Jak začít s Digitálem?

Absolutní začátky s modelovou železnicí. Dotazy na úplně základní věci.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Jak začít s Digitálem?

Příspěvekod Ivan » pát 04 zář, 2026 5:10 am

vlado.s píše:Dobrý den, jsem spíš statický modelář ale momentálně mám ve výrobě vitrínu a chtěl bych ji mít "pod proudem" abych mohl lokomotivy a vozy rozsvítit, případně zapnout zvuk.
Vitrína bude mít délku 215 cm a bude v ní 16 polic. Bude tam cca 30 lokomotiv. Umělá inteligence radí, koupit Z21 a dva boostry aby to vše utáhlo. Moje otázka zní, zda to není zbytečně moc, neutáhne to pouze centrála s jedním boostrem?

V odbornějších věcech při používání AI velký pozor, často hází dobré kraviny, protože nemá tolik podkladových dat.

Určitě postačuje jen centrála a napájení, pochybuji, že budeš zapínat zvuk najednou u více než jedné či dvou loko.
Pro tento účel bych klidně koupil relativně levnou centrálu RB1110 MINI,nebo vyhrabal Roco myš v módu centrály s černou kostkou.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod fulda » pát 04 zář, 2026 6:23 am

vlado.s píše:Dobrý den, jsem spíš statický modelář ale momentálně mám ve výrobě vitrínu a chtěl bych ji mít "pod proudem" abych mohl lokomotivy a vozy rozsvítit, případně zapnout zvuk.
Vitrína bude mít délku 215 cm a bude v ní 16 polic. Bude tam cca 30 lokomotiv. Umělá inteligence radí, koupit Z21 a dva boostry aby to vše utáhlo. Moje otázka zní, zda to není zbytečně moc, neutáhne to pouze centrála s jedním boostrem?

Celkem potvrzení TOHOTO článku.

U vitríny / diorámatu jsem se setkal se dvěma základníma konceptama. Jeden používá kompaktní zařízení, která se dají do vitríny celkem dobře vestavět. Bohužel nevím, jestli dnes ještě někdo dělá kompakty. Poslední co znám je Lenz Compact.
Druhý model se opírá o bezdrátové centrály a k nim wifi ovladače. Pokud chceš opravdu jen tu vitrínu, tak se zase dívej na kompaktnost zařízení, z21 je celkem roztahaná a asi nechceš ve vitríně něco, co připomíná trafostanici ve výstavbě.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod vlado.s » pát 04 zář, 2026 7:37 am

Děkuji všem zkušenějším kolegům za odpovědi. Co se týče ovládání tak mám v plánu koupit Z21 od Roca. Co se týká zapínaní zvuků tak jsem popravdě chtěl zkusit i verzi že bych měl najednou zapnutý zvuk třeba u 5 lokomotiv (občasně), také pokud bude prostor v nějaké polici tak s lokomotivou popojedu tam a zpět. Celkově radši chci mít vitrínu výkonově předimenzovanou - kdyby do budoucna něco nové vymysleli a nároky by stoupli. Otázka tedy zní zda tedy i při takovém užívání postačí Z21, nebo radši přidat booster a rozdělit to po osmi policích na dva okruhy? Pokud se ptám vyloženě nesmyslně tak se omlouvám ale evidentně tady dostanu cennější rady než mi je schopna moje (placená :cry: ) AI poskytnout.

fulda píše: Pokud chceš opravdu jen tu vitrínu, tak se zase dívej na kompaktnost zařízení, z21 je celkem roztahaná a asi nechceš ve vitríně něco, co připomíná trafostanici ve výstavbě.

Centrála a její připojení bude ve skřínce pod vitrínou a veškerá kabeláž bude tahaná za zadní stěnou vitríny. Ke každé koleji jdou pouze dva dráty, nebo se pletu?
III-IV-V, ČSD-ČD-ŽSR, 1950-2000.
vlado.s

Příspěvekod jipol57 » pát 04 zář, 2026 7:39 am

Z vlastní zkušenosti a pokusech, mám vyzkoušeno, že z21start 32 lokomotiv utáhne. Většina stojících a nastartovaných a 3 jedoucí.
Psal jsem o tom tady. viewtopic.php?f=6&t=15351&hilit=kolik+ut%C3%A1hne
A nedávno jsem dělal měření. Stojící lokomotivy mají odběr 30-50mA, svítící vagon 10mA. Takže jednoduchým výpočtem 0,05A x 30lok = 1,5A. To jsme na polovině výkonu z21start.
jipol57

Příspěvekod Dovi » pát 04 zář, 2026 7:50 am

vlado.s píše:Co se týká zapínaní zvuků, tak jsem popravdě chtěl zkusit i verzi, že bych měl najednou zapnutý zvuk třeba u 5 lokomotiv (občasně), také pokud bude prostor v nějaké polici, tak s lokomotivou popojedu tam a zpět. Otázka tedy zní, zda tedy i při takovém užívání postačí Z21, nebo radši přidat booster a rozdělit to po osmi policích na dva okruhy?

V pohodě, to je s rezervou v silách běžné z21, a bez přídavného boosteru
(pro jistotu se opakuji - stačí Ti levná z21, netřeba Z21)

vlado.s píše:Centrála a její připojení bude ve skřínce pod vitrínou a veškerá kabeláž bude tahaná za zadní stěnou vitríny. Ke každé koleji jdou pouze dva dráty, nebo se pletu?

Nepleteš se.
Toto řešení je v pořádku - technicky, funkčně i vizuálně..
A i s ohledem na případný servisní zásah, doplnění, rozšíření nebo přestavbu někdy v budoucnosti.
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod Ivan » pát 04 zář, 2026 8:09 am

Nevím, čeho reálně dosáhneš, když ti bude vrčet 5 loko najednou. V tiché místnosti to bude skoro až rušivé. Já radši pustím třeba dvě a vyhutnam si zvuk když se míjí. Mám jen mini, takže je to v zásadě taky taková vitrína, nějaké velké výkony tam najezdit nelze.

Ale uvidíš, vyzkoušej... Každopádně z21 nic nezkaziš a booster určitě netřeba.

Já mám DR5000, malá, zabudovaná v kolejišti, jen vytáhnu, zapojim zdroj a jezdím. Má integrované Wi-Fi, takže žádný router navíc. Ta se nevyrábí, ale proto jsem dal odkaz na tu polskou, osobně ji nemám.
DR,5000 má i nástupce, YaMoRC YD7010, ale je už dražší.

K ovládání používám Roco myš a tablet s aplikací z21.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod vlado.s » pát 04 zář, 2026 9:21 am

Děkuji za rady, jak bude dílo v říjnu hotové, hodím foto do vlákna o vitrínách.

Poslední otázka - mám napájet koleje o obou stran? Kolejivo bude PECO 1,9 mm z metrových flexi kolejí, takže tam budou dva spoje (letované pro jistotu). Postačí letované spoje, nebo i tak napájet z obou stran?
III-IV-V, ČSD-ČD-ŽSR, 1950-2000.
vlado.s

Příspěvekod Zlámalík » pát 04 zář, 2026 12:52 pm

Buď pruty propájet a pak stačí napájení z jedné strany, nebo nechat samostatné a pak napájení přivést na každý kus kolejnice. To platí obecně.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod cliftorr » sob 05 zář, 2026 8:55 am

jipol57 píše:Z vlastní zkušenosti a pokusech, mám vyzkoušeno, že z21start 32 lokomotiv utáhne. Většina stojících a nastartovaných a 3 jedoucí.
Psal jsem o tom tady. viewtopic.php?f=6&t=15351&hilit=kolik+ut%C3%A1hne
A nedávno jsem dělal měření. Stojící lokomotivy mají odběr 30-50mA, svítící vagon 10mA. Takže jednoduchým výpočtem 0,05A x 30lok = 1,5A. To jsme na polovině výkonu z21start.

Bacha, k z21start dáva Roco slabší 2A , vlastní zkušenost.
Jipol píše o zdroji co má 3A, tento zdroj Roco dává k ostaním dražším Z21 centrálám.
cliftorr

Příspěvekod jipol57 » sob 05 zář, 2026 11:47 am

Tak o těch 3A jsem nikdy nepochyboval, a považoval za směrodatné podle popisu. https://www.z21.eu/en/products/z21start
Až teď jsem zkontroloval originální zdroj, a skutečně je na něm napsané 18V 36W. Což jsou 2A.

Ale to mně hlava nebere, kdyby zdroj omezoval při 2A, tak by nemohla fungovat proudová ochrana centrály 3A.
Tady dokonce píšou 3,2A https://www.z21.eu/en/products/z21start ... 21#53-1289

Zdroj musí dávat víc než 2A. Možná těmi 36W je myšlen doporučený trvalý výkon, ale umožňuje víc. Každopádně několik let to takhle provozuji na svém kolejišti, s až 15-20, většinou stojícími lokomotivami, a teď přibývají osvětlené vozy.
Chystám se udělat orientační měřidlo V/A, podle Paca. Součástky už na něj mám.
jipol57

Příspěvekod cliftorr » sob 05 zář, 2026 6:12 pm

dokonce existuje ROCO 10870 - Z21 XL DCC DIGITÁLNÍ CENTRÁLA 6A
takže defakto máš od Roca 3 zdroje:
2A , 3A , 6A
cliftorr

Příspěvekod HonzaV » pon 14 zář, 2026 9:01 am

ad RB1100. používám, příjemná. Má appku na iOS, Android. Dá se snadno vykuchat z krabičky a namontovat kamkoliv jinam pod modul.
Staví TT modulovku - Herrnwalde k roku 1927
ČERVENÁBÍLÁMODRÁ

A zdědil krabici BTTB a vystavil si ji ve vitríně.
HonzaV

Předchozí

Zpět na Začátečnické dotazy