KOLEJIŠTĚ ZAČÁTEČNÍKŮ

Absolutní začátky s modelovou železnicí. Dotazy na úplně základní věci.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: KOLEJIŠTĚ ZAČÁTEČNÍKŮ

Příspěvekod pavel1111ify » úte 28 dub, 2015 9:04 pm

Ahoj ,doufám ,že mi pomůžete začínám stavět kolejiště v rozměrech 280xv užším 134 cm a v delším 220 cm, chci znát názor na návrh ?
velikost chci tt a budou koleje tilig tt
Přílohy
gg.jpg
pavel1111ify

Příspěvekod D » úte 28 dub, 2015 10:44 pm

pavel1111ify:
A co chceš slyšet? Že je to motanice bez náznaku reálného vedení tratí, že používáš zatáčky ostré jak pro tramvaje, že nedodržuješ osové vzdálenosti kolejí, že se koleje nadjíždí tak blízko, že se pod ně nemůže vejít vlak, že doprostřed nedosáhneš, ani kdybys měl přístup ze všech stran kolejiště, že tě kroužení po pár hodinách omrzí, že jediné pozitivum oproti ostatním začátečníkům jsou dostatečně dlouhé koleje v nádraží, že postavit něco takového jsou vyhozené peníze,...

Program snese hodně. Teď se zastav, nezačínej od plánku.

Nejdřív si ujasni, proč kolejiště stavíš a co na něm chceš mít:
1) Bude to hračka typu autodráhy nebo model s náznakem nějaké logiky jako ze skutečné železnice?
2) Budeš situovat provoz na tratě ČD/ČSD, nebo jakékoliv cizí vlaky a budovy?
3) Budeš se snažit ztvárnit nějaké časové období (epochu), nebo vedle sebe pojede Pendolino a pára?
4) Jak to budeš ovládat? Vlaky, výhybky,... (analog, digitál, počítač, tablet, mechanika,...)
5) Kolik peněz jsi ochoten do kolejiště dáš? Na tvůj rozměr tipuji, že nepůjde jen o desítky tisíc.
6) Kolik času do kolejiště chceš dát? Než se poprvé rozjede vlak potrvá určitě rok.

Až si na tyto otázky odpovíš, a třeba zjistíš, že chceš víc, než jen vláčkodráhu, tak začni studovat. Prostuduj plánky zde na diskuzi, zejména od Milana Ferdiána. Projdi si několik reálných stanic na mapách z ptačí perspektivy. Jestli máš možnost, navštiv osobně ve svém okolí nějaký modelářský klub nebo modeláře. Přečti si stránky zdejších borců, co a jak se staví, jakou to má logiku. Dozvíš se také, že vlaky by měly přednostně jezdit odněkud někam a ne jen nesmyslně kroužit. Všechno je tady v diskuzi nebo se odtud odkazuje. Hledej informace, když nenajdeš, ptej se.

Až budeš chytřejší, třeba se ti zalíbí některý z plánků a jen si ho doplníš podle sebe. Možná tě zaujme reálná stanice. Třeba tě osloví modulová nebo segmentová tvorba kolejiště, která může stavbu značně urychlit. Nebo budeš dál kreslit plánky tak dlouho, dokud nějaký nebude "dokonalý". Na tvůj rozměr jde stvořit spousta rozumnějších plánků, ale stejně bych ti doporučil začít něčím menším, obrovských nedodělaných kolejiště je tady také hodně. Snad jsem tě neodradil, ale raději dvakrát měř... znáš to.

Je tu zvykem, že každý projekt kolejiště má jedno vlákno v kategorii Modelové kolejiště. Až si setřídíš myšlenky, založ si svoje vlákno tam. Nebude se tříštit s dotazy ostatních.
D

Příspěvekod Radek Strnad » čtv 30 dub, 2015 10:38 am

Já ani moc nechápu, co je na plánku skrytá a co pohledová část. Také by bylo třeba nastínit, odkud se na kolejiště kouká a jaký je přístup k jednotlivým stranám. Také niveleta kolejí i okolí je důležitá a umístění základních drážních staveb, aby se na plánku vůbec dalo orientovat. Místa máš na vel. TT poměrně dost a tak by si to zasloužilo něco lepšího než vlakodrom. Ve skutečném provozu jede každý vlak odněkud někam a zpět a to z důvodu přepravy osob nebo materiálu/zboží. Dovedeš si představit, že by se tato základní filozofie dala aplikovat na takovémto plánu. Neber to, že tě tady na DF banda všeumělů chce otrávit. Věř, že drtivá většina těch, co tu radí už něco postavila a snaží se ti pomoct a s tou jejich pomocí můžeš vytvořit něco smysluplného, co ti bude dělat radost. Takže studuj a uvidíš, že za chvíli se svému prvoplánu zasměješ a navrhneš lepší. 8)
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod lajblt » pát 01 kvě, 2015 8:50 am

Já bych ten návrh zase tolik neodsuzoval, má docela jasnou logiku - odbočná stanice - byť s poněkud nešťastným kolejovým uspořádáním, z níž vychází lokálka do koncové stanice. Zelená je trať, která částečně pod povrchem (v zadní části) stoupá smyčkou do koncové stanice (žlutá). Skryté nádraží je v zadní části (modrá). To, že má jen dvě koleje, je věc vedlejší, to se dá upravit.
Když se to celé učeše a rozšíří se skrytá část alespoň na 6 kolejí, dá se na tom předvést velmi zajímavý provoz (2 vlečky umožňují si pohrát s nákladním provozem dle libosti). :) Kromě toho přístup doprostřed se dá vyřesit "průlezovým otvorem" se sundavací krajinou uprostřed.
lajblt

Příspěvekod Radek Strnad » pát 01 kvě, 2015 9:22 am

Když mě to přijde takové divné. Dlouhé staniční koleje, takže na hlavní trati téměř neexistuje něco jako širá trať. Koncová stanice lokálky by mohla být kratší. Využil bych toho prostoru dole, kde je dvojkolejná vlečka. Je to široké, tak bych namísto vlečky zkusil rozvinout tam hlavní trať a protiobloukem ji nasměrovat zpět do míst, kde je na plánu. Sice by padla vlečka nebo co to mělo být, ale zase by se dal pozorovat vlak v jízdě mimo stanici, což podle původního plánu téměř nelze. Rozšíření počtu kolejí v SN je jasné a ještě bych tam dal nezbytnou kolejovou smyčku, bez které to prostě není ono. Místo na ní je, tak proč ho nevyužít. No, plácáme tu hezky, milí kolegové, ale chtělo by to vyjádření a upřesnění od autora.
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod milan ferdián » pát 01 kvě, 2015 9:35 am

pavel1111ify píše:Ahoj ,doufám ,že mi pomůžete začínám stavět kolejiště v rozměrech 280xv užším 134 cm a v delším 220 cm, chci znát názor na návrh ?
velikost chci tt a budou koleje tilig tt

Řada z vás se již vyjádřila.Já jen doplním a celkově shrnu i s vašími podněty.
-chybí rozměry- :?: :?: :?:
-modelová velikost TT-
-epocha- :?: :?:
-téma- :?: :?:
-přístupy z kterých stran- :?: :?:
-manuální zručnost- :?: :?:
-finanční zajištění projektu- :?: :?:
-analog versus DCC a znalosti jej oživit- :?: :?:
-kdo realizuje projekt,dospělý nebo klučina- :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod radekpo » pát 01 kvě, 2015 10:52 am

Chlapi emoce stranou, podívejte se na název tématu a první Milanův příspěvek :-) . Nebudu komentovat plánek jako takový, ale myslím že autor ho sebekriticky posoudil a dal do sekce kam patří. V sekci modelová kolejiště jsou dosti často nesrovnatelně hůř připravené nebo navržené plánky. Jak píše Lajblt, logika je tam jasná, a líbí se mi i jeho věcné podněty a připomínky. Určitě bych návrh nepovažoval za vlakodrom. Tak to zkusme konstruktivně.
radekpo

Příspěvekod jirkan » pát 01 kvě, 2015 5:43 pm

Přesně tak. A navíc, tu délku kolejí ve stanici bych mu rozhodně nerzmlouval, tady bude možné dělat docela realistické soupravy. Staniční koleje přes 2 m v TT, to je docela paráda, ne?
jirkan

Příspěvekod John » pát 01 kvě, 2015 10:48 pm

:idea:
Možná by také pomohlo, když by se někde definovalo, co to je vlakodrom, jaké má nevýhody ale i výhody, tedy pro koho je vhodný. (např. někdo chce pustit vlaky a sledovat jak jezdí bez neustálého ovládání) a jak by měl vypadat, aby po jednom dni neomrzel.
(stejně ten předěl mezi vlakodromem a modelem železnice bude asi dost subjektivní)
:?:

Také by neškodilo popsat, jak by měla vypadat dle přítomných zkušených vláčkařů taková trať, tedy vlastně napsat, co je na nejlépe jejich vlastní trati baví, co si užívají a jaké části by už nestavěli, neb je nevyužijí.
To, že je to model realné tratě větší část začátečníků moc nenadchne, a popravdě každý realistický model je buď nefunkční, nebo z větší či menší míry nerealistický. (3000m vysokou horu do HO velikosti nikam nenapasuju :wink: ) Takže každá stavba by měla být přínosem hlavně pro stavitele (popř. pro majitele :roll: ). Každému ale bude vyhovovat něco jiného a bohužel mnoho začátečníků neví, co může od čeho očekávat. Většinou není ani možnost u někoho nějakou verzi tratě vyzkoušet a tak se začíná stavět na "zelené louce". Z toho pramení mnoho zklamání (i z finanční zátěže) a mnoho nedodělaných tratí.
Takže je na vláčcích něco, co vás baví?

(prosím neodkazujte na spoustu nádherných plánů kolejišť, tady je třeba postupovat obráceně, tj. od obecného ke konkrétnímu. Jinak krása konkrétního nebude odhalena)
John

Příspěvekod milan ferdián » sob 02 kvě, 2015 9:28 am

John píše::idea:
Možná by také pomohlo, když by se někde definovalo, co to je vlakodrom, ....

Tady již bylo popsáno stohy stránek co je vlakodrom.Je to neustálý kolotoč.

Já mám spíše pocit,že poslední dobou noví adepti,by si nejradši přálo mít naservínováno přímo pod nos kolejiště se vším všudy aniž by museli hnout prstem.Rozumím těm co na navrhování svého kolejiště skutečně nemají buňky,ty jsem schopen pochopit a těm se snažíme pomáhat a ti se taky snaží prezentovat své úsilí.
Ale věty typu "navrhněte mi plánek atd." mě vždy tak trochu zdvihnout ze židle.Co tak trochu své iniciativy,úsilí,píle,
studie a vše co k modelařině patří :?: .

Co se týče vyzkoušení verzí,vydaly se již tři díly publikací,kde je přehršel provozních možností od těch nej-nej-nejje-
dnoduššších přes postupně středně těžších až po ty nejsložitější ve všech modelových měřítek HO,TT,N a Z a v úzké HOe,TTe a Ne.Je to snad málo :?:
Proč začátečník,který ví totálně k..... si vybere nejtěžší téma a pak se diví,že kolejiště není dokončené,protože hluboce podcenil své možnosti a síly :!:

Na každém začátku kromě nadšení,chuti musí být zhodnoceny i realizační možnosti a schopnosti. :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod hank » sob 02 kvě, 2015 9:28 am

John píše:Možná by také pomohlo, když by se někde definovalo, co to je vlakodrom, jaké má nevýhody ale i výhody, tedy pro koho je vhodný. (např. někdo chce pustit vlaky a sledovat jak jezdí bez neustálého ovládání) a jak by měl vypadat, aby po jednom dni neomrzel.
(stejně ten předěl mezi vlakodromem a modelem železnice bude asi dost subjektivní)

Dobrá otázka, taková filosofická... :mrgreen:

Já bych asi začal tím, co vlakodrom není. Protože ani to, kde něco jezdí tzv. samo po oválu pořád dokolečka, vlakodromem nutně být nemusí.

Takže vlakodrom není např.:
- tramvajová linka
- zkušební okruh
- parková, zábavní nebo dětská dráha - tedy když ji takto od samého začátku s tímto záměrem modelujeme

a pochopitelně všechny modely, kde se jezdí podle nějakého jízdního řádu a kde se znázorňuje skutečný provoz železnice, tj. doprava cestujících a nákladů odněkud někam. Automatizovat až do stavu, že se na to při provozu nemusí sáhnout rukou, lze i věrohodně vypadající provoz podle grafikonu.

Důležité je, že rozvržení veškerých objektů a provozování veškerých činností naznačují skutečnost, nikoli nějaké vybájené "mně se to tak líbí". Tzn., že i tu horu vysokou 3000 m lze na modelu věrohodně naznačit, stejně tak jako miliónové velkoměsto nebo průmyslový kombinát.

Podle mého názoru vše ostatní, co se nevejde do těchto definic - jakkoli tu mohou být jen nahrubo nadhozené - je vlakodrom.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod hank » sob 02 kvě, 2015 9:54 am

John píše: Také by neškodilo popsat, jak by měla vypadat dle přítomných zkušených vláčkařů taková trať, tedy vlastně napsat, co je na nejlépe jejich vlastní trati baví, co si užívají a jaké části by už nestavěli, neb je nevyužijí.
To, že je to model realné tratě větší část začátečníků moc nenadchne, a popravdě každý realistický model je buď nefunkční, nebo z větší či menší míry nerealistický. (3000m vysokou horu do HO velikosti nikam nenapasuju :wink: ) Takže každá stavba by měla být přínosem hlavně pro stavitele (popř. pro majitele :roll: ). Každému ale bude vyhovovat něco jiného a bohužel mnoho začátečníků neví, co může od čeho očekávat. Většinou není ani možnost u někoho nějakou verzi tratě vyzkoušet a tak se začíná stavět na "zelené louce". Z toho pramení mnoho zklamání (i z finanční zátěže) a mnoho nedodělaných tratí.
Takže je na vláčcích něco, co vás baví?

Tenhle způsob dotazování opravdu naznačuje to, co napsal Milan Ferdián: Dnes je spousta lidí zvyklá dát na stůl peníze a čekat, že když do toho tolik vrazili, že mají právo dostat na stříbrném tácku i odpovědi na otázky, které si musejí nejen sami položit, ale především by si na ně měli umět sami odpovědět. Chce se mi říct, že kdo to neumí a - důležité! - nechce umět a ani se to nehodlá učit, ať se jde radši věnovat jiným intelektuálně méně náročným činnostem.

Jinak řečeno: To ti za tebe nikdo neřekne, proč to kolejiště chceš stavět a co s ním chceš potom dělat.

Za tohle
každý realistický model je buď nefunkční, nebo z větší či menší míry nerealistický
by s tebou ovšem před takovými 30 - 40 lety Páni Modeláři (z nichž bohužel většina už na nás dnes kouká z nebeského Zababova...) pěkně rychle vyběhli. A mám-li být upřímný, doufám, že se tu i dnes najde někdo takový. (Ne že bych neměl chuť udělat to sám. :evil: Neudělám to, ale jen proto, že do kategorie Pánů Modelářů nepatřím.)

S tímto
...tady je třeba postupovat obráceně, tj. od obecného ke konkrétnímu. Jinak krása konkrétního nebude odhalena)

se dá částečně souhlasit, ovšem zase to vyžaduje od příjemců takových postupů dosti značnou intelektuální námahu. Ne každý z těch, kdo si myslí, že na okamžitý výsledek mají právo zaplacené penězi, je ochoten nejdřív týdny a měsíce studovat historii železnic, zásady stavby železnic, konstrukci vozidel nebo provozní předpisy skutečné železnice. Schopní pedagogové (a mohou to klidně být i samouci) mezi vedoucími hlavně dětských klubů to znají a kombinují oba přístupy, podle schopností a zájmů svých členů. I ty 10leté děti se většinou dokážou - často dost vyhraněně - profilovat, pokud jde o zájmy i dovednosti. A to obecné se nejlépe a nenásilně učí právě na tom konkrétním, přičemž z toho obecného se začne takovými zásadami, aby to dítě úplně nejdřív poznalo hovadinu, nesmysl, kýč.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod mizl » sob 02 kvě, 2015 10:10 am

Dovolím si zde navrhnout již možná několikrát zmíněné ....

Vzhledem k narůstajícím dotazům, které se čím dál tím víc opakují, by bylo možná vhodné založit vlákno v hlavní nabídce fóra s názvem "Časté dotazy začátečníků" - nebo něco podobného. Vlákno by mohlo být zamčené, aby v něm nenarůstal balast. Zde by mohlo být sepsáno stylem otázek a odpovědí nejčastější dotazy ohledně stavby kolejiště + případné definice, nebo názvosloví co je co. Možná by toto vlákno pomohlo.

Otázkou je kdo by se daného úkolu zhostil a kdo by věnoval drahocenný čas na tvorbu ...

Michal

Edit: Pokud by se někdo zhostil úkolů a nevěděl by jak na to, přikládám odkaz jak by vlákno mohlo vypadat : http://www.papirovemodelarstvi.cz/forum ... php?t=7407
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
mizl

Příspěvekod MirekTT » sob 02 kvě, 2015 10:31 am

Ani ne tak otázky, jako spíš základní rady řešící "chci vláčky - jak si správně počínat"

Ona většina začátečníků má tyto priority:

Mašinka = vláčky
K tomu musí být kolejky a vagonky
Chtěl bych kolejiště, jak mám smotat kolejky?

Pak může nastat další, poměrně zhoubné stadium vývoje. Posadím se k PC a začnu v éšopech klikat na věci, co se mi líbí. Shromáždím je, všelijak je k sobě skládám a není to ono. Takže jsem tam kde jsem byl: jak mám smotat ty kolejky?

Následuje další, ještě vražednější stadium, registruje se tu a zeptá se. V tom se na něj vysype hromada příkladů, jak to a to je špatně a proč nemá uvažovat tak romanticky, když s tím do toho šel na začátku s takovým pohádkovým nadšením, s ústy od ucha k uchu a jásajícím synkem pověšeným za nohavici. Všimli jste si? Polovina takovýchto tazatelů se už neozve.
Dovést takového člověka ke kolejišti není jednoduché.

Osobně bych doporučil sepsat několika stránkový soupis rad, jak postupovat ve dvou případech:
1. snesl jsem krabici vláčků z půdy a chci se k tomu vrátit.
2. vydělal jsem nějakou škváru a mám trochu času, přemýšlím, že bych se k tomu vrátil.

A hlavně bych v tomto vyšel vstříc a hodně slevil z nároků modelovosti provozu a smířil se i s lidmi, co chtějí vlakodrom. Já jsem ho v prvopočátcích svého návratu chtěl také. Dokonce ortodoxně. A mohly za to militantní články ve starších příručkách Malé Železnice, dokonce mnohdy zakončené i vykřičníky. Slova jako smysluplnost provozu apod. se mi ze srdce hnusila. Já chtěl krásné a roztomilé vláčky. Až později jsem pochopil jiný rozměr a tím je úcta k předloze. Tu ale nelze načíst na fóru, to je dlouhodob zrající proces, který klidně pokryje stavbu jednoho středně velkého vlakodromu, který může být cennou studnicí zkušeností.
Přátelé, nedělejme znovu tyto chyby a nepáchejme křivdy na nově příchozích. Umožněme jim tu romantiku kroužících vláčků. Co na tom, že je to přestane po čase bavit. Vždyť to třeba budou mít hezky postavené, na aukru se toho snadno zbaví a další kolejiště už bude třeba modelové.
Sepsal bych pár dobře míněných rad do výrazného uzamčeného vlákna a každého nového tazatele bych nutil, aby si je přečetl a až na základě toho s nimi debatoval dál.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod milan ferdián » sob 02 kvě, 2015 10:53 am

MirekTT píše:Přátelé, nedělejme znovu tyto chyby a nepáchejme křivdy na nově příchozích. Umožněme jim tu romantiku kroužících vláčků. Co na tom, že je to přestane po čase bavit. Vždyť to třeba budou mít hezky postavené, na aukru se toho snadno zbaví a další kolejiště už bude třeba modelové.
Sepsal bych pár dobře míněných rad do výrazného uzamčeného vlákna a každého nového tazatele bych nutil, aby si je přečetl a až na základě toho s nimi debatoval dál.

Jenže kdo se z vás se do toho pustí?Můj postoj a názor znáte.Já to dovedu pochopit,tak jsme začínali všichni,jenže u mne pojem vlakodrom je jasný.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

PředchozíDalší

Zpět na Začátečnické dotazy