Modelová železnice - trafo

Absolutní začátky s modelovou železnicí. Dotazy na úplně základní věci.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Modelová železnice - trafo

Příspěvekod Michal109 » ned 08 pro, 2024 12:33 pm

Ahoj lidi, moc tomu nerozumím, tak bych se chtěl zeptat tady. Podle čeho mám vybrat trafo pro modelovou železnici velikosti N? Co znamená VA a jaký má vliv třeba 7 VA a 30 VA, jaký je v tom rozdíl?
Přes kamaráda mám možnost koupit za pár stovek tohle trafo (tenhle odkaz je jen náhodně vzatý). Je dobré nebo je nanic? Nebo je až zbytečné, když má tolik VA?
Předem děkuji za případné odpověďi.

Odkaz na zmíněné trafo.
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... Zk3zqxquVA
Michal109

Re: Modelová železnice - trafo

Příspěvekod rawen » ned 08 pro, 2024 12:41 pm

Ahoj.
Napiš prosím, jaké máš kolejiště, jestli chceš jezdit v jednu chvíli jednou mašinou (pravděpodobně analogově) nebo více mašinami, případně i nazvučenými (tj. digitálně).
Podle toho ti někdo poradí ovládání...

Jinak VA - voltampéry jsou jednotkou příkonu. Když to hodně zjednoduším, víc VA umožní jízdu více lokomotiv současně, případně třeba s osvětlenými vagony; nebo napájení více příslušenství.

Radek
rawen

Příspěvekod Pavel-HP » ned 08 pro, 2024 12:45 pm

Běžný ovládací analogový transformátor. Zcela určitě vyhoví.
Jen bych si dovolil upozornit, že kupříkladu na Aukru, se najde obdobný regulátor, FZ1, a bude levnější.
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Příspěvekod Michal109 » ned 08 pro, 2024 3:30 pm

Určitě chci analogové ovládání.
Koleje mám tyto:
https://aukro.cz/kolejivo-pro-modelovou ... 7072800633

A délku zatím na 100% nevím, ale tak do 10 metrů popřípadě nějakou rezervu. Určitě v žádném případě nechci jen ovál, chci jednu delší stranu a pak více zatáček.
Takže na analog není potřeba 30VA ale bohatě stačí jen třeba 7VA?

Takže by stačilo něco jako je např toto?
https://www.google.com/aclk?sa=L&ai=DCh ... QVA&adurl=
Nebo toto?
https://www.google.com/aclk?sa=L&ai=DCh ... QEw&adurl=
Michal109

Příspěvekod Michal109 » ned 08 pro, 2024 3:33 pm

Mohu poprosit o odkaz na to FZ1?
Michal109

Příspěvekod rawen » ned 08 pro, 2024 3:54 pm

https://www.google.com/search?q=trafo+F ... c412af105c

1.) Obloukem se vyhni eshopu zeleznicni-modelarstvi.cz

2.) Někdo nedá na historické FZ1 dopustit a někdo jiný (já, např.) ho považuje za potenciálně nebezpečné a nechce s ním nic mít.

Radek
rawen

Příspěvekod Michal109 » ned 08 pro, 2024 5:53 pm

1) ten obchod mi přijde takový divný. Ale proč se mu mám vyhnout?
2) to jsem myslel, když je tak staré, že bude v dnešní době na nic. Jinak se mi ani moc nelíbí.

A jaké používáš ty? A jaké bys mi doporučil.
Mě se líbí to zelené, protože je zelené, ale to nehraje samozřejmě žádnou roli.
Michal109

Příspěvekod Luděk » ned 08 pro, 2024 5:56 pm

Luděk

Příspěvekod Ivan » ned 08 pro, 2024 6:04 pm

Michal109 píše:1) ten obchod mi přijde takový divný. Ale proč se mu mám vyhnout?
2) to jsem myslel, když je tak staré, že bude v dnešní době na nic. Jinak se mi ani moc nelíbí.

A jaké používáš ty? A jaké bys mi doporučil.
Mě se líbí to zelené, protože je zelené, ale to nehraje samozřejmě žádnou roli.

K obchodu zeleznicni-modelarstvi, jednoduše, je to podvodník, co často pošle jiné zboží. Chceš-li více info, ta tady:
viewtopic.php?f=18&t=2153

FZ1 také nepodoručuji, zvlášť na eNko. Modely N mají obecně max napětí 12V, takže trafo max 14V.
Jestli chceš na obyč ježdnění, kup si nějaké specializované, které má i atest k použití jako hračka (symbol mašínky).

Na jaké kolejiště je zamýšleno?
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Miloš_P » ned 08 pro, 2024 6:15 pm

Michal109 píše:Ahoj lidi, moc tomu nerozumím, tak bych se chtěl zeptat tady. Podle čeho mám vybrat trafo pro modelovou železnici velikosti N? Co znamená VA a jaký má vliv třeba 7 VA a 30 VA, jaký je v tom rozdíl?
Přes kamaráda mám možnost koupit za pár stovek tohle trafo (tenhle odkaz je jen náhodně vzatý). Je dobré nebo je nanic? Nebo je až zbytečné, když má tolik VA?
Předem děkuji za případné odpověďi.

Odkaz na zmíněné trafo.
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... Zk3zqxquVA

To trafo je naprosto dostačující. Má to i svorky pro napájení výhybek a dalšího příslušenství. Pokud ti ho kamarád nabízí za pár stovek, tak neváhej. FZ1 určitě nekupuj. Leda, že by ti ho někdo věnoval. Je to přes 50 let starý výrobek PIKO NDR a už bych se obával bezpečnosti.
Miloš_P

Příspěvekod sidlo » ned 08 pro, 2024 6:40 pm

Michal109 píše:Ahoj lidi, moc tomu nerozumím, tak bych se chtěl zeptat tady. Podle čeho mám vybrat trafo pro modelovou železnici velikosti N? Co znamená VA a jaký má vliv třeba 7 VA a 30 VA, jaký je v tom rozdíl?

VA jsou volt apéry. Označují "výkon" transformátoru. Málo je špatně a hodně je také špatně. Je to dobré zvolit podle předpokládaného provozu.

7 VA Fleischmann dává při 14 V 0,55 A. To stačí tak na jednu mašinku. Viděl jsem to v provozu se dvěma mašinkama. Po chvíli provozu se zahřeje tepelná pojistka. Pak se vše zastaví. Pojistka vychladne a vše se rozjede. A takto pořád dokola.

38 VA Titan. Výstup pro mašinky 14 V= 1,4 A. To je dost pro čtyři mašinky současně jedoucí. Druhé vinutí 14 V~ 1,3 A je pro příslušenství. Dají se tím napájet přestavníky výhybek.

22 VA Tillig. Výstup pro mašinky 13 V= 0,5 A. To je pro jednu mašinku. Druhý výstup 14 V~ 1,2 A je pro příslušenství. Výstup pro mašinky je pulzní. Tím se liší od předchozích dvou regulátorů. Pulzní regulátor umožňuje plynulejší regulaci mašinek.
sidlo

Příspěvekod Michal109 » ned 08 pro, 2024 11:16 pm

Kolejiště bude analogové. Takže tam nemůže jezdit víc jak jedna mašina nebo snad jo?
Poprosím nějaké tipy pro analogové N?
Michal109

Příspěvekod Ivan » pon 09 pro, 2024 5:57 am

Michale, na fóru jistě spousta lidí ráda poradí, nečekej ale, že všichni za tebe udělají všechno.

Projdi si forum. Ano, vím, že je toho mraky, ale časem se zorientuješ. Základem stavby kolejiště je studium a plánování.
Měl by sis na začátku ujasnit základní ideu, tedy měřítko, rozměr, námět a finance.

V sekci pro začátečníky je vlákno s radami do začátku.
v sekci modelová kolejiště spousta inspirace (případně i v sekci mini). Klidně zde založ svoje vlákno, vlož náčrtek, celkovou ideu kolejiště a věřím, že pak někdo poradí.
Také doporučuji pro inspiraci knihy Milana Ferdiána. Některé planky jsou i online zeleznicni-normalie.cz
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod fulda » pon 09 pro, 2024 7:49 am

Hlavní výhoda analogu je, že budeš ve všem originální a budeš si to muset udělat sám.
V blokovém řízení se celkem běžně pouštělo více vláčků - hezkým příkladem bylo Radkovo kolejiště na půdě.

Pokud chceš něco hotového, tak třeba TOHLE je pro eNko dobré.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod JanoH0e » pon 09 pro, 2024 10:47 am

"Takže tam nemůže jezdit víc jak jedna mašina nebo snad jo? " Mašin môže jazdiť aj viac. Preto je dobré mať silné trafo. Na začiatok. Aj s pulznou reguláciou. Neviem ako si na tom s elektrikou. Diódy, odpory, relátka a pod. Neviem ani aké máš predstavy, aký priestor a možnosti. Od toho sa potom bude odvíjať ďalšie pokračovanie a vývoj. Najjednoduchší variant je ovál, kde vlak jazdí dookola. Jednoduché zapojenia sú napr. tu : http://masinky2003.wz.cz/tipy_triky.html. Dá sa nájsť aj kniha: C1-ELEKTŘINA NA MODELOVÉM KOLEJIŠTI.
P.S. Na https://www.9-mm.ch/anlagenbau.html sú plánky koľajísk N. Sú Švajčiarske, ale dávajú prehľad, čo na akom priestore môžeš postaviť. Niektoré sú reálne postavené aj so zapojením.
JanoH0e

Další

Zpět na Začátečnické dotazy