Plan kolajiska V

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Plan kolajiska V

Příspěvekod Petr Berka » stř 25 led, 2012 10:45 am

Máme, už 2 roky, právě tu prázdnou, po sklizni :-) (Nebo ještě před sezonou? :D Ale v H0, plán je v TT. A chceme zkusit i druhý modul, kde by byla těsně před sklizní. Ale na modulu je to jen kout o rozměrech ca 25x 20 cm pokračující mimo modul, to se dá...

Obrázek
http://www.petr.berka.biz
Petr Berka

Příspěvekod pavmar » stř 25 led, 2012 10:50 am

Petr Berka píše:Chmelařská oblast_III.epocha_TT/1:120_1650*1150_PILZ/TT/MODELLGLEISSYSTEM/15°

Teda Milane, děkuji za připomenutí krásy rodného kraje. Chmelnice by nebyl problém, pokud by bylo po sklizni...to se dá. Jen to esíčko mezi stanicemi mělo být obráceně, pak by navazovaly stanice na sebe jako ve skutečnosti. A mezi ně u polní cesty by se vešla i zastávka Šanov (v Šanově Vladimír Zuska za války učil). Ale pokud to někdo bude stavět, tak si trať snadno otočí.

Jinak za války procházela mezi stanicemi Pšovlky a Senomaty protektorátní hranice, na konci války byl přerušen provoz a právě na tomto úseku trati byly odstaveny poškozené lokomotivy od kotlářů.

Jinak to by se dala i opravit stanice pšovlky dle reálu přímá první výhybka...

PM
H0
Moduly a kolejiště
Epocha IV-V
DCC MINIBOX
pavmar

Příspěvekod radekkrupka » stř 25 led, 2012 10:52 am

V H0 je k vidění chmelnice v království železnic. Ovšem protože je to KŽ, tak je chmelnice mezi tratí a parkovištěm a je to velikosti takové zahrádky :)
radekkrupka

Příspěvekod Petr Berka » stř 25 led, 2012 10:58 am

Hm, nejmenší chmelnice je v Žatci na náměstí...ta by se v modelu vešla celá. Třeba se inspirovali tam? :-)
Ale to už jsme OT.
http://www.petr.berka.biz
Petr Berka

Příspěvekod milan ferdián » čtv 26 led, 2012 10:24 pm

Dětské kolejiště zacvičné segmentové
žst.Šanov_nultá epocha_TT/1:120_1650*900+800*280_PILZ/TT/MODELLGLEISSYSTEM/15°

Tak ještě něco pro naše kolegy z Jesenic

Dětské kolejiště určené pro začátečníky,kteří se chtějí ohmatat stavbu a provoz na kolejišti.Téma,jednoduchá odbočná stanička Šanov s větvením lokálek směrem do koncové staničky Švihov a do jednoduché vratné smyčky.Lokálka je ve tvaru S ve stoupání 1:25 .V koncové staničce Švihov je malá remíza pro nocující motorák,zetku nebo uhlák můžeme odstavit u staniční budovy,která má společně malý příruční sklad a s volnou skládkou.Na konci stanice je další kusá kolej určená pro nakládku.Naproti stanice je vlečka do drtírny štěrku pro dva vozy Sas.Krajina zemědělská,před staniční buduvou Šanov malý chovný rybníček a naproti hospůdka pro hladové a žíznivé poutníky.Je zde řada drobných drážních staveb,pro vyzkoušení zručnosti začátečníka.
Koncová stanice Jesenice slouží pro přípravu jednotlivých vlaků.Vzadu to vypadá jak posuvna,ale není to.Stačí z plastů evergreenu zhotovit vaničku do tvaru "U" a přilepit zde kolej s dotykovými plíšky.Vaničkou se neposouvá klasicky,ale mírně se zdvihne pravá část,tak aby kontaktní plíšky nepřekážely při přesunu na námi zvolenou kolej.Kdo se bojí plíšku,stačí prstem decentně dotlačit lokomotivu do vaničky.Mimo jedné koleji,kterou si zvolíme za objízdnou ,vložíme z plastu kousek pásky mezi pražce tak,aby se lokomotiva automaticky odpojila.Není třeba drahých rozpojovačů.
Začátečník si takto vyzkouší a naučí řazení vlaků,dle sebe zvoleného jednoduchého GVD.Určí si jednotlivé zátěže,kam budou odesílaný manipuláky.Křižování nebo návazné přípoje v odbočné stanici a atd.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod milan ferdián » ned 29 led, 2012 8:57 pm

Segmentové_dětské
žst.Mankovičky_V.epocha_TT/1:120_1650*1600

A je tu poslední kolejiště.Myslím si,že bohatě ukázky Vám stačily.Tvar segmentového kolejiště,málo využívaný ke škodě českých modelářů.I když provozně je ještě dětské,nepatrnou úpravou,lze toto kolejiště změnit na plnohodnotné pro GVD.Modelář má pohodlný přístup k uzlovým bodům kolejiště.K centru dění odbočné stanici,ke skryťáku a ke koncové stanice.Vnitřní prostor 800*850 bohatě postačuje nejen pro naše náctiletého nadšence,takže i pro nás štíhlejší :mrgreen: .Zabírá minimální plochu,lze rychle rozebrat a uložit do skříňky,která má jen velikost 1700mm na délku,na výšku 1250mm a do hloubky 450mm.Není třeba nohou.Náctiletý je uzavřen ve svém království,aniž by svým kolejištěm,někoho obtěžoval.Viz pozice v místnosti (v publikaci).Standartní výška kolejiště v pracovní poloze je cca +720mm (+síla rámu a krajiny)
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod deacon007 » ned 29 led, 2012 9:30 pm

wow... co na to říct...jednoduché, promyšlené...úžasné :)
deacon007

Příspěvekod rendo » pon 30 led, 2012 12:51 am

Milane...tak tento plan ma zaujal :!: este zapracovat tocnu k stanici(a mohlo by to bit)...musel by som prerobit sice ram(ale stalo by to zato) :idea:
rendo

Příspěvekod Myšpulín » pon 30 led, 2012 2:42 pm

milan ferdián píše:... Standartní výška kolejiště v pracovní poloze je cca +720mm (+síla rámu a krajiny)

Tím myslíš "podleznou" výšku, tedy spodku rámu od země? Pokud ano, jak jsi na tu hodnotu přišel?
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod milan ferdián » pon 30 led, 2012 2:49 pm

Myšpulín píše:
milan ferdián píše:... Standartní výška kolejiště v pracovní poloze je cca +720mm (+síla rámu a krajiny)

Tím myslíš "podleznou" výšku, tedy spodku rámu od země? Pokud ano, jak jsi na tu hodnotu přišel?

No jednoduše.Tuto standartní výšku 720mm jsem používal při navrhování interiéru v bytech.Samozřejmě se výška malinko lišila,dle požadavků zákazníka.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Myšpulín » pon 30 led, 2012 6:09 pm

To Milan: Proč se ptám. Protože skryté prostory svého segmentového kolejiště mám přístupné zespodu, je to vlastně jen skořepina. A pořád ho mám moc vysoko a pořád se pod něj nemůžu vejít. :lol: :lol: :lol:
Myšpulín

Příspěvekod milan ferdián » pon 30 led, 2012 6:17 pm

Myšpulín píše:To Milan: Proč se ptám. Protože skryté prostory svého segmentového kolejiště mám přístupné zespodu, je to vlastně jen skořepina. A pořád ho mám moc vysoko a pořád se pod něj nemůžu vejít. :lol: :lol: :lol:

Já tu výšku kolejiště beru orientačně pro náctileté.Je to vlastně výška stolu.Jinak pro sedícího se doporučuje výška 1000mm od země a pro stojící (viz moduly )1300mm od země.No a jestli ty to máš moc vysoko,tak třeba snížit základní rovinu nebo přidat ještě jedno spodní patro a kdyby ti tyto rady nepomohly,tak zajeď na šachtu,tam mají sloje výšku 50,0cm. :mrgreen:
Jak tak čtu ještě jednou tvůj příspěvek,tak si nějak odporuješ. :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Myšpulín » pon 30 led, 2012 6:39 pm

milan ferdián píše:Jak tak čtu ještě jednou tvůj příspěvek,tak si nějak odporuješ. :wink:

No, vždyť tam mám ty smaily.

Ne, vážně. Prostě pohledově bych chtěl to kolejiště níž, ale v okamžiku, když musím pod něj něco zapojit apod, tak si říkám, že by mohlo být o pár cenťáků výš. No a protože jsi uvedl tu míru, tak se ptám, proč je zrovna taková.

Jinak nohy mám vyndávací a není problém je kdykoli zkrátit (už jsem je řezal oproti původnímu návrhu 2x). Takže teď to nechám tak a po dostavě je třeba opět říznu. Zároveň už jsem zakoupil malá otočná kolečka a časem, až budu mít nějakou hezkou pevnou desku, si udělám pojízdné sedátko (jé, to bude boulí) :lol: :lol: :lol:
Myšpulín

Příspěvekod Kedyson » pon 30 led, 2012 8:37 pm

Milane, prosim te, jakou davas osovou vzdalenost koleji na nadrazich? S flexi kolejema jsem zjistil, ze nedokazu odhadnout vzdalenost tak, aby to nebylo nesmyslne blizko, kdyz tam ma byt sypane nastupiste (je to spravny vyraz?) a zaroven aby od sebe koleje nebyly moc daleko. Dosel jsem ke kompromisu 4.9 - 5cm mezi osami koleji. Muze byt?
Kedyson

Příspěvekod vojtas » úte 31 led, 2012 7:50 am

44mm mají být osy kolejí od sebe...
TT
vojtas

PředchozíDalší

Zpět na Diskuze k plánkům kolejišť