Moduly Vidrholec

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: Abe Simpson, milan ferdián, Michal Dalecký

Moduly Vidrholec

Příspěvekod dino » úte 30 kvě, 2017 8:02 am

Ahoj kolegové, dovolím si založit nové vlákno pro publikování pár modulů v měřítku 1:160, na kterých se pracuje v dílně.

Popovice - zastávka s nákladištěm
Pro děti jsem postavil kostru modulu zastávky Popovice s nákladištěm. Zasazení zastávky do krajiny je čirá fantazie tvůrce, i když někteří pamětníci mohou namítnout, že nákladiště Popovice existovalo a krajina okolo nebyla tak členitá. Nákladiště vzniklo v 19. století a zaniklo ve století dvacátém (přesná léta fungování neznám). Úlohou nákladiště byla sezonní nakládka zemědělských komodit – v létě obiloviny, na podzim cukrové řepy.
I v našem případě bude úloha nákladištěm Popovice podobná a jen rozšířena o malou zastávku. Modul je vhodné zasadit na lokálkou trať s malým provozem. Zastávka je vlevo od traťové koleje v délce 40 metrů (25 cm). Je vhodná pro zastavování motorových osobních vlaků s jedním nebo dvěmi vlečnými vozy (podle typu Balmu).
Pohled-na-zastávku.jpg

Nákladiště má dvě části: A – s boční rampou v délce 15 cm a B – VNVK v délce 22 cm.
Předpokládané objemy:
na podzim 4-6 nákladních vagonů (typ E) pro nakládku cukrové řepy (nakládací místo VNVK) – možné zaměnit za brambory.
nebo
v létě 2-4 vozy (typu G) pro odvoz obilovin (nakládací místo rampa)
Nákladní dopravu lze i obměnit nakládkou dřeva (VNVK) nebo odvozen zemědělských strojů do opravy (rampa).

V rámci modulu je vytvořen ovládací panel. Obsahuje 6x LED, přepínač výhybek, vypínač s klíčem. Ve vypnutém stavu nesvítí žádné diody. Při otočení klíčku vypínač se přepne do polohy ON a rozsvítí se LED podle nastavené polohy výhybek (vždy musí svítit minimálně 2 LED). Nyní lze přepínačem měnit polohu. Přestavníky jsou propojené a přepnutím polohy se mění obě výhybky současně. Poloha dole nastavuje směr do odbočky, poloha nahoře směr rovně. LED diody jsou samostatné a zobrazují skutečný stav polohy výhybky. Při přepnutí na malou chvilku nesvítí ani jedna.
Panel.jpg


Elektrické zapojení modulu umožňuje umístění do layotu i blízko stanice, která má hlídané úseky před zhlavím. Pod modulem jsou umístěny dva identické přepínače (poloha I – 0 – II) na levé a pravé straně. Dva jsou proto, že majitel blízké stanice musí říci, kterou kolej má hlídanou – levou nebo pravou (černá nebo červená).
Přepínač-obsazenosti-úseku.jpg


Stavba bude nyní pokračovat tvorbou krajiny a určitě se podělíme o další fotografie.
Dino
dino
 
Příspěvky: 44
Registrován: ned 12 led, 2014 2:36 am

Re: Moduly Vidrholec

Příspěvekod milan ferdián » čtv 01 čer, 2017 7:35 am

Koukám Aleši,že jedeš.Budu zvědav na fotky s krajinou :wink: .Milan
edice "Plánky kolejišť"
Uživatelský avatar
milan ferdián
 
Příspěvky: 9492
Registrován: ned 30 pro, 2007 5:48 pm

Re: Moduly Vidrholec

Příspěvekod Ferda » čtv 01 čer, 2017 7:46 am

dino píše: Elektrické zapojení modulu umožňuje umístění do layotu i blízko stanice, která má hlídané úseky před zhlavím. Pod modulem jsou umístěny dva identické přepínače (poloha I – 0 – II) na levé a pravé straně. Dva jsou proto, že majitel blízké stanice musí říci, kterou kolej má hlídanou – levou nebo pravou (černá nebo červená)...

Existuje nějaké schéma zapojení?
Je nějaký důvod proč to řešit tímto způsobem?
Znamená to snad, že pokud tato úprava na modulu není, tak má tento modul omezené použití v layoutu?

U nás se to řeší tak, že kdo chce hlídat přibližovací úseky (moduly), tak si natáhne napájení těchto úseků ze své dopravny přes vlastní detekci a standardní rozvod přes tyto hlídané úseky přemostí.
Žádné úpravy na cizích modulech nejsou požadovány.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Uživatelský avatar
Ferda
 
Příspěvky: 1575
Registrován: stř 07 říj, 2009 3:34 pm
Bydliště: Ostrava

Re: Moduly Vidrholec

Příspěvekod dino » čtv 01 čer, 2017 8:03 am

milan ferdián píše:Koukám Aleši,že jedeš.Budu zvědav na fotky s krajinou :wink: .Milan

Ahoj Milane,
krajinu budou dělat děti na kroužku. Byl to i důvod, proč jsem založil toto vlákno. Sám se na to těším, až se pochlubí se svým uměním.
Já, jako krajinář, nemám odvahu se prezentovat. Možná časem.
Co mě baví, je stavba kostry rámu a hlavně elektrika pod modulem - včetně nátěrů a pořádného vyvázání. :D
Teď jsem skoro 2 roky nic nedělal a v květnu jsem se vrátil k rozestavěným modulům.
A.
dino
 
Příspěvky: 44
Registrován: ned 12 led, 2014 2:36 am

Re: Moduly Vidrholec

Příspěvekod milan ferdián » čtv 01 čer, 2017 10:25 am

dino píše:krajinu budou dělat děti na kroužku. Sám se na to těším, až se pochlubí se svým uměním.

Tak jim držím palce,hlavně s nimi trpělivost :wink: .
dino píše:Co mě baví, je stavba kostry rámu a hlavně elektrika pod modulem - včetně nátěrů a pořádného vyvázání. :D
Teď jsem skoro 2 roky nic nedělal a v květnu jsem se vrátil k rozestavěným modulům.
A.

Jestli se nepletu,tak jsi měl rozestavěnou stanici Kamenice nebo Jiřetice?Viděl jsem někde fotku té stanice.Bude na co koukat až moduly dokončíš,přeji zdarec a chuť :wink: .Milan
edice "Plánky kolejišť"
Uživatelský avatar
milan ferdián
 
Příspěvky: 9492
Registrován: ned 30 pro, 2007 5:48 pm

Re: Moduly Vidrholec

Příspěvekod dino » čtv 01 čer, 2017 12:57 pm

Ferda píše:Existuje nějaké schéma zapojení?
Je nějaký důvod proč to řešit tímto způsobem?
Znamená to snad, že pokud tato úprava na modulu není, tak má tento modul omezené použití v layoutu?
U nás se to řeší tak, že kdo chce hlídat přibližovací úseky (moduly), tak si natáhne napájení těchto úseků ze své dopravny přes vlastní detekci a standardní rozvod přes tyto hlídané úseky přemostí.
Žádné úpravy na cizích modulech nejsou požadovány.


Ahoj, schéma přikládám.
Schéma zapojení modulu.png
Schéma zapojení modulu
Schéma zapojení modulu.png (25.78 KiB) Zobrazeno 2512 krát


Co se týká omezení v layotu, tak osobně v tom nevidím takový problém. Jedná se spíše o zlepšení komfortu. Je logické, že vlečka se umístí hned za zhlaví stanice. Pokud modul nemá tuto funkci, musí se použít další modul v pořadí, který zajistí shození vlakových cest. Modul nákladiště má jen 80 cm, ale jsou vlečky i delší. Muselo by se vyjet až za něj.
Samozřejmě může nikdo namítnout, že "shazovací" žolík vložím mezi stanici a vlečku a mám vyřešeno. Ale co když mi tomu brání prostorové možnosti.
D.
dino
 
Příspěvky: 44
Registrován: ned 12 led, 2014 2:36 am

Re: Moduly Vidrholec

Příspěvekod dino » čtv 01 čer, 2017 1:00 pm

milan ferdián píše:Jestli se nepletu,tak jsi měl rozestavěnou stanici Kamenice nebo Jiřetice?Viděl jsem někde fotku té stanice.Bude na co koukat až moduly dokončíš,přeji zdarec a chuť :wink: .Milan

Ahoj Milane, děkuji ti za důvěru, co se týká krajiny. :D
A co se týká modulů, dlouho jsme se neviděli. Ani jedno není moje. Mám rozdělaných jen pár traťových modulů.
dino
 
Příspěvky: 44
Registrován: ned 12 led, 2014 2:36 am

Re: Moduly Vidrholec

Příspěvekod Pavel-HP » pát 02 čer, 2017 8:25 pm

download/file.php?id=23576&

Ahoj Milane,
krajinu budou dělat děti na kroužku. Byl to i důvod, proč jsem založil toto vlákno. Sám se na to těším, až se pochlubí se svým uměním.
Já, jako krajinář, nemám odvahu se prezentovat. Možná časem.
Co mě baví, je stavba kostry rámu a hlavně elektrika pod modulem - včetně nátěrů a pořádného vyvázání. :D
Teď jsem skoro 2 roky nic nedělal a v květnu jsem se vrátil k rozestavěným modulům.
A.

To bude foto asi nějakého jiného modulu.
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Uživatelský avatar
Pavel-HP
 
Příspěvky: 720
Registrován: čtv 11 pro, 2008 2:47 pm
Bydliště: Praha

Re: Moduly Vidrholec

Příspěvekod dino » pon 11 čer, 2018 9:58 am

Ahoj,
chystá se setkání Nkových modulů v Rokytnici v Orlických horách v termínu od 27.9. do 30.9.2018.
Setkání je neveřejné, ale v případě zájmu ze strany modelářů, je možné setkání navštívit, kontaktujte koordinátora za sekci N-ČSD/Zababov - viz propozice.
Aleš
dino
 
Příspěvky: 44
Registrován: ned 12 led, 2014 2:36 am

Re: Moduly Vidrholec

Příspěvekod Morris Zapp » stř 13 čer, 2018 5:47 pm

Ahoj Dinosaure! :wink:

Jak to máš s tím klíčem? Jde vyndat jenom když jsou výměny v základní poloze? Pokud odpovíš ano, bude mě zajímat, jak to máš mechanicky udělané, abych to případně od tebe oprásknul :wink:
TT, moduly, epocha III/IV
Uživatelský avatar
Morris Zapp
 
Příspěvky: 616
Registrován: ned 04 dub, 2010 3:06 pm

Re: Moduly Vidrholec

Příspěvekod dino » čtv 14 čer, 2018 3:11 pm

Morris Zapp píše:Ahoj Dinosaure! :wink:

Jak to máš s tím klíčem? Jde vyndat jenom když jsou výměny v základní poloze? Pokud odpovíš ano, bude mě zajímat, jak to máš mechanicky udělané, abych to případně od tebe oprásknul :wink:

Ahoj,
klíče lze vytáhnout v jakékoliv pozici výměn. Už teď se cítím trapně, že jsem to nedořešil až dokonce. :-) Budu se muset nad tímto problémem zamyslet.
Tento modul už nemám doma, tak si budu muset postavit nový a trochu si s tím pohrát. Nebráním se dobrým radám, jak to udělat. :D
Dík
dino
 
Příspěvky: 44
Registrován: ned 12 led, 2014 2:36 am

Re: Moduly Vidrholec

Příspěvekod Morris Zapp » čtv 14 čer, 2018 5:39 pm

Dobrá rada drahá...
Mám to sice rozmyšlený, sarapatičky na stavbu prototypu nakoupený, ale zdá se mi to furt překombinovaný :roll:
Posuď sám:
dozický zámek běžného typu, při otáčení klíčem se vysouvá závora, než se dostane do úplně vysunuté polohy, narazí na mikrospínač, který jí mechanicky nedovolí úplně se vysunout. Zároveň dá povel servu, které svým raménkem zajede do zářezu v závoře a tím ji zablokuje i proti pohybu zpět. Zámek je teď v jakési mezipoloze, nejde s ním hnout a klíč nejde vytáhnout. Pro vyndání klíče zmáčkneš tlačítko: jsou-li splněny podmínky pro vyndání klíče, vysune servo své ramínko ze zářezu závory, tím ji uvolní a obsluha může zámek odemknout a klíč vyjmout.
Složitý, co..?

To fakt nikdo nevyrábí zámek, ze kterého v jedné krajní poloze nejde klíč vyjmout?
TT, moduly, epocha III/IV
Uživatelský avatar
Morris Zapp
 
Příspěvky: 616
Registrován: ned 04 dub, 2010 3:06 pm

Re: Moduly Vidrholec

Příspěvekod Michal Šuhajda » čtv 14 čer, 2018 6:45 pm

Ahoj, takový zámky jsou v Lokti. Marek tady stavbu zabzař. - ústředního zámku popisoval, tuším používal nábytkové zámky, ale určitě i poradí mailem nebo přes SZ.
Naposledy upravil Michal Šuhajda dne pát 15 čer, 2018 6:26 am, celkově upraveno 1
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Michal Šuhajda
 
Příspěvky: 1605
Registrován: pon 23 říj, 2006 9:57 am
Bydliště: Plzeň - střed

Re: Moduly Vidrholec

Příspěvekod MiG » čtv 14 čer, 2018 8:54 pm

Morris Zapp píše:To fakt nikdo nevyrábí zámek, ze kterého v jedné krajní poloze nejde klíč vyjmout?

Mám skříňku s takovýmto klíčem,
P6140011.JPG
P6140011.JPG (40.72 KiB) Zobrazeno 830 krát
který nejde vytáhnout ze zámku v odemčené poloze.
P6140015.JPG
P6140015.JPG (50.76 KiB) Zobrazeno 830 krát

Pohled na skříňku.

Ale jestli to řeší tvůj problém...
MiG
 
Příspěvky: 691
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: Moduly Vidrholec

Příspěvekod Vladimír_B » pát 15 čer, 2018 6:53 am

Některé zámky do rozvaděčů taky nešli vyndat v zapnuté poloze... (novější obdoba T6)
>H0< Nejde? To slovo neznám. :-)
Uživatelský avatar
Vladimír_B
 
Příspěvky: 883
Registrován: ned 02 bře, 2008 6:57 pm
Bydliště: Plzeň

Další

Zpět na Moduly

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník