Jak na staré kolejivo

Absolutní začátky s modelovou železnicí. Dotazy na úplně základní věci.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Jak na staré kolejivo

Příspěvekod FishyFish » pon 21 led, 2019 8:09 am

Ahoj všem,

jsem rád, že se tu přecijen našla jiskra naděje, že se starý koleje dají nějak snesitelně provozovat.

o víkendu jsem provedl důkladnější obhlídku terénu.
Prostory pro kolejiště jsou obrovské a je skoro hřích je nevyužít na větší projekt, ale do toho mi nic není, můj úkol je dát věci do pohybu a ne vymýšlet jiné strategie.
Zásoba kolejí je obrovská - tchán před lety vykoupil na aukru hromady plecháčů, co jste vyřazovali :D (přesně to, co by mu tady každý rozmluvil, ale opět není na mě to soudit). Nicméně si dal tu práci, že kolejnice obrousil jemným (relativně) smirkem, takže vypadají docela hratelně a navíc je před uložením do krabic zakonzervoval WD40, takže si jich většina udržela nablýskaný vzhled a zatím nekorodují dál.
Problémeček jsou chybějící obloukové výhybky, ale našel jsem starej glajsplán od Zeuke, když ještě obloukový výhybky nebyly:
Obrázek
No, ukrojili nám tchán s tchýní pořádnej krajíc - rozmýšlím, jak to rozdělit do etap a kolik antidepresiva připravit do lékárničky, až to celé krachne :)

Začnu překreslením do WinTracku nebo SCARMu...

FF [Tomáš]
Jsem diletant, ale pracuju na tom...
FishyFish

Příspěvekod Trixt » pon 21 led, 2019 10:30 am

Ahoj, pokud máš prostoru více, posaď kolejiště do roviny (stoupání a klesání ano, ale ne koleje pod sebou). Odstavnou část (skryté nádraží), řeš kulisou v zadní části kolejiště. Prostě, ať je ke kolejím pořád dobrý přístup.
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail, TC, MP1
Trixt

Příspěvekod FishyFish » stř 23 led, 2019 12:28 pm

Opět zdravím..

Tentokrát jsem se již trochu spřátelil s WinTrackem a učinil první pokus se starým Zeuke/BTTB návrhem - viz přílohu.
Původně bylo horní nádraží nad tunelem, takže ta středová "osmička" tolik nebila do očí a nad dolním nádražím nevznikl útes.. Ale protože má být předjížděcí kolej v tunelu za kulisou, dostupná čištění, musel jsem to trochu přebastlit, a protože to dělám poprvé, dopadlo to tak, jak to dopadlo.. Ale aspoň jsem konečně políben tím opěvovaným WinTrackem, nadefinoval jsem si BTTB koleje a zábava může začít.. Dokud nebudu muset vypnout počítač a ztratit tak neuložené změny v demo-verzi :)
V pravé části zatím nechávám prostor pro depo a točnu - s těmi si zatím nevím rady vůbec.. Ale rozhodně tam budou, protože už jsou koupený..

A teď jdu zase dělat to, z čeho jsem živej :D

kolejiste01.png

PS: Teď koukám, že bych se měl přesunout do jiného vlákna, abych to zde neplevelil..

http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=1&t=11874
Jsem diletant, ale pracuju na tom...
FishyFish

Příspěvekod Trixt » stř 23 led, 2019 6:10 pm

FishyFish: Pokud by byl tunel dlouhý jen tak, aby jsi dosáhl z obou stran do středu, tak ho klidně udělej, ale pamatuj na přístup ke kolejím. Budeš mít ten panel přístupný ze všech stran? Pokud ne, dá se odsunout od zdi, aby ses na stranu k nádraží za kulisou dostal? Jak to plánuješ? Jaké mohou být finální rozměry panelu?
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail, TC, MP1
Trixt

Příspěvekod Lolo31012 » sob 21 čer, 2025 5:33 pm

Co dodat kupil som stare u kolajnice lebo som nasiel doma 3 stare vlaciky cca 80-te roky. Taka otazocka ked ta zeleznica nebude stat v kupelni je to az taky problem sem tam to ocistit? Ked ten vlacik po 40 rokoch ide preco by to kolajivo malo hrdzaviet. Ak mozem otazocku ako laik keby som dal napajaciu kolajnicku cca kazde 2 metre nepomoze to? Hadam ma nebudete kamenovat chcel som stare masinky rozbehat na starom kolajisku
Lolo31012

Příspěvekod rawen » sob 21 čer, 2025 7:50 pm

Lolo31012 píše:Co dodat kupil som stare u kolajnice lebo som nasiel doma 3 stare vlaciky cca 80-te roky. Taka otazocka ked ta zeleznica nebude stat v kupelni je to az taky problem sem tam to ocistit? Ked ten vlacik po 40 rokoch ide preco by to kolajivo malo hrdzaviet. Ak mozem otazocku ako laik keby som dal napajaciu kolajnicku cca kazde 2 metre nepomoze to? Hadam ma nebudete kamenovat chcel som stare masinky rozbehat na starom kolajisku

Ahoj,
pokud chceš jezdit starším vláčkem po starších kolejích, třeba na podlaze, a neřešit nic dalšího, tak proč ne. V ideálním případě ti to bude (v analogu) jezdit "jako tenkrát" - ať už to znamená cokoliv. Každopádně tě nebude trápit výška starých okolků na nových nižších kolejích, např.

Pokud ale chceš stavět kolejiště, je dobrej nápad zahodit čtyřicet let staré sešity Malé železnice a udělat to současnou technologií.

Radek
rawen

Příspěvekod jozef » sob 21 čer, 2025 8:37 pm

ahoj
keď som sa asi pred desiatimi rokmi vrátil tretí krát k modelovej železnici začal som stavať koľajisko s tým čo som mal teda U profil, na začiatku som všetky koľaje vyleštil na filcovom kotúči so zelenou leštiacou pastou, potom som ich všetky poutieral handričkou s alkoholom, potom som každú koľaj rozobral a na každú koľajnicu som z vnútra pripajkoval asi 20 cm káblik, ktorý som vyviedol pod pražce cez očko kde boli pracky na uchytenie koľajnice k pražcom, pod doskou som ich potom pospájal podľa úsekov, bola to papračka, ale nakoniec s PWM regulátorom to jazdilo celkom slušne aj so starými lokomotívami, hlavne nepoužívať žiadny šmirgeľ, a leštiť to s citom, ale pri týchto starých veciach sú skôr problémy s lokomotívami ako s koľajami, teda podľa mojich skúsenosti, lebo nové lokomotívy na tých koľajniciach jazdili omnoho lepšie.
nakoniec som asi po dvoch či troch rokoch prešiel na nove koľaje,KUEHN , tedaTT, na ktoré niektorý tiež nadávajú, ale ja som s nimi spokojný, ono je to tak čo jeden haní druhý chváli
jozef

Příspěvekod Lolo31012 » ned 22 čer, 2025 8:16 am

A pouzit tu naajaciu kolajnicku kazde 2 metre? Keby aj nieke casom prisla korozia ci to nepomoze?
Lolo31012

Příspěvekod jozef » ned 22 čer, 2025 8:54 am

Lolo31012 píše:A pouzit tu naajaciu kolajnicku kazde 2 metre? Keby aj nieke casom prisla korozia ci to nepomoze?

neviem aké veľké chceš mať koľajisko ale keď chceš napájať každé dva metre vypadá to na hodne veľké, nenašiel som nikde informáciu o aký rozchod ide, ale vTT , použitím koľajiva BTTB vychádza 2 metre asi 9 najdlhších rovných koľají, a spoliehať sa na to že takýto úsek povedie prúd 9 spojok (ktoré neviedli dobre ani keď boli nové) asi nie je moc dobré
jozef

Příspěvekod Jirkátor » ned 22 čer, 2025 9:35 am

jozef píše:
Lolo31012 píše:... použitím koľajiva BTTB vychádza 2 metre asi 9 najdlhších rovných koľají, a spoliehať sa na to že takýto úsek povedie prúd 9 spojok (ktoré neviedli dobre ani keď boli nové) asi nie je moc dobré

Trochu bych zpochybnil tvé výpočty: mezi 9 kolejnicemi je pouze 8 spojek (další úsek 9 kolejnic bude napájen odjinud), pokud bude napájena prostřední z těch 9 kolejnic, pak na každou stranu jsou jen 4 spojky a to už nezní tak dramaticky, jako tebou zmíněných 9. :wink:
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod jozef » ned 22 čer, 2025 10:05 am

Jirkátor píše:
jozef píše:
Lolo31012 píše:... použitím koľajiva BTTB vychádza 2 metre asi 9 najdlhších rovných koľají, a spoliehať sa na to že takýto úsek povedie prúd 9 spojok (ktoré neviedli dobre ani keď boli nové) asi nie je moc dobré

Trochu bych zpochybnil tvé výpočty: mezi 9 kolejnicemi je pouze 8 spojek (další úsek 9 kolejnic bude napájen odjinud), pokud bude napájena prostřední z těch 9 kolejnic, pak na každou stranu jsou jen 4 spojky a to už nezní tak dramaticky, jako tebou zmíněných 9. :wink:

tak to musím spochybniť Tvoje výpočty, pretože "Lolo31012" piše, že by použil každé 2 metre napájaciu koľaj to je 9 spojov a či to bude napájať v strede alebo inde 2 metre sú stále 2 metre a stále je to 9 spojov
jozef

Příspěvekod Ivan » ned 22 čer, 2025 10:30 am

Jak chcete, ale souhlasím a Radkem. Na nějaké to občasné projetí po koberci proč ne, ale nic bychnzbtojo nestavěl. Bude pořád boj se spolehlivostí (vlastní zkušenost ).
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Lolo31012 » ned 22 čer, 2025 11:17 am

Ja teda mam dosmu 2,5 krat 1,3 co mi tam tak vleze osmosmicka okolo oval plus nieco pri stanici a zaparkovanie myslim ze by to aj stare kolajnice mohli zvladnut mierka tt
Lolo31012

Příspěvekod milan ferdián » ned 22 čer, 2025 11:26 am

Ivan píše:Jak chcete, ale souhlasím a Radkem. Na nějaké to občasné projetí po koberci proč ne, ale nic bychnzbtojo nestavěl. Bude pořád boj se spolehlivostí (vlastní zkušenost ).

Přidám se. Ale když chceš tedy kolejivo využít, tak zde máš odkaz na staré plány kolejišť BTTB. Určitě na svoji plochu tam něco najdeš. Vytvářet nový projekt podle staré geometrie kolejiva je sice zbytečné, ale protože vím, že v bývalém DDR zůstalo hodně nadšenců na plechovém kolejivu, tak proč ne ty.
Odkaz - https://as.rumia.edu.pl/tt/kat/tech.asp ... rYQQ#plany
-m-
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod jozef » ned 22 čer, 2025 11:44 am

2,5x 1,3 m je už pekná plocha tak to asi nebude ako píše "Ivan" občasná jazda na koberci, ale ak to chceš s tým starým koľajivom skúsiť tak tých napájacích miest vytvor čo najviac
jozef

PředchozíDalší

Zpět na Začátečnické dotazy