KOLEJIŠTĚ ZAČÁTEČNÍKŮ

Absolutní začátky s modelovou železnicí. Dotazy na úplně základní věci.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: KOLEJIŠTĚ ZAČÁTEČNÍKŮ

Příspěvekod mizl » sob 02 kvě, 2015 11:17 am

Pokud bych mluvil sám za sebe ....

já jsem blázen v sepisování, viz http://mikrolayout.webnode.cz/zeleznicni-puzzle/ . Nicméně nejsem ve stádiu, kdy by jsem si troufl na tak rozsáhlý a zodpovědný úkol. Každopádně cítím potřebu tohoto fóra podobné vlákno vytvořit.

Michal
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
mizl

Příspěvekod MirekTT » sob 02 kvě, 2015 11:19 am

Milane, hovořím primárně o podpoře nadšení, bez kterého to nejde. To si myslím, že se musí podporovat přednostně, až pak ta smysluplnost, ale s citem. Vysloveně o vlakodromu se přeci není nutné vůbec nezmiňovat.

Soupis rad bych viděl jako výsledek spolupráce, na jednotlivce je to velké sousto.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Barbucha » sob 02 kvě, 2015 11:20 am

mizl píše:Dovolím si zde navrhnout již možná několikrát zmíněné ....

Vzhledem k narůstajícím dotazům, které se čím dál tím víc opakují, by bylo možná vhodné založit vlákno v hlavní nabídce fóra s názvem "Časté dotazy začátečníků" - nebo něco podobného. Vlákno by mohlo být zamčené, aby v něm nenarůstal balast. Zde by mohlo být sepsáno stylem otázek a odpovědí nejčastější dotazy ohledně stavby kolejiště + případné definice, nebo názvosloví co je co. Možná by toto vlákno pomohlo.

Otázkou je kdo by se daného úkolu zhostil a kdo by věnoval drahocenný čas na tvorbu ...

Michal

Edit: Pokud by se někdo zhostil úkolů a nevěděl by jak na to, přikládám odkaz jak by vlákno mohlo vypadat : http://www.papirovemodelarstvi.cz/forum ... php?t=7407

Časté dotazy "zákazníků" mě osobně spíše děsí, než bych v nich hledal odpověď :-D.
Myslím si, že j jednodušší ponechat vlákno začátečníkům a pokud se zeptají na zodpovězené, není problém, aby ten kdo si pamatuje kde se to řešilo, nasměrovat odkazem. Doufám, že je tu víc lidí, co si pamatují i to, co bylo předevčírem.
Rejstřík je sice pěkný, ale i vyhledávačem se člověk dopracuje k výsledku, pokud má zájem ho najít.

Tak se tu rozvinula několikadenní teoretická diskuse, jen si nejsem jistý, jestli ji autor dotazu ještě sleduje a jestli jí rozumí. Tuším, že očekával něco jiného :-D. Když jsem se tu blbě vyptával já, tak mi taky všichni slušně odpověděli a nerozvinula se z toho "divná" debata.
DR, H0, epocha III c, v neplánované pauze.
Barbucha

Příspěvekod Rocky_MK » sob 02 kvě, 2015 12:19 pm

Mě psaní baví a byl bych ochoten něco napsat, např. na téma ,,snesl jsem z půdy krabici s vláčky a chci se k tomu vrátit - jak na to?". Je sice fakt, že oproti vám, zkušeným železničním modelářům, si připadám jako utřinos. Na druhou stranu, mám pocit, že mám co říct, protože jsem si tím prošel. Hlavně tedy k tomu, jak jsem narazil s plechovými kolejemi Piko N. Takže pokud je tu někdo zkušenější, kdo by hodil oko na ten můj výplod, klidně dám něco dohromady. Pak tam může kdokoli kompetentní doplnit, na co jsem zapomněl apod. Nakonec by se to jako ,,zdůležitněné" hodilo do záhlaví příslušných sekcí a můžeme doufat, že si to začátečníci přečtou.
Naposledy upravil Rocky_MK dne sob 02 kvě, 2015 12:22 pm, celkově upraveno 1
Nemám na kolejišti sedmivozový RailJet v N a stále ještě dýchám
Rocky_MK

Příspěvekod hank » sob 02 kvě, 2015 12:21 pm

Na konkrétní věci - když víme, známe, umíme - jistě kdokoli z nás milerád odpoví. Jenže jak naložit s tím, když někdo evidentně neví, co chce? A cynik by automaticky ještě dodal: ... a nedá pokoj, dokud to nedostane... :twisted:

V naší firmě exportující a budující investiční celky - česky řečeno celé fabriky - máme pro takové zákazníky sadu standardních dotazníků. Je to sice zvláštní, ale dokonce ani lidi, kteří mohou investovat stovky miliónů korun, občas nevědí, co chtějí, a v některých ohledech se chovají úplně přesně jako ti, které tu zmínil MirekTT:
...vydělal jsem nějakou škváru a mám trochu času...

Uměli bychom - nejlépe kolektivně - takový dotazník sestavit :?:
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod MirekTT » sob 02 kvě, 2015 12:26 pm

Já myslím, že to do kupy dáme.

Na druhou stranu si přiznejme, že to pro nás není životodárné a něčí štěstí k životu nepotřebujeme. Pokud někdo neví co chce, nechť se s tím svým pocitem klidně ráchá dál sám.
Prostě tady to je, na základě zkušeností je to zkrátka takové a buď si dotyčný vybere, nebo ne.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod hank » sob 02 kvě, 2015 12:55 pm

Ještě si dovolím podotknout jednu malou poznámku.

Ten pojem "vlakodrom" do tohoto vlákna vlastně vnesl jeden z tazatelů, pravda je, že zvlášť mezi laiky a začátečníky může převládat pocit, že se ho používá většinou hanlivě, ale ani takoví klasici jako byl pan učitel Zuska se nevyhýbali občasnému plánování něčeho, co jako vlakodrom na první pohled vypadalo a z provozního hlediska jím i bylo. I když zrovna on sám ten pojem používal dost často. Jde zhruba o to, že když se stavitel oválu (kruhu, osmičky...) snaží posadit ho do poctivě naznačené krajiny, nehledě přitom na provozní možnosti, je to obrovský krok k jeho (=toho stavitele - začátečníka) poučení o realitě a jejím věrohodném zobrazování. A jak se toho dá využít pedagogicky pro základní výuku pravdivého znázornění krajiny, přírody v různých ročních obdobích a začlenění železničních staveb do terénu, to mistrovsky předvedl Milan F. na prvních dvou pláncích své první publikace. Krajina - na rozdíl od vozidel - má navíc jednu obrovskou výhodu (i když pro někoho to může být zásadní nevýhoda): Nikdo nebude mít tendenci na ní tzv. počítat nýty, tj. při stavbě krajiny vždy jde především o věrohodné znázornění celku a vyvolání správného dojmu - třeba i za cenu používání malých scénografických triků a různých metod upoutávání/odvádění pozornosti diváka.
hank

Příspěvekod Rocky_MK » sob 02 kvě, 2015 1:04 pm

Dovolil jsem si začít se sepisováním. Mrkněte na to a je-li nějaký zájem, rád budu v podobném duchu pokračovat dále.
https://docs.google.com/document/d/1pQr ... stKew/edit
Rocky_MK

Příspěvekod hank » sob 02 kvě, 2015 2:07 pm

Můžeš to prosím dát taky někam jinam než na google.com? Ne všichni máme zájem zakládat si u nich kvůli tomu účet...
hank

Příspěvekod MirekTT » sob 02 kvě, 2015 2:38 pm

Klidně bych to sepisoval tady, čili návrh, jak by mohl být tvořen návrh :lol:

Navrhuji úpravy formou kopírování a vkládání textu jakožto nový příspěvek. Citace by byly nešikovné a zahlcující.

1. Původní text předchozího spisovatele, se kterým souhlasím, ponechám běžným černým písmem
2. nové mnou přidané texty píšu jinou dohodnutou barvou (červeně?)
3. každý následující návrh mění vše na černou, barvím jen ten text, co píšu
4. pokud nesouhlasím s něčím textem, klidně ho promažu. Kopírováním z původního příspěvku se půjde případně k textu vrátit.

Takto to budou moci tvořit všichni. Ale s rozumem, ať z toho není guláš, pokud jsem z toho už teď neudělal guláš. :lol:
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod pavel1111ify » sob 02 kvě, 2015 5:27 pm

milan ferdián píše:Řada z vás se již vyjádřila.Já jen doplním a celkově shrnu i s vašími podněty.
-chybí rozměry- :?: :?: :?:
-modelová velikost TT-
-epocha- :?: :?:
-téma- :?: :?:
-přístupy z kterých stran- :?: :?:
-manuální zručnost- :?: :?:
-finanční zajištění projektu- :?: :?:
-analog versus DCC a znalosti jej oživit- :?: :?:
-kdo realizuje projekt,dospělý nebo klučina- :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:

1. rozměry budou pouze 280x134 cm
2. tt
3. 3-4 epocha
4. přístup ze všech stran
5. manuální zručnost dobrá
6. dcc
7. dospělý se synem

* neumim dělat plány
pavel1111ify

Příspěvekod Rocky_MK » sob 02 kvě, 2015 5:42 pm

hank píše:
Rocky_MK píše:Dovolil jsem si začít se sepisováním. Mrkněte na to a je-li nějaký zájem, rád budu v podobném duchu pokračovat dále.
https://docs.google.com/document/d/1pQr ... stKew/edit

Můžeš to prosím dát taky někam jinam než na google.com? Ne všichni máme zájem zakládat si u nich kvůli tomu účet...

Jasně, nechtěl jsem tu plevelit rozepsaným textem a chtěl jsem to sem hodit jako hotové. V tom případě bych založil samostatné téma a dál to dělal stylem, jak to popsal MirekTT. Začal jsem zatím takhle:

Snesl jsem z půdy krabici s vláčky a chci se k tomu vrátit…
Mnoho z nás se v mládí setkalo s železničními modely různých velikostí. Někteří stavěli vláčkodráhy na koberci, jiní měli stabilnější kolejiště. Tak či tak šly s přibývajícím věkem vláčky do pozadí, až jsme je uložili do sklepa, na půdu a na jiná, zapomenutá místa. Po několika letech jsme při úklidu nebo hledání něčeho úplně jiného objevili onu krabici a s nostalgickou slzou oku se rozhodli, že vláčky znovu zprovozníme. Jak v takovém případě postupovat? Než se budeme zabývat jednotlivými problémy, pouvažujte nad následujícími body.

1)Rozmyslete si, co vlastně chcete.
2)Poučte se z chyb druhých. Pokud budete tvrdohlaví, bude Vás to stát mnohem víc peněz, nervů a energie. Máte to zapotřebí?
3)Zůstaňte nohama na zemi. Objektivně zvažte svoje možnosti a schopnosti. Ty pak snižte o dalších 30%.
4)Nasávejte informace. Není nic horšího, než vybalit věci z půdy po xx letech a hned se pustit bez rozmyslu do stavby. Možná jste se do toho nadchli, ale nejpozději do pár týdnů budete své zbrklosti hodně litovat. Pokud musíte nutně něco hned stavět, vezměte kus např. styroduru a postavte si zkušební dioráma, maximálně zkušební okruh na projetí mašinek. To využijte na seznámení s modelářskými technikami – práce s kolejivem, zatravňování, apod.
6)Než založíte nové téma na diskuze.modely.biz, přesvědčte se, jestli je to nutné. Na 95% otázek bylo již odpovězeno, tak hledejte a věřte, že při takovém hledání narazíte na přehršel informací, které se Vám budou moc hodit.
7)První výtvory by (až na zářné vyjímky) neměly končit na kolejišti, ale v popelnici. Mluvím o prvních pokusech o skály, o prvních umotaných stromečcích apod. Pokud nejste nadprůměrně zruční, napoprvé to nebude žádná sláva. Ale podruhé nebo potřetí už to může být o několik úrovní výše.

Zbytek článku rozdělím na jednotlivé problémy, které řeší každý začínající železniční modelář.
1)Modelové nebo hračkové kolejiště?
2)Chci jednodušší kolejiště a hned jezdit nebo si raději počkám a postavím něco rozsáhlejšího?
3)Plechové kolejivo nebo moderní Neusilber?
4)Analogové nebo digitální řízení?
5)Ruční nebo elektrické stavění výhybek?

1) Modelové nebo hračkové kolejiště?
Hračkové kolejiště je kolejiště, které nepodléhá žádné provozní ani krajinné logice. Je úplně jedno, že zhlaví je poskládáno tak, že se vlak nemůže dostat na většinu kolejí v nádraží, že tunely mají minimální nadloží, že návěstidla jsou tu proto, že se nám líbí barevná světýlka, že ke třem výhybkám postavíme patrové stavědlo anebo že je na první pohled vidět, že vlak krouží stále dokola kolem jedné vesničky. Je to kolejiště pro děti anebo pro ty, kterým stačí občas prohnat vlaky dokola, aniž by museli provoz nějak složitě ovládat. Zkrátka nakolejit lokomotivu, pár vozů, otočit ovladačem a kochat se, jak nám to pěkně krouží a svítí. Maximálně občas přehodit výhybku. Nevýhodou je, že časem nás omrzí nelogické ježdění a nemožnost smysluplného provozu.
Modelové kolejiště podléhá provozní i krajinné logice. Vycházíme z kolejových uspořádání reálných stanic, krajinu modelujeme tak, aby bylo na první pohled vidět, že tu byla první a železnice se jí přizpůsobuje. Tunely mají nadloží minimálně tak vysoké, jako je 1-1,5 výšky průjezdného profilu, rozlišujeme dopravní a manipulační koleje apod. Je to kolejiště pro ty, kteří chtějí modelovat smysluplný provoz – dovoz a odvoz materiálu, přeprava osob, vlakotvorba, posun, apod. Součástí modelového kolejiště bývá skryté nádraží, které slouží pro výměnu souprav nebo pro jejich odstavení – zkrátka potřebujeme simulovat, že vlak někam odjel a z toho samého směru se zase vrátil. Rozhodneme-li se pro modelové kolejiště, musíme si vybrat, jaký celek chceme modelovat – odbočná stanice, koncová stanice, vlečkový areál, depo, apod.

...a psal bych dál v tomto duchu a vlastně bych tak popsal svoje dosavadní zkušenosti a chyby, kterých je třeba se vyvarovat. Taky bych tam naházel odkazy na stěžejní témata v daných kategoriích, jako DCC pro tutany apod.

EDIT: Pardon za ten google. Zapomněl jsem nastavit soukromí. Teď to můžete vidět i editovat. :oops:
Rocky_MK

Příspěvekod Jarda H. » sob 02 kvě, 2015 6:36 pm

Nebráním nikomu sepisovat rady a návody, ALE ... kdysi tady sepsal jedno krásný "úvodní" povídání o začátku modelaření radekkrupka ! Pochválili jsme ho za snahu i přínos, myšlenka dobrá, ale vlákno zapadlo kamsi na další stránky dozadu :wink: Podobně vlákno navrchu ve stavbě kolejišť, co dělat, než založím téma atd. !!
Můj pohled na věc je, že se opakuje něco, co tu bylo a co stejně drtivá většina nováčků číst nebude :wink: Ale jak píšu výše, nikomu nebráním ve spisování vhodných rad, informací a postupů ! Máte-li kolegové pocit, že to věci pomůže, přeji (opravdu) úspěch v práci :!:
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod John » ned 03 kvě, 2015 12:43 am

Za tohle

každý realistický model je buď nefunkční, nebo z větší či menší míry nerealistický

by s tebou ovšem před takovými 30 - 40 lety Páni Modeláři (z nichž bohužel většina už na nás dnes kouká z nebeského Zababova...) pěkně rychle vyběhli. A mám-li být upřímný, doufám, že se tu i dnes najde někdo takový.

Pochybuji. Velcí modeláři dobře vědí, jak náročné je vytvořit věrný model. U zmenšených verzí v závislosti na struktuře v podstatě vytvořit věrný model není možné. Naráží to kromě jiného na technické, technologické, statické a další možnosti či spíše omezení. Ale je pravda, že iluze skutečnosti je mnohdy ohromující. Pokud se jedná o model kolejiště, tj. krajina, délka úseků kolejí a jiné, pokud je stavím na nějakém rozumném úseku, budu hodně velkorysý, tak třeba 40m - v HO velikosti, tak mám k dispozici cca 3,5 km krajiny. Pokud se budu snažit najít v realitě takový úsek železnice, který by mě přinesl nějaký požitek ve formě modelu, nevím jak budu úspěšný. A kolik modelářů má k dispozici 40m dlouhou místnost na model? Moc ne. V lepším případě cca 1/10, takže realita 350m. :shock:

Ale to asi víš, neboť zde to uvádíš:
při stavbě krajiny vždy jde především o věrohodné znázornění celku a vyvolání správného dojmu - třeba i za cenu používání malých scénografických triků a různých metod upoutávání/odvádění pozornosti diváka.

takže stojím si na svém tvrzení: "každý realistický model je buď nefunkční, nebo z větší či menší míry nerealistický"
A dokonce vyslovím kacířskou myšlenku, že model nemusí ani zobrazovat realitu. Může to být např. model našeho ideálu krajiny,
stejně jako malíř může namalovat vodopád dle skutečnosti, nebo jen dle své fantazie a působit tak daleko lépe na naše vnímání a pocity.
Pozor, nemluvím o přeplácaném nesmyslu, kdy je postaveno bez jakékoliv myšlenky. Vždy by měl model oslovit nějakým pocitem alespoň autora. :)
-------------

Tenhle způsob dotazování opravdu naznačuje to, co napsal Milan Ferdián: Dnes je spousta lidí zvyklá dát na stůl peníze a čekat, že když do toho tolik vrazili, že mají právo dostat na stříbrném tácku i odpovědi na otázky, které si musejí nejen sami položit, ale především by si na ně měli umět sami odpovědět. Chce se mi říct, že kdo to neumí a - důležité! - nechce umět a ani se to nehodlá učit, ať se jde radši věnovat jiným intelektuálně méně náročným činnostem.

Jinak řečeno: To ti za tebe nikdo neřekne, proč to kolejiště chceš stavět a co s ním chceš potom dělat.

Ach jo, já to nepotřebuji vědět, teď už ne. Ale stálo mě to mnoho úsilí, fantazie a času. Ale mnoho začátečníků by tu informaci ocenilo.
Dám takové divoké přirovnání.
"Mám před sebou mercedes a velkého trpaslíka. Jedno si můžu koupit. Stojí cca stejně. Je to obojí krásné na pohled a nevím co s tím jiného dělat. Koupím trpaslíka a můžu se na něj pár let koukat. Škoda, že jsem před tím nevěděl, že tím autem bych mohl jezdit na výlety, nákupy atd. Škoda, že jsem nevěděl o dalších možnostech využití."
:idea: Pokud nevím o možnostech využití, těžko se mohu rozumně rozhodnout pro nějakou variantu.
--------------
John

Příspěvekod John » ned 03 kvě, 2015 12:47 am

:)
Krystalizuje zde něco přínosného, snad se podaří dotáhnout do konce a popř. umístit tak, aby to nebylo odsunuto novějšími vlákny. Lze vytvořené téma "přišpedlit" na začátek fóra?
John

PředchozíDalší

Zpět na Začátečnické dotazy