Moduly OstraMo

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Moduly OstraMo

Příspěvekod Mcx » čtv 13 úno, 2014 7:03 pm

Okolo mostu jsem dosadil trochu "nízké zeleniny", tak pro porovnání jak to vypadá. Je to opět vytrháváno z foliáží Polák a Modelscene a keře jsou od miniNatur.

Obrázek

Obrázek
Mcx

Příspěvekod cipisekmp » pát 14 úno, 2014 2:17 pm

Ahoj, jj, kdo umi ten umi. S pozdravem Cipisekmp.
H0/MODULY SLOVÁCKO

www.kzmslovacko.cz
cipisekmp

Příspěvekod Mcx » pát 14 úno, 2014 8:28 pm

Já myslím, že tvůj strážní domek je taky super. Často fotím proto, abych se pořádně podíval jak to vypadá, případně našel chyby. Tak vznikly dvě fotky nedokončené zastávky Žleb a nedokončených mostů :) .

Obrázek

Obrázek
Mcx

Příspěvekod cipisekmp » sob 15 úno, 2014 3:18 pm

Ahoj, no s domky jsem ve vysledku v celku spokojen, jen doufam, ze se me podari i zbytek dotahnout tak, abych mohl byt alespon castecne spokojen i se zbytkem. S pozdravem Cipisekmp.
H0/MODULY SLOVÁCKO

www.kzmslovacko.cz
cipisekmp

Příspěvekod Mcx » sob 15 úno, 2014 8:18 pm

Na Moravu se díky Radkovi - nechal nakreslit, nařezat a postavil - blíží osazení strážního domku se stavědlem. Chybí patinovat.

Obrázek
Mcx

Příspěvekod Mcx » sob 15 úno, 2014 8:20 pm

No a zároveň Radek montuje pod Nevidov mechanické ovládání výhybek, tak by stanice měla být do Vratimova sjízdná.

Obrázek

Obrázek
Mcx

Příspěvekod Mcx » ned 16 úno, 2014 3:13 pm

Do finiše se blíží i ovládací panel - "Řídící přístroj" pro odbočku Morava. Ten bude vždy ve stanici odkud bude odbočka ovládána, Je oboustranný, aby jeho schema odpovídalo realitě odbočky. Napájen je společným kabelem z odbočky s přenosem dat. Funguje na principu jedu odsud - tam, v režimu vlak jsou ovládána návěstidla, v režimu posun zůstávají návěstidla v základní poloze. Shození návěstidla a uvolnění vlakové cesty dojde pohybem hnacího vozidla v izolovaném úseku výhybek. Ručně lze uvolnit vlakovou cestu s postavením návěstidel do základní polohy tlačítkem "storno". Další signalizace aktuálního stavu návěstidel je přes vícebarevné a blikající led. Samozřejmě je počítáno s ovládáním předvěstí, ve Vratimově bude pouze ze směru od Frýdlantu.
Dálkově se spíná z "Řídícího přístroje" osvětlení odbočky a zastávky Žleb.

Obrázek
Mcx

Příspěvekod Mcx » ned 16 úno, 2014 4:06 pm

A takto to vypadá, když je postaveno z "Hanušovic" do "Starého Města". Funguje to velmi dobře - Jakub odvedl dobrou práci.
Popis řídícího přístroje je vytištěný na laserovce na samolepící fólii (odpovídá vzhledu pultů stanic OstraMo - kreslil Tomáš) a ta je překryta průhlednou samolepící fólií.

Obrázek
Mcx

Příspěvekod cer.t » ned 16 úno, 2014 4:37 pm

No pult paráda. Ani jsem nečekal, že by to mohlo dopadnout takto hezky. Funkčně je to perfektní. Už přemýšlím, jak Kubu zaměstnám na vápence. :)
Jinak Wánek mě překvapil, má to super... Možná by to chtělo takto rekonstruovat i vlečku Ostrachema.
cer.t

Příspěvekod Mcx » ned 16 úno, 2014 5:04 pm

Jj dlouhodobě s výměnou elektrického přestavníku za mechanické stavění na vlečce Ostrachema počítám, ale rád bych to spojil s výměnou výhybky za výhybku s větším poloměrem v odbočné větvi.
Mcx

Příspěvekod veteran » pon 17 úno, 2014 7:15 am

Ahoj
Pánové mate to hezké.To bovdenové ovládaní vyhybek vypadá velmi jednoduše.Jak to funguje? To mate vyrobeny nějaký specielní přestavník pro ovládaní vyhybek bovdenem?
No krajinka parádní.
Honza G
veteran

Příspěvekod Mcx » pon 17 úno, 2014 6:32 pm

Ahoj Honzo, není to žádný speciální přestavník, ale přepínače http://www.tme.eu/cz/details/sl13212c/posuvne-prepinace/canal-electronic/sl13-212c/# - páčka je provrtaná a je v ní i táhlo co staví výhybku, bowdeny jsou od leteckých modelářů, nesmí to mít moc prudký ohyb - pak tam je velký odpor a moc to nefunguje. K vidění bude ve Vratimově.
Mcx

Příspěvekod Mcx » pon 17 úno, 2014 7:48 pm

Tak domů dorazila od Radka budova, vzhledem k tomu, že jsem nechtěl budovu říznutou na hraně modulu, tak musí být budova usazena o pár metrů jinak než je ve skutečnosti a o pár stupňů jinak natočena. Tak to je i s dalšími terénními tvary, telefonními sloupy...... prostě to není přesná kopie odbočky Morava, ale na její motivy postavená odbočka, který svými základními reáliemi odpovídá skutečnosti a má navodit atmosféru skutečné odbočky. Např. telefonní vedení směr Staré Město, i Podlesí je vedeno po opačné tratě - důvodem je shoda s modulovými pravidly - ... je vedeno na straně svahu.
Tak jsem tedy postavil budovu na díl "B" a konfrontoval její polohu se vzhledem skutečné odbočky, tedy spíše než odměřování jsem porovnával dojem, který ta kombinace budovy, terénu... vytváří a ...... jsem spokojen, správný dojem z odbočky mám !

Obrázek

Obrázek
Mcx

Příspěvekod Mcx » pon 17 úno, 2014 7:58 pm

Ještě k Nevidovu a stavění výhybek, takto mi poslal Radek foto té části pod výhybkou:

Obrázek
Mcx

Příspěvekod Mcx » sob 22 úno, 2014 10:46 am

Tak na Moravě zase potlačeno o kousek dál - dosazena výhybkové návěstidla se závažím, výhybky zaštěrkovány a provedena částečná patina - znečištění od mazání výhybek (patinováno mletým černým uhlím - v třecí misce :lol: ), budou ještě doplněny elektromotorické přestavníky, trafa izolovaných úseků. Ve výrobě je plot okolo zahrady a hospodářské budovy a bude se upravovat plocha okolo budovy + flokování zahrady a plochy vpravo od budovy.

Obrázek
Mcx

PředchozíDalší

Zpět na Moduly