DCC

Absolutní začátky s modelovou železnicí. Dotazy na úplně základní věci.

Moderátoři: Abe Simpson, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

DCC

Příspěvekod milan ferdián » čtv 15 bře, 2012 12:55 pm

Jen pro začátečníky.
Uživatelský avatar
milan ferdián
 
Příspěvky: 10668
Registrován: ned 30 pro, 2007 5:48 pm

Re: DCC

Příspěvekod mizl » čtv 05 dub, 2012 5:15 pm

Já bych se rád zeptal jaký je nejpoužívanější a dobrý dekodér pro mašinu v TT. Jak zvukáč, tak i obyčejný. Nevím jaký dekodér koupit. Byl by to můj první dekodér do mašiny. Rád bych v budoucnu kupoval od jedné firmy. Připomínky typu "Záleží čistě na tobě a taky co od něho očekáváš" mi moc nepomohou při výběru, jelikož nevím co od něj mám očekávat a co by měl vůbec umět. Kolejiště buduji s DCC systémem Lenz.

Tento dotaz bude asi prekérní pro rady jelikož je specifikován stroze. Nicméně budu rád za každou radu či odpověď. Předem děkuji za Vaší ochotu poradit.

Michal
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
Uživatelský avatar
mizl
 
Příspěvky: 1683
Registrován: ned 19 čer, 2011 7:17 pm
Bydliště: Chomutice

Re: DCC

Příspěvekod male zvire » čtv 05 dub, 2012 6:36 pm

mizl: já vím že tě moje odpověď moc nepotěší, ale ono nejde jednoduše plácnout něco jako "tenhle dekodér je nejlepší" a basta. Záleží na spoustě věcí:
* maximální velikost dekodéru kterou do mašiny narveš
* maximální zatižitelnost výstupů (blbost cpát do velké těžké mašiny miniaturní dekodér s 0,5A výstupem a potom se divit že se přehřívá nebo rovnou jde do kytek)
* počtu funkcí které chceš ovládat a s tím související konektor
* funkce které budeš používat (SUSI, RailCom,...)
* cena
* a spousta dalších.

Takže si nejprve zjisti které dekodéry splňují tvoje podmínky a potom se můžeš mezi nimi třeba podle ohlasů majitelů. A asi se vyplatí držet se zaběhnutých značek (Lenz, Kuehn,...) a nekupovat jakési univerzální cosi od kohosi a potom se divit že to nefunguje jak má a jsou problémy s reklamací a co já vím ještě...
Nejvyšší forma života je člověk. Nejnižší formou života je člověk který si hraje s vláčky.Holly
Uživatelský avatar
male zvire
 
Příspěvky: 232
Registrován: stř 08 zář, 2010 4:35 pm

Re: DCC

Příspěvekod Pája » ned 22 dub, 2012 6:32 pm

Ahoj,ono je to celkem těžký a pokud ti zde odpoví 10 lidí,budeš mít 10 různých odpovědí.
Dle mého názoru a zkušeností (mám tu už celkem slušný hřbitov dekodérů) :
Lokomotivní dekodér : ZIMO,Lenz gold,Kuehn
Zvukový dekodér : ZIMO,ROCO,ESU,Uhlenbrock

-za mne ty nej zleva,ostatní značky už doma radši nechci,snažím se to sjednotit.
Zimo má nejlepší jízdní vlastnosti,netrpí výpadky napájení,kvalitní zvuky , oproti němu Roko i ESU jsou cíťové na kvalitu sběru proudu.
Lenz má taky výborný jízdní vlastnosti,ale občas dostaneš nefunkční kus a musíš reklamovat.
TT,DCC,ČSD III-IV,člen TT ZABABOV,Sysel fóra a zatím spíše hračička než modelář
Uživatelský avatar
Pája
 
Příspěvky: 834
Registrován: stř 08 srp, 2007 6:05 pm
Bydliště: Praha -Suchdol

Re: DCC

Příspěvekod mizl » ned 22 dub, 2012 7:40 pm

Děkuji za odpovědi. Jde mi o to, že bych si rád koupil svůj první dekodér do mašiny. Problém je ten, že nevím jaký. Chtěl bych totiž kupovat pouze jednu značku, abych v tom neměl bordel. Někde jsem se totiž dočetl, že je to tak lepší.

Michal
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
Uživatelský avatar
mizl
 
Příspěvky: 1683
Registrován: ned 19 čer, 2011 7:17 pm
Bydliště: Chomutice

Re: DCC

Příspěvekod fulda » pon 23 dub, 2012 7:48 am

mizl píše:Děkuji za odpovědi. Jde mi o to, že bych si rád koupil svůj první dekodér do mašiny. Problém je ten, že nevím jaký. Chtěl bych totiž kupovat pouze jednu značku, abych v tom neměl bordel. Někde jsem se totiž dočetl, že je to tak lepší.

Michal


Podle nojeho osobního názoru je to celkem jedno, kolik druhů dekodérů se ti potuluje po kolejišti.
Na druhou stranu - pokud se rozhodneš pro jednoho dodavatele, zjednodušíš si život v tom, že se všechny ovládají stejně. (přepínání na posunovací vlastnosti, přepínání světel, zvuky, programování,...)

Já mám docela rád dekodéry Lenz, za ty prachy jsou to dost slušné dekodéry, ale jsou to dost jednoduché dekodéry, třeba esu má mnohem zábavnější uživatelské funkce.
Nejprve se rozhodni, kolik potřebuješ výstupů (přední světla, zadní světla, hlavní reflektor, osvětlení kabiny....
Pak se rozhodni, jestli budeš používat zvuk (lenz se mi na zvuk moc nezdá)
... a pak to ostatní co je napsáno nahoře.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: DCC

Příspěvekod Janek.KP » pát 04 kvě, 2012 7:41 pm

fulda píše:... ale jsou to dost jednoduché dekodéry, třeba esu má mnohem zábavnější uživatelské funkce.
Nejprve se rozhodni, kolik potřebuješ výstupů (přední světla, zadní světla, hlavní reflektor, osvětlení kabiny....
Pak se rozhodni, jestli budeš používat zvuk (lenz se mi na zvuk moc nezdá)
... a pak to ostatní co je napsáno nahoře.


Takže zvukový dekoder http://www.modely.biz/modelova-zeleznice-2/zvukovy-dekoder-mx645p16/ , který má jenom čtyři fukční výstupy, těmto budou odpovídat na multimause 4 funkční tlačítka ( F1-F4 ) a TT mašinka bude umět jen F1 "nastartovat/vypnout", F2 rozsvítit/zhasnout světla, F3 přepnout na světla při posunu, F4 zahoukat. Pokud bych chtěl ovládat automatické spřáhlo F5 a zapínat/vypínat hlavní reflektor F6 potřebuji alespoň tohle http://www.modely.biz/modelova-zeleznice-2/zvukovy-dekoder-mx646f/ :?:

Bych si tipnul, že tak jednoduché to nebude...
Omlouvám se, že jsem nepoužil kouzelné tlačítko hledat, ale posledních 14 dní v kuse jsem každý den v práci průměrně 12 hodin...
Díky za pochopení :)

Janek
ČSD, IV epocha, TT, digitál
Uživatelský avatar
Janek.KP
 
Příspěvky: 115
Registrován: čtv 03 kvě, 2012 4:32 pm

Re: DCC

Příspěvekod fulda » pát 04 kvě, 2012 8:34 pm

To ne, funkční výstupy jsou:
1) přední světla
2) zadní světla
3) Hlavní reflektor
4) spřáhlo

To jak se k nim přiřadí F klávesy je druhá věc. Například pro přední/zadní se používá F0 (sluníčko na MM) a směr se přehazuje podle směru jízdy.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: DCC

Příspěvekod Ferda » pát 04 kvě, 2012 9:15 pm

fulda píše:To ne, funkční výstupy jsou:
1) přední světla
2) zadní světla
3) Hlavní reflektor
4) spřáhlo

To jak se k nim přiřadí F klávesy je druhá věc. Například pro přední/zadní se používá F0 (sluníčko na MM) a směr se přehazuje podle směru jízdy.

Drobné upřesnění: U ZIMA není funkce pro zapnutí předních a zadních světel započítána do funkčních výstupů. 4 funkční výstupy znamená, že má 4 samostatné výstupy a přední a zadní světla navíc k tomu. LENZ by napsal, že má tento dekoder 6 funkčních výstupů, protože oni světla počítají jako normální výstup. Funkcí pro zvuky může být různý počet podle toho jaké zvuky jsou nahrány a taktéž nejsou počítány jako funkční výstupy! Takže klidně může tento dekoder používat tlačítka třeba F0 až F16, ale F0 bude pro světla, pak další 4 tlačítka pro funkční výstupy a zbytek pro zvuky. Kterým tlačítkem se bude spouštět která funkce lze libovolně nastavit s vyjímkou tlačítka F0. Možná lze namapovat i F0, ale pak nebude hvězdička na Rokomyši zapínat světla. Bude to dělat jiná klávesa.
Čili zapnutí/vypnutí světel a změna dle směru jízdy má ZIMO dekoder vždy automaticky, tak jako funkce pro zvuky. Tento dekoder má pak 4 další funkce navíc, kde každou lze zatížit až do 0,8A. Lze je použít na cokoli. Třeba Hlavní reflektor V/Z, Režim světel posun V/Z, automat spřáhlo V/Z a nakonec třeba světlo v kabině strojvedoucích. Každá z těchto funkcí může mít naprogramovanou závislost na změně směru jízdy, takže třeba posledně zmíněná funkce zapnutí světel v kabině strojvedoucích bude automaticky u motorů a elektrik zapínat světlo v přední kabině dle zvoleného směru jízdy. Při změně směru jízdy se rožne ve druhé kabině. Je možné namapovat i několik funkcí na jedno tlačítko. Typicky F3 se často používá na takzvaný režim posun, kdy jsou vyřazeny brzdící a rozjezdové křivky a maximální rychlost je snížena na polovinu. Logicky se nabízí na totéž tlačítko namapovat funkci pro zapnutí světel při posunu. Těch možností, které lze naprogramovat je víc, ale to už je vyšší dívčí a jiný příběh.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Uživatelský avatar
Ferda
 
Příspěvky: 1575
Registrován: stř 07 říj, 2009 3:34 pm
Bydliště: Ostrava

Re: DCC

Příspěvekod mizl » pát 25 kvě, 2012 7:46 pm

Dobrý den

Chtěl jsem se zeptat zda existuje nějaký podrobnější návod k použití v češtině pro centrálu LZV 100 ??
V krabici jsou dvě knížečky. Jedna z nich je tlustší. Právě tu bych potřeboval asi v češtině. Z angličtinou nejsem právě kamarád.
Manuál pro tuto centrálu jsem si stáhl z e-shopu modely.biz a řádně přečetl. To je ovšem překlad té slabší knížečky.

Problém je, že s toho nejsem moc moudrý. Pořádně nevím kde a co a jak nastavit. Jak se vůbec ovládá. Pro někoho možná banalita, ale pro mě docela zmatek.

Děkuji za odpovědi

Michal
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
Uživatelský avatar
mizl
 
Příspěvky: 1683
Registrován: ned 19 čer, 2011 7:17 pm
Bydliště: Chomutice

Re: DCC

Příspěvekod martin-tt » sob 26 kvě, 2012 7:17 pm

mizl píše:Dobrý den

Chtěl jsem se zeptat zda existuje nějaký podrobnější návod k použití v češtině pro centrálu LZV 100 ??

Michal

Ahoj Michale,tenčí knížka je centrála LZV 100,silnější je pro ovladač LH 100 a v něm je podrobný popis pro nastavení a ovládání.Oba dva návody v češtině jsou na tebou zmiňovaném e-shopu,mrkni tam ještě jednou.Pokud jsi kupoval Start Set 100 v poslední době(verze 3),tak bohužel tyto návody nejsou úplně aktuální. Zdraví Martin
martin-tt
 
Příspěvky: 159
Registrován: stř 26 led, 2011 11:37 am
Bydliště: Ostrava

Re: DCC

Příspěvekod mizl » sob 26 kvě, 2012 8:16 pm

martin-tt píše:Ahoj Michale,tenčí knížka je centrála LZV 100,silnější je pro ovladač LH 100 a v něm je podrobný popis pro nastavení a ovládání.Oba dva návody v češtině jsou na tebou zmiňovaném e-shopu,mrkni tam ještě jednou.Pokud jsi kupoval Start Set 100 v poslední době(verze 3),tak bohužel tyto návody nejsou úplně aktuální. Zdraví Martin


Jsem to ale nešika :oops: . Toho jsem si nevšiml. Našel jsem na webu virtuálního průvodce pro ovladač LH 100. Obrázky jsem si naskenoval a texty přeložil v překladači. Odkaz zde: http://www.lenzusa.com/manuals/virtualg ... Guide.html . Docela mi pomohl se orientovat v základním menu.

Ovladač mám ten novější (3). Každopádně myslím, že základní informace v návodu určitě najdu. Díky za vše.

Ještě bych se rád pozeptal, jaká serva používáte??

Já mám Hextronik HXT500 a přijdou mi malinko nespolehlivá. Při koncové nastavené polohy pořád vrčí, jako by chtěli ještě kousek popojet. Dělá mi to nepravidelně. Jednou jo, podruhé ne. Používám dekodér ESU ServoSwitchPilot (http://www.modely.biz/modelova-zeleznic ... ervo-v1-0/). Dokonce mi nějaké nereagují na povely s kalkulačky. Centrálu mám nastavenou na 14 nebo 15V , jelikož trafo mám 15V/6,67A. (http://www.modely.biz/modelova-zeleznic ... 15v-100va/)

Michal
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
Uživatelský avatar
mizl
 
Příspěvky: 1683
Registrován: ned 19 čer, 2011 7:17 pm
Bydliště: Chomutice

Re: DCC

Příspěvekod Houmr » pon 28 kvě, 2012 5:13 pm

mizl píše:Dobrý den

Chtěl jsem se zeptat zda existuje nějaký podrobnější návod k použití v češtině pro centrálu LZV 100 ??
V krabici jsou dvě knížečky. Jedna z nich je tlustší. Právě tu bych potřeboval asi v češtině. Z angličtinou nejsem právě kamarád.
Manuál pro tuto centrálu jsem si stáhl z e-shopu modely.biz a řádně přečetl. To je ovšem překlad té slabší knížečky.
Michal

Ke stažení zde:
http://houmrovyvlaky.bluehost.cz/Manual ... ly%201.htm
"HO" - DCC - III - IV
Uživatelský avatar
Houmr
 
Příspěvky: 1324
Registrován: sob 07 říj, 2006 5:44 pm
Bydliště: Bukovice

Centrála dodává až 3 A a průřez vodiče

Příspěvekod BaWiS » stř 13 čer, 2012 3:05 pm

Zdravím,
ty znalé bych rád požádal o vysvětlení pojmu "centrála dodává až 3 A", nebo odkaz, kde je to objasněno :)

Já konkrétně používám DCC Roco multimouse. Průřez vodiče z centrály do kolejiště by měl být 1.5 mm^2 , protože centrálá dodává až 3 A, jak jsem se dočet. Mě zajímá to, jestli takový vodič musím použít, i když chci např. prohánět 2 loko na testovacím okruhu. Pokud mi ta centrála nenapájí hodně loko (a žadné příslušenství), tak by tolik ampérů v kolejích být nemělo né? Říkám to správně? A také mi jde o konektory. Chci mít k napájecí kolejnici slušné jednoduše odpojitelné spojky nejlíp zároveň na 2 vodiče (jako je tohle http://www.gme.cz/kabelove-spojky-samorezne/samorezna-kabelova-spojka-ndc-2420-p656-593/ - tu je ale vodič max 0.5 mm^2, ale 3 A), a můžu použít třeba tohle? http://www.gme.cz/konektory-se-zamkem-na-kabel/. Díky
Kunčická sokolovna
Plastic kits 1:72, 1:35 | TT | N
Na stole: ZVEZDA SU 100, 1:35
Uživatelský avatar
BaWiS
 
Příspěvky: 338
Registrován: čtv 27 lis, 2008 8:34 pm
Bydliště: Ostrava

Re: Centrála dodává až 3 A a průřez vodiče

Příspěvekod mizl » stř 13 čer, 2012 3:22 pm

BaWiS píše:Zdravím,
ty znalé bych rád požádal o vysvětlení pojmu "centrála dodává až 3 A", nebo odkaz, kde je to objasněno :)


Na tuto otázku neb odpoví jiní specialisté ....

BaWiS píše:... Chci mít k napájecí kolejnici slušné jednoduše odpojitelné spojky nejlíp zároveň na 2 vodiče (jako je tohle http://www.gme.cz/kabelove-spojky-samorezne/samorezna-kabelova-spojka-ndc-2420-p656-593/ - tu je ale vodič max 0.5 mm^2, ale 3 A)...


Ty 3A nepatří k použitému drátu nýbrž ke specifikaci samotného konektoru. To znamená kolik je schopen konektor pojmout ampér.

BaWiS píše:... a můžu použít třeba tohle? http://www.gme.cz/konektory-se-zamkem-na-kabel/. Díky


Ano, toto můžeš použít. Pokud by jsi si roz-klikl datasheet toho to konektoru, který je uveden na stránkách prodejce, zjistil by si, že konektor snese 5A.

Michal
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
Uživatelský avatar
mizl
 
Příspěvky: 1683
Registrován: ned 19 čer, 2011 7:17 pm
Bydliště: Chomutice

Další

Zpět na Začátečnické dotazy

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 3 návštevníků