Co zvládne začátečník?

Absolutní začátky s modelovou železnicí. Dotazy na úplně základní věci.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Co zvládne začátečník?

Příspěvekod Zlámalík » sob 21 říj, 2023 5:24 pm

Nehaž flintu do žita - na kusu desky se dá klidně sestavit okruh z kolejí s podložím - to je spíš jak autodráha. Osaháš si to a pak můžeš upravovat či doplňovat. Jak myslíš, že jsme tady všichni začínali? Ten kdo to zkraje přestřelil, už většinou nemodelaří. Nepovede se ti udělat velký projekt "na první dobrou" - i kdyby to fungovalo, nebudeš za chvíli spokojený. Lepší si to zkusit na něčem, kde nevzniknou škody a sžít se s tím.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod hank » sob 21 říj, 2023 6:11 pm

salamio píše:Po zralé úvaze to vypadá, že asi ani nebudu začínat, železniční modelářství se pro mě upřímně zdá být trochu komplikované…

Než to vzdáš definitivně, zkus se podívat sem a do odkazů pod tím. (Není náhoda, že ze 14 wikipedických odkazů jich 8 vede na stránky bohužel už zemřelého klasika stavby a propagace minikolejišť Carla Arendta.)

Případně do 8. čísla e-zinu The Micro Model Railway Dispatch, kde je na str. 23 ad. představeno pravděpodobně nejslavnější "kolejiště" typu pizza od Marka Fieldera z roku 1995; btw, jeho stavba do vystavovatelného stavu mu trvala týden... (Viz též tento můj komentář k věci.)

Do skupiny pizza layouts patří i kolejiště na způsob adventních věnců, oblíbená zvlášť v německojazyčných zemích. (Napiš si do googlu Modellbahn Adventskranz.) Ve velikostech N a Z se dokonce dají koupit i hotová, ale za nehorázné peníze... To určitě zvládneš sám, lépe a levněji, a do stavby můžeš zapojit i potomka.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod salamio » ned 22 říj, 2023 5:45 am

Moc děkuju za povzbuzení, ještě nad tím pouvažuju…
salamio

Příspěvekod prcek » ned 22 říj, 2023 5:58 am

salamio píše:Moc děkuju za povzbuzení, ještě nad tím pouvažuju…

Mám prosbu, pro případ, že to zkusíš. Mohl bys potom nebo v průběhu, někam sepsat s čím jsi měl problém, jaké nejasnosti se vyskytly, případně proč ti to teď přijde komplikované? Nemyslím nějaký blog atp. Klidně jen bodově.
Nepovažuju se za zkušeného, ale uvědomuju si, že některé věci považuju za samozřejmé a obecně známé a ono to tak úplně nemusí být. Navíc jsem už pro sebe učinil nějaká rozhodnutí a mám nějaké názory, zatímco jiní lidé na tytéž otázky odpovídají jinak, protože oni ta rozhodnutí učinili také, ale s jiným výsledkem. Pro začátečníka musí být těžké, že neexistuje jediná správná cesta a dostává i vzájemně si odporující rady. Už jen volba měřítka se může zvrhnout v nekonečnou debatu o výhodách a nevýhodách, možnostech a dostupných modelech...
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

Příspěvekod salamio » ned 22 říj, 2023 8:14 am

prcek: určitě, pokud do toho půjdu, budu sem rozhodně psát, s čím zápasím (a prosit o rady).
salamio

Příspěvekod Fantom » ned 22 říj, 2023 2:34 pm

salamio píše:Po zralé úvaze to vypadá, že asi ani nebudu začínat, železniční modelářství se pro mě upřímně zdá být trochu komplikované…

Tak takhle bych se určitě nevzdával. Já před pár lety nevěděl vůbec nic. Jako fakt nic o modelové železnici. Věděl jsem jen to, že se neříká zatáčka, ale oblouk. :lol:

Nešel jsem ani do startsetu. A teď mi jezdí mašiny v digitálu po zahradě, přidávám k nim spřáhla a přenastavuju dekodéry... A stále se učím (a je mi dávno přes 50).
Jde to, jen se nebát. :wink:

:wink: NEVZDÁVEJ TO! :wink:
Fantom

Příspěvekod JendaTT » ned 22 říj, 2023 2:43 pm

Přesně tak, rozhodně se hned nevzdávat - postav si něco hodně malého, s jednou, dvěma výhybkami a na tom se naučíš spoustu nových věcí a postupů.
A když se to hned na poprvé nepovede, tak se to dá předělat... Já takhle také před léty začínal.
Dnes tu prvotinu používám pro testování všeho možného, nastavování dekodérů, testování loko a vozů, testování SW.
JendaTT

Příspěvekod Střelec » ned 22 říj, 2023 3:53 pm

Mrkni se na moje lowcostový mini, spousta srandy se dá užít už se dvěma ručníma výhybkama na minimální ploše (ale v nouzi stačí jedna). Pro začátek se dá použít blok polystyrénu, pár kolejí, jeden nebo dva domečky a posypy příslušnejch barev (hnědej na štěrk a zelenej na trávu) a na tom se vydovádíš jak stavebně, tak provozně při posunu. A při troše šikovnosti tenhle základ půjde doplňovat o další podobné dílce, nebo připojit k něčemu jinému. Náklady na takové dílce jsou relativně nízké a stavba rychlá. Navíc se dají recyklovat prvky odjinud, což dál sníží náklady.
Střelec

Příspěvekod jipol57 » ned 22 říj, 2023 5:05 pm

Určitě to tak brzo nevzdávat.
Ode mě taky rada. Určitě opustit myšlenku kupování hotového polotovaru, jako jsi měl na začátku. Stavět si podle svého není nepřekonatelný problém. Dnes se dají v Bauhaus a podobně koupit překližky řezané na míru. Jestli jsem to pochopil, máš to do bytu, takže to musí být v obývacích prostorách. Nedoporučuji nějaké skládání do skříní, za skříň a pod. Člověk je od přírody trochu líný, a než by se skládal před ježděním, se soupravami na kolejiště, tak by ho to mohlo přestat bavit.
Já sám mám kolejiště u stropu, jako u "Nováka v seriálu". Jak při stavbě, tak pro ježdění, kdykoliv sjedu a pokračuju, nebo ho vytáhnu ke stropu a "pro dnešek konec".
Znáš tohle? viewtopic.php?f=1&t=11470
Trixt tam popisuje celou stavbu svého díla od začátku. A taky s metodou "u stropu". Zkus se jím inspirovat.

PS: padla tam od tebe otázka, co je skryté nádraží? Ve zkratce SN. No přece nechceč aby kroužila dokola pořád jedna souprava. To by omrzelo. Tak do skrytého se občas něco schová, a jezdí zase něco jiného. Do tunelu vjede osobák a na konci vyjede náklaďák. :D
jipol57

Příspěvekod Jirkátor » ned 22 říj, 2023 6:50 pm

jipol57 píše:... Nedoporučuji nějaké skládání do skříní, za skříň a pod. Člověk je od přírody trochu líný, a než by se skládal před ježděním, se soupravami na kolejiště, tak by ho to mohlo přestat bavit. ...

Zde bych si dovolil polemizovat. V mém případě (byt 2+1 v paneláku a v něm 4 lidi) pevné kolejiště nepřipadalo v úvahu a tak jsem musel přistoupit k ne zcela standardnímu řešení: viewtopic.php?f=1&t=12586&start=135#p295463 . Uznávám, že vyndávání a uklízení modelů není zrovna velká zábava, ale pořád mi to připadá jako větší zábava, než kroužení na nějakém oválku o rozměrech nula krát nic a jiná řešení vlastně nepřipadala v úvahu. Na druhou stranu nemusím zase tolik řešit ochranu před prachem, jehož odstraňování je ještě menší zábava.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod Ivan » ned 22 říj, 2023 7:25 pm

Heleď, já v paneláku a mini kolejiště 115x115 rozložené na dva díly ve skříni nad dveřmi.
Radost dělá velkou a být je malé, zábava s ním je.

Jsem však spíše zaměřený na detaily než na velký provoz. Rád si vychutnam přijedu osobáku, posun na vlečky...

Nevzdávej to, ale neuspechej :wink:
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod jipol57 » ned 22 říj, 2023 7:54 pm

Jirkátor: Právě tohle řešení, jsem měl podvědomě na mysli. Je to pěkné využití sklápěcího kování. Ale právě u toho jsem si říkal, jestli by se mi chtělo před jízdou něco stavět na koleje. Já jen třeba na 1/4 hodinky kolejiště spustím, projedu se a zase nahoru. A z pokoje je zase obyvatelná mísnost. Druhý den to zase najdu, jak bylo vypnuto.
Na prašnost mám naplánované nízké textilní závěsy od stropu, v přesném půdorysu kolejiště. Když kolejiště zvednu ke stropu, bude v uzavřeném prostoru. Snad se mi podaří to zrealizovat. Zatím je opravdu na něm prachu jak v mlýnici. Ale zatím ještě dodělávám, tak ten prach je taky z opracovávání materiálů, za plného provozu.
jipol57

Příspěvekod HonzaV » ned 22 říj, 2023 8:16 pm

určitě to nevzdávat!!!

hele, sen je jedna věc, cesta k němu druhá. Já si tu založil ideu http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=1&t=14572&p=326441, kterou si volným tempem sním a mezi tím si trénuji na zbytku polystyrenu, jak to vlastně udělám.
vyhybna.jpg

Ze zbytků kolejiva, po poskládání hlavního plánu, jsem si složil "malou" výhybnu s pár kusými kolejemi, abych si vyzkoušel
- elektro
- elektro
- montáž
- lepení
- pískování
- krajinkaření
- jo a taky trochu toho elektro...

taky jde o to, že tenhle polystyren 25x120cm se mi vejde na polici a osahám si na něm, co pak budu dělat na "velkém" panelu. A leccos se naučím. třebas že herkules má dost agresivní výpary a kolejivo vypadá jak 30 let opuštěná stanice. Super jemný smirk to naštěstí vrátil do vodivého stavu ...

jak vidíš, tak aktuálně mám přípravu jednotlivých izolovaných kolejí na spínače a tlačítka a hrnu se na výhybková zhlaví, kde mám desku na tlačítka stavění cest.
takže si ověřím:
- jak fungují izolované úseky
- signalizace obsazených kolejí
- vjezd na kolej a zastavení před zhlavím díky izolovaným úsekům a diodám
- stavění cest skrz zhlaví na jedno tlačítko
- signalizace polohy výhybek
- doufám i návěstí
...

spousta zábavy a na budoucí plánovaný ovál se zatím vesele práší

aktuálně jsem na cca 30h. z toho naprostá většina nepájivého pole - ověřit výkres schématu zapojení prototypem - a pak další hodiny u počítače vymejšlením elektro na desky 10x10cm, které vyrobit a dopravit stojí cca 7USD a 14 dnů. ještě, kdyby tak to pájení bylo tak profi, jako ty desky.

jinak elektro design: KiCAD
desky vyrobeny v jlcpcb.com
Staví TT modulovku - Herrnwalde k roku 1927
ČERVENÁBÍLÁMODRÁ

A zdědil krabici BTTB a vystavil si ji ve vitríně.
HonzaV

Příspěvekod Zlámalík » ned 22 říj, 2023 9:09 pm

Já jen navážu na předchozí příspěvek a doplním, že každej se u kolejiště realizuje tím, jakým směrem je "cáklej". Někdo se vyžívá v provozu a je mu jedno, že krajinu tvoří dva stromy a hrouda, nazvaná kopec, někdo řeší tu krajinu a je mu zas jedno, že na lokomotivě chybí nějaký detail a někdo řeší právě ty detaily a ne provoz... Možností je spousta. Profi vypadající řídící desky kolegy HonzyV jsou další takovou úchylkou :-) a jestli na to nejsi, určitě to jde řešit i jinak, třeba tlačítky a dráty, nebo tabletem. Já jen, aby tě zas něco neodradilo. Prostě začni a podle toho, co tě baví, se v tom najdeš, to se neboj.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod HonzaV » ned 22 říj, 2023 9:42 pm

No, Já právě nechci klubka drátů, ale mám rád věci úhledně uspořádané. Takže “řídící” desky a od nich přes konektory
- dvoulinky k spínačům, tlačítkům a diodám na panel
- n-linky k jednotlivým kusům na kolejišti.
— 2 na izolované koleje
— 3(5) na výhybku
— 2-6 na návěstí
— 2 na rozsvícení nástupiště
— …

Ji, každého jsme úchylnej jinak :lol:
Staví TT modulovku - Herrnwalde k roku 1927
ČERVENÁBÍLÁMODRÁ

A zdědil krabici BTTB a vystavil si ji ve vitríně.
HonzaV

PředchozíDalší

Zpět na Začátečnické dotazy