je, nejspíš z ní bude asi jen pěšina od trati, kvůli obyčejné cestě by skálu asi nekopali, to je celkem logické, ale bylo to myšleno jako erozí vymletá prúrva v masivu později využitá pro cestu (spíš lesní než polní, protože zadní strana byla tak trochu plánována pro les a to i na skalách aby na dioramatu bylo pozadí uzavřeno) , ale že sem to nehnal do detailů podle původního tak skála vlevo trochu povyrostla směrem k trati a už mi tam nesedí ani moc vzdálenost mostku od propustku pod tratí, takže spíš nebude ani mostek ani cesta, ale důležitější je trať než aby bylo okolí přeplácané
diorama0.jpg
diorama0.jpg (41.58 KiB) Zobrazeno 6925 krát

v součastné době to vypadá takto, rozměr je přibližně 30x30, ve velokosti TT
doirama-pudorys.jpg
doirama-pudorys.jpg (105.76 KiB) Zobrazeno 6925 krát

jinak propustek je vlastní výroby, koupená je jenom kolej, nějaké posypové materiály (stat. tráva, drcený molitan) jinak se snažím co nejméně investovat, přeci jen má člověk větší radost když si to vytvořil sám než když to koupí hotové, vše ale zatím neumím vyrobit takže něco se koupit musí, ale jinak je to pževážně z toho co už je doma
propustek je sádrový odlitek do alobalové formy vytvarované podle papírové předlohy (aby se dal znovu reprodukovat kdyby se něco pokazilo (přeci jen je to můj dá se říci takovýto počin), vrchní řada kamenů je z dřevěné laťky se zážezy, celé pak nabarvené a zaprášené moukou pro zvýzaznění struktury kamene
jafobe

Příspěvekod jafobe » pát 06 kvě, 2011 10:04 pm

tak ještě přidávám poslední pískovcový přeliv po pokusu o patinu s níž sem si po večeru trochu hrál
skaly7.jpg
skaly7.jpg (54.4 KiB) Zobrazeno 6870 krát

taky jeden záběr pro porovnání velikosti skály s dávno nedodělaným vagónkem, hlavně k připomínce od radekkrupka, v reálu sem to tak dalece zblízka nestudoval kolik místa je mezi tratí a skálou, i když po okolí by se možností našlo dost, ale většinou to jen vídám z okna jedoucího vlaku a to trochu přeci jen zkreslí
skaly8.jpg
skaly8.jpg (43.14 KiB) Zobrazeno 6870 krát

a taky něco málo k onomu propustku (takový skoro obrazový návod v jedné fotce , jen tam nefiguruje voda do sádry ani horní část ze dřeva), není to sice skála ale aspoň to má ze skály často původ má
vyroba-propustku.jpg
vyroba-propustku.jpg (49.34 KiB) Zobrazeno 6870 krát

nejspíš by se podobným způsobem dalo zealizovat víc věcí bez nějakých silikonových a jiných forem, patrně i ona skála
taky začínám mít pocit že bych si asi pomalu měl zařídit nějakou rajčatovou galerii, abych fotkami zbytečně nezahlcoval fórum a zákonitě i servr na kterém je uloženo
jafobe

Příspěvekod mnitka » sob 07 kvě, 2011 6:44 am

Fígl s alobalovou formou vidím prve. Dobrej nápad.
Snahu tvořit z materiálů běžně dostupných tedy nemodelářských schvaluju. Taky se snažím jít touto cestou.

Co se dioramatu týče je důležité aby jste se svou prací byl spokojen sám.
Jak už zde bylo psáno je pravda, že skála v takové blízkosti železniční trati musí být strabilní a tedy nezvětrávající. V případě pískovce by skála byla zabezpečena opěrnou zdí. K tomuto tématu doporučuji prostudovat knihu Vladimíra Zusky Modely železnice v terénu.
Postup stavby skály jsem popsal na svých stánkách http://mnitka.webnode.cz/diorama/skala/ obsáhlá galerie je tady http://mnitka.rajce.idnes.cz/skala/.
Na své poslední práci jsem k barvení použil akrylové barvy a to i na ztmavení spár a prohlubní. Pouze k zesvětlení hran jsem použil olejovou barvu. Tato technologie barvení umožuje pracovat rychleji.
mnitka

Příspěvekod jafobe » sob 07 kvě, 2011 1:20 pm

mnitka píše:Fígl s alobalovou formou vidím prve. Dobrej nápad.
Snahu tvořit z materiálů běžně dostupných tedy nemodelářských schvaluju. Taky se snažím jít touto cestou.

Co se dioramatu týče je důležité aby jste se svou prací byl spokojen sám.
Jak už zde bylo psáno je pravda, že skála v takové blízkosti železniční trati musí být strabilní a tedy nezvětrávající. V případě pískovce by skála byla zabezpečena opěrnou zdí. K tomuto tématu doporučuji prostudovat knihu Vladimíra Zusky Modely železnice v terénu.
Postup stavby skály jsem popsal na svých stánkách http://mnitka.webnode.cz/diorama/skala/ obsáhlá galerie je tady http://mnitka.rajce.idnes.cz/skala/.
Na své poslední práci jsem k barvení použil akrylové barvy a to i na ztmavení spár a prohlubní. Pouze k zesvětlení hran jsem použil olejovou barvu. Tato technologie barvení umožuje pracovat rychleji.

no nevím jestli bych to nazýval fíglem, spíš to je taková improvizace s ohledem na to zě na hladký nenasákávý povrch jako je alobal sádra nechytne, takže jde sloupnout a nemusí se ani zničit, alobal je taky do uřčitých mezí trochu tvarovatelný, hluboké spáry by se asi dělali hůř, protože by se mohl protrhnout, ale na ten necelý ani ne půl milimetr to stačí, je s tím trochu práce protože se skoro každá spára musí trochu vytlačít, já to dělal hranou kartonu, pokud se chtějí spáry zvýzaznit víc není problém je trochu proškrábnout na hotovém sádrovém odlitku, odlitek je asi 5 mm tlustý takže po vybroušení otvoru sem ještě vyškrábnutím naznačil i kameny dovnitř propustku
tak zatím toto dioráma dělám pro sebe, tak trochu i z důvodu si něco kolem modelaření vyzkoušet, ale hlavně jako motivaci pro synovce který se o modelovou železnici zajímá, aby mohl vidět že né vše se musí kupovat, ale že se dá i improvizovat s věcmi kolem a ušetřit na důležitější věci, jestli se tomu budu věnovat víc je zatím ve hvězdách, krom tohoto jsem vyráběl i nějaké stromky ale k nim jsem se zmínil v sekci listnatých stromků a smrčků, a pár budov, obojí je i v galerii na
http://jafobe.rajce.idnes.cz/stromecky/
no jestli dojde na opěrnou zeď nebo nějaké jiné zábrany to se ještě uvidí, podle toho kolik dalších zněn ještě skála prodělá, pokud se někde k té knížce dostanu tak se rád podívám, zatím spíš tak čerpám inspiraci z toho co je na netu
i vaše výtvory jsem už studoval a mohu jen smeknout
na barvení používám prozatím jen akrylové barvy i proto že s nimi trochu maluji takže je mám k dispozici, ale třeba pokud budu podobných věcí dělat víc pořídím si i jiné, zatím nikam nespěchám, jen si tak hraju a zkouším něco jiného než dosud, takže nemám nutkání to nijak urychlovat
Naposledy upravil jafobe dne čtv 24 črc, 2014 8:30 pm, celkově upraveno 1
jafobe

Příspěvekod Tomas_C. » pon 13 čer, 2011 8:18 pm

Tak jsem trošku zapracoval a jelikož dlužím, že dodělám skalku tak zde jsou fotečky:
IMG_5117.jpg
IMG_5117.jpg (221.88 KiB) Zobrazeno 6652 krát

jinak více zde: http://model-railway.webnode.cz/news/prvni-pokus-se-skalou-skoro-hotovo/
a pak fotoseriál zde: http://cadrik.rajce.idnes.cz/Prvni_skala/#IMG_5068.jpg
TT, V-VI epocha,CZ-DE příhraničí,
http://model-railway.webnode.cz
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

Příspěvekod Martin HO » úte 14 čer, 2011 10:44 am

Hezké, z jakého zdroje pochází figurky ? Velmi živé.
Martin HO

PředchozíDalší

Zpět na Výroba doplňků