Grafické návrhy kolejiště a jejich zpoplatnění

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Byl bych ochoten zaplatit za návrh kolejiště od Milana Ferdiána a kolik?

Nejsem ochoten platit
18
8%
Ano 100 Kč za návrh
24
10%
Ano, max. 500 Kč za návrh
36
16%
Ano, max. 1000 Kč za návrh
23
10%
Ano, zaplatím tolik, kolik si Milan řekne
131
56%

Celkem hlasů : 232

Re: Grafické návrhy kolejiště a jejich zpoplatnění

Příspěvekod mizl » úte 03 úno, 2015 8:07 pm

vmucha píše:Já se sice již 3 roky plácám se SN, ale pořád s vidinou toho, že jednou budu jezdit. Trvá to sice ale já vytrvám!

Neboj rád bych, aby jsi jezdil/i do roka a do dne :wink:

Michal
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
mizl

Příspěvekod Barbucha » úte 03 úno, 2015 8:09 pm

milan ferdián píše:Kluci,to mě velmi těší a mám z toho velkou radost. :wink:

Nás taky těší, že nás kopeš do práce a my zvyšujeme úsilí, plníme pětiletky, zanedbáváme manželky a tak nějak podobně :-).
DR, H0, epocha III c, v neplánované pauze.
Barbucha

Příspěvekod Barbucha » úte 03 úno, 2015 8:10 pm

mizl píše:
vmucha píše:Já se sice již 3 roky plácám se SN, ale pořád s vidinou toho, že jednou budu jezdit. Trvá to sice ale já vytrvám!

Neboj rád bych, aby jsi jezdil/i do roka a do dne :wink:

Michal

4/2 2016 chci vidět video na YouTube :-D.
Barbucha

Příspěvekod TTmili » úte 03 úno, 2015 8:21 pm

Barbucha píše:

Jééé, to jsem nečekal. Já myslel, že můj rok v "podzemí" je místní rekord, nepočítaje stavitele teoretiky. :mrgreen:

No nevím jestli se můj rekord bude počítat, kolejiště stavím už asi 7 let a teprve teď jsem se dostal do podzemí :lol: :mrgreen: . Zato viditelnou část (především obě zhlaví) mám už několikrát překopaná, teď už snad finálně, i když pořád ne ke spokojenosti.

A pro Milana asi tolik. Nevím kdo a asi ani nemá cenu po tom pátrat, ale můj názor je, že co si ty jako odborník řekneš, tak tak to má být. Komu se to nelíbí, nestojí za to aby ses jeho projektem vůbec zabýval. Tomu by pomohly i vyšší platby předem.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod milan ferdián » úte 03 úno, 2015 8:27 pm

TTmili píše:A pro Milana asi tolik. Nevím kdo a asi ani nemá cenu po tom pátrat, ale můj názor je, že co si ty jako odborník řekneš, tak tak to má být. Komu se to nelíbí, nestojí za to aby ses jeho projektem vůbec zabýval. Tomu by pomohly i vyšší platby předem.

Můj problém,je že mám pro vás hodně pochopení.Proto byla cena taková jaká byla,tak i výše zálohy.No získal jsem pocit,že je to asi špatně.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod MirekTT » úte 03 úno, 2015 8:49 pm

milan ferdián píše:..... mám pro vás hodně pochopení.......je to asi špatně.

A víš proč Milane? Napsal jsi vůbec někde, co tě to stojí udělat návrh? Že to kreslíš ručně tuží a pak to skenuješ a v počítači zceluješ? A že to je to nejmenší? Že nejtěžší je nápad? Myšlenka? A že největší devizou, kterou do toho vkládáš jsou zkušenosti, shánění podkladů mnohdy těžce v archviech? Ví vůbec někdo z těch, co si u tebe objednali plánek, žes musel studovat a absorbovat ohromná množství materiálů a že dnes už to počítáš na celá desetiletí?

Takže celé je to spíš o tom, že pro tebe nemá nikdo pochopení.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Barbucha » úte 03 úno, 2015 8:49 pm

Jasně že je to špatně. Úplně špatně. Když dělám projekt plynu do rodinnýho domku, tak účtuju 5 litrů. Je to rutina. Zajít na plynárny, vyřídit připojení, namalovat dokumentaci, zplodit rozpočet, podat na plynárny na technické, 6x vytisknout a zabalit. K tomu najedu pár kilometrů. To se s návrhem kolejiště nedá srovnávat. Takže to buď musíš dělat za odpovídající cenu, abys měl minimálně 400/h nebo to dělat zadarmo. Mezitím není žádnej prostor pro komerci. Jak dlouho děláš metr čtvereční, nevím, ale ten čas si vynásob těmi 400 korunami (300 je minimum na odbornou práci). Já se do toho nějak vejdu, ale o tvé činnosti pochybuju, že se vyplatí.
Barbucha

Příspěvekod MIKO-VLAKY » úte 03 úno, 2015 10:13 pm

Já se celý život živil projektováním, takže o cenách prací tohoto charakteru vím dost. Všeobecně platí, že velké procento zákazníků dílo na papíře nepovažuje za práci. Pro ně je to pořád jen papír a na něm nějaké čáry. Takové nutné zlo, které musí absolvovat, aby potom za stonásobky zrealizovali zamýšlenou stavbu. Proto se jim každý peníz zdá moc a zbytečně vynaložený. Mnohdy právě za takovým projektem nedokážou vidět veškerý potřebný čas, zkušenost, nápady, myšlenky, které je nutné do díla vložit. Než dělat pod cenu, tak raději ležet na gauči s dobrou knihou...
Milan Kovářík
HO (III. epocha)
http://www.miko-vlaky.cz
MIKO-VLAKY

Příspěvekod milan ferdián » stř 04 úno, 2015 8:35 am

MirekTT,Barbucha,MIKO-VLAKY

Popsali jste vlastně přesně spolu s Hankem61,jak se věci mají.

Nápad,myšlenka
Většina zájemců má pocit,že o nic dohromady nejde,že jsou podobné těm plánkům z bývalé NDR.
Cena za normohodiny
Od toho jsem musel opustit a přejít na platbu za jeden metr čtvereční.Během té doby jsem sjednotil viditelnou část spolu se skrytou části za jednotnou placenou plochu,několikrát cenu snížil a přesto je to nadále pro některé zájemce cena neadekvátní.Je marné něco jim vysvětlovat.Poslední cena za jeden metr čtvereční byla 1200,- Kč.
Projektování
Přesně výstižně popsané.

Uvidíme,jak vše dopadne u posledního zákazníka Tomáše.Cenu zná.Byl jsem jediný,kdo v této republice nabízel tuto službu,tak by se zdálo bezkonkureční.Jenže v této republice existují ještě tři lidé co to umí,ale ti striktně odmítli angažovat se v této oblasti.Díval jsem se i na projekt AMB,můj názor z důvodů přítomnosti tolika subjektů,spíše nerealizovatelný.Nedovedu si představit rozúčtování jednotlivých úkonů,hlavně někdo musí mít nápady,potom konečná cena za projekt musí být zákonitě vyšší než moje.

edit:
Vím dokonce o jednom,který moje projekty překresluje,hlavně geometrii kolejiva a s překvapením zjišťuje,že sedí.Jestli mu zájemci dodatečně platí,to nevím,ale určitě z lásky k bližnímu tu práci nedělá.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Dusan » stř 04 úno, 2015 8:58 am

Jako podstatný problém vidím i to, že jsi na trhu špatně nastavil svůj produkt. Takový produkt nabízíš v podstatě jako jediný a v odpovídající kvalitě. Můžeš si tedy nastavit podmínky sám jaké chceš stylem "ber a nebo nech být". A než se do něčeho pustíš, musíš mít spolu se zákazníkem vyjasněno naprosto vše, téma, rozsah, co on tam chce, nechce + tvoje doporučení a řešení a hlavně konečnou cenu. Pak si nech složit Tebou vypočítanou cenu a dodrž jen termín vyhotovení. Nevidím problém. Možná tímto způsobem nenamaluješ ani jeden návrh, i když si to nemyslím, ale pokud Tě to neživí a chceš se věnovat třebas vydavatelském směru, tak Tě to nebude aspoň štvát jako teď.
V okamžiku, kdy přistoupíš na nějaké vyjednávání, deklasuješ svůj produkt na úroveň ostatních.
Nevím jestli jsem se vyjádřil správně, ale v podstatě Tvojí jedinou reakcí na taková jednání, pokud se tomu chceš věnovat dále, mělo být: "Pánové, jelikož mne se..te, tak ode dneška pevná cena XXX za m2, platba 100% předem, termín dodání XXXX. Pokud máte zájem, zařadím vás do pořadníku! :-)
Hezký den.
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod milan ferdián » stř 04 úno, 2015 8:59 am

No dobře a vy by jste co změnili nebo upravili?Zkuste popsat některé nápady,změny,aby byly akceptovatelné pro obě strany :?: :wink:

edit:Koukám,Dušan se již vyjádřil. :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod TTmili » stř 04 úno, 2015 9:14 am

Dusan píše:....

Nevím jestli jsem se vyjádřil správně, ale v podstatě Tvojí jedinou reakcí na taková jednání, pokud se tomu chceš věnovat dále, mělo být: "Pánové, jelikož mne se..te, tak ode dneška pevná cena XXX za m2, platba 100% předem, termín dodání XXXX. Pokud máte zájem, zařadím vás do pořadníku! :-)
Hezký den.

Kde to můžu podepsat? Tohle je totiž jediná cesta jak předejít takovým komplikacím.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod hank61 » stř 04 úno, 2015 10:38 am

Ještě bych dodal a to i k mému minulému komentáři následující. V tomto případě Milane jednoznačně platba předem. Má to své výhody. Za prvé. Posiluje to hodnotu tvé značky. Za druhé. Pokud to zájemce akceptuje, myslí to zřejmě vážně a nebude následně polemizovat o tom, jestli by to ve výsledku nemohlo být levnější. Za třetí. V dnešní době snadné elektronické komunikace a také vzhledem k neetickým úvahám některých zákazníků se nechají i zaslané rozpracované návrhy snadno zneužít (s tím, že např.: tohle mi stačí a víc si vyřeším a dodělám sám. Co za to budu platit.....) Věř, že takto uvažuje větší procento zákazníků, než si myslíš - nic se totiž promiň ten výraz "nekrade" snadněji, než myšlenky a nápady!!!!. :mrgreen: No a pokud by měl mít někdo obavy "Jestli se mu to bude líbit", tak to není ten správný zákazník, neboť pochybuje o kvalitě dodavatele. Já jsem léta také dělal chybu v tom, že jsme grafické návrhy a jiné nápady realizovali mnohdy i bez zálohy s obavou, abychom klienty neodradili. Dnes účtujeme minimálně 70% předem a světe div se. Stále máme klienty, kteří chtějí kvalitní práci, akceptují naše obchodní podmínky a nikdo od nás neodchází. No a když se sem tam najde někdo, kdo pochybuje o výsledku, tak mu sdělím jediné. "Jsme na trhu přes 20 let, máme ty a ty zkušenosti, ty a ty a reference, tak je to jen na vás zdali to chcete pořádně, nebo levně"...... Jinými slovy "Ber, nebo nech být" :wink:
Celoživotní hračička ;-)
https://hank61.rajce.idnes.cz
hank61

Příspěvekod milan ferdián » stř 04 úno, 2015 11:15 am

Popřemýšlím nad vašimi zkušenostmi.Ještě je s tím spojeno několik nepříjemných zkušeností.Někteří zájemci si nechají během zpracování do projektu kecat lidmi ("znalci"),takže se několikrát stalo,že projekt byl v pohodě a byly splněny přání a sny zájemce,no po takovém zásahu "znalce" asi si domyslíte jak to mohlo dopadnout.Výhybky znali jen z katalogu a plánky z NDR.Co naplat,že byli a jsou proficí ve stavbě hnacích vozidel nebo v jiných modelářských specialit,když nevěděli ani rozdíl mezi dopravní a manipulační koleji.Na mou otázku,proč tedy nezpracují oni projekt,"..no chtěli jsme mu odborně poradit...". :evil:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Pavel-HP » stř 04 úno, 2015 11:46 am

A ... .
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

PředchozíDalší

Zpět na Diskuze k plánkům kolejišť