Pokusím se to shrnout do několika otázek a sám rovnou odpovím za sebe:
1 .Proč modelaříme železnici?
Dělal jsem v dětství s tátou TT a nedošlo nikdy k naplnění mého dětského snu: Mít nějaké kolejiště, které si budu stavět a hrát si. Zároveň mě naplňuje jak to pomalu a jistě přibývá. Miluju železnici, miluju detaily. Vracím se tím trošku do dětských let, které jsou už dávno pryč, kdy jsem jako kluk hltal vše kolem železnice.
2. Co se tím snažíme sobě nebo ostatním dokázat, ukázat, napodobit, zažít?
Sobě se snažím dokázat že na to mám, že to jednom dodělám. Snažím se tím napodobit zašlou slávu ČSD, kterou jsem zažil. Chci mít rušné nádraží, romantickou staničku, průmyslový areál s vlečkou i motoráček v krajině

3. Děláme to kvůli stavbě samotné, nebo aby to jednou bylo hotovo a šmitec?
Asi obojí, nikdy jsem to ještě hotové neměl, takže to ukáže čas.
4. Snažíte se přiblížit realitě? A jak myslíte že se dá dosáhnout v modelařině?
Ano snažím, ale s ohledem na to aby to bylo použitelné v domácích podmínkách. Dost si ale realitu domýšlím, jako že takto by to přece klidně mohlo být, idkyž nebylo

5. Jaké jste kupříkladu řešili kompromisy, dilema v rozhodování před stavbou? (měřítko, moduly kontra kolejiště)
DCC kontra analog, délka staničních kolejí vůči délce zhlaví, vdálenosti mezi stanicemi, jakou technologii použít pro domy a stromy s ohledem na cenu.
6. Co vás na tom nejvíce štve a stresuje?
Že mi běží čas, že to možná nikdy nestihnu a že to stojí tolik peněz a co za ně mohlo být

7. Jaké kladné poznatky, hodnoty vám to přináší do života?
Zlepšuji si znalosti a dovednosti o železnice, znalosti přírodních zákonů, elektriky. Více si všímám světa kolem sebe ( jak opadá omítka, jak rezne střecha, jaké rosliny rostou v jakém období...).
8. Co je podle vás maximum kterého lze v této modelařině dosáhnout?
Že to co děláte vás živí a všichni to obdivují (pro mě nereálná představa ale zároveň mi ani nechybí a nevyžaduji, aby to tak bylo).
Díky moc všem za názory. Byl bych však nerad kdyby se to strhlo do nějakých hádek, co je vlastně lepší. Nic není lepší! Každý máme svůj malý svět! Někdo v pokojíku v N, někdo na zahradě se skutečnou párovkou!