Josefův Důl v H0

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Josefův Důl v H0

Příspěvekod richardisko » sob 07 čer, 2025 11:08 am

Ahoj všem,

Před několika týdny jsem prodal své první kolejiště, které jsem budoval ve svém pokoji u rodičů. Po odstěhování se a založení vlastní rodiny na kolejiště padal jen prach a jen díky dětem vlastně ještě v posledních letech zažilo malou renesanci a několikrát do roka tak pod zájmem potomků ožilo. Teď už je ale tato moje modelářská kapitola uzavřena a kolejiště dělá radost novému majiteli.

Ačkoliv jsem dlouholetým členem jednoho klubového kolejiště a mám tedy kde své modely projet a provozovat, přesto bych rád měl doma kus svých vlastních kolejí, kde bych si po večerech mohl nějaký ten model projet a nemusel čekat, až si ho vezmu na klubové kolejiště. Několik let tak ve mě klíčí nápad postavit si něco vlastního, ale prostor na stabilní kolejiště vymezený nemám a možná je to i v některých ohledech dobře. Proto se mé pohledy začaly obracet právě k modulům.

A teď co si postavit. Svou sbírku modelů dlouhodobě zaměřuji do V.epochy. Když si to takhle člověk vymezí, dost to šetří peněženku a rozhodování, zda novinkový model koupit nebo ne. Vozidla ČD v letech 1995 - 2010, především motorová trakce a vozidla působící v okolí Prahy a směrem na Mladou Boleslav, Liberec a českolipsko. Pomyslným středobodem toho všeho tak byl Bakov nad Jizerou, což byla stanice, která mě vždy uchvacovala a hrozně se mi líbila jak velikostí, vzhledem samotné stanice a jejího bezprostředního okolí, tak i provozem a širokou škálou provozovaných lokomotivních řad i vozů. Jenže to má trochu háček. Stanice takového rozsahu je sakra velký projekt, který má tři zásadní nepřítele každého modeláře - vyžaduje to spoustu času a prostor. Toho prostoru tolik nemám a času mám vzhledem k rodinným a pracovním povinnostem ze všeho nejméně. Takže něco menšího...

A tak padla volba na horskou staničku, kterou považuji za místo, kde moje nadšení pro železnici začala - Josefův Důl.
2025-06-07_01-07-18.jpg

A vzhledem k tomu prostorovému problému a potřeby efektivně skladovat a manipulovat volba směřuje na moduly. A s těmi mám pramalé zkušenosti, takže vaše rady, zkušenosti a doporučení zde v tomto směru velmi uvítám.

K samotnému umístění stanice přikládám aktuální návrh rozvržení.
received_1456022475828119.png

Předpokládám umístění stanice na dva samostatné segmenty - každý o délce 150 cm a výjezdový modul, který na straně do trati bude již mít normované čelo. Časem tak budu moci přistavět trať nebo stanici připojit k jiným modulům. Ale nyní nevím, jak by tento modul měl být dlouhý. Můj první dotaz na vás modulů znalých a zkušených tedy zní, jak by měl být výjezdový modul dlouhý a měl by zahrnout celý oblouk nebo jen jeho část?
received_1221372366129148.png

Normované čelo ihned za krajní výhybkou nechci dávat, rád bych udělal výjezd ze stanice táhlým obloukem navazujícím poloměrem oblouku do první výhybky a za první výhybkou nejsem osou koleje kolmo k hraně modulu.

Budu rád za jakékoliv vaše podněty a připomínky. Rád se na základě nich vyvaruji chyb a nezdarů, na které bych neznalostí specifik modulů jistě narazil.
www.zeleznicepodbaba.cz
richardisko

Re: Josefův Důl v H0

Příspěvekod Mcx » sob 07 čer, 2025 11:24 am

Na délce výjezdu ze stanice nezáleží. Ale spíše komentář k celkové koncepci - 150 cm díly - jsou již poměrně rozměrné, dnes se téměř výhradně končí na délce 120 cm. v každém případě, pokud uvažuji, že někdy modul stanice vezmu někam mimo domov je potřeba myslet i na přepravu.
Tj. dvojice dílů shodných rozměrů, tady by vznikly tři díly, což pokud předpokládám jen manipulaci doma ... je to jedno, ale nikdy neříkej nikdy. Já bych osobně po zkušenostech s několika modulovými stanicemi šel do kratších dílů rozměrově umožňující složit je do dvojic - ať již doma při skladování či pro přepravu.
Mcx

Příspěvekod milan ferdián » sob 07 čer, 2025 11:34 am

Potvrzuji slova Milana/Mcx. Stačí délka segmentu max. 1,2 m. Škoda, že chceš stavět stanici v V.epoše. Plán stanice z roku 1969.
-m-
Přílohy
2025-06-07 13_43_54-Situace.pdf – Profil 1 – Microsoft​ Edge.png
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Pavel-HP » sob 07 čer, 2025 12:41 pm

Přiklonil bych se k délce 95cm. Vejde se spolehlivě do kufru os.auta mezi blatníky, napříč .
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Příspěvekod kapmor » pon 09 čer, 2025 12:01 pm

můžu potvrdit, že 120cm je asi maximum co dokáže člověk sám vzít. když mám stanici v pacích, tak tam mám na čelech už popruhy aby se mi to líp neslo
TT - V. epocha
kapmor

Příspěvekod HonzaV » pon 09 čer, 2025 12:53 pm

Potvrzuji výše napsané. Doprava je jeden z hlavních aspektů pro rozhodnutí o velikosti a tím i tíze segmentů. I pro situaci Z/DO komory pro uklizení mimo dohled manželky....

Ale i tak už zedvakráte kvituji, že jsem se rozhodl pro můj standard 80 cm segment. A mít jich sudý počet - dají se pro přepravu a uskladnění spojit k sobě. Já ještě doplnil na jedno čelo kolečka a jsem tak snadno mobilní po hladkých površích.
IMG_6705.jpeg

1,2 m už je v balení 2x 1,2m plus elektronika plus krajina plus čela v reálu vždy dvoumužná manipulace.
Staví TT modulovku - Herrnwalde k roku 1927
ČERVENÁBÍLÁMODRÁ

A zdědil krabici BTTB a vystavil si ji ve vitríně.
HonzaV

Příspěvekod Morris Zapp » čtv 12 čer, 2025 5:10 am

Své 120 cm moduly (v bedně proti sobě) si v nouzi odnosím i sám (jinak samozřejmě ve dvou je to mnohem pohodlnější, o tom žádná). Další projekt bude na délku 125 cm, protože tak se do těch beden dají schovat i nohy - za nárůst pouhých 5 cm velká výhoda v logistice.
TT, moduly, epocha III/IV
Morris Zapp

Příspěvekod HonzaM » čtv 12 čer, 2025 8:45 am

Moduly dělám v délce segmentu 110 cm, není problém je smontované proti sobě přenášet i transportovat v autě. Podle mého názoru je zbytečně je dělat tak krátké aby se vešly do zavazadlověho prostoru auta napříč, navíc v tomto případě jde o H0 a u tak krátkých segmentů by byl problém zajistit aby dělení nepadlo třeba na výhybky. Je třeba také počítat s množstvím potřebných spojů mezi segmenty. Za maximální vhodnou délku segmentu považuji 120 cm.
Josefův Důl je prima námět, také jsem o něm uvažoval, ovšem v N. Moduĺ bych ale ukončil vjezdovou výhybkou a tu trať před nádražím řešil jako samostatný modul.
Doporučuji použít Google Maps, mají výborný satelitní pohled.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod jafobe » čtv 12 čer, 2025 6:37 pm

A co to třeba rozdělit zhruba nějak takto... jednotlivé delší moduly by se mohli vejít do těch 120 cm a nejspíš by vyšlli vždy dva zrcadlově do páru (krajinou k sobě s tím že by se trochu přizpůsobili poloměry), asi to nejdůlěžitější ve stanici a okolí by zhruba zůstalo, vyhybky by se měli dostat mimo řez, a poslední modul se širou tratí by mohl mít standartní čela na obou stranách takže možnost otočit dle potřeby nebo použít jinde pokud by se to dávalo do layoutu, případně si ho udělat jako vjezdový návěstní modul (asi i ten kousek by pro posum ve stanici stačit mohl...)

jos dul.jpg

Jaromír
jafobe

Příspěvekod Zippich » čtv 12 čer, 2025 7:44 pm

jafobe píše:A co to třeba rozdělit zhruba nějak takto...

Otázka je, jestli opravdu chceš dělat přesný model stanice. To je podle mě relevantní hlavně u předloh, které už neexistují. U reálné známé stanice zvaž, jestli třeba ten vjezd trochu nezjednodušit a nepřípravit na nějaké univerzální napojení do jiného layoutu, případně na domácí smyčku, ať si můžs hrát i doma.
Zippich

Příspěvekod HonzaM » pát 13 čer, 2025 6:24 am

jafobe píše:A co to třeba rozdělit zhruba nějak takto... jednotlivé delší moduly by se mohli vejít do těch 120 cm a nejspíš by vyšlli vždy dva zrcadlově do páru (krajinou k sobě s tím že by se trochu přizpůsobili poloměry), asi to nejdůlěžitější ve stanici a okolí by zhruba zůstalo, vyhybky by se měli dostat mimo řez, a poslední modul se širou tratí by mohl mít standartní čela na obou stranách takže možnost otočit dle potřeby nebo použít jinde pokud by se to dávalo do layoutu, případně si ho udělat jako vjezdový návěstní modul (asi i ten kousek by pro posum ve stanici stačit mohl...)

jos dul.jpg

Jaromír

Tohle je myslím dobrý nápad, jen nevím, jak to bude vypadat v H0.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Zpět na Moduly