Hliníkové stavebnicové profily

Absolutní začátky s modelovou železnicí. Dotazy na úplně základní věci.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Hliníkové stavebnicové profily

Příspěvekod prcek » stř 21 led, 2026 2:21 pm

jardaaa píše:Mám segmenty na skříňkách do L u zdi(na léto uklízím do krabic), teď k tomu dělám dvousegmentový nádraží na AL nohách(jako maj moduláři), který je do prostoru, ale je to přeci jen takový vachrlatý.. A tak sem nějak pořád nevěděl, jak případně pokračovat dál okolo místnosti, když tam už nejsou skříňky.. Tohle řešení se mi hódně líbí.. S dovolením "nápad kradu" a budu o tom s radostí dumat :!:

Nohám na konci, nebo na dlouhé rovině, kde to není zpevněné obloukem, hodně pomůže výztuha do X na kratší straně modulu. Pak se to viklá výrazně méně.
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

Příspěvekod jardaaa » stř 21 led, 2026 4:37 pm

Jojo, to by určitě pomohlo.. Ale já sem teď dodělal drátařinu a začínám stříkat kolejnice a štěrkuju, takže sem je měl a mám stejně většinu času zatím na stole bez noh. Jinak je jedna strana zpevněná obloukem ke skříňkovýmu segmentu, druhá strana je zatím "plandací", ale tam je plánovanej návrat zpátky na skříňky(o víkendu mu ustoupila postel na druhou stranu místnosti :D ), tak se to taky zpevní.. Spíš mi šlo o případný další pokračování někam dál, až tohle bude hotovo.. Ale při mojí rychlosti výstavby... :mrgreen:
jardaaa

Příspěvekod Petr S. » stř 21 led, 2026 9:03 pm

Hliník ( dural ) " teče " . Vím o kolejišti s hliníkovým ( duralovým ) rámem svařeným a vyztuženým , a po 20 letech přináší rozčarování a hrůzu jak se prověsí a ohne dál . Ta konstrukce by musela být zažebrovaná něco na způsob leteckého křídla .
P.
Petr S.

Příspěvekod Michal Šuhajda » čtv 22 led, 2026 6:26 am

Petr S. píše:Hliník ( dural ) " teče " . Vím o kolejišti s hliníkovým ( duralovým ) rámem svařeným a vyztuženým , a po 20 letech přináší rozčarování a hrůzu jak se prověsí a ohne dál . Ta konstrukce by musela být zažebrovaná něco na způsob leteckého křídla .
P.

Žst Paka? Sice to není kolejiště, ale je taky na hliníku a zlobila
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod JaroHo » čtv 22 led, 2026 8:19 am

moje kolejiště je z překližky a to ještě z té měkčí , obalové,něvěděl jsem že je to taková paštika,ale každá část unese metrák,minimálně., mám tam žebra, obvod je dvojitej, protože mi omylem dvě desky rozřezali po 10 cm, a nechali lacino protože jsem je nepotřeboval. Lepidlo a překližka a to lepidlo drží jako beton. Co si vymyslím to zalepím a neurazíš to ani kladivem.Jen to pořádně stáhnout svěrkou, která se dá koupit všude. Nic víc. Dobře se s tím pracuje. Po kolejišti se dá chodit a přestože stojí na nožkách jako stůl, nohy z dřevěné latě ze starých palet z chladírenské techniky a stavitelné placky na spodku noh.
Hliník se mi pod kolejiště nelíbí Vím, je to věc názoru. V tom průmyslu se to používá ale na kolejiště mě osobně to nešmakuje. Možná je to tím, že na ty profily koukám defacto přes 20 let :mrgreen:
DR5000, Z21app,2x myš, kolejiště ve výstavbě
JaroHo

Příspěvekod look23 » čtv 22 led, 2026 8:36 am

Petr S. píše:Hliník ( dural ) " teče " . Vím o kolejišti s hliníkovým ( duralovým ) rámem svařeným a vyztuženým , a po 20 letech přináší rozčarování a hrůzu jak se prověsí a ohne dál . Ta konstrukce by musela být zažebrovaná něco na způsob leteckého křídla .
P.

To že hliník teče vím, ale měl jsem za to, že se to týká čiského hliníku (např. v elektroinstalaci) a ne jeho slitin.
H0, ČSD epocha IV, V - z21+MM
look23

Příspěvekod Petr S. » čtv 22 led, 2026 9:28 am

Michal Šuhajda píše:
P.

Žst Paka? Sice to není kolejiště, ale je taky na hliníku a zlobila

Jo . Paka.Ani si nepřej to vidět .
Petr S.

Příspěvekod jardaaa » čtv 22 led, 2026 10:20 am

Já bych si to přál vidět.. Docela by mě to zajímalo.. Nejsou někde nějaký fotky?
jardaaa

Příspěvekod fulda » čtv 22 led, 2026 12:10 pm

look23 píše:To že hliník teče vím, ale měl jsem za to, že se to týká čiského hliníku (např. v elektroinstalaci) a ne jeho slitin.

Tohle není úplně přesné. Slitiny hliníku (dural) se často dělají proto, aby se snížila jeho "tekutost". Jenže to pak zase přináší křehkost.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod jipol57 » čtv 22 led, 2026 1:36 pm

Dovolím si taky přispět. Proč hliníkové? Hliník je těžší, dražší, a jak se zdá tak taky tvarově nestabilní.
Já svoje 300x170cm mám asi 9 roků, zavěšené u stropu na horolezeckých lanech, ve 4 bodech. Fotka ještě rozestavěného. download/file.php?id=28923&t=1
Jak tady čtu, tak podobně jako popisuje výše @JaroHo. Smrkové hranoly po obvodu, taky různě poskládané uprostřed. Vrchní překližka 8mm, spodní 4mm, borové. Sešroubované a lepené duvilaxem. Tloušťka celého je 6cm. Váha tohoto pevného slepence je kolem 50kg.
Po těch letech si stále drží svůj tvar, a snad už to tak zůstane.
Jen tahle moje technologie neumožňuje montáže pod kolejištěm. Ale na té ploše mám skryté odstavné nádraží, a přestavníky jsou povrchní.
Takže za mě jedině dřevo je jistota.
jipol57

Příspěvekod Michal Šuhajda » čtv 22 led, 2026 9:46 pm

Nosný systém kolejiště mám z oceli.
Základ jsou rámy z tenkostěnných ocelových jäklů 25/25/2. Ty tvoří základ pro SN, které je na OSB deskách. Ty jsou na rámy lepené.
Nad těmito rámy je druhé patro . Na stojinách ze závit. tyčí - prům. 8mm (kvůli rektifikaci výšek) jsou usazeny vodorovné příčníky pro položení Bečova (Hl. stanice).
Bečov je na samostatných segmentech délky 1200(600), které mají rámy z jeklů 20/10 (na výšku). Mají přípravu pro šroubované nohy, aby byla stanice použitelné i mimo kolejiště.
Ve spojení s buk. překližkou jsou rány lehounké, ale pevné. Přitížil je až štěrk a další posypy (hlína,písek). Nezdá se to , ale ten šutr váží dost i v malých vrstvách.
Obrázek
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Michal Šuhajda

Příspěvekod look23 » pát 23 led, 2026 6:44 am

:arrow: Michal Šuhajda: Děkuji za prezentaci. Jen se zeptám, ty závitové tyče bych dával rovnou jekl - jekl a přes tu OSB desku to je proč? Kvůli místu pro koleje?
H0, ČSD epocha IV, V - z21+MM
look23

Příspěvekod Michal Šuhajda » pát 23 led, 2026 7:40 am

Patro jsem dělal až po položení SN, tak jsem musel uhýbat kolejím. Jinak jsou zavitovky přímo skrz jäckl.
Tady je souběh SN a stanice. Na daších “pevných” částech kolejiště je na rámu přímo skořepina krajiny, koleje jsou na pevných překližkových pásech, které jsou fixovany opět rovnou do rámu. Zkoušel jsem i vrstvenou lepenku z krabic apod.. Dělá se s ní dobře, pevnost je překvapivě slušná, ale vlaky jsou na ní hlučnejší.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Michal Šuhajda

Předchozí

Zpět na Začátečnické dotazy