Publikace (Brožura) kolejových plánků

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Brožura kolejových plánků

Příspěvekod MirekTT » pon 01 lis, 2010 8:19 am

Tomáši B. Myslím si, že jsi nad tím neměl přemýšlet a prostě to vytisknout. Obsahem by za to stejně odpovídal Milan. Neměl by ses za co stydět. A nám jde především o plánky. Technické informace zpravidla bývají už v jeho nákresu. Chybějící nebo neúplné informace o pláncích se pak mohly vklidu dodiskutovat zde na fóru. Tak to i Milan původně zamýšlel. Netisknout plnokrevnou publikaci do obchodů, ale pouze pro členy fóra, aby měli majitelé publikace možnost další diskuze k plánkům. Proč z nějakých povídek dělat kauzu?

Milane F. Klídek, je to jen malé nedorozumnění. Nejsme (v jistém smyslu) malí kluci, abysme nerozdýchali fakt, že brožura nebude pod stromečkem. Zkrátka si dej pauzičku a pak zhodnoť na základě dalších nabídek, jak s brožurou na svět.

Ostatním. Milan je kreslíř. Malíř. Umělecký malíř a kreslíř technických nákresů. A umělci jako takoví mívají citlivou a velmi vnímavou duši a v jistém smyslu zranitelné srdce. Na to je třeba pamatovat.
Naposledy upravil MirekTT dne pon 01 lis, 2010 8:27 am, celkově upraveno 1
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod chameleon » pon 01 lis, 2010 8:24 am

Ty jo pánové, takové šoky po ránu... nemám rád pondělky - a čím dál víc se mi to potvrzuje :wink:

TomBart: když "jen" pomáháš Milanovi se sazbou, proč mu zároveň děláš cenzuru? Nemyslím to špatně, ale když to má být Milanova brožura, a on tam chce mít logiku kruhu, tak jí tam prostě dej, ne? Mohl jsi poslat Milanovi jen náhledové pdf ke korektuře, ať si to projde příp. nechá zkorekturovat sám když se ti obsah nezdá.. Ale neznám úplné pozadí, či jak jste se ústně domluvili, ber to tedy jako můj pohled a nezlob se.

Milane: vypadl jeden mezikrok během výroby, no což, to se běžně stává. Nahradím ho a jedeme dál, ne? :wink: Tady máš tolik lidí, co ti nabízí spolupráci, navíc neziskově, využij toho, to se jen tak nevidí! Měl bys to dotáhnout, 90% máš hotovo, byla by to škoda :!:
chameleon

Příspěvekod radekkrupka » pon 01 lis, 2010 8:31 am

Michal Dalecký píše:No, konecne nejake info. Tome jsem rad ze jsi to napsal. Ted pisu za sebe, ale myslim ze se par lidi i prida:
1. Rad bych si precetl text o Logice kruhu
2. Vyhazejte z toho pribehy
3. Misto toho kratke popisy u obrazku stanic. Vysvetlit principy typu vykolejka, rozmisteni navestidel, nazvoslovi koleji ve stanici apod.
4. u vsech planku uvest rozmery pro prislusne meritko
5. U vsech planku uvest kuskovnik kolejiva
6. Prolozit barevnymi obrazky skutecnych kolejist, ktere tu jiste spousta lidi rado poskytne.
Nic viv opravdu neni treba pro to abych si tuto publikaci doma ulozil do krihovny a vzdy se k tomu rad vracel.

K čemu kusovník kolejiva? nesouhlasím. ač je to pouze můj názor. Spousta práce, která nemá valný smysl. Plánky byly myšleny jako inspirace, nikoliv jako kuchařka. To už zvládne každý modelář sám, zvlášť v éře flexi?
Každopádně bych tam zbytečně necpal něco, co je již popsáno jinde v literatuře - viz bod 3. Jak to tak vidím, tak budeme rádi, pokud se milanovi podaří dovést do finiše i to co má a v čem je dobrej (a proč tvoří tuhle brožuru), tj. plánky.

i já můžu říct, že z vánoc se nestřílí. Já si klidně počkám ... nejsme přece malé děti ne?
radekkrupka

Příspěvekod Michal Dalecký » pon 01 lis, 2010 8:34 am

Ja se trochu bojim ze Milan zatrpkne a bude se z toho lecit mesice. Proto jsem pro zjednoduseni textu. Pak staci jedna vytka zde na foru a uz neuvidime vubec nic. Nikde preci neni napsano ze to musi byt prvni a posledni dil. Pak mohou nasledovat tematicke publikace s perfektne rozepsanymi a poutavymi pribehy.
:: H0, DCC, III-IV :: http://www.ambmodely.cz :: http://diskuze.modely.biz
Michal Dalecký

Příspěvekod Michal Dalecký » pon 01 lis, 2010 8:42 am

radekkrupka píše:K čemu kusovník kolejiva? nesouhlasím. ač je to pouze můj názor. Spousta práce, která nemá valný smysl. Plánky byly myšleny jako inspirace, nikoliv jako kuchařka. To už zvládne každý modelář sám, zvlášť v éře flexi?
Každopádně bych tam zbytečně necpal něco, co je již popsáno jinde v literatuře - viz bod 3. Jak to tak vidím, tak budeme rádi, pokud se milanovi podaří dovést do finiše i to co má a v čem je dobrej (a proč tvoří tuhle brožuru), tj. plánky.

i já můžu říct, že z vánoc se nestřílí. Já si klidně počkám ... nejsme přece malé děti ne?
No myslem jsem rozpis vyhybek ne koleji komplet. Inspirace ok, ale i tohle ucetri cas a hlavne je to voditko zacatecnikum. Je ale fakt ze na to koukam trochu jinak. Je tu obecne povazovano za fakt ze planky jsou primarne pro uzivatele fora, ktery uz neco vedi a znaji. Ja za tim vidim take prinos pro ty co se do toho teprve chteji vrhnout. Jak zde ale bylo napsano. Autor je jeden a vse co se zde napise ho muze nasmerovat, ale ne odradit od realizace. Ja sam bych si do toho taky nenechal kecat, i kdyz priznavam ze jazykova korektura je i v tomto pripade dulezita.
:: H0, DCC, III-IV :: http://www.ambmodely.cz :: http://diskuze.modely.biz
Michal Dalecký

Příspěvekod vvitty » pon 01 lis, 2010 8:44 am

A kdo rika, ze brozura nebude pod stomeckem ? Vzdyt pristi rok jsou taky Vanoce, ne ?
Tedy, pokud se Milan rozhodne nejak pokrocit. Modelar ma byt trpelivy ! :roll:

Kusovnik muze byt klidne silne zjednoduseny, osobne bych se omezil na vycet vyhybek, a zbytek smaznul jako "25ks / m flexi koleje".
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod radekkrupka » pon 01 lis, 2010 8:50 am

Michal Dalecký píše:
radekkrupka píše:K čemu kusovník kolejiva? nesouhlasím. ač je to pouze můj názor. Spousta práce, která nemá valný smysl. Plánky byly myšleny jako inspirace, nikoliv jako kuchařka. To už zvládne každý modelář sám, zvlášť v éře flexi?

No myslem jsem rozpis vyhybek ne koleji komplet. Inspirace ok, ale i tohle ucetri cas a hlavne je to voditko zacatecnikum. Je ale fakt ze na to koukam trochu jinak. Je tu obecne povazovano za fakt ze planky jsou primarne pro uzivatele fora, ktery uz neco vedi a znaji. Ja za tim vidim take prinos pro ty co se do toho teprve chteji vrhnout. Jak zde ale bylo napsano. Autor je jeden a vse co se zde napise ho muze nasmerovat, ale ne odradit od realizace. Ja sam bych si do toho taky nenechal kecat, i kdyz priznavam ze jazykova korektura je i v tomto pripade dulezita.

Jistě, je to věc názoru a diskuzi beru :) V kontextu malé železnice a příloh ŽM mi nepřijde rozpis nutný, tam také nic takového není... také jsem to bral tak, že brožura je vydávaná především pro čtenáře tohoto fóra (plus dalších modelářů, kteří jsou dostatečně v obraze) a tisk by byl v podstatě jen pro ně.

Dejme Milanovi čas na rozmyšlenou a na rozdýchání...
radekkrupka

Příspěvekod Jarda H. » pon 01 lis, 2010 9:18 am

radekkrupka píše: ..... K čemu kusovník kolejiva? nesouhlasím. ač je to pouze můj názor. ..... Každopádně bych tam zbytečně necpal něco, co je již popsáno jinde v literatuře - viz bod 3. .....i já můžu říct, že z vánoc se nestřílí. Já si klidně počkám ... nejsme přece malé děti ne?

Jsem stejného či podobného názoru jako Radek !
ad 1) kusovník vidím jako zbytečný, protože i když výhybky nejsou zrovna levné, cena kolejiva na kolejišti není to podstatné
ad 2) terminologii a vysvětlivky např. co je výkolejka ... ponechme to odborné literatuře a internetu ! Tahle publikace vznikala přece původně jako knížečka o pláncích, tak trochu pro uzavřený kolektiv zde na fóru ( :!: :!: ), nepřidávejme tam něco, co by si mohl - měl - má - každý modelář zjistit a prokonzultovat sám :!:
ad 3) Vánoce jsou i příští rok :lol: takže pokud bude brožura třeba na jaře r.2011, stále je to dobrý počin !!

Teď bych nechal, jak se píše výše, vydýchat Milana problémy a pak se může pokračovat. Nabízím když tak pomoc v korekci textů - bez nároku na honorář a uvedení jména v knize :lol: :lol: :lol: Ale teď vážně - Milane, když bude třeba, jsem ochoten s tou češtinou pomoci !
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod greenery » pon 01 lis, 2010 9:48 am

No k těm příběhům..... nějaké jsem četl k už zveřejněným plánkům tady i na jiných fórech. A musím říci, že se mi moc líbily, má to poetiku a námětu to vdechne život. Myslel jsem, že právě o tohle u brožury půjde.
Kusovník nepotřebuju, kolejivo si každý stejně použije jiné. Mě zaujaly příběhy a výtvarná podoba.
greenery

Příspěvekod TomBart » pon 01 lis, 2010 10:55 am

..... řekl bych, že tu je spousta jiných, co se sami nabízí a dokážou to dotáhnout do zdárného cíle. Tím to pro mne končí a doufám, že Milanovi někdo pomůže a bude to v nějaké pěkné vazbě.
Co se týče Logiky kruhu, tak je to dobrý nápad, dořešené do konce, jen si myslím, že vše hodně záleží na spolehlivosti spojování souprav, rozpojování atd. Z vlastních zkušeností z velikostí TT a N si myslím, že toto je právě ta největší bolest a proto, tedy z čistě provozních důvodů bych LK nepoužil.
TomBart

Příspěvekod petrh » pon 01 lis, 2010 11:06 am

..... řekl bych, že tu je spousta jiných, co se sami nabízí a dokážou to dotáhnout do zdárného cíle. Tím to pro mne končí a doufám, že Milanovi někdo pomůže a bude to v nějaké pěkné vazbě.

toto je krajne neprofesionalni, pokud uz jsi sel do rizika, ze se odhalis a ukazes komunikaci, tak na DF vzdy budou hlasi pro a proti a atd. navic, zde bylo receno, ze napr. korektury, ktere ty nechces delat chce delat nekdo dalsi a zdarma bez naroku na honorar. chovas se jak urazene decko, co ted bude trucovat a ve finale nejvice skodis milanovi, jelikoz on uz to ted spatne nese. trosku rozumu v hrsti a mene techto prohlaseni;)
H0 se synem
1981-2001 dom. st. Včelnička | 2001-4 Slaný | 2004-6 Nelahozeves | od 2006 Kralupy n.V.
petrh

Příspěvekod milan ferdián » pon 01 lis, 2010 11:09 am

TomBart píše:..... řekl bych, že tu je spousta jiných, co se sami nabízí a dokážou to dotáhnout do zdárného cíle. Tím to pro mne končí a doufám, že Milanovi někdo pomůže a bude to v nějaké pěkné vazbě.
Co se týče Logiky kruhu, tak je to dobrý nápad, dořešené do konce, jen si myslím, že vše hodně záleží na spolehlivosti spojování souprav, rozpojování atd. Z vlastních zkušeností z velikostí TT a N si myslím, že toto je právě ta největší bolest a proto, tedy z čistě provozních důvodů bych LK nepoužil.

Tomáši já osobně ti děkuji za vynaložené usilí,strávený čas i za konzultace.Jsem rád ,že jsi zde zveřejnil onen email.Já jsem neměl právo email zveřejnit,proto zde moje vyjadřování vypadalo trochu v hádankách.
O to víc si cením a vážím si u tebe ,že jsi zde veřejně vystoupil a objasnil své názory a pohledy na celou problematiku.
Ještě jednou děkuji za vše.Pro mne jsi nadále "Pán modelář" se všemi poctami.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Jojo » pon 01 lis, 2010 11:30 am

petrh píše:

toto je krajne neprofesionalni, pokud uz jsi sel do rizika, ze se odhalis a ukazes komunikaci, tak na DF vzdy budou hlasi pro a proti a atd. navic, zde bylo receno, ze napr. korektury, ktere ty nechces delat chce delat nekdo dalsi a zdarma bez naroku na honorar. chovas se jak urazene decko, co ted bude trucovat a ve finale nejvice skodis milanovi, jelikoz on uz to ted spatne nese. trosku rozumu v hrsti a mene techto prohlaseni;)

Tiež moc dobre nechapem načo si sa do toho puštal. Milan písal príbehy tak ako ich asi cítil!!! Keby Ti dali vytlačit Shakespeara tak by asi nevišiel doteraz. :roll: :lol: Bolo treba previest korekturu gramatických chýb upravit slovosled. Milan to robí aspon 5 rokov a ty za 3 dni maš hotovo. :?:
H0 ,bez epochy,Traincontroler 7 Silver originál,len digitál.
Jojo

Příspěvekod Ferda » pon 01 lis, 2010 11:39 am

greenery píše:No k těm příběhům..... nějaké jsem četl k už zveřejněným plánkům tady i na jiných fórech. A musím říci, že se mi moc líbily, má to poetiku a námětu to vdechne život. Myslel jsem, že právě o tohle u brožury půjde.
Kusovník nepotřebuju, kolejivo si každý stejně použije jiné. Mě zaujaly příběhy a výtvarná podoba.

Naprostý souhlas!!!

Jestli mohu nějak pomoci, tak se taky hlásím. Samozřejmě bez jakýchkoliv nároků :D

Ps: Milane vydrž! Drobný zádrhel při realizaci čehokoliv přece nemůže modeláře zastavit. Chce to hluboký nádech a najít jinou cestu. I nadále se na brožuru těším a věřím, že se ji časem dočkám.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod Petr Zatrepalek » pon 01 lis, 2010 11:48 am

No sláva, vše se vysvětluje, a doufám že Milan nezatrpkne - a Vánoce skutečně nejsou jako termín podstatný, nebo ano? Všichni se na brožurku těšíme už několik měsíců a těch několik navíc nás myslím mrzet nebude!

Pokud jde o texty - v tom má možná Tom pravdu, je lepší nechat si udělat korekturu od více lidí najednou a od nich načerpat případně i další podněty - tedy přesněji ne vždycky autor textu dokáže formulovat své myšlenky tak, aby byly jednoznačně pochopeny - to je často problémem i u erudovaných novinářů a dalších lidí co se psaním živí... Moc často se stává, že krásná a jinak hodnotná knížka je zcela degradována naprosto nevhodným překladem původního textu nebo citacema naprosto vytrženýma z kontextu (viz např. Vrtulníky proti Mudžáhidům, autor J.F. Šiška)

Návrh na rozpis kolejiva taky naprosto považuji za zbytečný - kolik je tam a jakých výhybek bude asi jasný každýmu kdo to uvidí, výkolejky případně návěstidla (jsou-li již součástí plánku), to je něco jiného, to by rozhodně neškodilo zvýraznit a případně poznámkou rozvést (typ návěstidla - výkolejka, vjezdové, odjezd, něm. typ, čsd, ažd/SSSR atp).

Zmínka o logice provozu by taky neškodila - skutečná předloha stanice XY má překladiště pro mlékárnu, YZ zas v blízkosti pilu aj. Pokud jsou tyto informace známy určitě bych to v brožuře uvítal, to samé pokud jde třeba o ideový Milanův příběh k plánku jeho navrhovaného kolejiště, byt ne na stranu A4. Rozměry kolejiště a jaký je navržen systém kolejiva - to určitě ano, a jak Milana znám, tak tohle určitě neopoměl!

Logika kruhu? Ano, proč ne, ale má to svá úskalí, at si každý rozhodne jestli si v tomto duchu kolejiště postaví (manipulace ve skrytáku se podle mě bez kamery či PC a řídícího systému neobejde, a to nemluvím o problémech se spřáhly, vykolejením lehčích vozů při posunu aj aj...)

Brožurka je určená tady pro skalní "fóraře", takže asi není nutný do brožury napsat něco ve smyslu - "účelem této brožurky je pomoci železničním modelařům a všem fandům železnice přenést se do kouzelného světa malých vláčků, objevit romantiku dávno zašlých časů a poskytnout i špetku inspirace pro postavení si své vlastní malé domácí dráhy. Budeme rádi, když si zde čtenář najde informaci o odlišnostech stavby skutečné železnice v našich zemích oproti státům okolním, a o tom, jak výrazným doplńkem krajiny je železnice - a nikoli naopak, jak bývá bohužel u mnohých domácích kolejišt obvyklé. Rádi bychom však zdůraznili jedno zlaté základní pravidlo železničního modeláře - nepřeceňuj své síly, a vyber si projekt na který stačí tvé finance, tvůj um a hlavně tvá trpělivost!"
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

PředchozíDalší

Zpět na Diskuze k plánkům kolejišť