Moduly OstraMo

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Moduly OstraMo

Příspěvekod Mcx » pon 21 říj, 2013 2:10 pm

Tak jsem překontroloval včerejší flokovací práci, přeflokování proběhlo 6 mm tmavě zelenou a 4,5 mm zelenožlutou, flokovalo se na nakapaný ředěný Duvilax (na rozdíl od kolegů z Brna nepoužívám technologii vytváření drnů neb v krajině kterou modeluji žádné drny nejsou - jedná se o jednolitý travní porost s vyššími trsy trávy a bylin) hustotu kapek na jednotku plochy volím podle charakteru terénu. Kapky ředěného Duvilaxe nepodporují vytváření drnů - já potřebuji vytvářet různorodé trsy travin a bylin - některé dostanou přestřik a posyp Naturexem F od Poláka - tedy listy, opět barevný odstín podle charakteru terénu - suchší a vlhčí místa v krajině.
Samozřejmě s takovým přeflokováním je možné pokračovat tak dlouho, dokud se nám krajina nevytvořila dle našich představ, já používám obyčejně 2-3 přeflokování.

Obrázek

Obrázek

a první vrstva na další části, zde bylo ponecháno více molitanu nestrhnutého - tím se vytvořily různé drobné nerovnosti, které v krajině a jesenických loukách najdeme
Obrázek
Mcx

Příspěvekod Mcx » úte 22 říj, 2013 5:04 pm

Dnes jen krátká kontrola včerejší práce - jsou i důležitější věci než modelaření :wink: Včera to byl flok slámou 2 mm a travní zelenou 2 mm přes kolej.

Obrázek

na okraji flokované trávy je vidět jak Duvilax mění barvu nasypaného štěrku - tmavne, na rozdíl od zbytku stříknutého ředěným Sportakrylem MAT
Obrázek
Mcx

Příspěvekod Mcx » úte 22 říj, 2013 7:46 pm

Ještě detail z předchozí fotky, ať vidíte jak to skutečně vypadá, v pozadí je část s pouze odstraněným molitanem.

Obrázek
Mcx

Příspěvekod Mcx » pát 01 lis, 2013 5:55 pm

Ahojte, je již to 10 let co jsou na světě moduly OstraMo, za tu dobu jsme s nimi vykonali kus modelářské cesty. Proto jsem na web OstraMo připravil krátkou rekapitulaci jak jsme s nimi desetiletou cestu prošli.
http://ostramo.parostroj.net/oa/OstraMo_10/OstraMo_10.html
Mcx

Příspěvekod mlha » sob 02 lis, 2013 5:02 pm

Gratuluju kluci a doufám,že nám to taky vydrží tak dlouho.Těším se na další spolupráci
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod milan ferdián » ned 03 lis, 2013 9:05 am

I já se připojují k gratulaci k úspěšnému výročí.Jo ten čas letí... :D
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Mcx » pon 04 lis, 2013 5:47 am

Přes víkend proběhly funkční zkoušky Jakubova ovládání odbočky Morava, vzdálené ovládání po "dvou drátech" je plně funkční. Ovládání je tedy realizovatelné z jakkoliv vzdálené stanice kabelem s RJ12 - záleží pouze na použité délce kabelu :) . Na pultu bude mít pouze tři tlačítka - výběr odkud kam jedu - stisknu jedno - odkud a druhé - kam, po přestavení výměn (jdou postupně) je následně postaveno návěstidla, doplněno signalizaci na pultu, ke změně návěstního znaku na stůj dojde vjetím lokomotivy do kontrolovaného úseky výhybek a vzhledem k tomu, že není standardizováno detekování obsazení úseku vagonem bude zrušení postavené vlakové cesty zajištěno pouze časovou prodlevou po zhození návěstidla. Zrušení postavené vlakové cesty bude možné i "nouzovým" tlačítkem na pultu.
Hlavní "řídící jednotka" ovládání je pod dílem s výhybkami, návěstidla, předvěsti jsou propojeny přes kabely s RJ12, zapojení je dle normy OstraMo.
Na pultu bude ještě dálkové ovládání zapnutí osvětlení jak odbočky tak i zastávky Žleb, která je součásti odbočky. Bude doplněno o zapnutí automaticky při poklesu intenzity osvětlení v místě odbočky.

Obrázek
Mcx

Příspěvekod milan ferdián » pon 04 lis, 2013 8:08 am

Kluci,tak je přesně to co vám zavidím.Jdete na šichtu a po šichtě zvládnete nejen povinnosti vůči rodině,ale i máte čas na práci s modulama.Vezmeme datum začátku stavby 2.12.2012 a její skoro konec dnešní datum,tak jste vlastně zvládli za rok komplet vše.To chce poctu...
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod cipisekmp » pon 04 lis, 2013 2:01 pm

Ahoj kolegove. Vidim ze se vam prace dari. To rizeni odbocky je vec zajimava. Tesim se az se podivam zive.
At se dilo dale dari Cipisekmp.
H0/MODULY SLOVÁCKO

www.kzmslovacko.cz
cipisekmp

Příspěvekod Dan Buchtela » pon 04 lis, 2013 2:23 pm

Ahoj Milane,
když čtu popis ovládání obočky Morava, je to hodně podobné tomu, co mám ev N-ku na odbočce Odry.
Odry mají dvě možnosti ovládání:
1) na dálku pultíkem - spojení přes RJ12 a vzdálenost je dána jen délkou kabelu
2) na dálku přes ModelJop - v současnosti je ovládání Oder implementováno v projektu ModelJop u stanic Pecka a Lipová.
Automatické rozsvěcení návěstidel podle intenzity světla v okolí ovšem nemáme, v tom jsme pozadu :-) Zato ale vlaková cesta se skutečně ruší po projetí posledním vozem, neboť v N-ku máme šuntování vagónů díky Liborovi už dlouho povinné. Sice nás jinde označují za normovače :wink: ale má to i své pozitivní výsledky. A prosadilo se to i ve FREMO N-RE...
Jinak Morava, moc pěkná práce, gratuluji!
Dan Buchtela

Příspěvekod Mcx » pon 04 lis, 2013 5:48 pm

Ale ono není co až tak chválit, kostry modulů ležely nějaký rok doma, než se začaly pokládat koleje, to až opravdu před rokem. No, alespoň kostry pořádně vyschly a nehrozí různé délkové problémy. Dnes jsem cvičil na postavené Moravě s ovládáním, funguje to zdá se spolehlivě. Tak ještě dokončit mosty, stavby, cestu, řeku.... :lol: a příští rok ve Vratimově může být provozní premiéra.
To snímání intenzity světla bude spínat osvětlení zastávky a lampy na vlastní odbočce, nebo dálkově nuceně z pultu, návěstidla jsou světelná, tam je intenzita dána odporem, napájení je 5V. No a jak to dnes vypadalo:

Obrázek

Obrázek
modul předvěsti s mostem byl připojen pro zkoušky přímo před vjezdové návěstidlo odbočky a samozřejmě nesedí rozhraní B - F
Obrázek

Různá intenzita svitu návěstidel bude ještě "urovnána". Pokud se vám zdá, že některé stromy trochu padají :D , tak je to pravda, moduly stály na kolmo a některé stromy ještě nejsou vlepeny do krajiny.
Mcx

Příspěvekod mlha » pon 04 lis, 2013 6:13 pm

Pěkná práce Milane,lahodí to oku
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod Pavel-HP » pon 04 lis, 2013 6:17 pm

Zato ale vlaková cesta se skutečně ruší po projetí posledním vozem, neboť v N-ku máme šuntování vagónů díky Liborovi už dlouho povinné.

To je jedině dobře, protože vypadá neskutečně blbě, když lokomotiva vyjede z obsazovacího úseku, závory se zvednou a projede ještě dvacet Wapek.

Sice nás jinde označují za normovače ale má to i své pozitivní výsledky. A prosadilo se to i ve FREMO N-RE...

Až takhle dramaticky bych to neviděl, co je psáno, to je dáno a neměl by nastat problém. V tomhle ohledu by se měli ostatní přiučit.
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Příspěvekod Mcx » pon 04 lis, 2013 6:57 pm

Problém je v tom, že komunita H0 modulářů v Evropě je největší a tudíž podobná opatření v hromadné podobě dlouhodobě nehrozí. Takže je třeba to řešit buď časově nebo prostorově se snímáním polohy čela vlaku - lokomotivy - obě má své nevýhody, ale lepší než nic.
Mcx

Příspěvekod Mcx » čtv 07 lis, 2013 7:52 pm

Dnes jsem měl doma malý klubový modul přechodový B-F, který byl původně čistý molitan, pak byl upravován foliáží s pokusem o flok s flokovačkou Noch. Nyní jsem přetřel natvrdo zastříknutý molitan lehce ředěným Duvilaxem a do toho jsem flokoval. Okolo foliáže jsem kapal ředěný Duvilax, něco i na foliáž, flokoval jsem několika odstíny od 2 mm až po 6 mm, barevně zeleně travní, přes tmavou až po zelenožlutou - vlhčí místa v krajině do tmava, sušší do zelenožluta. Počkám na výsledek a pak počítám ještě jeden přeflok a bylo by hotovo.

Obrázek

Obrázek
Mcx

PředchozíDalší

Zpět na Moduly