Grafické návrhy kolejiště a jejich zpoplatnění

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Byl bych ochoten zaplatit za návrh kolejiště od Milana Ferdiána a kolik?

Nejsem ochoten platit
18
8%
Ano 100 Kč za návrh
24
10%
Ano, max. 500 Kč za návrh
36
16%
Ano, max. 1000 Kč za návrh
23
10%
Ano, zaplatím tolik, kolik si Milan řekne
131
56%

Celkem hlasů : 232

Příspěvekod chameleon » sob 07 čer, 2008 3:27 pm

kubbajs píše:A co to vydat poze v PDFku a zájemcům o koupi zasílat mailem?

Tohle mi připadne nejrozumnější, navíc by se i k pdf dal přidávat WinTrack pro editaci na míru... Anebo návrhy shromažďovat v E-shopu a následně by zájemce si mohl koupit sadu návrhů pro jeho velikost :wink:
j.
chameleon

Příspěvekod Houmr » sob 07 čer, 2008 6:08 pm

No PDF formát je moc pěkná věc, ale asi všichni víme, jak se chováme k autorským právům že :oops: , i když oskenovat se dají i natištěné plánky, ale už je to přeci složitější. No myslím si, že po odpovědi Milana asi můžeme nějaké rozřešení čekat, takže si počkejme :lol:
"HO" - DCC - III - IV
Houmr

Příspěvekod marek » sob 07 čer, 2008 9:29 pm

Plánky Milana Ferdiána považuju za naprosto špičkovou a profesionální práci a hrozně rád si je prohlížím, i když v nejbližších letech žádné stacionární kolejiště budovat nehodlám. Je škoda, že nyní na rajčeti.idnesu.cz jsou tak malinkaté, hezčí by byly v pořádném rozlišení, včetně detailů, včetně textů k nim publikovaných, na nějakých klasických webových stránkách. (Pokud by autor chtěl a měl by s tímto jen technický problém, rád pomůžu.)

Pokud jde o uvažované zpoplatnění návrhů, rozlišoval bych dvě věci:

Tou první je návrh kolejiště na zakázku, podle požadavků modeláře. Už jen proto, že poptávka evidentně převyšuje nabídku i možnosti autora, tu ten prostor pro odměnu je. Výše odměny záleží pochopitelně na dohodě smluvních partnerů, osobně považuju při pohledu z obou stran za realistickou lehce čtyřcifernou částku.

Tou druhou věcí je ve fóru zmíněná možnost volně prodávat již hotové plánky, ať už jako fyzickou nebo elektronickou publikaci. Tady žádnou budoucnost nevidím, do toho bych se ani za jednu stranu určitě nepouštěl.
marek

Příspěvekod milan ferdián » ned 08 čer, 2008 9:06 am

kubbajs píše:myslím, že se najde i někdo, kdo si od něho nechá udělat plánek jen tak ze zvědavosti a nakonec ho ani nevyužije :cry:

Již se stalo :( .
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod petr.vinci » ned 08 čer, 2008 9:22 am

Ahoj všem, jsem tady nováček a úplný nováček i v modelařině, ale když nad tím tak přemýšlím, není přece návrh kolejiště jen jednou z mnoha zábavných a zajímavých věcí okolo celé stavby?

Možná jsem blázen, ale mě prostě baví hledat si v normách, pročítat diskuzi a na základě získaných znalostí plánovat. Chybí mi ty zkušenosti, takže když jsem si teď něco navrhl, dal jsem to sem na poradu se zkušenějšími. Tím myslím, že dobrovolníky okradu tak o 15min jejich času na každý příspěvěk, když se k tomu vyjádří. Mě to pomůže vychytat chyby, kterých bych pak při stavbě litoval, případně to vnese trošku jiný pohled na věc, ale v podstatě je to podle mého gusta.
petr.vinci

Příspěvekod JM » ned 08 čer, 2008 1:42 pm

milan ferdián píše:
kubbajs píše:myslím, že se najde i někdo, kdo si od něho nechá udělat plánek jen tak ze zvědavosti a nakonec ho ani nevyužije :cry:

Již se stalo :( .

To jsem napsal já a né kubbajs :lol: :lol: Já jen aby kubbajs neřekl, že je mu podsouván ciczí názor :wink:
JM

Příspěvekod JM » ned 08 čer, 2008 1:47 pm

petr.vinci píše:Ahoj všem, jsem tady nováček a úplný nováček i v modelařině, ale když nad tím tak přemýšlím, není přece návrh kolejiště jen jednou z mnoha zábavných a zajímavých věcí okolo celé stavby?
.

Jojo, takhle by to asi mělo být. Právě proto jsem již psal, že se určitě najdou i tací, co jsou "pohodlní" a jen ze zvědavosti si u Milana plánek objednají a tím to pro ně končí :?
Měli by si uvědomit, že tím Milana okrádají o drahocený čas a modeláře kteří to myslí se stavbou vážně vlastně také-musí čekat až na ně přijde řada, ikdyž už nějaký návrh mají a chtějí ho od Milana třeba jen posoudit...
Proto návrh se spoplatněním vítám, ti co to opravdu nechtějí na vážno nebudou zdržovat atd...
JM

Vyjádření

Příspěvekod milan ferdián » úte 10 čer, 2008 11:21 am

Zdravím Vás všechny příznivce modelové železnice,nejdříve bych chtěl poděkovat ,že jste si našli čas a reagovali na zmíněnou anketu.Nyní k vašim reakcím.
Knižní vydání-
xxvojtíkxx- má pravdu,tak by to přibližně vyšlo,co se týče finančních nákladů ,nemluvě ,že tu dvacku nemám ještě zdaněnou finančním úřadem
Houmr-tento způsob se mi více zamlouvá,otázka je poptávka ,jak v které velikosti a možnosti prostoru modeláře.Zde by se případně mohl vyjádřit Michal Dalecký,jaké jsou možnosti a zda by byl zájem mezi nakupujicími.

Teď platit či neplatit ?
Je jasné ,že bych byl jen proti sobě a svým zájmům ,kdybych tuto šanci a nabídku nevyužil.Já rád zpracovávam pro Vás návrhy kolejišť ,protože mě to baví a když jsem se registroval na Silvestra 2007 ,tak ani ve snu mě nenapadlo ,že někdy v budoucnu,tady bude tato anketa.A jak to bývá je tu zde to slovíčko ALE.Máme zde již modeláře ,kteří již obdrželi své zpracované návrhy,pak jsou tu další ,které mám již v pořádníku !Potom máme modeláře solventní a nesolventní.

1)Nechce se mi zpětně žádat o finanční příspěvek.
2)Informovat dodatečně o zavedení platbě ,modeláře v pořadníku se mi zdá nefér.
3)Nesolventní-naše budoucí omladina,co pak bych po nich mohl chtít peníze,když sami,kdoví jak na tom jsou?
4)Solventní-zde, jak podotknul Petr Zatrepalek, je fakt pravda,že si velmi rozmyslí co a jak si budou představovat své budoucí kolejiště
5)Zapoměli jsme ,ale na našeho strážného anděla ,Michala Daleckého,já jsem tu jen host na tomto webu a defacto mi Michal umožnil,zde zveřejnit své návrhy kolejišť,které byli pro Vás zpracované.

Takže jsem se rozhodl,že počínaje zveřejněním tohoto příspěvku tj.dnes 10.06.2008,budu od toho data informovat případné zájemce o zpoplatnění.
Dodatečně jsem zařadil ještě tyto zájemce, mimo platbu,kteří již se ozvali ,ale z různých důvodu své rozhodnutí museli odložit.
Jsou to-
--Jarda H—
--Michal Šuhajda--
--JM—
--kubbajs—
--Petr Zatrepalek—
--JiriKejzar—
--juroH0--

Záleží na nich ,jak s touto možností naloží,ale byl bych rád kdyby mě informovali zda ano či ne :wink:
Připravím a zveřejním ještě všechny geometrie kolejiva od výrobců, co mám k dispozici.
Jestli jsem na někoho zapomněl,má možnost se do dnešního večera ozvat (připomenout).
Přeji Vám ,aby se Vám moje černobílé návrhy kolejišť nadále líbili a nezanevřeli na mě z výše uvedeného kroku. :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod kubbajs » úte 10 čer, 2008 12:40 pm

:arrow: milan ferdián: mě si můžeš z toho seznamu vyškrtnout, mám teď dost starostí se stěhováním, rekonstrukcí apod, takže kolejiště odkládám na neurčito. Nerad bych blokoval zbytečně místo pro někoho jinýho.
kubbajs

Příspěvekod juroH0 » úte 10 čer, 2008 1:17 pm

Milan: so mnou urob to iste co s kubbajsom-cize ma vyskrtni...dovodom je priestor ktory som nakoniec nedostal (uz nesom v svojej izbe sam) a tak idem na moduly a koncim aj s H0 aj ked nie uplne, idem do H0e. A inak prepac ze som ta zatazoval s mojim navrhom ktory sa bohuzial nekonal :( (mozno v buducnosti-kto vie co este bude) aj napriek tomu ze som priestor vtedy este nemal isty a bolo to z casti aj zo zvedavosti ako tu uz ktosi spomenul... :roll:
H0(e), DCC, epocha II-III
7", 1:4
juroH0

Příspěvekod sco_27 » úte 10 čer, 2008 7:59 pm

Ja za svoj plán Milanovi velice ale velice ďalkujem, nakoľko bol ešte tak ochotný a prerobil mi ešte stanicu. Na nej si už len sám urobím pár úprav aby to bolo presne "podla mojich predstáv" (Zopár odstavných koľají, Solivary - Cukrovar zrušený a pod. )
Myslím si že by bolo dobré keby vyšla knižné vydanie jeho plánov.
Keďže peniaze nemám nakoľko som začínajúci modelár (skoro 13 rokov.) a všetko ide do koľajiska,materiálu naň a iným veciam súvicejúcim s modelárčinou tak moc platiť nemôžem, ale isto viem že by to malo byť min. 500 KČ za ktoré som aj hlasoval.
Na Slovensku sú "plánkary" ktorý by si pýtal za môj (Milanov) návrh min. 600 SK. A kvalita oproti Milanovim... Nič moc.

Myslím si že keby žiadaš spätné spoplatnenie tak by si peniaze asi nikdy nedostal. Mnohý by povedali že ho už nechcú a pod. a peniaze by si už neuvidel. Ja by som bol ochotný zaplatiť, ale tých 500 KČ naozaj nemám a tak by som si návrh musel spraviť sám.
Toť moj názor
Naposledy upravil sco_27 dne stř 11 čer, 2008 5:28 am, celkově upraveno 1
sco_27

Příspěvekod Jan Svatoň » úte 10 čer, 2008 8:28 pm

Pokud to bude možné, tak já bych se rád zapojil do fronty a nechal si poradit s návrhem. Díky Honza S.
Jan Svatoň

Příspěvekod Jarda H. » úte 10 čer, 2008 8:41 pm

Jan Svatoň píše:Pokud to bude možné, tak já bych se rád zapojil do fronty a nechal si poradit s návrhem. Díky Honza S.

Taky jsem reagoval na nečekanou nabídku od Milana (dnes mu odešla dlouhá SZ - považoval jsem za nutné reagovat :lol: :!: ), ale vzhledem k situaci mi postačí místečko zatím ke konci té dlouhé fronty - vylepšení finanční situace ( :lol: :lol: ) autora plánků se nebráním, i když Milan nezištně :D nabídl pomoc !

Zatím si kreslím sám, chytám inspiraci a nápady z fóra, z netu, ....
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod milan ferdián » stř 11 čer, 2008 3:16 am

Jan Svatoň píše:Pokud to bude možné, tak já bych se rád zapojil do fronty a nechal si poradit s návrhem. Díky Honza S.

Otázkou je jestli chceš jen poradit, v tom případě je zbytečné čekat a zeptej se hned nebo jestli chceš celý nový zpracovaný návrh na papíře ?
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Re: Vyjádření

Příspěvekod JM » stř 11 čer, 2008 6:20 am

milan ferdián píše:Takže jsem se rozhodl,že počínaje zveřejněním tohoto příspěvku tj.dnes 10.06.2008,budu od toho data informovat případné zájemce o zpoplatnění.
Dodatečně jsem zařadil ještě tyto zájemce, mimo platbu,kteří již se ozvali ,ale z různých důvodu své rozhodnutí museli odložit.
Jsou to-
--Jarda H—
--Michal Šuhajda--
--JM—
--kubbajs—
--Petr Zatrepalek—
--JiriKejzar—
--juroH0--

Záleží na nich ,jak s touto možností naloží,ale byl bych rád kdyby mě informovali zda ano či ne :wink:
. :wink:

Já samozřejmě návrh beru všema deseti! Ale nechci to zadarmo, to by podle mě nebylo fér...Více máš v SZ.
JM

PředchozíDalší

Zpět na Diskuze k plánkům kolejišť