Moduly OstraMo

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Moduly OstraMo

Příspěvekod milan ferdián » sob 19 říj, 2013 10:21 am

Mcx píše:Milane, to jsem zvědav taky co z toho vyleze :roll:

Určitě kvalitní modul :wink:.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Mcx » sob 19 říj, 2013 8:10 pm

Večer kratičké pokračování a lehký pohled na téměř zaschnutou ranní práci. Tento modul vlastně připravuji jako ukázkový pro mne i kamarády, jak přejít na starých modulech od molitanu k flokovanému terénu. Takže zatím je to pouze odstranění molitanu a lehce pokrytí terénu základním flokem. Pak bude ještě na "základním" floku následovat několikeré přeflokování (již ne celoplošné) vyšší trávou - 6 mm a 4,5 mm různými odstíny podle místa flokování - vlhčí či sušší místa v krajině.

Dnes večer přechod z trávy do šterku je už pěkně plynulý (ještě to není povysávané), ta štěrková plocha bude ještě předělána, včetně doplnění vykládacího místa pro nákladní auta ke korečkovém dopravníku:
Obrázek

a malé doplnění další části základním flokováním - odstíny viz předchozí příspěvky
Obrázek
Naposledy upravil Mcx dne sob 19 říj, 2013 8:22 pm, celkově upraveno 2
Mcx

Příspěvekod Mcx » sob 19 říj, 2013 8:17 pm

Malý detail na stojící floky v mokrém Duvilaxu

Obrázek
Mcx

Příspěvekod Mcx » ned 20 říj, 2013 11:31 am

Ráno moudřejší večera a pohled na včerejší flokování, zatím to více připomíná stříhaný trávník :lol: , ale nějak se začít musí. Třeba se dnes již dostanu k dalšímu přeflokování a dostane to trochu jiný vzhled.

Flokovací "pracoviště"
Obrázek

včerejší minipráce
Obrázek
Mcx

Příspěvekod cipisekmp » ned 20 říj, 2013 2:53 pm

Ahoj, vydim ze pouzivas stejne seci nadoby jak my. Se divim ze jste to na severu jeste nezdokonalili. Ja jsem rad, ze se ty "zbytky" z prace co jsem na to pouzil rozrostli i u vas. Jinak at se dale dari. PS: nemel by jsi nekde navod, jak jsi delal zasypani tech koleji aby to nebyl jen sterk a zas ten samy sterk? Rikal jsi v Hluku ze to mam upravit, coz mam v planu, ale proc vymyslet vymyslene ze. Odpovedet muzes klidne na email, at to tu neplevelime.
Cipisekmp
H0/MODULY SLOVÁCKO

www.kzmslovacko.cz
cipisekmp

Příspěvekod Mcx » ned 20 říj, 2013 3:27 pm

Vaše metoda a flokovačka je dokonalá, není co zlepšovat :D

Ještě jsem dnes nakapal ředěný Duvilax do předchozího "stříhaného" trávníku a trochu to začal rozcuchávat. Je to mokré a je tam zelenožlutá 4,5 mm a tmavě zelená 6 mm. Ono to v mokrém stavu vypadá dost divoce, ale je potřeba trpělivě počkat na uschnutí, povysávat a podle výsledku postupovat dál - další nakapání Duvilaxu a další floky.
Obrázek

a nakonec jsem ještě udělal základ na konci modulu, zbytek už nechám na ukázku flokování pro kamarády
Obrázek

K tomu štěrku či úpravě pláně stanice pohledám foto a ozvu se na email.
Mcx

Příspěvekod Myšpulín » ned 20 říj, 2013 5:57 pm

Mcx píše:K tomu štěrku či úpravě pláně stanice pohledám foto a ozvu se na email.

Není to škoda? Myslím, že by to zajímalo i ostatní. Pokud to tedy není výrobní tajemství. :)
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod Mcx » ned 20 říj, 2013 6:35 pm

Nic tajného na tom není, pláň stanice je upravena mezi štěrkovým ložem jednotlivých kolejí vysypáním jemným štěrkem, který časem proroste travou, plevelem a vypadá místy jak hlína.
Takže - prostě mezi kolejemi je ve stanici vysypána plocha jemným štěrkem, postupně až hlína a často to bylo zarostlé trávou a jiným bordelem. Pokud je tam už štěrk tak přes něj jemně nasypat osátý jemný šterk až prach a trochu do toho i jemné osáté hlíny. Zastříknout lehce matným lakem Sportakryl ředěný s vodou 1:1 (kolejnice můžeš zakrýt ať je nemusíš čistit), je třeba poprvé stříknout velmi lehce - ať se to nerozfoukne. Na stíkání používám mechanickou fixírku - rozprašovač nějaký jemný. Do toho si pak flokni sem tam trávu, nebo nalep vytrhnutý kousek foliáže - ať to není takový "koridor", kdysi to tak nebylo.

tady na modelu je vidět, že pláň mezi kolejemi je to trochu níž než je horní hrana pražců - mělo by to být v rovině
Obrázek

dnešní Lipová na jaře po postřiku - velmi čistá, samozřejmě již ostrovní nástupiště a jiné současné vymoženosti
Obrázek
Mcx

Příspěvekod mnitka » ned 20 říj, 2013 7:08 pm

img]http://img8.rajce.idnes.cz/d0803/6/6586/6586730_368cde075555e9199ce45f7a852b9e6f/thumb/diorama_pod_skalou5.jpg?ver=2[/img]
bbvbObrázek

Zdravím Vás pane Mcx!
Pro dosažení zarostlého kolejiště již štěrkuji stěrkem s příměsí molitanových drtí. Po zalepení a vyschnutí pomocí jednotlivých kapek aplikuji statickou trávu v několika batvách a délkách.
mnitka

Příspěvekod Mcx » ned 20 říj, 2013 7:17 pm

Pěkné pro koleje, kde se nepředpokládá pohyb personálu. Tam kde je pohyb posunovačů, vozmistrů a strojvedoucích tam je stezka mezi kolejemi vždy ze "směsi hlíny a jemného štěrku" a je to tam vyšlapáno + zarostlo vegetací. Dnešní stav v nádražích, kde již nikde nikdo není, manipulační vlaky nejezdí, vedl k trochu jinému vzhledu dnešních stanic. Ale ve stanici je vždy štěrk maximálně tam kde je kolej (a to jen někdy :D ) a jinak je hlína, jemný štěrk, zbytky vysypaných substrátů....
Ale jak píši - je to pro stanice 70. - 80. léta, dnes už ne, ale to že stezka musí být vysypána platí stále - protože pracovní úraz číhá stále :o .
Ale jinak pěkná práce.
Naposledy upravil Mcx dne ned 20 říj, 2013 7:35 pm, celkově upraveno 1
Mcx

Příspěvekod mnitka » ned 20 říj, 2013 7:27 pm

Zarostlá kolej je spíš nepoužívanou "výtažnou" nebo zrušenou tratí.
Ještě pro upřesnění obrázek jak místo vypadalo před aplikací statické trávy.
Přílohy
SAM_1672.jpg
mnitka

Příspěvekod Mcx » ned 20 říj, 2013 7:33 pm

Jen pro dokreslení ještě pár snímků jak vypadá pláň stanice - Javorník ve Slezsku, Žulová. Je to opět začátek května a tak je vegetace nízká.

Obrázek

Obrázek

Rozumím, že je to "nepoužívaná" kolej, tu kombinaci s molitanem jsem už tak zkoušel, ale Lipová byla ještě dělána, kdy jsem flokování neměl v ruce a tak vypadá tak jak vypadá a tak je tam foliáž. Já jsem to již před časem právě četl u vás na webu a tak jsem to taky zkoušel.
Máte to pěkné.
Mcx

Příspěvekod Ferda » ned 20 říj, 2013 8:19 pm

To Mnitka:
Když kombinuješ štěrk s molitanem, jak zazajistíš, že ti molitan při zakapání neodplave?

To Mcx:
Myslíš nějak takto?
I když tady je toho bláta víc než normálně, protože je to děláno dle reálu.
Obrázek
Tady je jen dvojí druh štěrku:
Obrázek
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod Mcx » pon 21 říj, 2013 5:34 am

Ferdo tak nějak by to mělo vypadat, ještě pak doplníte vegetaci. Pouze mám takovou připomínku - asi zastříkáváte Duvilaxem, on barevně mění vzhled štěrku a prachu - nějak tak ztmavne, vypadá to jak po dešti, ten Sportakryl je na toto lepší. Rovněž s případným molitanem pak není problém - při zastříkavání, není třeba používat Jar s vodou, jak jsem už psal vodouředitelné barvy detergenty obsahují pro lepší roztíratelnost.
Mcx

Příspěvekod mnitka » pon 21 říj, 2013 9:08 am

Ferda:
žádné zvláštní opatření nedělám. Prostě jen zaštěrkuju směsí molitanu a štěrku a prosytím lepícím roztokem.
mnitka

PředchozíDalší

Zpět na Moduly