Spřáhla

Absolutní začátky s modelovou železnicí. Dotazy na úplně základní věci.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Spřáhla

Příspěvekod Zlámalík » čtv 09 led, 2025 8:20 pm

grexx píše:Jaké spřáhla tedy doporučujete v TT? Mám většinu jen ockova , nejvíc mě asi štve že někdy jsou špatně ručně rozpojovat.

Provozuju kombinaci spřáhel Tillig i Kühn a bez problémů, bych řekl. Je dobré se podívat, aby hlavy spřáhel byly ve stejné výšce. To se dá doladit posunem šachty (u Tilliga), nebo úpravou spřáhla, kdy na část, co přijde do šachty, kápnu vteřiňák a po vytvrzení aktivátorem seříznu do klínu. Obvykle jsou spřáhla níže, tak takto podkládám spodní stranu.
Rozpojování - podebráním plochou "lžičkou" z plastu nbeo pinzetou zboku, případně magnetem shora. Pozor, tato spřáhla nejdou spojit v oblouku.

Zasekávání se mi neděje, tam, kde hrozilo z důvodu nevhodné konstrukce lokomotivy (Brejlovci Kühn), to vyřešilo prodloužené spřáhlo Kühn od Jirky Sládka. Radku, tohle Jirkovo spřáhlo by nepomohlo?
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod rawen » pát 10 led, 2025 6:18 am

Zlámalík píše:Zasekávání se mi neděje, tam, kde hrozilo z důvodu nevhodné konstrukce lokomotivy (Brejlovci Kühn), to vyřešilo prodloužené spřáhlo Kühn od Jirky Sládka. Radku, tohle Jirkovo spřáhlo by nepomohlo?

Tohle neznám, resp. vidím poprvé. Používal jsem, neúspěšně, samostatné prodlužky DH loco.

Mimochodem, ověřil jsem, že tzv. pevná spřáhla jsou nelepitelná čímkoliv normálním. Tudíž myšlenka na jejich prosté přeříznutí a vlepení nastavovacího kousku je mylná. Zkouším je rozříznout tak, aby vzniklé díly bylo možno svrtat a provázat drátkem. Trochu jsem to prolil vteřiňákem; až se dostanu na moduliště, tak osadím a vyzkouším.

Radek
rawen

Příspěvekod Aleson » stř 05 bře, 2025 12:51 pm

Prošel jsem toto vlákno, ale odpověď na následující věc jsem nenašel : Mám problém s tím, že souprava rychlíkových vozů opatřená krátkými spřáhly ROCO ( která bez problémů projíždí i oblouky R3 ROCO Geoline) se mi "chytá" v protiobloucích za nárazníky s lokomotivami ACME ( 363,362,371 ...). Připojil jsem mezi rychlíkový vůz a lokomotivu zkušebně dvouosý "spěšninový" vůz, ale situace zůstala stejná. Nezkoušel jsem zatím jiné typy lokomotiv ( ani ACME ani jiného výrobce) , ale to by stejně nic nevyřešilo. Potřebuji ten problém vyřešit obecně. Někde jsem dostal ( bohužel velmi neurčitou ) informaci, že snad existují různě dlouhá "krátká" spřáhla. Nevěděl by někdo, jestli se dají sehnat spřáhla kompatibilní s krátkými spřáhly ROCO, která by byla o něco delší ?
Aleson

Příspěvekod jipol57 » stř 05 bře, 2025 1:57 pm

Když se mně šmrncají nárazníky o sebe v protioblouku, tak jsem pod spřáhlo vyrobil plastovou podložku. Obdélník s obdélníkovým otvorem. Nasadím na vidličku a zasunu do šachty. Většinou stačilo 0,2mm, ale klidně bych šel až do 0,5mm.
V plastové tabulce potřebné tloušťky, jsem udělal obdélníkovou dírku, přesně na vidličku spřáhla, nasadil na spřáhlo, a pak jsem obstřihl okraje. Vznikne meziobdélník (ekvivalent mezikruží).
Říkal jsem si, kdybych toho potřeboval víc, tak bych to vytiskl na 3d.
Používám spřáhla FLM, ale to je jedno.
jipol57

Příspěvekod Aleson » stř 05 bře, 2025 3:32 pm

Děkuji za odpověď. Vidím v tomto řešení ale dva zádrhele. Jeden je, že nárazníky se o sebe nešmrncají, ale zaklesávají se jeden za druhý. Mám obavy, že ani 0,5mm nebude stačit. Druhý problém s tím souvisí : Když to spřáhlo vypodložím, budou na druhém konci šachty ty zobáčky spřáhla správně zacvaknuté ? Nemám teď modely před sebou, tak to nemůžu nijak prozkoumat, ale mám pocit, že zobáčky se zaklesnou za konec šachty až při zasunutí spřáhla " nadoraz". :?:
Aleson

Příspěvekod jipol57 » stř 05 bře, 2025 5:57 pm

Dělal jsem to z plastu tloušťky 0,2mm, někdy jsem použil i 2. Takže 0,4. Víc jsem zatím nepotřeboval.
Zobáčky se můžou trochu napilovat, aby zaskakovaly, ale ono to drží dost i tím, jak je vidlička v šachtě rozšprajcovaná.
jipol57

Příspěvekod horak » čtv 06 bře, 2025 4:58 am

Aleson píše:...
Někde jsem dostal ( bohužel velmi neurčitou ) informaci, že snad existují různě dlouhá "krátká" spřáhla. Nevěděl by někdo, jestli se dají sehnat spřáhla kompatibilní s krátkými spřáhly ROCO, která by byla o něco delší ?

A toto poznáš ? :mrgreen:
https://www.model-shop.sk/go_product_Ro ... s-v-baleni

To je presne to riešenie ktoré požaduješ. Dávam ho na všetky ACME mašiny, lebo sa deje presne to čo popisuješ. Toto výškovo nastavitelné krátke spriahlo je o chlp dlhšie (cca 1-1.5mm) ako štandardné. Cena je síce vyššia, ale rieši to problém.

Obdobný problém som mal aj s lôžkovými vagónmi "CCCP" AMMENDORF od HERISa.
Obsah príspevku je bez môjho súhlasu iba na NEKOMERČNÝ účel. Zásah do SW/HW je Vaše vlastné riziko!
horak

Příspěvekod Aleson » čtv 06 bře, 2025 9:57 am

Děkuji za odpovědi, náměty a rady, něco vyzkouším a uvidím ..... Ta výškově nastavitelná spřáhla už znám, nepříjemná je ta cena :(
Aleson

Příspěvekod horak » čtv 06 bře, 2025 11:09 am

Pre ostatných... (s Alešom sme už komunikovali), cena je za 2ks.
Je to približne 4-násobok ceny klasického krátkeho spriahla... :?
https://www.roco.cc/ren/40287-close-cou ... table.html
Obsah príspevku je bez môjho súhlasu iba na NEKOMERČNÝ účel. Zásah do SW/HW je Vaše vlastné riziko!
horak

Příspěvekod Aleson » pon 17 bře, 2025 4:54 pm

Protože se mi nechtělo objednávat větší počet docela drahých stavitelných spřáhel, platit poštovné a čekat na dodávku, nakonec jsem to vyřešil po svém. Některá krátká spřáhla ( černé barvy ) mají v té prodloužené části, která se zasouvá do šachty, z boků docela výrazné prolisy. Zdálo se mi, že plast těchto spřáhel je docela měkký, tak jsem zavzpomínal na středoškolská léta, kdy byl v dílnách pilník náš "nejlepší přítel" :) a vybrousil jsem z kousku železe dvoudílný "lisovací" nástroj, který po vložení spřáhla právě těmi prolisy do výřezu v přípravku umožní ve svěráku stisknout "krček" spřáhla, o něco ho zploštit a dosáhnout tím prodloužení toho krčku ( v mém případě o cca 0,6mm), aniž by tím došlo k nějakému výraznějšímu snížení tuhosti spřáhla. Zjistil jsem, že k zajištění dostatečné vzdálenosti vozidel i v protiobloucích stačí prodloužení spřáhla na lokomotivě o 0,8mm. Použil jsem vnitřní část dia rámečku a vytvořil podložky ( viz foto). Stačí jen prostý malý obdélníček, který jde kupodivu dobře přilepit ke spřáhlu vteřinovým lepidlem. Přišlo mi zbytečné vyrábět obdélník s otvorem uprostřed, protože i spřáhlo bez úpravy se opírá o kraj šachty jen na jedné ( spodní straně). Jak jste si asi všimli, mezi tloušťkou "podložky" (distance) 0,8mm a prodloužením krčku spřáhla 0,6mm je určitá disproporce. Možná by šlo krček spřáhla ještě víc zmáčknout a tím ho víc prodloužit, ale z důvodu zachování té tuhosti a pevnosti v tahu jsem už raději zvolil o něco pracnější variantu- zbroušení zobáčků na konci spřáhla o ty cca 2 desetiny. Výroba přípravku a práce na 1. zkušebním spřáhle mi zabrala cca 3hodiny, ale "sériová" úprava už je práce tak max. na 20minut/ks ....
A to se vyplatí ! :mrgreen:

Prodlouzeni-sprahla-2.jpg
Naposledy upravil Aleson dne úte 18 bře, 2025 11:22 am, celkově upraveno 2
Aleson

Příspěvekod Miloš_P » úte 18 bře, 2025 9:30 am

Už to čtu po několikáté, koukám na fotku, ale stále se nechytám :D . Možná by pomohlo názornější foto.
Miloš_P

Příspěvekod Aleson » úte 18 bře, 2025 11:11 am

No, myslel jsem, že to bude srozumitelné.... :oops: Doplnil jsem obrázek o další popis, snad už to bude jasnější ?
Aleson

Příspěvekod jipol57 » úte 18 bře, 2025 12:07 pm

Já to docela chápu. Vlastně podobný postup, jako používám já, jen nepodkládá celým obdélníčkem, ale jen opěrkou. Ono to stačí aby to nešlo zarazit dál do šachty.
A aby na konci šachty vidlička dobře zacvakla, tak ji prodlouží tím, že ji trochu slisuje, materiál někam musí uhnout, a v tom přípravku nemá jinou možnost, než že se prodlouží.
Já jsem zatím nepotřeboval prodlužovat o tolik, tak mně stačilo, o nějakou desetinku zapilovat zobáčky na konci vidličky.
Ale dobrý nápad, a použiju, kdybych potřeboval delší vysunutí spřáhla.
jipol57

Příspěvekod Aleson » úte 18 bře, 2025 4:56 pm

8) Je to přesně tak, jak píšeš. :idea: . Zkusil jsem původně jen "rozšprajcovanou" vidličku v šachtě, jak jsi zmiňoval v příspěvku o kousek výš, ale v šachtách lokomotiv ACME, kde jsem to potřeboval použít, to vůbec nedrželo. Zobáčky tam musí být opravdu zacvaknuté za konec šachty. Musel jsem tu vidličku ještě i trochu roztáhnout od sebe, aby ty zmenšené ( zbroušené) zobáčky dobře držely. Ale plast těchto černých spřáhel je naštěstí dostatečně pružný, takže nic neprasklo.
Aleson

Předchozí

Zpět na Začátečnické dotazy