Moduly (původní téma)

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Moduly (původní téma)

Příspěvekod Lasprr » ned 04 bře, 2012 9:36 am

Morris Zapp: děkuji za odpovědi.

Morris Zapp píše:
Lasprr píše:TT; Děčínsko/Českolipsko; V.-VI.epocha

Co tě na téhle epoše modelářsky láká? Nehodlám ti to rozmlouvat, prostě mě to zajímá.

K V.epoše mám určitý vztah, v 90.letech jsem začal železnici poznávat, po r.2000 pak studoval žel.dopravu, učil se předpisy, jezdil na praxe ... to sice asi mnoho z vás také, ale mě se to období zkrátka zalíbilo. VI. epochu zmiňuji spíš navíc, protože oficiální definice myslím ještě není - moje hranice je cca 2008: Regionova ano, Najbrt už ne (a právě Regionovy očekávám spíše v VI. epoše). Kolejiště se sice pokusím udělat tak, aby nedělalo nesrovnalosti s provozem IV.epochy, myslím si i že je hezčí, ale T466.2 mi nic neříká, mám už vžitou 742, např. (ale jsou tam i jiné věci než značení). A na epochy I., II. a III. si netroufnu, parní provoz bych chtěl udělat jen jako muzejní, protože s historií mám jinak trochu potíž.

Morris Zapp píše:Moduly, tím že musí být univerzální, jsou na stabilní použití v konkrétním prostoru poměrně nevhodné, nebudeš ten prostor využívat tak intenzivně.

harmi píše:Este sa mozes zamysliet nad hybridom, cize stabilne kolajisko s modulovymi rozhraniami. Stabilne kolajisko by riesilo napriklad skrytak pod viditelnou krajinou, male polomery, tunely, rozlicne vysky. Moduly by si potom mohol pripajat podla potreby, takze by si mal aj variabilitu.

Budu konkrétnější:
K dispozici mám doma 4,6 x 1,1m (na krajní 1/4 délky zúžených na 0,8m) - pro hračky s R=310/353 a stanicemi zkrácenými na 3 vozy plně dostačující, ale říkám si, že když si s tím dám práci a mám to možná i na celý život, tak ať to taky nějak vypadá. Mám v plánu postavit postupně 3 stanice (3m mezi vj.návěstidly + prodlužující segmenty) a trať o délce 3m. Měly by tedy vzniknout 4 vzájemně zaměnitelná soumodulí. Jedno by mělo být podél stěny, druhé před ním o něco níže (přibližně v navazujících ZN profilech, ikdyž terén lícovat nebude), třetí jako skryťák pod tím prvním u stěny, čtvrtý uklizený - a podle chuti je střídat. Po stranách by byly spojené spirálami na míru a dohromady by tedy byly seskládané do deskového kolejiště, byť poněkud křečovitě. Důvodem pro moduly však byla jednak modelářská setkání, ale hlavně možnost variability i v domácích podmínkách. Zatím tedy jen plánuji, finálního není nic, ale toto řešení se mi jeví jako pro mně nejlepší. Ale pokud někdo víte o jeho vážnějších nevýhodách a úskalích, budu velice rád, pokud mě na ně upozorníte.
TT, V-VI, regionální tratě, motorové vozy
Lasprr

Příspěvekod milan ferdián » ned 04 bře, 2012 10:23 am

Tak v této otázce jsem dost pesimista.Ano konstrukčně lze vytvořit tuto kombinaci vestavěný modul v stacionárním kolejišti.Jenomže jsou s tím spojené problémy,například na stycích rozhraní modulů versus kolejiště.Rozhraní v stacionárním kolejišti musí přesně sedět.Dále konstrukce modulu a st.kolejiště je každá jiná.Nezmiňuji se o elektroinstalaci,i kdyby by použit system DCC,což u modulu,které je určené pro setkání je povinnost,vzniká problém propojování těchto komponentů a jejich neustále spojování a rozpojování.Vím,dají se použit různé druhy spojovacích konektorů,ale je tu více náchylnost k poruchám elektrického styku.Další problém je zakomponování modulu do krajiny navazující na krajinu st.kolejiště a její zamaskování mechanických spojů.
Je daleko jednoduší řešení samostatné stacionární kolejiště a na to samostatně navazující modul.Vím,že touto problematikou i nápadem se zabýval Michal Šuhajda.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Pavel-HP » ned 04 bře, 2012 8:48 pm

Byla doplněna aktualizace ze stavby nákladiště Skovice dvůr, stavba modulu a přidána nová fotogalerie Skovice - Dvůr v Zákupech.
http://moduly.vlakytt.cz/
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Příspěvekod cipisekmp » pon 05 bře, 2012 4:44 pm

Pekne, velmi pekne. Hodne se me libi ta zarostena prijezdova cesticka z kostek. Ahoj Cipisekmp
H0/MODULY SLOVÁCKO

www.kzmslovacko.cz
cipisekmp

Příspěvekod PaMi » pon 05 bře, 2012 7:31 pm

cipisekmp píše:Pekne, velmi pekne. Hodne se me libi ta zarostena prijezdova cesticka z kostek. Ahoj Cipisekmp

Protože jsme chtěli co nejvěrnější kopii originálu, tak jsme cestu s kočičíma hlavama museli vyrobit sami. V obchodech se nabízí pouze jako kladení hlav do oblouku. Nikoli rovnoběžně jak je ve skutečnosti. Nakonec jsem jednu takovou našel v zapadlé uličce v Praze. Potom přišel na řadu fotoaparát, retuš ve Photoshopu a nakonec vypálení laserem do plastu. Její napatinování už byla pro PavlaHP dílem dvou hodin.
-- TT -- ČSD -- Jenom pro radost -- TrainController 8.0 Gold -- Moduly
PaMi

Příspěvekod semza » úte 01 kvě, 2012 9:52 am

Zdravím vespolek,

uvažuji o tom, že si v HO postavím pravý modul "na zkoušku", ne jen segmenty, které jsem doposud stavěl. Pokud by to dopadlo dobře, možná jich bude i více, přeci jenom kolektivní ježdění je něco jiného, než sám prohánět vláčky. Mám vybraný motiv podle skutečné tratě. Stručně motiv popíšu - trať je v oblouku, obsahuje kamenný podjezd se silnicí a propustek. Skutečný radius je cca 600 m. Je nějaká norma nebo doporučení, jak dělat obloukové moduly? Skoro všude jsem našel moduly s radiusem 1 m (+ různé stupně úhlů modulů), případně jiným, ale ty jsou součástí segmentů stanice. Uvažoval jsem o poloměru 2 m. A teď je něco, s čím bych potřeboval poradit. Je problém na setkání přijet s modulem s jiným radiusem, než mají téměř všichni ostatní? Může být problém s místem, layoutem, provozem a tak?

Díky za odpověď

Petr
Stavba prvních modulů HO - trať 160
semza

Příspěvekod MirekTT » úte 01 kvě, 2012 10:10 am

K obloukovým modulům všeobecně.
Poslední dobou je trend spíše nežli rovnou trať stavět obloukové moduly obrovských radiusů. Ono i na skutečné trati těch rovinek zase tak moc není a v modulovkách je jich už stejně víc než dost. Já myslím, že se nemusíš vůbec omezovat radiusem a ani úhlem vybočení. Oni ty normalizované skládačky celkem usnadňují tvorbu layoutu, ale na to jsou dnes již prográmky a seskládat trať z atypů není žádný problém. Naopak, jsem přesvědčen, že rozbití sterilní geometrie trati bude vítaným oživením.
Spíš bude lepší nakontaktovat se na lidi, se kterými pak budeš jezdit. Poohlédni se po svém okolí :wink:
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Mcx » úte 01 kvě, 2012 10:59 am

Jedna pravda je, že postavit si můžeš cokoliv, ovšem druhá taky je, že sestavit moduliště z modulů různých autorů je občas oříšek. Pro stavitele moduliště jsou nejhorší pokud se nedodrží standardní členění oblouků alepsoň po 15 stupních. Staví se většinou v pravoúhlých sálech :D a pokud ho mám poloprázdný - půl bídy, ale jakmile se začne plnit pak srovnat odchylku třeba 10 stupňů a vejít se podél zdi nebo mezi jiné moduly je problém. Skládali jsme již dost modulišť a víme, že toto je problém. Samozřejmě pokud modul bude sestaven třeba s pěti dílů tak ať celek má úhel dělitelný 15.
Mcx

Příspěvekod Mcx » úte 01 kvě, 2012 11:26 am

Systém poohlédni se po okolí s kým budeš jezdit je popírání základního principu modulů - dělám je proto, abych se mohl účastnit modulového setkání v Česku, Slovensku, Polsku, Německu..... Takže musím dodržet základní principy modulovky a zbytek je jedno. Mít partu lidí, kde vytvořím "z modulů" konkrétní tvar trati, sled stanic.... je spíše kolejiště z dílů a ne modulovka.
Poloměr je otázkou průjezdosti vozidel, zbytek je na autorovi, spíše jsou na zváženou přechodová rozhraní, výška temene kolejnic, elektrické rozhraní...
Mcx

Příspěvekod Mcx » úte 01 kvě, 2012 11:37 am

Ještě otázka na Mirka - jaké prográmky jsou na sestavování moduliště z výkresů modulů v dwg či cdr?? (v této podobě se v Evropě vyskytuji výkresy jednotlivých modulů, v jiné ne) zatím jsem nikde a ni v okolních státech nic podobného neviděl a moc si to nedovedu představit.
Mcx

Příspěvekod MirekTT » úte 01 kvě, 2012 12:39 pm

Chichi, ptát se mě na softwér není nejlepší nápad. Já od našich kluků dostanu před setkáním výkres layoutu vyjetý z corelu, ale v čem to kreslí a jestli to do cdr převádějí, to netuším. A že by se velké mezinárodní layouty smolily na papíře, tomu tady snad nevěří nikdo.
S tou normalizací modulů máme pravdu asi oba, ale já se přikláním na stranu modelovosti také toho modelu, který má modul znázorňovat, a nejen k modelovosti provozu a tomu přizpůsobený design modulů. :wink:
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Mcx » úte 01 kvě, 2012 12:54 pm

Tu nejde o modelovost a nemodelovost, ale o to co chci, zda mít "kolejiště" partou kamarádů ze sousedství a nebo být členem velkého evropského společenství. A obojí může být modelové i nemodelové.

Plán moduliště - cdr a dwg jsou formáty souborů - tedy nic jsem nepsal o papíře - ale je to pouze "elektronický" papír na kterém se "ručně " skládají výkresy modulů které dodají vlastníci a žádný program pro automatické skládání.......... to tedy nemaťme lidem hlavy
Mcx

Příspěvekod semza » úte 01 kvě, 2012 1:37 pm

Kluci, díky za odpověď, pomohlo mi to si ujasnit některé důležité věci a máte pravdu, nejlepší by bylo se podívat "do kuchyně" některému postavenému modulišti pro nachytání inspirace.

PS: nevíte o nejbližším setkání v HO na západě republiky? :-)

Petr
Stavba prvních modulů HO - trať 160
semza

Příspěvekod Mcx » úte 01 kvě, 2012 2:04 pm

V H0 začátkem září Milevsko - setkání Fremo (najdeš na stránkách Zababova), přepokládám, že účastnit se budou taky moduláři z Německa, Polska, Slovenska, Maďarska a Polska
Mcx

Příspěvekod Lasprr » stř 02 kvě, 2012 7:03 pm

Mcx píše:jaké prográmky jsou na sestavování moduliště z výkresů modulů v dwg či cdr??

Výkresy v *.dwg se rýsují v AutoCADu - jeden z nejrozšířenějších profesionálních rýsovacích programů střední cenové třídy, určený k projektování a konstruování, hlavně ve strojírenství nebo stavitelství, ale používá se i pro situační plány větších měřítek.
Výkresy v .*cdr jsou hlavním výstupem v CorelDraw - populární kreslící program nižší cenové třídy (má snad ale i freeverze), používaný převážně pro designové práce ve vektorové grafice (tiskoviny, weby, viztky, ...), ale jde použít i pro kreslení plánů.
Nevím, jak moc má Corel daleko od kreslení k rýsování, já osobně mám přístup k AutoCADu a kdo má tu možnost, tak doporučuji.
TT, V-VI, regionální tratě, motorové vozy
Lasprr

PředchozíDalší

Zpět na Moduly