Výstražníky CCCP

Postupy, návody a dotazy k výrobě doplňků - stromy, porosty, stavby, no prostě vešketé příslušenství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Výstražníky CCCP

Příspěvekod Michal Šuhajda » pon 04 lis, 2024 9:05 am

Podobný příspěvek mám i u svého kolejiště, ale možná by to mohlo zaujmout i tady.
Pustil jsem se do vlastní výroby přejezdových výstražníků dle sovětského vzoru (resp. je to okopírovaný americký Westinghaus - viz např. Popis od Chornických modelářů ), protože jsem nebyl úspěšný při hledání dodavatele/výrobce.
Velikost jsem odhadnul podle dostupných obrázků a upravil ji dle materiálů, které jsem měl k dispozici. Přestože je to děláno bez přesného měřítka pouze "Okometricky" jsem s výsledkem spokojený.
Včera večer jsem udělal prototyp jehož výroba mi zabrala cca 3 hod. práce. Hlavně kvůli promýšlení a řešení postupu, počítám, že ověřovací série (= druhý výstražník) bude podstatně rychlejší.
Výroba je jednoduchá, jediný zádrhel je druhý vodič na "parohách" - nosné trubce světla, tam musím ještě u sériové verze vedení upravit, protože omotání se neosvědčilo a přes snahu o přerovnání mají "parohy" trochu nerovný povrch.
Níže je obrázek z montáže výstražníku na místo, více obrázků vč. postupu je jako obvykle na Rajceti
Přílohy
IMG_5398.jpeg
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Re: Výstražníky CCCP

Příspěvekod Milan.D. » úte 12 lis, 2024 7:57 pm

Přejezdy zabezpečené přejezdovým zařízením typu SSSR, nebo také parohy a kdovíjak se tomu ještě přezdívá, taky plánuji mít na svém kolejišti. Informace o tomto přejezdovém zařízení se dají bez problémů najít, takže to tady rozepisovat nebudu. Ještě donedávna jsem si myslel, že hotový model nabízí ES Pečky, ale tam už jsem ho v nabídce nenašel. Možná to někdo malosériově vyrábí, ale mě se to najít nepodařilo. Jediné o čem vím, že se dá koupit, je leptaná stavebnice od pana Kučery z KMŽ Brno. https://www.kmz-brno.cz/doplnky-pro-sta ... vud-a-pod/ . Stavebnici mám už nějaký rok doma, spolu se závorami AŽD, od stejného výrobce. V nabídce jsou varianty s dlouhými nebo krátkými stínítky, takže z toho jde sestavit prakticky jakákoliv varianta. Stavebnice obsahuje pouze lepty, mosazné trubičky, odlévané patky a štítek se samolepkou Pozor vlak. Na fotce jsou dvě leptané stavebnice, výstražníků a závor. Na dalších fotkách je přejezd v Třebíči Borovině a zajímavá třísvětelná varianta ze Sušice. :D
Přílohy
Snímek 025.jpg
IMG_20241109_142420428.jpg
DSCN5439.JPG
Milan.D.

Příspěvekod michal_d » úte 12 lis, 2024 8:24 pm

Milan.D. píše:... a zajímavá třísvětelná varianta ze Sušice. :D

To je z dnešního hlediska celkově atypický přejezd. Z druhé strany je pro změnu pouze 1 světlo.
michal_d

Příspěvekod Michal Šuhajda » úte 12 lis, 2024 10:37 pm

Jo, přesně ten jsem si v létě nezměřil, protože mě nenapadlo, že by se to mohlo hodit. Ale výlet do Sušice už mám v plánu. Jen, aby přejezd dřív nemodernizovali.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod Milan.D. » čtv 14 lis, 2024 4:11 pm

Ano, z druhé strany je jen jedno světlo. :D
Přílohy
DSCN5432 - kopie.JPG
Milan.D.

Příspěvekod Michal Šuhajda » čtv 14 lis, 2024 9:10 pm