od hank » stř 29 pro, 2010 10:22 am
Já vím, že jsem v menšině (zdravím myšpulína), ale s některými názory nemohu souhlasit.
NENÍ to jen věcí autora nebo vydavatele, jestli připustí shazovat jinak dobrou publikaci zbytečnými jazykovými nedostatky. Každý psaný text - je jedno, jestli je "účelový" nebo "odborný", koneckonců pokusy o žánrové obrázky z provozu lokálek nemají s odborností nic společného a "v uměleckém vyjádření" se dá jazykem pokazit ještě víc - se stává součástí veřejného prostoru a každý, kdo mu pomáhá na svět, nějak ovlivňuje kvalitu a úroveň jazyka. Jazyk jako součást kulturní úrovně národa lze považovat za veřejný statek (v dnešní době téměř sprosté slovo...), který patří všem. Přinejmenším psaný jazyk vždy a mluvený jazyk aspoň v médiích a na veřejných vystoupeních by měl být velice pečlivě opatrován. To, že se na to dnes všeobecně kašle, ještě neznamená, že to je v pořádku. Spíš je smutné, že většině lidí to je buď jedno nebo ty chyby vůbec nepozná. Ještě před 20 lety by si jich všiml každý absolvent gymnázia. Ono to souvisí i s tím, že se čím dál méně čte a je to jen jeden z mnoha znaků všeobecně upadající kulturní úrovně tohoto národa.
A jestli neslyšíte na etické nebo kulturní argumenty, snad porozumíte aspoň tomu, že za ty prachy (příště si klidně připlatím, jestli to pomůže) si přeju ne 95%, ale 100% kvalitu.
Ale jak už jsem psal, publikaci hodnotím jako celek kladně, řeč je o jazyku. Věřím, že pro všechny, kdo se na ní podíleli, je to zkušenost, ze které se budou chtít poučit.
zdraví
hank
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.