MINI MODULY

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: MINI MODULY

Příspěvekod Rudolf » úte 22 dub, 2014 4:03 pm

Rudolf

Příspěvekod czhunter » ned 02 lis, 2014 1:24 pm

Já když sem se jen tak z geometrického zájmu pokusil vytvořit malou modulovku, vyšlo mi to, co je v příloze.

Základní rozměr modulu je 320x320 mm (pěkné kulaté číslo - občas těch 1 mm navíc si nevšímejte, to je proto, že Kuehn má poloměr oblouku 321 mm a nechtělo se mi všude sázet flexi s 320 mm rádiusem, to že to vychází na délku flexi 640 mm je také jen náhoda), zbytek jsou v zásadě násobky - délky 640 a 1280 mm.
To co je v příloze je jen taková zvláštní sestava, zkoušel jsem, jak to jde uzavřít do kruhu - ale může být celá sestava i otevřená. Nádraží může být koncové i mezilehlé.

V logice postupu byla snaha o maximální modularitu (proto jsem zavrhl odklon od osy, protože tam hrozí, že mi pro nějakou sestavu nevyjde správný počet oblouků "doprava" a "doleva", kdežto u koleje na středu je to jedno.

Geometricky to funguje docela dobře, modularita je velmi vysoká, jde to celé pěkně dát do skříně s hloubkou 40 nebo 35 cm, což jsou nejběžnější hloubky nábytku. Teoreticky to jde napojit na většinu modulových rozhraní (třeba fremo), protože se tam celé spojovací část vejde, ubrané jsou jen boky o 4 cm z každé strany.

Zatím tam mám jeden zásadní problém - že se mi na modul s nádražím nevejde staniční budova (ona tam sice teď je, ale je to jedna z nejužších, a je moc blízko kolejím, i moc blízko okraji). V tom je zase odklon od osy dobrý.
Přílohy
mala_modulovka.gif
mala_modulovka.gif (24.44 KiB) Zobrazeno 6788 krát
czhunter

Příspěvekod hank » ned 02 lis, 2014 5:07 pm

czhunter: Bohužel z toho není jasné, kolik staničních kolejí tam máš ani kterou budovu jsi použil.

Kdybys měl obligátní stanici na lokálce se dvěma dopravními a jednou manipulační kolejí, tak mi vychází od kraje panelu:
1/2 průjezdného profilu podle NEM 102 = 18 mm
2x vzdálenost os kolejí ve stanici pro kolejivo Kühn při použití továrních výhybek = 2x44 = 88 mm
1/2 průjezdného profilu ke staniční budově = 18 mm
šířka budovy dle normálie 16/H = 10 m = 83 mm
šířka budovy dle normálie LVI/H = 10,6 m = 88 mm
celkem 207 - 209 mm
Ještě ti zbývá nejméně 320 - 209 = 111 mm na dvě koleje navíc a na odsazení budovy od krajní koleje, aby to nevypadalo blbě.

A kdyby to nestačilo, jsou i užší budovy. Třeba budova typu Hradčovice/Drahanovice/Kouřim je široká jen 7,2 m = 60 mm. Prodloužený str. domek OeLEG ve Lhotce nad Bečvou po její přestavbě na stanici měl šířku dokonce jen 5,5 m = 46 mm. A v krajní nouzi může být i staniční budova jako poloplastická kulisa.

Jestli ti ovšem nestačí ve stanici 5 kolejí nebo trváš na nějaké nadměrečné staniční budově, pak pámbu s tebou a budeš muset přejít do eNka nebo Zetka... :mrgreen:
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod czhunter » ned 02 lis, 2014 6:13 pm

Nádraží je to červené dole, takže ano, má v zásadě dvě dopravní (na jednu je sic teď připojená remíza, ale nemusí být) a jednu manipulační kolej.

Problém ovšem je v tom, jak jsi napsal "vychází mi od kraje panelu".
Ty totiž nemůžeš začít počítat od kraje panelu, ale musíš začít od osy, kde se napojuješ na zbylé moduly.
Protože tam mám osu vedenou středem (což je právě to, aby se nemuselo řešit, které zatáčky jsou "levé" a které "pravé"), tak to logicky vychází tak, že na jedné straně od hlavní koleje je dost místa na druhé straně (tam kde má být staniční budova) málo. Bohužel nemůže být polovina budovy vlevo a polovina vpravo :)

Jinak v tom nákresu je teď budova z produkce KB model, což je tuším LVIb ( http://www.kb-model.eu/mtbmodel/eshop/4 ... tion#anch1 ) ani ne proto, že by tam musela být, ale spíš jsem testoval, co se tam "už nevleze".

Jednoduché řešení by bylo prohnout celou stanici trochu "do luku" o velkém poloměru, tím by se získalo pár cm pro budovu, ale zase a) nádraží v oblouku není úplně skvělé, b) vytratila by se z toho ta "jednoduchost", kterou to má mít.
czhunter

Příspěvekod hank » ned 02 lis, 2014 6:39 pm

Rozumím.

I tak mi vychází na šířku 1/2 modulu = 160 mm toto:

osová vzdálenost dvou kolejí = 43 mm
1/2 průjezdného profilu ke staniční budově = 18 mm
celkem 61 mm

Zbývá 99 mm, tj. pořád by se tam ta budova LVI/H se svými 88 mm měla vejít, i když natěsno, ale jak moc blbě to vypadá v reálu, těžko říct - asi bych opravdu volil něco užšího. Třeba tu Kouřim. (S přistavěným skladištěm, ušetříš prostor i na délku.) Nebo některou nudličku od komerciálek - např. budova v Libáni měla 24x5 m, tj. v měřítku je její šířka jen 42 mm.

Užší staniční budovu - když nepočítám strážní domky - už opravdu neznám...

Edit: A stejně musím uvést sám sebe na pravou míru, když jsem se podíval do análů, zjistil jsem, že v té Libáni (a stejná budova byla i ve Starém Místě u Jičína) se musí k těm pěti metrům přidat ještě 3 m široká terasa po celé delší straně budovy... takže nic. Omlouvám se za chybu. Ale jinak u komerciálek bylo několik budov půdorysu cca 12x8 m, třeba Kněžmost. Takže i tenhle barák by byl adept na místo na stísněném kolejišti.

Edit2: A pak mě ještě napadlo, že spousta obligátních tříkolejných stanic neměla manipulační kolej přes celou délku stanice, takže budova stála rovnou u hlavní dopravní koleje. Viz třeba Městečko u Křivoklátu na trati Rakovník - Beroun. Tím získáš dalších nejméně 43 mm. Mimochodem, i všechny normalizované budovy od Protivína až po Rakovník taky patří k těm užším, a zrovna to Městečko je pěkný příklad, protože barák nejen že stojí u 1. koleje, ale ještě v náspu. Tam stavitelé v úzkém říčním údolí řešili podobný problém jako ty - drastický nedostatek místa. Ještě i dnes stojí za návštěvu, protože se zachovala její původní fasáda a ze strany od kolejí zdánlivě nenápadná jednopatrová budova stojí na kamenném suterénu, který jí od silnice při pohledu ze žabí perspektivy dodává na mohutnosti. A taky je to jedna ze stanic, kde lze ve skutečnosti prozkoumat oblíbenou vychytávku našich kolejišť - tuenl hned za zhlavím.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod milan ferdián » sob 11 črc, 2015 10:16 am

Domácí modulovka německých kolegů HO/1:87.Šířka čela 30,0 cm/délka modulu 100,0 cm/R90,0 cm.Odkaz na stránky
http://www.stummiforum.de/viewtopic.php?f=51&t=107756

Tato modulovka je jak dělaná pro trať Frýdlant n/O (skrytá) - Ostravice - Staré Hamry - Bílá.
Přílohy
18413788oj.jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod milan ferdián » sob 11 črc, 2015 11:28 am

forex píše:Tohle nemecke vlakno sleduju. Myslim,ze nektere stanice maji siri 40cm, jestli se nepletu. Je to docela zajimave i vcetne toho mnozstvi stanic,co maji udelanych nebo v planu.

Jde mi o čelo-rozhraní 30,0 cm.Moduly stanic mají celkovou šíří 40,0 cm.Toto téma jde krásně zpracovat pro naše podmínky.

P.S.Že jsim tam registrovaný,už jsem si všimnul. :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod milan ferdián » sob 11 črc, 2015 11:47 am

forex píše:Nejen registrovany, mam tam sve vlakno :wink:

Už jsem tvé vlákno našel :D .Tak Václave,jdu se mrknout co prezentuješ z naší rodné hroudy :wink: .
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod milan ferdián » pon 20 črc, 2015 8:11 am

Traťový modul HO,šíře rozhraní 30,0 cm.Dle mne i na tom malém prostoru se dát vytvořit jednoduché,překrásné téma.
Přílohy
p101060255aop.jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Mcx » pon 20 črc, 2015 10:18 am

Milane je to H0 ne HO :D . Poláci dělají 30 cm moduly již dlouho, no.... ale není to ono. Ta fotka to trochu zkresluje, že to vypadá jak 50 cm modul.
Mcx

Příspěvekod milan ferdián » pon 20 črc, 2015 10:38 am

Mcx píše:Milane je to H0 ne HO :D .

Tak co píšete,"O" nebo "nulu" :?:
Mcx píše:Poláci dělají 30 cm moduly již dlouho, no.... ale není to ono.

Poláci jsou Poláci,ale nejenom oni.Já se zatím kritiky na adresu krajiny musím zdržet dokud sám nebudu prezentovat své dílka.Mám totiž pocit,že řada modulů je realizovaná (mimo Ostrama),jak kdyby jsme žili ve vysokohorských oblastech nebo na rumovištích.Všimni si,vřesoviště,zanedbané louky,pastviny. :wink: Dan Buchtela se sice snaží předávat své zkušenosti krajináře na workshopech,ale mám pocit,jak kdyby Dana vůbec neposlouchali,což je velká škoda.
Mcx píše:Ta fotka to trochu zkresluje, že to vypadá jak 50 cm modul.

Ne,je to fakt Milane šíře 30,0 cm.Odkaz viz.výše příspěvek.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod mlha » pon 20 črc, 2015 11:10 am

Milánku Half 0, půlená nula, to bys měl jako modelářský guru vědět. Taky děláš do eNka, ne enka
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod milan ferdián » pon 20 črc, 2015 11:30 am

mlha píše:Milánku Half 0, půlená nula, to bys měl jako modelářský guru vědět. Taky děláš do eNka, ne enka
Jenže,já jsem se setkal za své praxe s oběma případy,nemluvě,že řada modelářů v nicku používá "O".
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod mlha » pon 20 črc, 2015 11:36 am

Tak to bohužel nemají správně
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod milan ferdián » pon 27 črc, 2015 11:14 am

Jde vidět,že i u německých kolegů,že též řeší minimalizaci svých stanic.H0/1:87.Navazující traťové moduly mají šíři 30,0 cm.
http://www.stummiforum.de/viewtopic.php?f=24&t=122012
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

PředchozíDalší

Zpět na Moduly