KOLEJIŠTĚ ZAČÁTEČNÍKŮ

Absolutní začátky s modelovou železnicí. Dotazy na úplně základní věci.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: KOLEJIŠTĚ ZAČÁTEČNÍKŮ

Příspěvekod John » ned 03 kvě, 2015 6:53 pm

Ona je zde ještě jedna věc, kterou musím uvést, neboť většina diskutujících si ji buď neuvědomuje, nebo odmítá přijmout.
Pokud nějaký začátečník s nadšením pro stavbu vlastního kolejiště není zaměstnancem drah, nestuduje tento obor na škole, málokdy má dost sil vše předem nastudovat a naučit se. On chce přece "jen" ty vláčky. Nutit ho předem k několikaletému studiu, to otráví 99,9% potencionálních železničních modelářů. Není jednodušší pro odborníka odhadnout odbornost tazatele a dle toho se oprostit od žargonu a odborné terminologie a "použít jazyk klienta" ? Toto je základní pravidlo pro úspěšný prodej. Ale nejen pro prodej, ale i pro poradenství. Pokud za mnou někdo přijde a bude potřebovat poradit ohledně léčby, tak pokud budu používat odbornou terminologii, tak mě nebude rozumět. Pokud budu trvat na tom, že se má nejprve vzdělat v lékařském a farmaceutickém oboru a pak že můžeme teprve hovořit, tak je něco asi špatně, že? (pro rejpaly uvádím, že rady jsou zdarma a to, jestli mi dotyčný bude rozumět by mě mohlo být jedno (není mě to jedno, ale mohlo by, ale i to by něco naznačovalo o mé morálce)). (a zdarma také nejsou, jen nejsou zaplaceny penězi, ale získáním dobrého pocitu, že já a i mé vzdělání je někomu užitečné).
John

Příspěvekod VojtikJ » ned 03 kvě, 2015 7:06 pm

Už delší dobu si říkám že jsem udělal velmi dobře, že jsem zde nediskutoval stavbu kolejiště :lol:
Dle toho jak to tu pročítám, mi připadá že bych nestavěl ještě ani teď :D Pochybuji že můj návrh a výsledný kolejiště by jste zde schválili :D
Lituji takřka každýho kdo tu žádá o radu s návrhem kolejiště :lol:
Šašci
VojtikJ

Příspěvekod sidlo » ned 03 kvě, 2015 7:09 pm

pavel1111ify píše:Ahoj ,doufám ,že mi pomůžete začínám stavět kolejiště v rozměrech 280xv užším 134 cm a v delším 220 cm, chci znát názor na návrh ?
velikost chci tt a budou koleje tilig tt

Je to klasické schema 6. téma - krátká odbočná trať http://mujweb.cz/masinky2003/navrh_kolejiste.html Stavím tématicky něco podobného, a nejenom já.

Můj názor. Málo kolejí ve skryté stanici. Zkrátit staniční koleje, aby se vlak vešel do skryté stanice. Pravý dolní roh využít lépe. Výjezd ze stanice vytočit doprava a podjet nádraží do skryté stanice.
sidlo

Příspěvekod hank » ned 03 kvě, 2015 7:32 pm

John: My tu něco prodáváme?

Otevřeně řečeno, mně je vcelku jedno, jestli se podle mých rad a návrhů někdo zařídí. Tady je máš, ber nebo nech být. Když nevezmeš ty, najde se jiný, který vezme. Moje živobytí na tom nezávisí, tak o co jde? Logická otázka může následovat: Proč to teda dělám? A opět si můžu dovolit ten luxus odpovědět způsobem, kterým bych možná neodpověděl, kdybych na tom byl existenčně závislý: A proč bych to nedělal? Já si totiž myslím, že když už pámbu byl tak štědrý a nadělil nám internet, tak bychom měli zcela samozřejmě, zdarma a zdánlivě bezdůvodně jeho virtuální prostor naplňovat informacemi bez ohledu na to, jestli je zrovna tady a zrovna teď někdo využije. (Tím nijak neodmítám internetové obchodování, snad cítíte, že to s diskutovaným tématem nemá nic společného.) Však on se jejich příjemce někde najde a jejich čas někdy přijde. Skoro všichni někdy dáváme a jindy přijímáme a pokud někdo jen bere, velice rychle se to pozná a velice rychle mu to komunita dá patřičně najevo :mrgreen:

No a tohle
Pokud nějaký začátečník s nadšením pro stavbu vlastního kolejiště není zaměstnancem drah, nestuduje tento obor na škole, málokdy má dost sil vše předem nastudovat a naučit se...Nutit ho předem k několikaletému studiu, to otráví 99,9% potencionálních železničních modelářů.
je už úplná hovadina, důkazem opaku jsou dětské a mládežnické modelářské kluby se zcela explicitně vyjádřeným výchovným zaměřením i spousty znalých dospělých "vláčkařů" (schválně neříkám modelářů, protože o nich zřejmě nemluvíš, u nich je hluboká znalost samozřejmá...), jejichž povoláním/zaměstnáním je něco úplně jiného. Znova opakuju, že nikdo tu nikoho k ničemu nenutí. Tys vlastně svou formulací hodil do jednoho pytle všechny znalé nadšené amatéry zajímající se o cokoli, co nestudovali a neživí se tím, se zpovykanými a znuděnými konzumenty čehokoli, co jim zrovna padne do očí a co slibuje na chvíli rozptýlit jejich nudu. Většina modelářů má všechny možné i nemožné vlastnosti, ale líní duchem určitě nejsou.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Radek Strnad » ned 03 kvě, 2015 8:02 pm

Ach jo.....Tedy ještě jednou. Kolego VojtikJ, nelituj nikoho, ale radši si přečti rady, které zde odborníci začátečníkům dávali. Když si některá témata poctivě pročteš, budeš mít plnou hlavu poznatků a vědomostí, které se určitě časem utříbí a dobereš se při stavbě solidního výsledku. A ještě jedna dobrá rada: Tady je DF a nikoliv nějaká schvalovací komise. Zde se opravdu návrhy kolejišť začátečníků neschvalují, ale můžeš zde před stavbou získat cenné informace, které ti pomůžou při stavbě a pokud případnou kritiku přijmeš, ušetříš třeba svůj čas, peníze, energii, zklamání...atd. To vše zdarma. Dále si myslím, že na to, aby i začátečník věděl co je výhybka, výměna, jazyk, srdcovka, angličan, širá trať, hlavní, dopravní, kusá a manipulační kolej, návěstidlo, předvěst, stavědlo...atd..a jiné základní pojmy, nemusí studovat několik let SPŠ dopravní, ani se nemusí nechat dočasně zaměstnat u ČD. Stačí si koupit za 150,-Kč knihu nebo se mrknout na internet a třeba si vypsat co je třeba. Dialog se zkušeným kolegou zde, bude jednoznačnější, rychlejší, zasvěcenější. Těžko vést diskuzi o fotbale, když jeden diskutér neví co je aut, ofsajd, přímý kop, faul...atd. Přeci jen toto DF je odborně zaměřeno a myslím, že většina začátečníků sem jde proto, aby se v oboru modelaření vzdělala a tedy by bylo jen dobře, kdyby té odborné vzdělanosti šel každý v rámci svých možností naproti. Tož tak.
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod Sandy » ned 03 kvě, 2015 8:03 pm

1./ Omlouvám se, že jsem šlápl do vosího hnízda.
2./ Pokud někoho zajímá, co jsem měl na mysli, ať se vrátí o 50 (slovy padesát) příspěvků zpátky a pozorně sleduje rozvíjející se diskuzi.
3./ Každý z nás někdy začínal, ale řada z nás na to velmi rychle zapomněla.
4./ Někteří z vás si moje výhrady možná vzali osobně, ale Milan F. v tomto ohledu může být klidný, Jeho se to netýká, neboť jeho trpělivost je bezbřehá....
Sandy

Příspěvekod Miloš_P » ned 03 kvě, 2015 8:08 pm

Prosím administrátory o přesunutí příspěvků, které nesouvisí s původními dotazy do jiného vlákna.
Těžko se hledá původní otázka tazatele a případné odpovědi na ní.

Poznámka: Bohužel se zde na fóru stává téměř pravidlem, že na dotazy žačátečníků odpovídají ti, které to "vlastně obtěžuje", z tazatele často udělají pitomce a potom začnou řešit jiné téma..., typickým příkladem je kromě návrhu kolejiště např. analog vs. digitál...
Miloš_P

Příspěvekod VojtikJ » ned 03 kvě, 2015 8:21 pm

Radek Strnad:
Nejde mi o rady jak co udělat (např: jak zapojit vratnou smyčku, jak zapojit výhybky, jak udělat nádraží po elektrické stránce a jiné kraviny kolem kolejiště), ale když tu projdu několik diskuzí o tom jak by mělo kolejiště vypadat(kolejově a tvarově), tak chudák ten co chtěl poradit... rady ostatních jsou takový že to kolejiště vůbec není dle představ majitele...
Vždyť tu nedávno někdo chtěl dělat přístav a zdymadla (mohlo by to vypadat pěkně)... dle rad ostatních by tam neměl ani rybníček pomalu.
Pokud to mám přiblížit ještě jinak. Tak třeba tak to "chtěl bych kolejiště ve tvaru E, ale tady dostanu takový rady že to je kravina a lepší je tvar G.
Najde se tu víc takových to "rad".
Mrzí mě jen to že se nedozvím jak by můj návrch byl překopanej :lol:
Šašci
VojtikJ

Příspěvekod jozkopokus » ned 03 kvě, 2015 8:36 pm

Radek Strnad : 20 rokov sa zivim ako IT. Ked niekto potrebuje poradit s pocitacom, tak sa mu snazim poradit v jeho jazyku. Pokial sa bavim s laijkom, tak mu snazim poradit lajcky. Pokial sa bavim s profesionalom, tak pouzijem inaksi jazyk. Nesnazim sa pouzivat ten isty jazyk pre laika a profesionala a nutit laika, aby sa prisposobil mojmu jazyku. Radim tak isto na forach s IT, ktore tak isto mozem nazvat odbornymi.

Moja motivaci prist tu bola, ze chcem postavit pre syna kolajisko 2 x 1 m. Nasiel som nejake planky a nieco si z toho vyberiem a nieco zosekam alebo pridam. Takisto nerozumiem rozdielu medzi dopravnou a manipulacnou kolajou a grafikon pre mna je spanielska dedina. Nikdy sa nebudem podla neho shnazit jazdit. Ked som bol maly, tak oco pre mna s bratom pred 30 rokmi postavil kolajisko 3 x 2 m s tu zatracovanych PIKO kolajnic. Doteraz sa na nom hravaju moje a bratove deti, ked sme u brata. Tu by som sa ho neodvazil ukazat ani nakres kolajicka. Splnilo to svoj ucel. Hrali sme sa na tom mi, tak ako sa hravaju na tom nase deti.
jozkopokus

Příspěvekod Radek Strnad » ned 03 kvě, 2015 8:48 pm

jozkopokus: Ale uznej, že kdyby ten laik znal alespoň základní pojmy, tak by vaše komunikace byla určitě jednodušší. VojtikJ: Tak se na to zkus podívat jinak. Pavel1111ify sem dal plánek zamýšleného kolejiště. Kromě příspěvků mimo téma, ale dostal mnoho výhrad ode mne a jiných kolegů, že to a to je špatně, to a to je dobré udělat lépe. Také dostal spoustu rad jak to či ono vyřešit jinak. Být jím vyberu si z toho poučení a dám sem nový plán, kde bych třeba zohlednil alespoň některé výhrady. Dostalo by se mu třeba dalších rad, že to a to by se dalo udělat ještě lépe a on by nám zase naopak sdělil, proč to a to chce nebo musí udělat právě tak. A zase může být další diskuze....atd..atd...až nakonec se společně s několika zkušenějšími kolegy dobere nějaké finální varianty, která skloubí hledisko provozní, hračkářské, finanční, časové, technické apod. Až z toho nakonec vznikne kolejiště, které mu bude dělat dlouhý čas spoustu radosti. Hodit sem nějaký plán bez vysvětlení základní myšlenky a jen čekat, co za mně kdo vymyslí a jak to dopadne je docela málo. Jinak jsem tu už pár let a že by tu bylo pravidlem dělat ze začátečníků pitomce, si tedy opravdu, ale opravdu nemyslím.
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod D » ned 03 kvě, 2015 9:03 pm

Nemyslím si, že by už to tu bylo až tak pesimistické. Najdou se zde i kolegové, kteří radí i k hračkovým námětům a obecně i mimo jedinou pravou víru. Přes křiklouny opravující každé slovíčko je není moc vidět, ale ze zkušenosti se po takovém incidentu konstruktivní debata přesune do SZ.

Sám jsem takhle pomáhal desítkám tazatelů. Je to na škodu samotné diskuzi, protože výsledek SZ debaty už zde nebývá zveřejněn a další návštěvníci ho tak nemohou použít nebo smysluplně doplnit. Ale z pohledu začátečníka má jeden slušný soukromě odpovídající malý odborník větší přínos, než deset velkých veřejně rozhádaných.
D

Příspěvekod Miloš_P » ned 03 kvě, 2015 9:13 pm

D píše:Nemyslím si, že by už to tu bylo až tak pesimistické. Najdou se zde i kolegové, kteří radí i k hračkovým námětům a obecně i mimo jedinou pravou víru. Přes křiklouny opravující každé slovíčko je není moc vidět, ale ze zkušenosti se po takovém incidentu konstruktivní debata přesune do SZ.

Sám jsem takhle pomáhal desítkám tazatelů. Je to na škodu samotné diskuzi, protože výsledek SZ debaty už zde nebývá zveřejněn a další návštěvníci ho tak nemohou použít nebo smysluplně doplnit. Ale z pohledu začátečníka má jeden slušný soukromě odpovídající malý odborník větší přínos, než deset velkých veřejně rozhádaných.

Mám naprosto stejnou zkušenost, pokud jsem schopen odpovědět, většinou se to nakonec uskuteční SZ nebo mailem.
Miloš_P

Příspěvekod Miloš_P » ned 03 kvě, 2015 9:20 pm

Radek Strnad píše:Jinak jsem tu už pár let a že by tu bylo pravidlem dělat ze začátečníků pitomce, si tedy opravdu, ale opravdu nemyslím.

Napsal jsem to trochu nešikovně, myslel jsem to tak, že si tazatel začátečník (někdy třeba 12tiletý klučina) připadá jak pitomec, když vidí, jakou diskuzní lavinu nechtěně spustil a vůbec nechápe o co jde... :D .
Miloš_P

Příspěvekod mlha » pon 04 kvě, 2015 4:54 am

A najdou se tady i jedinci, se kterými souhlasit nejde, všude byli a když náhodou vyslovíš s jejich názorem kritiku hned křičí, jak jim ostatní ubližují....
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod sidlo » pon 04 kvě, 2015 12:56 pm

První návrh beru zpět. Přináší to třetí patro a to je komplikace.
Návrh č. 2
Koncovou stanici přesunout doprava. Trať do koncové části udělat z většiny viditelnou (je na co koukat) a udělat i pozvolnější stoupání. Koncová stanice v pravém dolním rohu vyplní tuto část kolejiště a zároveň to nebrání zavedení vlečky z hlavní stanice.
Přílohy
gg.jpg
sidlo

PředchozíDalší

Zpět na Začátečnické dotazy