KOLEJIVO

Absolutní začátky s modelovou železnicí. Dotazy na úplně základní věci.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: KOLEJIVO

Příspěvekod milan ferdián » stř 09 kvě, 2012 8:24 pm

Proč dvojkolejka ?Ten zbytek to jsou vlečky?
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod beatowen » stř 09 kvě, 2012 9:11 pm

Dvoukolejka aby mohli jezdit vlaky proti sobě pak je tam stoupání k hornímu nádražíčku a to červený asi vlečka ale s tou jsi nejsem ještě úplně jistej. Myslíte že je to úplnej nesmysl? Přiznám se že jsem studiu v tomto ohledu moc nedal a k tomuto plánku jsem dospěl okoukáním jiných a právě tak jsem zjistil co je vůbec vlečka atd. :mrgreen:

Teď jsem koukal na kolejiště Baden Baden a je krásné ale já mám desku jen 140x80 a ještě mám naplánovaný Faller car system který mi nejde moc nakreslit tak v plánku není ale to je důvod proč tam toho není víc.

Ale rád si nechám doporučit nějaké změny od odborníka :wink: mohl bych i dokreslit nějak ručně tu silnici aby to bylo jasnější ale to sem už asi nepatří...
beatowen

Příspěvekod Adam TT » stř 13 čer, 2012 6:33 am

Dotaz na kolejivo v TT. Má někdo v TT pražcích nasunuté pruty peco code 55 ( 1,44mm ), nebo code 60 ( 1,52mm ) ? Chtěl bych je použít na svém plánovaném kolejišti místo 2mm tilliga. Především bych rád věděl, jak se nízké pruty snáší s okolky vozidel, aby to jezdilo po kolejnicích, ne po pražcích.Prostě jízdní vlastnosti celkově. Plánované vozidla budou z nové produkce Roco, Kuehn, možná Tillig a vlastní stavba (?). Staré modely z NDR nebudou turnusovány :D děkuji.
Adam Buchal TT - ČD/ČSD - kolejiště v plánu
Adam TT

Příspěvekod radekkrupka » stř 13 čer, 2012 8:51 am

Adam TT píše:Dotaz na kolejivo v TT. Má někdo v TT pražcích nasunuté pruty peco code 55 ( 1,44mm ), nebo code 60 ( 1,52mm ) ? Chtěl bych je použít na svém plánovaném kolejišti místo 2mm tilliga. Především bych rád věděl, jak se nízké pruty snáší s okolky vozidel, aby to jezdilo po kolejnicích, ne po pražcích.Prostě jízdní vlastnosti celkově. Plánované vozidla budou z nové produkce Roco, Kuehn, možná Tillig a vlastní stavba (?). Staré modely z NDR nebudou turnusovány :D děkuji.

Myslím, že obecně budeš mít s továrníma vozidlama problém... Nejen že okolky budou jezdit po pražcích, ale mašiny se ti budou zastavovat, protože kolo nebude stát na kolejnici ale na imitaci šroubů, čili ve vzduchu. Takovou zkušenost jsem zaslechl v Zababově.
radekkrupka

Příspěvekod Adam TT » stř 13 čer, 2012 11:26 am

radekkrupka píše:Myslím, že obecně budeš mít s továrníma vozidlama problém... Nejen že okolky budou jezdit po pražcích, ale mašiny se ti budou zastavovat, protože kolo nebude stát na kolejnici ale na imitaci šroubů, čili ve vzduchu. Takovou zkušenost jsem zaslechl v Zababově.

A nevíš, zda jsou vyráběna nějaká dvojkolí se sníženým okolkem ? Rád bych použil nižší profil, 2mm tillig se mi nelíbí. Pak je ještě alternativa code 75 (1,9mm ), ale půjde to vůbec poznat ?? nebo kuehnovo 1,8mm, ale aby šli zase sehnat samostatné pruty.
Adam TT

Příspěvekod radekkrupka » stř 13 čer, 2012 1:55 pm

Tak existují soukolí RP25, nebo tak nějak se to značí. Já osobně jsem zastáncem toho, že radši když to dobře jezdí, než dobře vypadá a blbě jezdí. Můžeš být průkopníkem :) Ale nedovedu si představit, jak budeš přezouvat tovární mašiny, zejména páry?
radekkrupka

Příspěvekod Tomáš » stř 13 čer, 2012 2:06 pm

Adam TT píše:
radekkrupka píše:Myslím, že obecně budeš mít s továrníma vozidlama problém... Nejen že okolky budou jezdit po pražcích, ale mašiny se ti budou zastavovat, protože kolo nebude stát na kolejnici ale na imitaci šroubů, čili ve vzduchu. Takovou zkušenost jsem zaslechl v Zababově.

A nevíš, zda jsou vyráběna nějaká dvojkolí se sníženým okolkem ? Rád bych použil nižší profil, 2mm tillig se mi nelíbí. Pak je ještě alternativa code 75 (1,9mm ), ale půjde to vůbec poznat ?? nebo kuehnovo 1,8mm, ale aby šli zase sehnat samostatné pruty.

Zeptej se kluků "Moduláři Brno" nebo ještě líp Lubomíra.Ten používá na svých modulech kolejivo co má nízký profil.A jezdí tam vše.Bohužel si nevzpomenu co za typ to je,ale vypadá to dobře.
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod Adam TT » stř 13 čer, 2012 4:36 pm

radekkrupka píše:Tak existují soukolí RP25, nebo tak nějak se to značí. Já osobně jsem zastáncem toho, že radši když to dobře jezdí, než dobře vypadá a blbě jezdí. Můžeš být průkopníkem :) Ale nedovedu si představit, jak budeš přezouvat tovární mašiny, zejména páry?

Stavba kolejiště je vcelku daleko, tak času na rozmýšlenou dost. I kamarád mi říkal, že mám dát radši tilliga. Jinak parní trakce mě nechává chladným, z čeho jsem uvařený jsou brejlovci s bardotkama :) RP 25 je fajn, ale asi pouze do vozů. Takže za a) zkušebně sestavím flexku s nízkým profilem a budu otravovat někoho, co má doma něco na ježdění ( já zatím nemám nic ) a za b) lupnu tam tilliga a je to.
Adam TT

Příspěvekod Adam TT » stř 13 čer, 2012 4:38 pm

Tomáš píše:
Zeptej se kluků "Moduláři Brno" nebo ještě líp Lubomíra.Ten používá na svých modulech kolejivo co má nízký profil.A jezdí tam vše.Bohužel si nevzpomenu co za typ to je,ale vypadá to dobře.

Není to ten spolek, kde je MirekTT ?
Adam TT

Příspěvekod Tomáš » stř 13 čer, 2012 4:44 pm

Adam TT píše:
Tomáš píše:

JJO je to ten spolek :mrgreen: ....
Tomáš

Příspěvekod MirekTT » stř 13 čer, 2012 4:45 pm

Ano, je to ten spolek, který obsahuje Lubomíra, mne i spoustu dalších kluků. Vše naživo i s autory bude k vidění tuto neděli v Brně Žebětíně. Tam můžeš vše okoukat a přeptat se na poznatky, nejprve však "čti mne": http://www.modulybrno.cz/provozni-rad
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Adam TT » stř 13 čer, 2012 4:48 pm

Tomáš píše:
Adam TT píše:
Tomáš píše:

JJO je to ten spolek :mrgreen: ....

Tak tam se používá 1,9mm. Mám dojem že je to code 75. No nevím, půjde to vůbec poznat, že to není 2,03mm, ale jen 1,9mm ? možná ani ne.
Adam TT

Příspěvekod Adam TT » stř 13 čer, 2012 5:03 pm

MirekTT píše:Ano, je to ten spolek, který obsahuje Lubomíra, mne i spoustu dalších kluků. Vše naživo i s autory bude k vidění tuto neděli v Brně Žebětíně. Tam můžeš vše okoukat a přeptat se na poznatky, nejprve však "čti mne": http://www.modulybrno.cz/provozni-rad

Máš to pěkně sepsané, velice rád bych jel, bohužel nemohu :cry: Ještě se zeptám, je poznatelný rozdíl mezi code 83 a code 75 ?
Adam TT

Příspěvekod Tomáš » stř 13 čer, 2012 5:21 pm

Adam TT píše:
MirekTT píše:Ano, je to ten spolek, který obsahuje Lubomíra, mne i spoustu dalších kluků. Vše naživo i s autory bude k vidění tuto neděli v Brně Žebětíně. Tam můžeš vše okoukat a přeptat se na poznatky, nejprve však "čti mne": http://www.modulybrno.cz/provozni-rad

Ještě se zeptám, je poznatelný rozdíl mezi code 83 a code 75 ?

Tak jednoznačně na to odpovědět neumím...viděl jsem to už položený,tedy jako komplet vč.pražců a rozdíl tam byl .Porovnávám s běžným Tilligem (83).Jestli,ale když položím vedle sebe dva pruty (75 a 83) bude rozdíl patrný netuším.
1,9 - 2,00 - 2,03 pro moje oko asi stejný :lol:
Tomáš

Příspěvekod Adam TT » stř 13 čer, 2012 5:49 pm

Tomáš píše:
Adam TT píše:

Ještě se zeptám, je poznatelný rozdíl mezi code 83 a code 75 ?

Tak jednoznačně na to odpovědět neumím...viděl jsem to už položený,tedy jako komplet vč.pražců a rozdíl tam byl .Porovnávám s běžným Tilligem (83).Jestli,ale když položím vedle sebe dva pruty (75 a 83) bude rozdíl patrný netuším.
1,9 - 2,00 - 2,03 pro moje oko asi stejný :lol:

samozřejmě myslím komplet položené, rozdíl dvou prutů v ruce je k ničemu :) Asi to budu muset fakt někde okouknout.
Adam TT

PředchozíDalší

Zpět na Začátečnické dotazy