Tillig EW2 stavebnice

Absolutní začátky s modelovou železnicí. Dotazy na úplně základní věci.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Tillig EW2 stavebnice

Příspěvekod belgarat » pát 27 zář, 2024 10:25 am

Poprve stavim EW2 z flexi stavebnice, vyrobek c. 83420, EW2 leva, 15st - potrebuju nekoho s praxi :) protoze EW2 tovarne sestavenou pro jistotu nemam ;)

V navodu se pravi, ze mam do paty kolejnice jazyka udelat zarez pro ohnuti 5,5mm od konce. Na fotce je inkriminovana stavebnice + kolejnice rovneho jazyka dorazena az k plastovemu upevnovadlu pred (plastovou) casti srdcovky. To vypada jako mirne posunute z primeho smeru - vidim spravne ? Prilozena suplera ma onech 5.5mm, tzn. ten jazyk se ma zakrivit v podstate uz u toho upevnovadla vice vlevo ?

A nebo jsem spatne pochopil kde mam provest ten vyrez, nebo k cemu slouzi ?
Foto: https://photos.app.goo.gl/nBeYgYW1dUysM9rK9

edit: jeste jeden dotaz - prislo mi, ze kdyz vrazim kridlove kolejnice az do vzdalenosti, kterou udava navod (3,1mm od zacatku plastu, tak hrot smeruje mirne vic do stredu nez prodlouzeni rovne kolejnice jazyka. Jakoby v tom plastu bylo to upevnovadlo na konci mirne vychylene. Co je dulezitejsi - aby rovny jazyk + rovna kridlova kolejnice byly presne v primce ci vzdalenost od zacatku plastu (kdyz kolejnicku trochu povysunu zpet, vypada to primeji).

Dik za rady.... nerad bych si zprasil vyhybky v nejvetsim viditelnem nadrazi :(
TT ep. IVa-b; analog + NanoX, DR5000. Pseudoprogramator, pindac nesmyslu
http://modelwiki.klfree.net
belgarat

Re: Tillig EW2 stavebnice

Příspěvekod Luděk » pát 27 zář, 2024 10:55 am

Kolejnici musíš v té délce 5,5 mm trochu ohnout do boku aby zajela do posledního upevňovadla
Luděk

Příspěvekod paveltt » pát 27 zář, 2024 10:58 am

Na stránkách Lokopin je stavba popsána. Stavěl jsem podle postupu tam zveřejněném. Bohužel , neumím sem vložit odkaz.
paveltt

Příspěvekod hank » pát 27 zář, 2024 11:58 am

paveltt píše:Bohužel, neumím sem vložit odkaz.

No jo, páni admini, ve FAQ zrovna tohle chybí... :?

Nad oknem pro psaní příspěvku máš řádek tlačítek. Jedno z nich se jmenuje URL. Když na něj klikneš, vloží se ti do textu příspěvku toto:
"[url][/url]"

Do první hranaté závorky napíšeš adresu odkazu a mezi hranaté závorky text, pokud ho tam chceš mít:
"[url=adresa odkazu]text, jehož rozkliknutím se dostaneš na odkazovanou adresu[/url]"

Když tam žádný text nechceš, jednoduše vložíš adresu odkazu mezi obě hranaté závorky:
"[url]adresa odkazu[/url]"

Teď to napíšu znovu bez těch uvozovek, tj. tak, jak to bude vypadat a jak to uvidí všichni ostatní, až sem ten příspěvek vložíš.
- s textem
text, jehož rozkliknutím se dostaneš na odkazovanou adresu
- bez textu
http://adresaodkazu.cz

Stačí to takhle?

Edit: On se ti ten postup znázorní, když najedeš myší na to tlačítko; ale skoro bych se vsadil, že se připojuješ z nějakého smártfounu... Chytré telefony = masová vražda srozumitelné komunikace. :x
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod JendaTT » pát 27 zář, 2024 4:37 pm

Koukni k Lokopinovi - tady
JendaTT

Příspěvekod martin-tt » sob 28 zář, 2024 6:09 pm

Ahoj, na prvním obrázku je originál EW 2. Na druhém obrázku je stavebnice obloukové flexi výhybky Tillig 83420, ty jsem si vyráběl sám podle návodu u Lokopina, protože originál obloukové mají jen plastovou srdcovku. Ohnout to trošku musíš, tak aby to navazovalo na ten plast. Všechny kolejové pruty před tím než jsem je zasunul do podloží jsem kontroloval na skle, i jazyky. Přitlačil jsem prstem konec prutu na jednom konci a pokud se zvedl ode skla vzhůru tak jsem ho po celé délce ohýbal opatrně dolů. Potom jsem přitlačil na druhém konci a pokud to nebylo OK tak jsem zase upravil. Někdy se stalo, že po této úpravě se změnil rádius, takže znovu upravit. Je lepší to udělat na 100% ještě před zalepením do podloží. To sklo je velký pomocník.
Přílohy
P1000798a.JPG
P1000797a.JPG
martin-tt

Zpět na Začátečnické dotazy