Již před časem jsem vyzkoušel nový postup flokování travních vláken při výrobě smrků. Popsaný postup výroby smrků vychází z originálních návodů ze Stummifóra, prezentovaných v minulosti i zde na DF (zapadlo mezi příspěvky, chtěl jsem dát odkaz, ale zjistil jsem, že jsou fotky už nepřístupné - možná jsou vidět jen po přihlášení?). Tento postup používá elektrostatické flokování na drátěnou kostru (malé větvičky vlákny 4,5 - 6mm, potom na to vlákny 0,5mm). Při zvládnutí tohoto postupu je výsledek velmi dokonalý. S ohledem na flokování to není právě příjemná a čistá práce (kdo flokoval někdy doma v kuchyni, ví, o čem je řeč...).
Prezentovaný upravený postup flokování je dobrý v tom, že není potřeba elektrostatická flokovačka a je velmi omezená tendence vláken ulpívat všude kolem. Proto se domnívám, že je tento postup právě vhodný i do kuchyně (pro jistotu nejlépe když manželka není doma). V čem změna spočívá? Na stopu mně přivedla notoricky známá nabídka Noch: „Mechanický zatravňovač pro statickou trávu“ (Puffer Bottle, Item ref. 08100). Při výrobě smrků se neflokuje z nádoby ven na kostru, ale naopak, kostra se vloží dovnitř nádoby vhodné velikosti, která se uzavře. Nádoba musí být samozřejmě z plastu (použil jsem nádoby vyrobené pravděpodobně z PE). Na dno se nasype přiměřené (malé) množství floku, kostra stromku se prostrčí otvorem ve víčku dovnitř a potřásáním se "zelektrizovaná" vlákna přichytí na kostru, stříknutou lepidlem. Výsledek mne velmi příjemně překvapil.
Postup jsem stručně sepsal a doplnil fotkami. Není to příliš souvislé, spíš jsou to upravené původní poznámky k výrobě smrků podle Stummifóra, doplněné o změnu flokování. Taky fotky nejsou nic moc, při výrobě toho člověk tolik nestihne fotit a aranžovat snímky - tak se omlouvám. Přesto považuji tuto metodu za natolik zajímavou, že jsem se rozhodl publikovat, i když jsem chtěl ještě pokračovat v experimentech. (Třeba zkusit to pro výrobu křovisek, listnáčů apod.) Fórum "nebere" .pdf, ani když se přejmenuje na .jpg, naštěstí .zip formát je v pořádku. Berte to prosím jako inspiraci a pokud se rozhodnete v experimentech pokračovat, budu rád za Vaše zkušenosti. (To je také důvod, proč jsem to dal jako samostatné vlákno).