Analogový provoz bez DPS?

Absolutní začátky s modelovou železnicí. Dotazy na úplně základní věci.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Analogový provoz bez DPS?

Příspěvekod Petr Barchánek » pát 28 úno, 2025 11:24 am

Dostal jsem se k prakticky začátečnickému dotazu:

Potřebuju vůbec DPS, nebo nějakou elektroniku, když jezdím klasicky v analogu a nepotřebuju ani světla?

Mám rozestavěné čtyři modely ke kterým zatím nemám vhodnou DPS. Normální postup: U výrobce koupím DPS k podobnému vozidlu, nebo jí vykuchám z nějakého vraku na díly a tu nabastlím do modelu. Ale ted mi stojí stavba několika mašinek a motoráků, pro které nemám vhodnou dárcovskou DPS a tak se chci zeptat, co vlastně potřebuju za součástky mezi moderní modelářský motorek (vesměs motory Mashima z ND mašin Tillig, Kuehn a dalších) a sběrače proudu? Staré modely měly paralelně k motoru připájený kondenzátor - např.Ragulin BTTB z roku 1988 tam má kondenzátor označený F 33n8 (asi má být hodnota 33 µF), jehož odpájením se jízdní vlastnosti mašiny prakticky nijak nezměnily, a z každé strany přívodu motoru cívku. Ty cívky odstiňovaly rušení, jejich odpájením začaly motory v mašinách BTTB z NDR rušit příjem rádia - to bylo asi tak před třiceti lety, když jsem u modelaření naposledy poslouchal Zákrutu.
A pokud je DPS potřeba - třeba kvůli vlastnostem motoru - co přesně by na ní mělo být? Pojistka, tlumivka, kondenzátory? Jaké parametry, schéma zapojení a pod. Že bych si navrhnul a nechal vyleptat nějakou základní mini DPS s - bazarnickou hantýrkou řečeno - výbavou holobyt, jen s tím nejnutnějším, aby se to všude vešlo.

Všimnul jsem si jedné nepříjemnosti - že se zvýšením napětí v síti z 220 na 230, reálně ale máme v zásuvce ještě víc - se zvedlo i napětí na svorkách trafa, dává klidně i 16 V. Nevím - a měřit jsem to nezkoušel - jestli třeba toto přepětí umí DPS “vychytat” a vyšší napětí do motoru nepustí. Věděl by někdo víc?

Předem díky za odpověď a posílám písničku od Miroslava Kefurta:

https://www.youtube.com/watch?v=kX4JFdJxlQA
Petr Barchánek

Re: Analogový provoz bez DPS?

Příspěvekod Zlámalík » pát 28 úno, 2025 12:20 pm

Ahoj Petře, normálně nepotřebuješ vůbec nic, ve starých strojích taky nic nebylo.

Motor - přímo na vývody motorku připájej kondenzátor, třeba 10nF - 47 nF (na přesné kapacitě nezáleží) a když se ti povede někde vykuchat staré tlumivky, co bývaly na přívodech, tak je zapoj mezi motorek a kolejnice. Ano, důvod je potlačení rušení. Hotovo, jezdí to.
Edit: tlumivka 33 uH na 0,5 A třeba zde: https://www.gme.cz/v/1489217/fastron-sm ... 2-tlumivka

Napětí ovladače - motorek na 12 V to přepětí po nějakou dobu snese, klasické trafo FZ1 taky dávalo naprázdno asi 16 voltů. Nejjednodušší je ale nevytáčet regulátor naplno, stejně by to mašiny lítaly jak čerti.
Na deskách s elektronikou žádné omezení napětí není, nastavuje se to kdyžtak na centrále a reálně tam stejně nic, co by bylo rozumně malé a současně funkční, nedáš.

Světla - jestli chceš v analogu svítit, můžeš tam doplnit LED, ale to kdyžtak napiš víc, pošlu ti obrázek.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Petr Barchánek » pát 28 bře, 2025 7:58 am

Díky moc za odpověď.

Pojistka je asi důležitá jen pro digitální provoz. Dřívější mašiny jí nemají.
Petr Barchánek

Příspěvekod Zlámalík » pát 28 bře, 2025 8:05 am

Petr Barchánek píše:Díky moc za odpověď.

Pojistka je asi důležitá jen pro digitální provoz. Dřívější mašiny jí nemají.

Nemají ji ani nové mašiny. Pojistka se dává do ovladače/regulátoru, aby zabránila problémům v případě zkratu na kolejišti (říznutá výhybka apod.) - spíš má charakter jističe, tedy při nadproudu vypadne a je snadno nahoditelná.
Otec měl ovladač, kde bylo přemotané relé a to při zkratu přitáhlo a rozpojilo obvod. Mechanická západka jej pak držela rozpojené, dokud se tlačítkem neresetovalo.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Zpět na Začátečnické dotazy