Tady se to rozjelo:)
depo201 píše:Marwine,
pohled na téčkové kolejivo je nejhorší přes foťák. Při běžném pohledu to není nic dramatického, ale makro je sviňa
Na lokální trať nám EW3 postačují a jsou i za solidní cenu. Stíhlé výhybky zatím řešit nemusíme, jelikož jsou naše cíle zatím orientovány na dokončení vedlejší trati s nějakým smysluplnějším provozem.
Jinak osobně, sleduji stavbu Loktu a držím palce, letos jsem jako ortodoxní téčkař začal nakupovat něco málo v H0 a souhlasím s Tebou ohledně mašin.

No nejak mam vytrenovany zrak a opravdu me to rusi i pri normalnim pohledu(samozrejme jsem byl na par setkani kolegu), jinak geometrie kolejiva tillig je dobra, jen ty pruty:).
Diky uvidime jak se Loket povede.
Ano toto mi taky vadi, pokud neni kolejnice prichycena k prazci jak ve skutecnosti. Byla to starsi verze vyhybek, pry na tyto vyhybky drobne kolejivo doplni (lept navrzen tak, aby bylo mozne drobne kolejivo doplnit).
Mas samozrejme pravdu s tim, ze domaci kolejiste v H0lce je dost problem. Sam jsem zacal pred cca 15 lety stavet dost velke kolejiste. Po vstupu do Zababova jsem se uz nedokazal dokopat na nem neco udelat, driv mi vubec nevadily polomery oblouku 450mm a stare Pilz vyhybky, ted kdyz vidim jak se do oblouku lame rychlik z Ypsylonu, tak mam husinu:). Kdyz odhlednu od toho jak to vypada, tak bohuzel provozni spolehlivost ostrych oblouku je spatna, kdyz pak taham 15ti vozovy vlak ze skrytaku po castech dvakrat za 15 minut, tak uz zacinam penit a jdu od toho. Proto za sebe rikam, domaci kolejiste jen ve forme segmentu a vetsina viditelna s co nejvetsimi polomery (pokud neni mozne, tak moduly), ale tim si asi musi projit kazdy sam. Kdyz jsem videl spolehlivost teckovych modelu na setkani (rozpojovani) a k tomu si predstavim komplikovane skrytaky postavene na EW1, tak si myslim, ze majitele techto kolejist musi mit nervy ze zeleza.
MirekTT píše:Jestli můžu já, tak z mého pohledu má hánula dva zásádní problémy.
První je přílišná čistota provedení mašin, zejména parních. Přijdou mi zkrátka moc málo pomuchlané. Mají moc rovné plechy, což se v téčku lépe ztrácí. A také si myslím, že na tuhle velikost by mnoho z nich sneslo mnohem více detailů (ano, ve srovnání s téčkem jsou mnohem detailnější, sice jak kde, ale uznávám).
Druhý můj problém je oblouk. Kvůli němu nelze postavit pěkné kolejiště. Tady hánula už neodpouští. Můžete mít na kolejišti špičkovou přírodu i ostatní modely, ale oblouk vám to vždycky shodí. Co v téčku udělá jakž takž R700, v hánule to R3000 nedoženete. Tohle mám odpozorováno z mnoha výstav, z mnoha kolejišť.
Hánul jako dioramní kitařina fantastická, ale modelovat provoz v hánule, to děláte všichni jenom proto, žo to dělat jde, ale určené to k tomu už není.
Toliko názor můj.
ad Prvni: Tovarni modely jsou opravdu moc ciste a vypadaji hrackove. Kdyz se ale striknou matnym lakem a zaspini se klacky, tak razem masina nevypada tak hrackove a je to prace na chvilku a nemusi byt clovek machr na patinovani. Promackani plechu si myslim v teto velikosti neni treba znazornovat, staci sikovne zaspinit a povrch bude pusobit plasticteji, to uz je samozrejme slozitejsi operace.
ad Druhy: Na draze je takove minimum oblouk 150metru, coz v H0 je 1,75, coz jsou nase lokalkove polomery, na hlavni trati mame pres 3 metry, v Lokti mam polomer 7 metru:). V modulovce v H0lce modelovat provoz samozrejme bez problemu jde a nemusime jen kitarit:).
To jsem se nejak rozespal:).