KOLEJIŠTĚ ZAČÁTEČNÍKŮ

Absolutní začátky s modelovou železnicí. Dotazy na úplně základní věci.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: KOLEJIŠTĚ ZAČÁTEČNÍKŮ

Příspěvekod radekkrupka » úte 27 bře, 2012 11:03 am

lajblt píše:Ovšem jsou dopravny D3, které mají krycí návěstidlo přejezdu (červená-zelená-bílá) ze strany stanice - např. Senomaty u Rakovníka, Toužim nebo Strunkovice nad Volyňkou.

viz Černá v Pošumaví
https://picasaweb.google.com/radekkrupk ... 8729341522
Návěstidlo je trochu blecha ale je tam...
radekkrupka

Příspěvekod lajblt » úte 27 bře, 2012 12:33 pm

Koukám, že se tu pár věcí od mé návštěvy před deseti lety změnilo. Hlavně ta poloviční modernizace alá ČD je bezva - na jednom zhlaví samovratná výhybka, na druhém ruční obsluha. Asi to nevypadalo dobře, když při křižování první vlak musel na přejezdu při odjezdu zastavit a vlakvedoucí šel přehodit výhybku zpátky na první kolej. Na druhé zhlaví už není od silnice vidět. :D
lajblt

Příspěvekod JBr » úte 27 bře, 2012 12:53 pm

lajblt píše:Jinak v epoše VI i na té tříkolejné "skorolokálkové" stanici (pokud má ESA11 nebo podobné SZZ) jsou návěstidla prakticky u každé výhybky ze všech stran. :)

Hlavni vliv na to dneska ma zavadeni dalkoveho rizeni, tam to ani jinak dost dobre nejde. Ukazkovy priklad je treba trat 261 mezi Zdarcem u Skutce a Svitavami. Takova Borova u Policky mela jeste pred dvema roky jen dvousvetelna vjezdova navestidla s predvestmi a zadna odjezdova, dneska ma kvuli dalkovine petisvetelne vjezdy, odjezdova navestidla u kazde dopravni koleje, seradovaci navestidla, vyhrivani jazyku vymen atd. atd. Jen tam bohuzel nejezdi vlaky...
TT/D V/VI.
JBr

Příspěvekod Jeňa Sova » úte 27 bře, 2012 2:11 pm

Musím se opravit. Ty trpasličí seřazovací návěstidla jako označníky existují, dnes jsem si toho všiml. Konkrétně ve Vlkoši a Bzenci. Určitě i jinde na síti SŽDC, takže použít pro model je lze.
Jeňa Sova

Příspěvekod VladikC » čtv 29 bře, 2012 10:41 am

Trošku mimo, ale přesto k tématu. Letitý obrázek z časopisu MIBA. :-)
Přílohy
MIBA 9-1980.JPG
N, Epocha I, K.P.E.V., plánování kolejiště ukončeno, nastává éra výstavby.
VladikC

Příspěvekod vojtas » sob 31 bře, 2012 3:22 pm

lajblt: sranda na tom je,že bydlím přesně mezi stanicí a vjezdovým návěstidlem v brandýse a dal bych ruku do ohně za to,že zde označník chybí...
TT
vojtas

Příspěvekod maayaa » úte 03 dub, 2012 6:32 pm

vojtas píše:lajblt: sranda na tom je,že bydlím přesně mezi stanicí a vjezdovým návěstidlem v brandýse a dal bych ruku do ohně za to,že zde označník chybí...

tak ho někdo štíp,nám mizej celkem běžně,teda ty co nejsou betonový
TTe moduly,TT,polní dráhy
maayaa

Příspěvekod Kolacz » ned 29 čer, 2014 11:29 am

Zdravím,

Plánuji výstavbu kolejiště s digitálním provozem v měřítku H0. Jako kolejivo jsem zvažoval použít Tilig Elite.
Místnost, které určily vnější rozměry kolejiště není měřená na milimetr, ale více z ní nevymáčknu. Kolejiště je přístupné jen z vnitří strany.

Kolejiště by mělo být zasazeno do válečných let konce epochy II. Místně by mělo jít o původní KFNB, konkrétně Dráha moravskoslezských měst. Provozovat zde budu nyní soupravy DRG. V budoucnu se uvidí, rád bych také ČMD.
Myšlenkou je stanice na trati Frýdek - Místek - Český těšín. Stanicí se chci přiblížit stanici Dobrá u Frýdku - Místku. Na jedné straně by měla přecházet v malé lokomotivní depo. To ale zatím nebudu řešit, protože o tuto část chci kolejiště rozšířit nakonec. Na opačné straně stanice se nachází na trati malý strážní domek, jako služebna odbočky (na náčrtu zakreslen jako "výhybna"). Odbočka nás zavede k vlečce místního malého podniku. Zatím ještě nejsem rozhodnut o jakou fabriku půjde. A dále malou koncovou staničku. Zde váhám jaký plán pro stanici použít. Stanici chci umístit do mírného svahu. Aby bylo kolejiště zajímavější a nenásilně se skryl přechod hlavní trati do skryté části.
Za depem na jedné a za výhybnou na straně druhé se bude hlavní trať ubírat do skryté části kolejiště. Plánovány by měly být točité sjezdy a sktyté nádraží v oblasti kdesi pod výhybnou.

Reálně bych nyní rád začal stavbou koncové stanice. Proto bych si Vás dovolil požádat, o názor jakou koncovou stanici by jste zde umístili?

Snažil jsem se co nejvíce přiblížit reálnému prostoru jak jen prostor dovoluje. Netoužím po vlakodromu. Samozřejmě bych rád co největší radiusy zatáček hlavní trati. Zde bych plánoval, že občas bez zastavení projede německý zásobovací vlak. Nemám, ale na to žádný program a tak vlastně neumím posoudit, zda je takto vymyšlené kolejiště vůbec sestavitelné.

Za jakýkoliv názor, či radu předem díky.
Přílohy
verze1.jpg
Kolacz

Příspěvekod Kolacz » ned 29 čer, 2014 11:40 am

Moje představa koncové stanice asi něco takového.
Přílohy
koncová verze 1.jpg
koncová verze 1.jpg (23.84 KiB) Zobrazeno 5776 krát
Kolacz

Příspěvekod D » ned 29 čer, 2014 6:07 pm

Kolacz:
> Za jakýkoliv názor, či radu předem díky.
Začal bych založením vhodně pojmenovaného vlákna o tvém kolejišti v příslušné kategorii diskuze. Jedno kolejiště = jedno vlákno.
D

Příspěvekod Barbucha » ned 29 čer, 2014 8:42 pm

Kolacz píše:Zdravím,

Plánuji výstavbu kolejiště s digitálním provozem v měřítku H0. Jako kolejivo jsem zvažoval použít Tilig Elite.
Místnost, které určily vnější rozměry kolejiště není měřená na milimetr, ale více z ní nevymáčknu. Kolejiště je přístupné jen z vnitří strany.

Kolejiště by mělo být zasazeno do válečných let konce epochy II. Místně by mělo jít o původní KFNB, konkrétně Dráha moravskoslezských měst. Provozovat zde budu nyní soupravy DRG. V budoucnu se uvidí, rád bych také ČMD.
Myšlenkou je stanice na trati Frýdek - Místek - Český těšín. Stanicí se chci přiblížit stanici Dobrá u Frýdku - Místku. Na jedné straně by měla přecházet v malé lokomotivní depo. To ale zatím nebudu řešit, protože o tuto část chci kolejiště rozšířit nakonec. Na opačné straně stanice se nachází na trati malý strážní domek, jako služebna odbočky (na náčrtu zakreslen jako "výhybna"). Odbočka nás zavede k vlečce místního malého podniku. Zatím ještě nejsem rozhodnut o jakou fabriku půjde. A dále malou koncovou staničku. Zde váhám jaký plán pro stanici použít. Stanici chci umístit do mírného svahu. Aby bylo kolejiště zajímavější a nenásilně se skryl přechod hlavní trati do skryté části.
Za depem na jedné a za výhybnou na straně druhé se bude hlavní trať ubírat do skryté části kolejiště. Plánovány by měly být točité sjezdy a sktyté nádraží v oblasti kdesi pod výhybnou.

Reálně bych nyní rád začal stavbou koncové stanice. Proto bych si Vás dovolil požádat, o názor jakou koncovou stanici by jste zde umístili? .....

Hned na začátku bych šel maximálně na 100 cm hloubky, ale spíš na 90 cm. Až při stavbě si člověku uvědomí, jak je malý. 110 cm je na stavbu z obou stran. Od toho bych odvíjel nějaký konkrétní návrh. A jestli ještě umím počítat přeponu pravoúhlýho trojúhelníku, ta za depem to bude hezkých 155 cm z vitřního do vnějšího rohu. To bych chtěl vidět bez lešení :-).
DR, H0, epocha III c, v neplánované pauze.
Barbucha

Příspěvekod Kolacz » ned 29 čer, 2014 9:11 pm

Ano to je fakt. Tech 110 jsem chtel jen na ty cela, ktera budou pristupna z dvou stran. Ty rovne useky u sten mene.. ale kolik to prave nevim, tak jsem to ani nekotoval. Problem tech rohu me nenapadl a je to pravda ze bych se tam vubec nedostal.
Kolacz

Příspěvekod Kolacz » ned 29 čer, 2014 9:14 pm

D píše:Kolacz:
> Za jakýkoliv názor, či radu předem díky.
Začal bych založením vhodně pojmenovaného vlákna o tvém kolejišti v příslušné kategorii diskuze. Jedno kolejiště = jedno vlákno.

Planoval jsem ze tady se dozvim jestli to nemam cele blbe, abych pak vubec vedel co napsat do nadpisu. A do tech kolejist to umistim pak...
Kolacz

Příspěvekod Prazub » stř 31 pro, 2014 4:48 pm

Dobrý den přeji.

Hledám znalce, který by mi vyrobil kolejiště na zakázku v měřítku TT. Jen malé asi 135 x 90 cm. Jde mi o vyrobení pevného panelu, položení terénu, kolejí a vyhýbek, komplet zapojení elektro. Vše ostatní to jest krajinku, stromy, keře nebo většinu budov si už dosadím sám.
Plán kolejiště po oboustranné dohodě. Mám nějaké představy, ale přivítám i jiné nápady. Je to jen na efektivitě poježdění a trošku se to může blížit vlakodromům z německých polotovarů kolešišť. Vlakodrom mi nevadí, naopak vyhovuje. Ale zase odsud pocud.
Nejlépe kousek skrytého kolejiště v tunelu, most, stoupání v terénu, koleje pěkně provedené se štěrkem, s valy, svítící semafory, oddělené úseky trati, možnost jízdy 2 vlaků samostatně.
Nemám dostatek času , zručnosti ani trpělivosti pro kompletní vlastní výrobu. Rád bych z nostalgie ze svého dětství oprášil své dosud funkční lokomotivy alespoň na kousíčku panelu.

Rád uhradím za kvalitní zpracování takového funkčního a dobře namyšleného i zhotoveného kolejiště.
Stromy, keře, budovy i lokomotivy a vagony si dodám sám.

Děkuji za případnou odpověď. Jsem od OLomouce.
Naposledy upravil Prazub dne stř 31 pro, 2014 11:34 pm, celkově upraveno 1
Prazub

Příspěvekod fulda » stř 31 pro, 2014 7:17 pm

To milujou dělat obchody jako Ben. Ale zároveň miluje osadit ty hotové korpusy od Nocha, takže je to celkem vlakodrom.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

PředchozíDalší

Zpět na Začátečnické dotazy