Co zvládne začátečník?

Absolutní začátky s modelovou železnicí. Dotazy na úplně základní věci.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Co zvládne začátečník?

Příspěvekod salamio » ned 15 říj, 2023 11:58 am

Jirkátor píše:Jestli ti do toho můžu mluvit, tak si úplně na začátku ujasni, co vlastně od toho kolejiště chceš a očekáváš. Koukat na vlak jak jede krajinou, a bude ti vadit, že je jen jeden a krouží pořád dokola? Nebo bys raději simuloval provoz větší stanice, kde se potkává / střídá hodně vlaků? Chceš koukat jak se ti vlaky míjejí na dvojkolejné trati a ani nepotřebuješ mít viditelné nádraží? Taky si můžeš postavit lokálku s koncovou stanicí a malou vlečkou. Nebudu rozepisovat všechny možnosti a jejich vzájemné kombinace, ale předem si něco vyber a k tomu teprve hledej či vymýšlej kolejiště.

Pokud uvažuješ o podobném polotovaru, tak já to neodsuzuji, ale tak trochu u něj chybí ta radost a sebeuspokojení ze skutečnosti, že jsem to celé udělal sám. Také by to bylo relativně rychle hotové, což je vhodné pro sprintery, kteří nezvládnou supermaraton, kterým stavba kolejiště je a nedoběhli by až do cíle. U tohohle přilepíš koleje, zapojíš elektriku a elektroniku, postavíš pár domků a stromků a je hotovo.

Nejspíše kombinaci radosti ze stavění i pak z „hraní si“.
Tenhle polotovar by pro mě rozhodně sprint neznamenal, i tak by mi to dalo dost práce.
salamio

Příspěvekod Jirkátor » ned 15 říj, 2023 5:17 pm

Pokud si chceš dopřát radost ze stavění, tak té si s tímhle plastovým polotovarem moc neužiješ.
Pokud si chceš užít radost z hraní si, tak tě to ježdění s vláčky nesmí po 20 minutách začít nudit. Bezduché kroužení jedním, či dvěma vlaky většinou omrzí velice rychle, ač jsou samozřejmě výjimky. Chybí pak motivace, sednout si k tomu znovu a kolejiště jen zabírá místo a chytá prach (na Modelbazaru je jich celkem dost). Proto ti radím, aby sis na začátku vybral námět, který tě bude bavit.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod salamio » pon 16 říj, 2023 10:12 am

Jirkátor: to bude asi ten základní problém, že vlastně nevím konkrétně, co od modelové železnice chci. Jen velmi obecně, aby mě to bavilo. Což zjevně není dost, zkusím teda něco načíst a načerpat informace (třeba vůbec netuším, co to je skryté nádraží apod.). Akorát se trochu bojím, že vzhledem k šíři celé věci pak toho budu vědět ještě míň, než teď, protože možností je spousta a fakt o tom vím houno.
salamio

Příspěvekod rawen » pon 16 říj, 2023 10:56 am

...takže znovu:
- odkud přibližně jsi?
- máš v okolí možnost navštívit klub, kroužek, ...prostě železniční modeláře, abys zjistil odpovědi na vlastní otázky?

:)
rawen

Příspěvekod Pecka411 » pon 16 říj, 2023 12:42 pm

salamio píše:Jirkátor: to bude asi ten základní problém, že vlastně nevím konkrétně, co od modelové železnice chci. Jen velmi obecně, aby mě to bavilo. Což zjevně není dost, zkusím teda něco načíst a načerpat informace (třeba vůbec netuším, co to je skryté nádraží apod.). Akorát se trochu bojím, že vzhledem k šíři celé věci pak toho budu vědět ještě míň, než teď, protože možností je spousta a fakt o tom vím houno.

A děláš to primárně pro sebe nebo třeba pro děti, vnoučata? Co začít s hračkou na koberec? V N se neorientuju, ale v TT a HO existuje kolejivo s podložím https://www.itvlaky.cz/kategorie/spodlozimtillig/ (i start sety, např.: https://www.itvlaky.cz/tt-analog-sety/01442/).
Hned to jezdí, automatizace se dá řešit později (výhybky, digitál...). Stejně tak krajina. Můžeš začít s jedním segmentem, třeba nádražím nebo tunelem, který propojíš se zbytkem volně rozloženým na koberci. Na tom si vyzkoušíš, jestli tě to baví nebo ne. Pokud ne, můžeš to mít ve skříni pro děti. A když tě to chytne, buď doděláš další segmenty a bude to "skládací", nebo prostě začneš od nuly s normálním kolejištěm.
Pecka411

Příspěvekod hank » pon 16 říj, 2023 12:57 pm

V eNku taky existuje kolejivo s podložím:
https://www.svetvlacku.cz/n-kolejivo-fl ... nn-piccolo
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod hank » pon 16 říj, 2023 1:31 pm

salamio: Jinak se ale vůbec nemáš za co stydět. Rozhodovací blok podobný tomu tvému zřejmě potkává víc lidí, než kolik je jich to ochotno veřejně přiznat.

A zkus si přečíst třeba tohle:
viewtopic.php?f=43&t=12550
viewtopic.php?f=43&t=13114
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod salamio » pon 16 říj, 2023 1:56 pm

rawen: bydlím v Praze (i když jsem často mimo ČR), něco tady nebo v okolí určitě najdu.

Pecka411: bude to pro mě. Něco podobného tomu, co popisuješ, mě taky napadlo – koupit si nějaký digitální starter set (ovál s vyhýbkou, lokomotiva, vagónky).

hank: to je mi jasné, s přiznáním si vlastních pochyb nebo nedostatků problémy nemám. Díky za tip na vlákna, to druhé („Vzkaz všem začátečníkům“) už mám přečtené.

Abych sem taky něco hodil, tohle jsme před pár lety udělali se synem. Vláčky tam nejsou primární, ale jsou tam :-) i když ne v některém z klasických měřítek.
Zde jedna fotka, více jich je tady: https://www.salamio.com/lego/betlem2017.htm

Obrázek
salamio

Příspěvekod salamio » pon 16 říj, 2023 2:08 pm

Doplnění: kdybych měl dostatek místa, jdu do Lego vláčků, má to pro mě spoustu výhod – mám doma obrovskou zásobu kostek, vše postavené je jednoduše vratné nebo modifikovatelné, Lego mě baví a mám v tom dlouholetou praxi, atd. Akorát to měřítko je celkem brutální (cca 1:38), takže to chce spíše celou místnost než desku.
salamio

Příspěvekod Tomas Lebeda » pon 16 říj, 2023 2:17 pm

Zimní témata kolejišť nejsou moc častá, takže díky za to tvoje:)

Každopádně přeji, ať uděláš správné rozhodnutí.
Důležité je nic neuspěchat a vše dobře promyslet.
Bez "projektové" dokumentace lze kolejiště stavět těžko.
Proto je to plánování tak důležité. A pro plánování je třeba hodně věcí nastudovat
a něco si i prakticky ověřit. Proto je určitě lepší začít něčím malým.
Klidně to může být i jen diorama na prkénku s kouskem koleje a krajinou.
I to je železniční modelařina, i když tam zrovna nebude kroužit brejlovec se třemi ypsilony.
Tomas Lebeda

Příspěvekod fulda » pon 16 říj, 2023 2:19 pm

hank píše:V eNku taky existuje kolejivo s podložím:
https://www.svetvlacku.cz/n-kolejivo-fl ... nn-piccolo

... Nebo Kato Unitrack, to je víc podobné těm na vysokém náspu.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod salamio » sob 21 říj, 2023 12:18 pm

Po zralé úvaze to vypadá, že asi ani nebudu začínat, železniční modelářství se pro mě upřímně zdá být trochu komplikované…
salamio

Příspěvekod prcek » sob 21 říj, 2023 2:15 pm

salamio píše:Po zralé úvaze to vypadá, že asi ani nebudu začínat, železniční modelářství se pro mě upřímně zdá být trochu komplikované…

Dovolím si parafrázi na jeden film.

Chyba! Modelaření v malých dávkách neškodí v jakémkoli množství!

To, co se tu všichni snažili poradit bylo, začít něčím malým a tedy levnějším, než utopit hromadu peněz v nedokončeném megaprojektu. Taky najít spřízněné duše v okolí může pomoci.
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

Příspěvekod Jirkátor » sob 21 říj, 2023 2:43 pm

salamio píše:Po zralé úvaze to vypadá, že asi ani nebudu začínat, železniční modelářství se pro mě upřímně zdá být trochu komplikované…

To je defétismus, za to se na frontě střílí. :mrgreen:
Jestli máš pochybnosti už teď, tak toho buď úplně nech, nebo to nech chvilku "zrát" a uvidíš.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod zdeno » sob 21 říj, 2023 4:33 pm

ber to tak, ze aj ten nejvetsi guru byl niekedy zacatecnik !
zdeno

PředchozíDalší

Zpět na Začátečnické dotazy