Moduly (původní téma)

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Příspěvekod milan ferdián » sob 29 kvě, 2010 8:14 am

Dříve jsem si myslel čím delší díl modulu stanice ,tím líp, protože do relativně menšího úložného prostoru,lze umístit maximum dílů modulu.Uvedu příklad z praxe.Při stavbě původní Třemešné ,měli všechny díly délku 1200mm,ale protože zde byla i lokomotivní depo,musel jsem moduly délkově upravit tak ,aby se mi do úložného prostoru vešli.
600mm-1200mm-800mm-1200mm-1100mm=5900mm délka modulu stanice.
No jo ,ale nějak jsem zapoměl na přepravní možnosti.Ne každý takový díl se vejde do osobního automobilu.Je neuvěřitelné jak centimetry dokážou rozhodovat v náš prospěch nebo neprospěch.
Při druhé stavbě jsem byl již obezřetnější.První zkušenost je tá,že jestli chcete realizovat stanici na hlavní trati,musíte mít také i dostatečnou šířku dílu modulu stanice.Druhá zkušenost,všechny dílu modulu bez rozdílu délek ,aby se vešly jen do dvou přepravních beden.To znamená staniční díly,rozbočovací díl a návěstní moduly pro vjezdové návěstidla.
Základní rozměr délky přepravní bedny byl stanoven na 1000mm.Šířka na 450mm a výška na 500mm.To je akorát.Teď vše šikovně vypočítat a realizovat.Nové díly modulu stanice Třemešné II jsou tyto
980mm-980mm-980mm-660mm (při složení 670mm) = 3600mm
+návěstní moduly 100mm-100mm-110mm.
Všechny díly modulu stanice výše uvedené,se seskládají do dvou přepravních beden 1000*450*500 .Pro moji modelovou velikost ideální.

Jedno zdarma zkušenost pro všechny.Uvědomte si ,že realizace velké stanice jakéhokoliv typu,přináší obrovské finanční náklady, ale i ztráty :!: ,velkou časovou tíseň,nemůžete po příchodu z práce jít ihned makat na modulu,to prostě nejde.V nedohlednu konečný časový horizont hotového dílka a plus spoustu lidských vlastnosti ,které musíte mít k dispozici.A další technické zázemí,řemeslný um,dopravní atd.

Takže odpověď pro kolegu depo201.Metr je ideální pro díl modulu nebo pro samostaný díl modulu.
Co se týká L.D.,nelze nevzpomenout Frýdlant v Čechách ,který byl úplně mimo stanici.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Max » sob 29 kvě, 2010 10:08 am

milan ferdián píše:Když není místo,tak jak by jsi toto depo minimálně navrhnul :?:

Možná by se dalo vycházet z toho depa , co sem dal Milan před pár dny, a z toho podobného od Michala/p.Zusky. To jsou pěkná depa i když by se dala upravit. Lepší je mít v jedné řadě popel i uhlí, ale to chce dlouhou kolej.
A pak začít tohle depo zmenšovat, vynechat zbytečné věci a ponechat potřebné.
Ta ohrádka na uhlí vpravo na plánku od depo201 by snad stačila strojmistrovi do kamínek na celou zimu, ale jelikož má depo201 psáno III-IV, tak pro parní mašiny by to bylo tak na dopoledne a odpoledne by už odřeknul vlaky, že mu došlo uhlí.
Takže trochu víc přidat na skládce uhlí, a vynechat písek. Chce to i nějaký prostor na vůz,dva s uhlím, z nichž se pak uhlí házelo do vozíků na zbrojení. Skládka byla jako záloha, když uhlí nedorazilo. Pěkně jsou vidět ty haldy uhlí ve Skalici dle odkazu "papírovemodel...". V epoše III byly pískové věže ve větších depech, v malých jenom konve. A když pak v ep.IV už pískové věže potřebovaly opravu, tak je rozřezali do šrotu a zavedli také konve. Tahat 120 konví písku na střechu čmeláka, to byla pěkná rasovina. Naštěstí u jiných loko konstruktéři tolik nezblbli a dali písečníky o kus níž, takže se tam konve daly sypat ze země. Dnes se písek nakupuje usušený v pytlích 50 kg, a pak se dá hned použít, odpadá sušení.
Ono těch 80x40 cm je opravdu málo i pro TT. Ale když už to nejde zvětšit, tak místo písku by byly vozy s uhlím, a halda uhlí až ke kanálu. Od něj dolů kopec popela, pak vůz na popel s pásovým dopravníkem, místo "voda" by byl jednokomorový výtah /viz St.Paka, kde byl též až u točny/ a voda víc vlevo. Vodní jeřáb býval umístěn tak, aby se voda dobírala během vysypávání popela. Tedy přibližně uprostřed kanálu.
A proti kolejím, kam se mají přistavovat vozy to chce mít rovně přes točnu další kolej, aby 2 mašiny mohly střídavě ty vozy přesunovat. Žádnou T211 tam nemají ! A 423.0 se s vozem na točnu nevejde.
Max

Příspěvekod MirekTT » sob 29 kvě, 2010 12:08 pm

Když to tak z povzdálí sleduju, proč pořád v případě malého místa dělat za každou cenu celé depo? To je pořád - akvárium musí být výseč opravdové přírody, diorama musí být výseč opravdového kusu zeměkoule, kolejiště musí být výseč..bla..bla. Tak jednoduše udělat výseč opravdového (klidně smyšleného, ale kompletnního) depa. Udělat to tak, že sice je znázorněná jen malá provozní část, ale model působí zcela zřetelným dojmem, že ty ostatní provozy depu nechybí, jen nejsou na té výseči. Výhody - zbude více energie na odladění viditelných detailů, nežli mastit celé depo.
MirekTT

Příspěvekod Vladimír_B » sob 29 kvě, 2010 6:38 pm

Měl bych pro Vás jednu skutečnou výtopnu, která by se Vám mohla na pětník vejít, při trošce dobré vůle. :D Jedná se o Horažďovice předměstí http://vladimirb.rajce.idnes.cz/Babiny/#Babiny.jpg vše podstatné je doufám jasné z plánku (pokud ne, ptejte se) . Písek + maziva v budově, příp. maziva můžou být v Zetce, která je posazená na zem u točny. Točna má 21m a hajc je klasický s obytným průčelím. Je to taková klasická výtopnička pro odbočnou trať, kterých je na 190 několik. Pro modelové použití by to chtělo snížit počet stání v budově na 3 a popelovou jámu posadit blíže točně. A výsek pro případný modul je ohraničen modře ... no nejlepší by bylo nejprv si stanovit CO vlastně od toho depa chci a né jezuskoste to je milý a roztomilý to si postavim... no co, je to Váš boj! :lol:
Další možnost je mít hranatou výtopnu (Bubny, Masna 2x, Stará Paka, Tišnov) příklad: http://vladimirb.rajce.idnes.cz/Babiny/#hranatedepo.jpg
MirekTT: diorama musí být výseč opravdového kusu zeměkoule no, pár takových ultras se zde vyskytuje (já? :oops: ), ale také existuje spousta těch co skutečnou dráhu ani neznají a staví si co se jim zlíbí (i skoro nesmysly)... Resp. zbytku je to fuk :D Jaká troufalost! :lol: A udělat si kus skutečně skutečného světa jde leda na úrovni modulů... v obýváku horko ťažko :? Pro mě, za mě postavte si třeba šmoulí vesničku :wink:
Vladimír_B

Příspěvekod depo201 » ned 30 kvě, 2010 6:14 am

Kolegové, já bych to raději zastavil ... depo na modulu bude vždy pojato individuálně. Ať už výseč, či kompletní depo existující, nebo smyšlené stanice. V zásadě mi šlo o rozmístění prvků depa dle logiky provozu. S tím Milan souhlasil, dá se s tím pracovat do budoucna.
Pro převoz v osobním autě platí nepřesahovat určitou šířku a délku.
Pro mě cenné, že se tu sem tam objeví rada, nebo ta zadarmo zkušenost.
Pak to nestojí zbytečně peníze navíc....
depo201

Příspěvekod milan ferdián » ned 30 kvě, 2010 7:51 am

depo201:
Nesedí mi výška sloupu vzdušného vedení s porovnáním výšky tělesa vjezdového mechanického návěstidla. :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod depo201 » ned 30 kvě, 2010 10:27 am

Milane :D:D,
říkal jsem to už na začátku, kdybys dával pozor :D

..každopádně jeden výrobce se rozměrově netrefil. Na obou krabičkách bylo TT. Zbývá buď vzít autogen a zkrátit návěstidlo, nebo prodloužit kůly :)
depo201

Příspěvekod milan ferdián » ned 30 kvě, 2010 11:09 am

depo201 píše:Milane :D:D,
říkal jsem to už na začátku, kdybys dával pozor :D

..každopádně jeden výrobce se rozměrově netrefil. Na obou krabičkách bylo TT. Zbývá buď vzít autogen a zkrátit návěstidlo, nebo prodloužit kůly :)

To víš ,stáří :D ,oči nevidí ,uši neslyší a ikdyž si přečtu příspěvek ,za pět minut přemýšlím , co jsem to vlastně chtěl.... :D :D :D :D
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod MirekTT » ned 30 kvě, 2010 11:46 am

milan ferdián píše:To víš ,stáří :D ,oči nevidí ,uši neslyší a ikdyž si přečtu příspěvek ,za pět minut přemýšlím , co jsem to vlastně chtěl.... :D :D :D :D

Tohle mám taky :cry:

depo201 píše: Zbývá buď vzít autogen a zkrátit návěstidlo, nebo prodloužit kůly :)

Někdy, když vyprší ze sloupu asfalt a sloup se důkladně zaleje, tak povyroste :mrgreen:
MirekTT

Příspěvekod Max » stř 02 čer, 2010 8:07 pm

Max píše:místo "voda" by byl jednokomorový výtah /viz St.Paka, kde byl též až u točny/ .

Tak opravuji - ve Staré Pace byl výtah "dvoukomorový" , a už jsem našel tu fotku, kde je vidět to jeho umístění blízko u točny. Taky Kirov zbrojil ve stejném místě, takže mašina stála na točně.
A kdopak má na kolejišti lávku pro úpravu uhlí ? Ta též patří do Ep III.
http://img101.imageshack.us/img101/3339 ... l19781.jpg jde
Max

nohy

Příspěvekod depo201 » ned 20 čer, 2010 5:43 pm

Nazdar pánové, mám hotové korpusy na staničku http://img713.imageshack.us/i/dscn3473.jpg/

Jaký materiál noh se Vám osvědčil? Výška je pro téčkaře 1000mm/TK

Líbil by se mi Al profil 20x20x2 , 8ks rozděleno do modulů 2/4/2

Ale trochu váhám kvůli ceně....

dík za názor
depo201

Re: MODULY

Příspěvekod mlha » ned 20 čer, 2010 5:46 pm

nám se osvědčil jekl 20x20,dural nebo hliník je moc drahý
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod MirekTT » ned 20 čer, 2010 5:51 pm

Já jsem jednou kupoval tady: http://www.flat.cz/ protože ceny hlníkových profilů mají třetinové oproti BAU a prodávají i přířez v malém.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod depo201 » ned 20 čer, 2010 6:14 pm

díky, zkusím zpočítat rozdíl....
depo201

Příspěvekod MirekTT » pon 21 čer, 2010 7:46 pm

Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

PředchozíDalší

Zpět na Moduly