Grafické návrhy kolejiště a jejich zpoplatnění

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Byl bych ochoten zaplatit za návrh kolejiště od Milana Ferdiána a kolik?

Nejsem ochoten platit
18
8%
Ano 100 Kč za návrh
24
10%
Ano, max. 500 Kč za návrh
36
16%
Ano, max. 1000 Kč za návrh
23
10%
Ano, zaplatím tolik, kolik si Milan řekne
131
56%

Celkem hlasů : 232

Re: Vyjádření

Příspěvekod JM » stř 11 čer, 2008 7:06 am

milan ferdián píše:1)Nechce se mi zpětně žádat o finanční příspěvek.
2)Informovat dodatečně o zavedení platbě ,modeláře v pořadníku se mi zdá nefér.

A ještě jedna věc: Vím, že ti přijde trapné žádat o peníze ty, kteří jsou již ve frontě, ale já bych se toho nebál. Každý si jistě moc dobře uvědomuje, že v dnešní době dvojnásob platí že čas jsou peníze a při pohledu na tvé návrhy je jasné, že toho času to chce opravdu dost. A když už ten čas nemůžeš věnovat svému kolejišti, mělo by ti to přinést jiný užitek. Takže já bych čekající klidně oslovil a dle tvého uvážení bych jim navrhl cenu s vysvětlením, že jinak to prostě nejde. Pokud je to urazí, nebo nebudou ochotni nějakou částku obětovat-jejich smůla. V porovnání s výslednou cenou kolejiště bude ta částka zanedbatelná. Dobrý návrh je dle mého názoru ZÁKLAD, který může ušetřit spoustu času a pěněz které padnou na opravy věcí, které zaviní špatně provedený návrh. Takže když někdo z fronty odpadne, alespoň se projeví, že to s kolejištěm nemyslí až tak vážně a tobě to ušetří čas. A k těm např. studentům: pokud chtějí stavět kolejiště, určitě už mají zjištěno kolik to potřebuje financí a že je to běh na dlouhou trat'. Takže myslím, že i oni by tu symbolickou např. pětistovku našetřit mohli(vzhledem k tomu, jaké je čekají další investice...).
JM

Příspěvekod TomBart » stř 11 čer, 2008 1:31 pm

Takže je asi jasno a poprosím Milana a asi Michala Daleckého.
Navrhoval bych, aby se stáhly dosavadní návrhy z veřejně přístupných míst na webu, vytikli se a jako brožura s třeba každoroční uzávěrkou "plánky 2008, plánky 2009 atd vydávala formou jednoduché vazby a prodávala třeba za (cca 20 plánků - jeden rok - za cenu 200 - 400 CZK) u Michala. Každému je jasný, že si je muže okopírovat, ale originál je originál a tisk na barvu by nebyl špatný. Navíc jde o určitou ústu a čest. Bud si to chci koupit a přispět nebo si to od někoho okopíruju.
Svůj plánek už mám, ale mít doma vazbu s krásnými neurčitými plánky od Milana by nebylo rozhodně na škodu a navíc by to i zpětně přineslo nějakou korunu Milanovi a ne jen jednorázový přízpěvěk od jednoho objednatele za konkrétní plánek

Zkuste , Milane a Michale toto zvážit. Rád si jednu vazbu zakoupím. Ostatně mohu nabídnout i tisk barevných papírů případně tisk na plotr v omezené míře, ale to Michal ví.
TomBart

Příspěvekod marek » stř 11 čer, 2008 1:52 pm

TomBart:

To mi přijde jako hloupost. Za prvé z toho vzhledem k ceně tisku a distribuce bude mít autor pár korun a hromadu práce, ale uznávám, že rozhodnutí je jen na něm. Za druhé hodnota plánku na míru někomu a podle požadavků někoho má pro ostatní smysl nanejvýš jako inspirace, případně jako zdroj radosti z pěkného výkresu, tedy řádově nižší než pro objednatele. Za třetí, i když se mi ty plánky moc líbí, ani moc nestojím o to mít je fyzicky v knihovně - narozdíl od objednatele mi digitální verze vyhovuje více. A za čtvrté, zveřejněné plánky jsou pro autora výbornou reklamou, podle které se potenciální objednatelé rozhodují o objednávce placeného plánku. Jak by se bez nich někdo dozvěděl, jak autor umí?

Pokud jde o zveřejňování nových (zaplacených) plánků, je to na dohodě autora a objednatele. Kreslít to já, dával bych za zveřejnitelnost v referencích slevu (nebo za nezveřejnitelnost přirážku :-).
marek

PZ

Příspěvekod milan ferdián » ned 04 led, 2009 9:11 am

Vážení modeláři ,ti z Vás co budou mít zájem o zpracování návrhu kolejiště,tak od 5.ledna 2009 budou již zpoplatněny.Důvodu je spoustu,ale nemínim Vás tím zatěžovat.Netýká se to těch ,kteří jsou prozatím na seznamu http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php ... c&start=45 .Tady ,ale již počítejte s půlročním zpožděním a to z důvodu velikosti těchto kolejišť,které jsou samostatné v místnosti nebo v půdních prostorech.Proto přednostně vybírám menší domácí kolejiště,které časově jdou rychleji zpracovávat.
Prosím další případné zájemce,aby se obraceli na tento email : fmodel@centrum.cz .
Placené zakázky (PZ) mají vždy přednost před neplacenými (NZ) :!:

Děkuji Vám za pochopení.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Re: PZ

Příspěvekod petrh » ned 04 led, 2009 9:28 am

milan ferdián píše:Vážení modeláři ,ti z Vás co budou mít zájem o zpracování návrhu kolejiště,tak od 5.ledna 2009 budou již zpoplatněny.Důvodu je spoustu,ale nemínim Vás tím zatěžovat.Netýká se to těch ,kteří jsou prozatím na seznamu http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php ... c&start=45 .Tady ,ale již počítejte s půlročním zpožděním a to z důvodu velikosti těchto kolejišť,které jsou samostatné v místnosti nebo v půdních prostorech.Proto přednostně vybírám menší domácí kolejiště,které časově jdou rychleji zpracovávat.
Prosím další případné zájemce,aby se obraceli na tento email : fmodel@centrum.cz .
Placené zakázky (PZ) mají vždy přednost před neplacenými (NZ) :!:

Děkuji Vám za pochopení.

plne souhlasim a podporuji, mam dotaz? da se treba i prispet nekam za free sablony, cos uvolnil? a pod?
H0 se synem
1981-2001 dom. st. Včelnička | 2001-4 Slaný | 2004-6 Nelahozeves | od 2006 Kralupy n.V.
petrh

Příspěvekod MirekTT » ned 04 led, 2009 12:54 pm

Jsem velkým odpůrcem všeho, co je zdarma, nebo podhodnocené, protože to brzdí zdravý vývoj a posun kupředu. Uklidňuje mne, že se Milan rozhodl zpoplatnit svoji práci, je to pro mne určitá záruka, že se i v budoucnu budu moci těšit na jeho právem uznávané dílo. Pokud jde o komerční výtisk, budu mezi prvními, kdo za 50-ti stránkoý černobílý sešit zaplatí 1tis. a nebudu se zlobit, že třetina obsahu bude tvořena již známými návrhy, ale jsem přesvědčen, že tento krok později povede ke stostránkovému plnobarevnému výtisku za 500. I kdybych si nic z toho nepostavil, ta inspirace mi za to stojí, protože upřímě, kdo z vás ví o lepším návrháři, než Milanovi.
MirekTT

Re: PZ

Příspěvekod JM » ned 04 led, 2009 12:56 pm

milan ferdián píše:Vážení modeláři ,ti z Vás co budou mít zájem o zpracování návrhu kolejiště,tak od 5.ledna 2009 budou již zpoplatněny.Důvodu je spoustu,ale nemínim Vás tím zatěžovat.Netýká se to těch ,kteří jsou prozatím na seznamu....

Díky za info Milane! Za sebe můžu říci, že mi ani zpoždění nevadí (myslím, že jsem ti ještě neposlal upřesněné rozměry budoucího kolejiště), protože místnost pro kolejiště ještě není úplně hotová.
Takže přeju at' ti ti jde od ruky a hlavně at' tě to nepřestává bavit! :wink:
JM

P.zakázky

Příspěvekod milan ferdián » pát 09 led, 2009 4:22 am

Pro ostatní zájemce o návrhy kolejišť "P.Z." Jaro ,léto 2009 je již obsazeno . :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Re: P.zakázky

Příspěvekod chameleon » pát 09 led, 2009 11:52 am

milan ferdián píše:Pro ostatní zájemce o návrhy kolejišť "P.Z." Jaro ,léto 2009 je již obsazeno . :wink:

Milane a kolik letos vznikne asi plánků, a kolik jich už bude celkem?
Možná by ta brožura nebyla úplně špatná...mohl se komplet postarat o výrobu, za minimální ceny a vyrobené s citem...:-)
Jirka
chameleon

Brožura

Příspěvekod milan ferdián » pát 09 led, 2009 2:08 pm

Jirko ,dokud můžu kreslit ,tak budu kreslit další a další návrhy kolejišť.Celkově nevím ,kolik jich bude.Nemám stanovený limit.Limitem byl ,je a bude váš zájem.Jakmile váš zájem zmizí,tak já skončím s kreslením.U těch P.Z.musím mít svolení od zadavatelů.Jistě jste si všimli,že už něco jsem musel stáhnout.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Re: Brožura

Příspěvekod chameleon » pát 09 led, 2009 2:52 pm

Myslím, že kdyby se jich dalo dohromady i jen třeba 30-50, k nim doprovodný vyprávění, a pak i třeba základní návody/tipy/stručné info o kolejích, depu, loko, epochach, apod, tak by mohla vzniknout pěkná a hlavně i užitečná knížka... Ne pro experty dopodrobna, ale spíš pro začátečníky - modeláře, aby se vyvarovali hrubých chyb a pro inspiraci. No, promysli to :wink:

Těch lidí, co ti nedovolí plánky publikovat jsem se obával. Ještě že většina modelářů taková není, a že se naopak svými plánky, realizacemi a návody ostatním pochlubí a co ví tak poradí - vždyť o tom je přeci tohle naše hezké hobby. No, je ale zbytečné o tom diskutovat, jen by se člověk rozčiloval, když si představí, že se někde v uzamčeném šuplíku, kvůli pár stovkám a sobectví, navždy válí krásný plánek...
chameleon

Příspěvekod Petr Zatrepalek » pát 09 led, 2009 3:43 pm

chameleon píše:Těch lidí, co ti nedovolí plánky publikovat jsem se obával. Ještě že většina modelářů taková není, a že se naopak svými plánky, realizacemi a návody ostatním pochlubí a co ví tak poradí - vždyť o tom je přeci tohle naše hezké hobby. No, je ale zbytečné o tom diskutovat, jen by se člověk rozčiloval, když si představí, že se někde v uzamčeném šuplíku, kvůli pár stovkám a sobectví, navždy válí krásný plánek...

Tak v tomhle nemáš tak uplně pravdu. V případě tvorby plánku za úplatu jde de facto o uzavření smlouvy o dílo - a ta specifikuje i případné šíření díla třetím osobám. Jestliže si zadavatel nepřeje další šíření díla, má na to právo. Ospravedlňovat se nemusí. A jejich stanovisko i chápu - proč bych měl platit za plánek když ho pak jiní zadara stáhnou z netu? Ber to z tohohle pohledu!

Nicméně tvorba publikace Milanových plánků - navíc s tím popisem viz příspěvek výše - už aby tady byla! Bylo by to rozhodně užitečnější než staré plánky MaZelu nebo ty vlakodromy od ŽM. A kdyby navíc některý ze zadavatelů měl kolejiště hotové či rozdělané, a souhlasil s uveřejněním fotek - byla by to bomba!
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod radekkrupka » pát 09 led, 2009 4:08 pm

Petr Zatrepalek píše:
chameleon píše:Těch lidí, co ti nedovolí plánky publikovat jsem se obával. Ještě že většina modelářů taková není, a že se naopak svými plánky, realizacemi a návody ostatním pochlubí a co ví tak poradí - vždyť o tom je přeci tohle naše hezké hobby. No, je ale zbytečné o tom diskutovat, jen by se člověk rozčiloval, když si představí, že se někde v uzamčeném šuplíku, kvůli pár stovkám a sobectví, navždy válí krásný plánek...

Tak v tomhle nemáš tak uplně pravdu. V případě tvorby plánku za úplatu jde de facto o uzavření smlouvy o dílo - a ta specifikuje i případné šíření díla třetím osobám. Jestliže si zadavatel nepřeje další šíření díla, má na to právo. Ospravedlňovat se nemusí. A jejich stanovisko i chápu - proč bych měl platit za plánek když ho pak jiní zadara stáhnou z netu? Ber to z tohohle pohledu!

Právo na to asi mají - i když pochybuju, že by s milanem sepisovali smlouvu? Když se to vezme kolem a kolem - milan kreslí plánky ze své ochoty a věnuje spousty času kresbě a vymýšlení každého plánku. Navíc každý větší plánek je defacto kreslený na daný a unikátní prostor daných rozměrů, obsahující a)b)c)d)e)...objednatel plánku si v podstatě zaplatí kvalitní návrh, který by sám tak dobře nesvedl...to, že si ho pak někdo stáhne - a co? Většina to bere jako inspiraci, těžko to někdo stáhne a beze změny postaví...

Pokud bych takovýto plánek obdržel já, byl bych asi neskonale vděčný milanovi, že za těch pár mrzkých korun pro mě po večerech vyvíjel, kreslil,... než aby mě napadlo dělat si na takovouto věc nedej bože jakýsi majetnický nárok! Ale každý jsme jiný a samozřejmě i milan má právo dělat se svými návrhy co chce - zda respektuje přání "vlastníka" nebo to vyvěsí...pokud si vzpomínám, milan nkteré plánky nezveřejňoval i v době, kdy to dělal zadarmo.

Budu rád za každý plánek, který se objeví! :)
radekkrupka

Příspěvekod chameleon » pát 09 led, 2009 4:18 pm

Petr Zatrepalek píše:Tak v tomhle nemáš tak uplně pravdu. V případě tvorby plánku za úplatu jde de facto o uzavření smlouvy o dílo - a ta specifikuje i případné šíření díla třetím osobám.

Petře, o právu a smlouvě máš naprostou pravdu, ale čti pozorně co píšu, já nikoho nehaním ani nechci aby se někdo ospravedlňoval. Mě je pouze líto, že několik hezkých plánků nikdy neuvidíme. Spousta lidí zde investovala čas a peníze do všemožných a občas revolučních nápadů které zde pro ostatní zvěřejnili, aniž by nejdříve běželi na patentový úřad:-) A kdyby mě Milan dělal plánek, beru peníze jako odměnu za jeho strávený čas, ale s plánkem se pak zde pochlubím a navíc přidám pyšně fotky z realizace :wink: Navíc plánky se určitě často personifikují přesně dle požadavků zadavatele, pro ostatní to je většinou jako celek nepoužitelné (domnívám se).. Hlavně, já osobně to beru jako hobby a ne jako business.

Tak uvidíme, jak to dopadne...třeba se jednou konečně hezké brožury dočkáme..:-) Jak píšeš, ty starý sešity od ŽM nic moc (ačkoliv jako dítě jsem byl rád že bylo aspoň něco...dnes už je jen internet - nebo vydala se v posledních letech podobná novější brožura?)
chameleon

Příspěvekod chameleon » pát 09 led, 2009 4:21 pm

Radku, kurnik kdybych chvíli počkal a neodpovídal ve stejnou chvíli jako ty, tak jsem se s tím nemusel vůbec psát - perfektně jsi to vystihl za mě :D
chameleon

PředchozíDalší

Zpět na Diskuze k plánkům kolejišť