Morris Zapp píše:Lasprr píše:TT; Děčínsko/Českolipsko; V.-VI.epocha
Co tě na téhle epoše modelářsky láká? Nehodlám ti to rozmlouvat, prostě mě to zajímá.
K V.epoše mám určitý vztah, v 90.letech jsem začal železnici poznávat, po r.2000 pak studoval žel.dopravu, učil se předpisy, jezdil na praxe ... to sice asi mnoho z vás také, ale mě se to období zkrátka zalíbilo. VI. epochu zmiňuji spíš navíc, protože oficiální definice myslím ještě není - moje hranice je cca 2008: Regionova ano, Najbrt už ne (a právě Regionovy očekávám spíše v VI. epoše). Kolejiště se sice pokusím udělat tak, aby nedělalo nesrovnalosti s provozem IV.epochy, myslím si i že je hezčí, ale T466.2 mi nic neříká, mám už vžitou 742, např. (ale jsou tam i jiné věci než značení). A na epochy I., II. a III. si netroufnu, parní provoz bych chtěl udělat jen jako muzejní, protože s historií mám jinak trochu potíž.
Morris Zapp píše:Moduly, tím že musí být univerzální, jsou na stabilní použití v konkrétním prostoru poměrně nevhodné, nebudeš ten prostor využívat tak intenzivně.
harmi píše:Este sa mozes zamysliet nad hybridom, cize stabilne kolajisko s modulovymi rozhraniami. Stabilne kolajisko by riesilo napriklad skrytak pod viditelnou krajinou, male polomery, tunely, rozlicne vysky. Moduly by si potom mohol pripajat podla potreby, takze by si mal aj variabilitu.
Budu konkrétnější:
K dispozici mám doma 4,6 x 1,1m (na krajní 1/4 délky zúžených na 0,8m) - pro hračky s R=310/353 a stanicemi zkrácenými na 3 vozy plně dostačující, ale říkám si, že když si s tím dám práci a mám to možná i na celý život, tak ať to taky nějak vypadá. Mám v plánu postavit postupně 3 stanice (3m mezi vj.návěstidly + prodlužující segmenty) a trať o délce 3m. Měly by tedy vzniknout 4 vzájemně zaměnitelná soumodulí. Jedno by mělo být podél stěny, druhé před ním o něco níže (přibližně v navazujících ZN profilech, ikdyž terén lícovat nebude), třetí jako skryťák pod tím prvním u stěny, čtvrtý uklizený - a podle chuti je střídat. Po stranách by byly spojené spirálami na míru a dohromady by tedy byly seskládané do deskového kolejiště, byť poněkud křečovitě. Důvodem pro moduly však byla jednak modelářská setkání, ale hlavně možnost variability i v domácích podmínkách. Zatím tedy jen plánuji, finálního není nic, ale toto řešení se mi jeví jako pro mně nejlepší. Ale pokud někdo víte o jeho vážnějších nevýhodách a úskalích, budu velice rád, pokud mě na ně upozorníte.