Prevedenie lokomotívy vo verzii analóg vs. digitál

Absolutní začátky s modelovou železnicí. Dotazy na úplně základní věci.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Prevedenie lokomotívy vo verzii analóg vs. digitál

Příspěvekod creveta » pon 11 lis, 2024 8:03 pm

Dobrý večer,

vopred sa ospravedlňujem ak sa pýtam na niečo čo už sa tu riešilo. Skúšal som hľadať vo fóre ale nenašiel som žiadnu tému, v ktorej by sa niečo podobné riešilo, preto by som sa rád spýtal.

Mám niekoľko lokomotív v analógu (cca 2-3 roky staré modely) od PIKO, Roco a ACME. Rozhodol som sa prejsť na digitál. Zadovážil som si prvé dve lokomotívy. Prvú, analógovú od výrobcu Roco, dodatočne digitalizovanú a ozvučenú projektom Jacek, druhú, digitálnu priamo od výrobcu PIKO. Nikde som ale nenašiel informáciu, či a aký je rozdiel medzi konkrétnym modelom toho istého výrobcu vo verzii analóg a vo verzii digitál. Nejde mi o porovnanie nákladov resp. ceny medzi analógovou a digitálnou verziou. Ani o kvalitu ozvučenia výrobca vs. zvukový projekt. Mám na mysli napr. osvetlenie podvozkov, kabíny, strojovne alebo tabuliek.

Otázka:
Je lepšie si postupne digitalizovať analógové lokomotívy a ozvučiť si ich? Síce získam kvalitný zvuk ale neprídem takto o niektoré druhy osvetlenia lokomotívy?
Alebo si mám kúpiť priamo DCC verziu so zvukom od výrobcu? Jeden predajca mi vravel, že nové modely môžu byť už odlišné čo sa týka prevedenia analóg vs. digitál.

Ďakujem za vaše odpovede.

Dan
creveta

Re: Prevedenie lokomotívy vo verzii analóg vs. digitál

Příspěvekod JaroHo » pon 11 lis, 2024 10:21 pm

od jiste doby ( dva roky?)bohuzel u Roco bývá rozdil ve verzi desky, ktera u analogu neumounuje tolik variant svícení. Takze brejlovec analog po osazeni dekoderu plux 22 svítí hloupě jako s osmipinovym.rozhraním nebo aspoň mě ten poslední co jsem pořídil.Krom osvetleni kabin asi. Nebo u bastarda sviti jen něco. Piko a MTB je furt to stejny mi prijde. Svítí to stejně při obou variantách. Idealni je koupit vykuchany zvuk. model Roco treba na modelbazaru. Tak jsem nahodou přišel zase k jinemu brejlovci s plnohodnotnou deskou a nebo se oak pustit do úprav desky, kdo to zvládne a je šikovný.
DR5000, Z21app,2x myš, kolejiště ve výstavbě
JaroHo

Příspěvekod horak » pon 11 lis, 2024 11:06 pm

V prvom rade UPREDŇOSTŇUJEM ZIMO, ako sa vraví "domov" má povolený vstup aj ESU. Ostatné typy dekodérov mi domov nesmú.

Zhrniem to asi takto:

ROCO kupujem ozvučené modely - analóg býva na DPS osekaný, ale dá sa dostať do plnohodnotného stavu (cena je však vyššia, kopec roboty...)
PIKO kupujem analóg, dodatočne ozvučujem so ZIMO. Zvukové PIKO nechcem kvoli PIKO dekodéru a zvukom. DPS sú zhodné pre analóg aj ozvučenú verziu.
ACME kupujem analóg, dodatočne ozvučujem s ZIMO. ACME síce dodáva ESU dekodéry, ale majú všelijaké zvuky :? DPS sú zhodné pre analóg aj ozvučenú verziu.
BRAWA som kupoval ozvučené s ESU, potom prešli na D&H - otras dekodér. Tu však platí, že ANALÓG sa ZÁSADNE LÍŠI od ozvučenej verzie. A mnohé veci sa nedajú ani doplniť - neposkytujú všetky náhradné diely. Teda ak kúpim, tak ozvučenú verziu a dekodér mením za ZIMO. Je to drahé riešenie, ale...
TRIX sa dá kúpiť iba v ozvučenej verzii (netuším či vôbec existuje analóg). Dekodér mením za ZIMO. Opäť tá cena...
MTB jedine analóg - iné nie sú. A opať ZIMO...
PMT je dostupné iba v analógu. Robil som nové DPS do M.Hektora na ozvučenie a svetlá + ZIMO.
Obsah príspevku je bez môjho súhlasu iba na NEKOMERČNÝ účel. Zásah do SW/HW je Vaše vlastné riziko!
horak

Příspěvekod vinklarekcz » úte 12 lis, 2024 7:17 am

re - Trix ... přece prodává také analog ... já mám např. 380 .. a zde 381 https://www.itvlaky.cz/h0-el-lok/22187/ je aktuální nabídka https://www.trix.de/de/produkte/trix-h0/lokomotiven.
edit ... ale vypadá to že budou nabízet novinky jen v digitálu ......
vinklarekcz

Příspěvekod creveta » stř 13 lis, 2024 7:36 pm

JaroHo píše:od jiste doby ( dva roky?)bohuzel u Roco bývá rozdil ve verzi desky, ktera u analogu neumounuje tolik variant svícení. Takze brejlovec analog po osazeni dekoderu plux 22 svítí hloupě jako s osmipinovym.rozhraním nebo aspoň mě ten poslední co jsem pořídil.Krom osvetleni kabin asi. Nebo u bastarda sviti jen něco. Piko a MTB je furt to stejny mi prijde. Svítí to stejně při obou variantách. Idealni je koupit vykuchany zvuk. model Roco treba na modelbazaru. Tak jsem nahodou přišel zase k jinemu brejlovci s plnohodnotnou deskou a nebo se oak pustit do úprav desky, kdo to zvládne a je šikovný.

Mal som podozrenie, že Roco má odlišnosti vo variantoch. Vďaka za potvrdenie. Bohužiaľ mám práve okuliarnika a zamračenú v analógu od Roco.
creveta

Příspěvekod creveta » stř 13 lis, 2024 7:43 pm

horak píše:V prvom rade UPREDŇOSTŇUJEM ZIMO, ako sa vraví "domov" má povolený vstup aj ESU. Ostatné typy dekodérov mi domov nesmú.

Zhrniem to asi takto:

ROCO kupujem ozvučené modely - analóg býva na DPS osekaný, ale dá sa dostať do plnohodnotného stavu (cena je však vyššia, kopec roboty...)
PIKO kupujem analóg, dodatočne ozvučujem so ZIMO. Zvukové PIKO nechcem kvoli PIKO dekodéru a zvukom. DPS sú zhodné pre analóg aj ozvučenú verziu.
ACME kupujem analóg, dodatočne ozvučujem s ZIMO. ACME síce dodáva ESU dekodéry, ale majú všelijaké zvuky :? DPS sú zhodné pre analóg aj ozvučenú verziu.
BRAWA som kupoval ozvučené s ESU, potom prešli na D&H - otras dekodér. Tu však platí, že ANALÓG sa ZÁSADNE LÍŠI od ozvučenej verzie. A mnohé veci sa nedajú ani doplniť - neposkytujú všetky náhradné diely. Teda ak kúpim, tak ozvučenú verziu a dekodér mením za ZIMO. Je to drahé riešenie, ale...
TRIX sa dá kúpiť iba v ozvučenej verzii (netuším či vôbec existuje analóg). Dekodér mením za ZIMO. Opäť tá cena...
MTB jedine analóg - iné nie sú. A opať ZIMO...
PMT je dostupné iba v analógu. Robil som nové DPS do M.Hektora na ozvučenie a svetlá + ZIMO.

Ďakujem za veľmi podrobný popis odlišností. Ako som písal, pri Roco som mal podozrenie. Vôbec som ale netušil ako je na tom ACME alebo PIKO. Je to škoda, že sú takéto rozdiely. Na druhej strane je to výlučne v kompetencii výrobcu. Ešte raz vďaka. Skúsim sa podľa toho zariadiť. Našťastie analógové Roco mám len 2, okuliarnika a zamračenú a snáď sa to bude dať dostať do digitálu plnohodnotne.
Od Roco mám aj 555.022 (7100001) ale tú už mám digitalizovanú a ozvučenú. Môžem sa spýtať, je niekde možnosť zistiť ako sa má chovať plnohodnotný model?
creveta

Příspěvekod creveta » stř 13 lis, 2024 7:44 pm

vinklarekcz píše:re - Trix ... přece prodává také analog ... já mám např. 380 .. a zde 381 https://www.itvlaky.cz/h0-el-lok/22187/ je aktuální nabídka https://www.trix.de/de/produkte/trix-h0/lokomotiven.
edit ... ale vypadá to že budou nabízet novinky jen v digitálu ......

Ďakujem za reakciu. Tiež som bol v tom, že ponúkaju modely aj v analógu.
creveta

Příspěvekod lubz » ned 26 led, 2025 4:16 pm

Ahoj všem,
mám dilema, zda raději digitalizovat a ozvučit udějovickou bardotku MTB 751.229-6, která byla s tlumičem nebo jihlavskou MTB 749.019-6 o které nevím, zda byla utlumená či nikoli. Co mi doporučujete a jaký zvuk (Jacek nebo streco Fero?).
Díky všem znalcům za odpověď
H0 ve výstavbě
lubz

Zpět na Začátečnické dotazy