Krabice na uskladnění modulů/segmentů

Absolutní začátky s modelovou železnicí. Dotazy na úplně základní věci.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Krabice na uskladnění modulů/segmentů

Příspěvekod jardaaa » pon 24 úno, 2025 5:56 am

Chtěl sem se zeptat asi Jirky.. Psal si tu, že máš z box48 krabice na Malou Paku. Chci objednat krabice víko-dno na uskladnění 2 segmentů 120x40 a jednoho 60x40. Zajímalo by mě, jestli vzhledem k síle lepenky(tu nejsilnější?) a rozměrům jde víko zasunou úplně nadoraz, tz. vzít vejšku celýho segmentu včetně stromků a tak + rezerva? A pak, vzhledem k tomu, že bych měl vejšku krabice 35cm, kolik nechat rezervu po stranách(vzhledem k prostoru samo čím menší tím lepší)? Chtěl sem 4cm na každý straně, ale pak mi došlo, jak by tam člověk dal při vejšce 35cm ruce? Nebo jak to máš vyřešený? Případně nějaký podněty k tomu?
Dík
jardaaa

Re: Krabice na uskladnění modulů/segmentů

Příspěvekod hank » pon 24 úno, 2025 7:56 am

Zhruba třetinu pracovního života jsem se živil výrobou a prodejem papírenských obalů, tak se k tomu dovolím trochu vyjádřit.

Kde je psáno, že to tam musíš ukládat seshora? Existují takové konstrukce obalů, do kterých jde obsah ukládat z boku a víko se dá zavírat shora. Potom ani nemusíš moc řešit, kolik místa u stěn potřebuješ na ruce.

Výrobci papírenských obalů z (nejen) vlnitých lepenek mají něco, čemu se říká katalog FEFCO. Zkus se podívat třeba sem (jde to stáhnout jako .pdf):
https://www.eobaly.cz/pool/vzor/katalog ... g-2022.pdf
a hledej konstrukce obalů, jejichž kódy FEFCO začínají číslicemi 04.
(Pro případné ad-hoc konstruktéry obalů ze zdejší komunity: Ty konstrukce jsou btw použitelné i pro jiné materiály, ale pak se obaláři samozřejmě řídí jinými pravidly stran tloušťky materiálu a přirážek na linky ohybu apod.)

Existují i jiní výrobci než BOX48, kteří ti udělají krabici od 1 kusu a u kterých budeš mít širší výběr. Třeba tady:
https://www.packshop.cz/
https://www.venkart.eu/
Ale výrobců papírenských obalů je v tuzemsku jak malých psů, takže bych si udělal rešerši a úplně nejdřív bych se každého ptal: Uděláte mi obal jakékoli konstrukce FEFCO od 1 ks?

A když nepochodíš u škatulkářů, najdi si nejbližšího knihaře. Mně moje knihařka, ke které jezdím už 15 let, nějaké krabice na míru udělala. Konstrukci jsem si navrhl sám a materiál jsme vybrali spolu z toho, co měla v dílně k dispozici.

Kdybyste někdo potřebovali nějakou další radu ve věci papírenských obalů, zkuste mi napsat SZ.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Zlámalík » pon 24 úno, 2025 9:58 am

Moje krabice mají cca 120 x 42 cm a výšku 28 cm, jsou složené tak, že víko má celou výšku (zasahuje podél boků až dolů). A ne, ten vyšší segment se dovnitř i se stromy nevejde - mám to ale vyřešeno tak, že jsem do rohů víka vlepil kousky polystyrenu (XPS) a víko se tedy opře o ně. Důvod je ten, že výrobce nabízel jen nějaké rozměry kartonu a tohle by už bylo přes míru - s ohledem na použití a cenu mi to nevadilo.
Segmenty jsou v krabici uloženy volně, s rozměrovou rezervou, na dně jsou zase ze silnějšího XPS udělané dorazy vůči bokům a segment se vloží mezi. Na ruce stačí jen trocha, abych obchytil rám segmentu, kteý nemám vysoký). V jedné krabici je segment stanice a segment s tratí, ve druhé je segment s přesuvnou. Pro manipulaci doma to stačí a vozit to nikam neplánuju, ale přežilo by to taky. Zatím to leží na skříni, až spravím půdu, bude to uloženo v regálku tam.

Pak mám krabice na segmenty staré Veké Paky a ty mám vyrobené ručně z nějaké pancéřové lepenky :-) Ty mají jen nízké víko, ale mají odklápěcí boční strany - segment se tam zasouvá zboku, jde natěsno a po zasunutí je na místě držený ušima na tom vyklápěcím boku - viz obrázek. Odklápěcí strana je pak zajištěná na obou bocích plastovou zavrtávací hmoždinkou jako šroubkem. Tyhle krabice přežijí vše.

Edit: hanku, děkuju za info, katalog FEFCO se hodí! V práci řeším obaly celkem často, dobře tohle vědět!

krabice.jpg
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod jardaaa » pon 24 úno, 2025 10:32 am

Sem blbej, mě vůbec nedošlo, že tu ruku tam nemusim cpát na celou vejšku :lol: Mám sice čela 16cm vysoký, ale uprostřed průchody sloužící jako madla, takže mezi krabici a čelo půjdou jen prsty.. V případě potřeby vyššího vnitřku jsem chtěl nalepit venku z boku zarážky, aby víko nedopadlo až dolů, ale tohle řešení uvnitř ve víku je lepší..

Hanku, ten box48 to má přehledně a jednoduše nakonfigurovatelný, cenu vidím hned, objednám a mám to za pár dní doma.. Pro mě značka ideál..

Pánové díky
jardaaa

Příspěvekod jardaaa » stř 26 úno, 2025 7:18 am

Docela fofr.. Tak ráno v 6:30 objednáno, zaplaceno a teď v 8:30 mail - krabice hotový a nachystaný přepravci k odeslání.. A to sem si tam vymyslel ještě pár malejch na uskladnění airbrusovejch barev..
jardaaa

Příspěvekod Ivan » stř 26 úno, 2025 3:08 pm

Pošli prosím fotku až to přijde, dost mne to zaujalo.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod jardaaa » stř 26 úno, 2025 6:28 pm

OK, pošlu.. Sám sem na to zvědavej, jak to půjde seskládat, bude zprohejbaný, sedět víko na spodek a tak..
jardaaa

Příspěvekod Zlámalík » stř 26 úno, 2025 7:57 pm

Pokud to nedorasuje doprava, pak to bude sedět. Jediný, co někde hrozí je, že to bude mít sklad. Oni, jak to dělají z dlouhých pásů, mají "průbežný" karton, skládaný do Z po nějakých délkách. Takže je tam vlnka.
Jinak přesost zpracování je na jedničku, založíš kraje a máš hotovo.
Zlámalík

Příspěvekod jardaaa » čtv 27 úno, 2025 11:39 am

No tak jsou doma, popravdě sem si představoval kvalitu trošku jinak.. Řezy a vtlačení pro ohyby jsou potrhaný, dlouhý krabice maj dokonce vnitřní papír v ohybech úplně prasklej..

IMG_20250227_105346.jpg

IMG_20250227_102018.jpg

IMG_20250227_102007.jpg
jardaaa

Příspěvekod jardaaa » čtv 27 úno, 2025 11:39 am

Z venkovní strany je papír hladkej a pevnej, tam to opracování je dobrý. Sesazení docela sedí a nasunutí víka jde na přesno, možná až moc, jde pak to víko zezačátku těžko sundávat.. Ale funkci to bude plnit. Možná jsem nemusel dělat po stranách takovou rezervu, rezerva cca 4cm na každý straně u čel je tak akorát..

IMG_20250227_110227.jpg

IMG_20250227_102451.jpg
jardaaa

Příspěvekod Zlámalík » čtv 27 úno, 2025 1:31 pm

Tyvo...e co to jako je? To jim normálně hoď na hlavu! :shock: :shock: :shock:
Mně to přišlo bezchybně nařeznáno i naohýbáno!
Zlámalík

Příspěvekod jardaaa » čtv 27 úno, 2025 1:42 pm

Funkční to je tak to přežiju(sem zvyklej z MTB :lol: ).. Horší, že sem si k tomu nechal udělat pár malejch do krabice od Synology a počítal sem se sílou kartonu a ona tam je vlastně dvakrát na každý straně, takže se mi to tam nevejde a je to k prdu..
jardaaa

Příspěvekod jardaaa » čtv 27 úno, 2025 1:53 pm

Tak jsem jim napsal dotaz s fotkama, tak su zvedavé..
jardaaa

Příspěvekod Tomáš10 » pát 28 úno, 2025 1:17 pm

Mě by zajímalo, kolik jsi za to platil poštovné, jestli to nebyl nadrozměr?
Tomáš10

Příspěvekod jardaaa » pát 28 úno, 2025 2:13 pm

Tomáš10: Poštovné 230,-, přepravce wedo, zabaleno dobře, přepravou nepoškozeno..

Jinak jsem jim poslal dotaz:
dnes mi dorazily krabice (obj. 25000420) a řezy a výlisy pro ohyby jsou značně potrhané, na některých krabicích i vnitřní lepenka roztržená úplně(viz. přílohy). Chtěl jsem se zeptat, jedná se o standartní "kvalitu", nebo někde udělali soudruzi z NDR chybu?

Dnes dorazila odpověď:
děkujeme za vaši zpětnou vazbu ohledně doručených krabic (obj. 25000420). Velmi nás mrzí, že některé krabice dorazily v poškozeném stavu.

Provedli jsme kontrolu výroby a můžeme vás ujistit, že dle našeho názoru je vše v pořádku. Rádi bychom vysvětlili, že potrhané ohyby jsou způsobeny tím, že krabice byla skládaná opačnou stranou, než by měla být. Toto je vlastnost lepenky o tloušťce 6 mm.

Pokud máte jakékoli další dotazy nebo požadavky, prosím neváhejte nás kontaktovat.

takže za mě se na ně příště zvysoka vyse.u
jardaaa

Další

Zpět na Začátečnické dotazy